Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D
Wiadomo że Canon nie ma ochoty rozpieszczać konkurencji i w DPP nie dał możliwości korekcji wad optycznych dla obiektywów innych niż swoje. Korekcja z Sigmami czy Tamronami nie działa w ogóle albo daje jakieś śmieszne efekty jak na screenie niżej z Sigmy 50/1.4
Zacznijmy od tego jak to w DPP działa i dlaczego jest taki śmieszny efekt :-). DPP ma bazę swoich obiektywów, które rozpoznaje po identyfikatorze zapisanym w pliku RAW. Obiektyw Sigmy przekazuje do korpusu swój identyfikator, który jest następnie zapisany w RAWie. Rzut oka na specyfikację Canonowskich RAWów i okazuje się że panowie z Sigmy używają dla S50/1.4 tego samego identyfikatora co dla.... Canon 17-35/2.8L :lol:. No i co robi teraz DPP? Z funkcji opisujących wady obiektywu wylicza sobie że dla ogniskowej "50mm" w 17-35/2.8L winieta jest tak gigantyczna że aż kod który ją naprawia na RAWach z Sigmy parę razy przekracza zakres danych na których operuje "overflow" i stąd takie śmieszne kółka :lol:
Dokładnie to samo jest z dystorsją. 17-35/2.8L jest idealnie skorygowany w środku swojego zakresu a następnie w kierunku 35mm robi się poduszka. Dla "50mm" poduszka jest jeszcze większa i DPP na RAWach z Sigmy próbuje ją usuwać dodając do zdjęcia jeszcze większą beczkę :lol:
No dobra, to może by tak oszukać DPP i na RAWach z Sigmy przerobić ID szkła na np. Canona 50/1.4 USM?
Nic prostszego :-). Rzut oka na specyfikację RAWów z 5D i już wiemy ze ofiara jest bajtem pod offsetem $044a. Zamieniamy na ID 50/1.4USM czyli $C6 (a jak ktoś woli eLkę 50/1.2 to $F1 :mrgreen: )
Przy okazji w puste miejsce na nazwę lensa (aparat nic tam nie zapisuje z Sigmami) zapisujemy sobie ładne "Sigma 50/1.4". Tekst jest w zwykłym jednobajtowym ANSI od offsetu $09CC. Przy konwersji do jpg ten tekst będzie wpisany w EXIF zamiast jakiegoś "50mm"
A teraz już sobie ładnie otwieramy RAWa i korekcje pięknie działają bo DPP myśli że ma doczynienia z 50/1.4USM :mrgreen:. Ustawienia suwaków Sigmy 50/1.4 są na niższe wartości niż dla Canona bo Sigma ma np. dużo mniejszą winietę i wartość 30 zbija winietę prawie do zera. Przy ustawieniu na 100 narożniki są dużo jaśniejsze niż środek, ale to jedyna niedogodność :-)
Ten sam trik można zastosować oszukując że np. Sigma 10-20 to Canon 10-22 etc.
Niżej linki do specyfikacji. Podane przeze mnie offsety są dla RAWów 5D. Dla innych aparatów będą niestety w innych miejscach. Miłego dłubania :-)
http://owl.phy.queensu.ca/~phil/exif...mes/Canon.html
http://wildtramper.com/sw/cr2/cr2.html
P.S
Jak mi się będzie nudzić to zrobię może programik z interfejsem, który z automatu będzie przerabiał pliki.
Odp: Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D
Witajcie, Sorki za odświeżanie tematu, ale dziś kupiłem Tamron 70-300 USD do mojego Canona 550D, i chciałbym skorzystać z dobrodziejstw w DPP. Mógłby mnie ktoś naprowadzić na dobrą drogę, jak się zabrać za to żeby myślał że jest to obiektyw canonowski. Nie musi być łapatologicznie, wystarczy nagłówkami i jakoś sobie poradze. z góry dzięki :)
Przepraszam za post pod postem, ale muszę dodać bo widzę że nikt nie ma ochoty pomóc. To może ktoś by pomógł za małe wynagrodzenie? Jak tak to piszcie prywatnie do mnie.
Zapewne trzeba w każdym pliku RAW podmienić informację o użytym obiektywie na taki, jaki jest obsługiwany przez DPP.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkrol
...To może ktoś by pomógł za małe wynagrodzenie?...
Łk 11, 9-10
http://www.canon-board.info/software...problem-88606/
Gdy, być może, się spotkamy - stawiasz browca.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Dzięki wielkie! Tyle się czegoś takiego oszukałem ale widocznie źle wpisywałem. W każdym bądź razie browca masz jak w banku o ile się faktycznie spotkamy :)