Odrazu apel maly - mile widziane wszelkie konstruktywne komentarze z ktorym moglbym podyskutowac ;]
Zaczne od czegos swiezego :
Koncert String Connection - Łódź - Klub Wytwornia 26.02.2009
Czyli "dinozaury" na scenie ;]
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
Odrazu apel maly - mile widziane wszelkie konstruktywne komentarze z ktorym moglbym podyskutowac ;]
Zaczne od czegos swiezego :
Koncert String Connection - Łódź - Klub Wytwornia 26.02.2009
Czyli "dinozaury" na scenie ;]
1.
2.
3.
4.
wybacz, ale nic konstruktywnego nie potrafie napisac. powiem tylko ze mi się strasznie podoba i nie moge Ci nic zarzucic. ostre, bez ziarna (dobre odszumianie, czy dobre iso w body + jasne szklo, jesli tak to jakie?), ładne kadry, super kolorystyka i GO..
moze micles sie przyczepi do poucinanych łokci na 1 i 2, ale to wcale nie psuje odbioru zdjecia, reguły są po to zeby je łamac, o ile wychodzi to na + dla zdjecia, wow!
btw - przejrzalem Twoja stronke.. ta dziewczynak wsrod trzcin.. super:)
Co do sprzetu , bo fakt moze komus sie przyda info , 5d + 85 i 135 , iso 800 , wiec odszumianie nie bylo specjalnie potrzebne biorac pod uwage skalownie do 800-1200px na dluzszym boku.
Co do drobnych "ciec" czesci ciala ;] , fakt pilnuje , a w zasadzie staram sie , bo jednak stalka do nie zoom i pomimo malej ruchliwosci dziadkow ;] , zgranie wszystkiego to troche zabawy. Kadrowanie szerzej/weziej sprowadza sie do gibania przod tyl bo na kleczkach ciezko sie przemiszczac :D
a no i pewnie beda i gorsze zdjecia wiec bedzie o czym pisac ;]
dzieki za odpowiedz:) a co do tych 'cięć' to juz tak na sile napisalem, zazdroszcze zdjec, zwlaszcza tych kolorowych.
10-lecie kabaretu Moralnego Niepokoju - Filharmonia Łódzka
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Ja tam widzę, Ani Mru-mru, no ale ja to truskawki cukrem posypuję..:roll::lol:
#6 wyglada jak kadr ze skeczu "randka w ciemno", #8 "brzuchomówca" czy jakoś tak:mrgreen: #10 "Smok" mój ulubiony, niestety jest tylko jedno dobre wykonanie..;-)
Generalnie zdjęcia mi się podobają i to wcale nie przez sympatię do tego kabaretu..:p
Pozdrawiam
ha! też byłem na String Connection :D tylko ze w Gdańsku. Fotki z koncertu fajne, podoba mi się zdjęcie Dębskiego. Na 1-ce brakuje kawałka gitary, ale to już w sumie czepianie się.
Nuda i tandeta z koncertu bardzo dobra. Podobają mi się zarówno kadry jak i treść
O kurce faktycznie Ani Mru Mru ale dalem ciala tak to jest jak kolo 24 sie wrzuca zdjecia :D
Ty razem kilka slubniakow. Niestety bylem tam jako drugi fotograf , a mialo nie byc zadnego , wiec z zasady staram sie komus nie wcinac w robote i nie poszlalem sobie jakbym tego chcial ;]. Tak czy owak , licze na ogolne ocene , w temacie slubow dopiero raczkuje mozna powiedziec i probuje sie odnalezc , jakkolwiek by to brzmialo ;]
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
Bardzo mi się tu podoba, bardziej chyba koncertowo- kabaretowo- te kolorki i ta ostrość... Też tak chcę...
dębski super
mam wrażenie że przeostrzony i za jasno
ale i tak super
Widać, że Panna Młoda bardziej Ci się podobała niż Pan Młody ;) (w sumie się nie dziwię)
Świetne zdjęcia.
"14" jakoś szczególnie przypadła mi do gustu... ;-)
HA! A ja myślałam, że kabaretowo i kameralnie to się nie da ładnie sfotografować...a tu proszę taki wątek ładny :)
ladne kadry, dobra GO, nie ze zlosliwosci, ale ku lepszej przyszlosci powiem kilka uwag, jak ja czuje:
- na wiekszosci zdjec slubnych, na twarzach jest duzo swiatła i cieni. naturalne? blyskane? warto na to zwracac uwage
- skóra na moim monitorze czesto ma dziwny, zoltawo-zielony zafarb
- zdjecie 19 - wg mnie tego typu fotki powinny byc jak najbardziej symetryczne.
poza tym moge sie uczyc od Ciebie, pozdrawiam:)
Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenia, jakby to był jakiś Nikon (jasność, kolorystyka, ostrość), oczywiście mylne, ale nie wiem dlaczego jakoś tak mi się kojarzy.
14 the best - dosłownie olśniewające i to refleksyjne zadumanie-spojrzenie.
Te centralne rozświetlenio-rozjaśnienia to tak specjalnie? Bardzo jasno, ale nie wszędzie i chyba niestety, szkoda - na 12 i 18 jakieś zgniłe te kolory (jak pisze Loome - zółto-zielonkowały zafarb, w dodatku w sinym odcieniu, ble).
11, 18 - wory pod oczami i brzydkie cieni u młodej. Kapelusz ładnie wygląda, ale to jego zasługa (tzn. tych cieni).
13 - to, jak pamiętam z 28. 1.8. Hmmm, widzę, że obiektyw ma ten sam problem, co 50 1.8 - inaczej pokazuje bokeh, a inaczej on wychodzi na zdjęciu (tzn. jest zdecydowanie za duży, o ile można to tak określić).
Raz mogłeś klapnąć pana młodego na ostro ;-)
15 - ten ukos jest jakiś niepokojący.
16 - szkoda, że ławka ucięła dłonie.
19 - szok! Prostowałeś zniekształcenia? Przecież 28 całkiem nieźle wykoślawia linie proste.
Ta 135 widać całkiem nieźle się sprawuje.
Ym no tak kolorki , ok wezme pod uwage co pisaliscie , taki profilek zrobilem pod to swiatlo co bylo , moze nie do konca trafione , moze wina jednak monitor i znow przydala by sie kalibracja.
Nie rozswietlalem nic dodatkowo , tzn raw-obrobka-jpg.
Robilem bez lampy wiec bylem swiadomy ze beda cienie , kapelusz zrobil swoje ;].
Jak juz czytalem rozne sa "szkoly" i zdania , preferuje robienie zdjec bez lampy , wiec bede pewnie za to baty zbieral ;].
Co do 28/1.8 w jakim sensie inny bokeh ?
19 nie bylo prostowane , nie zauwazylem zeby 28 przerysowywala cos i krzywila.
28 1.8 trochę krzywi - może pionowe i bliższe kadry lepiej wychodzą, bo w poziomie przeciętnie, a nawet poniżej. Anyway.
W przypadku bokehu chodzi o to, że podczas podglądu przez wizjer wydaje się on mniejszy, niż wychodzi w rzeczywistości na zdjęciach. Trochę to zdradliwe - przez wizjer widać wyraźnie zarys ludzi i że to są ludzie - cyk - na zdjęciu mamy dwie plamy. Trzeba uważać, zdarzyło mi się już kilka razy, że dzięki temu kadr bardzo wiele tracił.
Tutaj przydałoby się trochę błysnąć - delikatnie, żeby rozświetlić twarz (bo to ona jest najważniejsza ale ten kapelusz, ech...). Kościół wydaje się cholernie jasny, więc nie wiadomo czy tego światła nie byłoby za dużo ;-)
Oj niee godzi bodaj 18 , ciemno , maly okropny kosciolek i lampy 2-3 z pojedyncza zarowka , wstydz sie przyznac zdjecia nie doswietlilem jednak nieco :/ , ale mam nauczke na przyszlosc ze wizjer to za malo i bardziej sie skupic na histogramie. Nastepnym razem porobie tez z lampa , bede mial dobre porownanie , a tym bardziej z takim kapelusze bo bez niego rzeczywiscie bylo by lepiej.
A jest jakies szklo ktore tak dobrze oddaje bokeh w podgladzie ? ;] Ja wiem malo uzywam 28 , wiec nie zwracalem uwagi na to co piszesz i problemow takich nie mialem w sumie.
Nie wiem, na jakiej podstawie używa się określenia "dziadki" w stos. do Ścierańskiego i Dębskiego. Szkoda, że autor zdjęć nie napisał, jak te "dziadki" grają... Przecież to sama czołówka polskiego jazzu!
Przecierz ja wiem , dlatego napisalem to zartobliwie ;]
TYTUŁ wątku do bani, tak nisko cenisz swoje zdjęcia? Czy tylko ja go nie rozumiem?
Dorzucam inna koncertowke , to byly pierwsze podrygi z 135 ;] , od tego momentu bardzo do siebie przypadlismy , obecnie jestesmy w stalym zwiazku z jednym body ;]
Natalia Lesz - Dekompresja - Łódź - nie pamietam kiedy ;]
20.
21.
22.
23.
24.
ostatnie the best
Kilka kabaretowych z tego wieczoru jeszcze
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
Fotka 31 fajny moment :) Hazan będzie musiał zrobić stronę startową z informacją, że to forum dla dorosłych. :)
Wszystkie mi się podobają. Koncertowe super. Jak patrzę na kabaretowe to mi się przypominają zdjęcia z wątku miclesa. Konkluzja była taka, że nie da się tego zrobić atrakcyjnie, a tu mamy dowód, że się jednak da.
O sporo zagrali , ponad 2.5 godziny byl wystep w sumie , poza tym troche sami sie smiali z siebie bo juz nie wyrabiali ;] , atmosfera byla super , pelen luz , to nie to samo jak w tv ;] , w garderobie jak wywiad robilismy tez sobie jaja robili , spoko chopaki :D
foty przednie
imho w tych kabaretowych za duzo skosow
Tak juz mam ;]
Mnie się podoba, dynamika u muzyków i nawet skosy u Mru. Dodają ekspresji. Ładne.Co do ślubnych - nie bardzo podoba mi się ,,klasyk'' z kwiatkiem zdobiącym ławę kościelną i fota księdza w tle krucyfiksu - ryzykowany zabieg z tak ,,cienkim'' i nie przykuwającym uwagi krzyżem, wygląda jak ,,ucieczka'' AF-a, a tak pewnie nie było. Ogólnie spoko. Pozdrawiam.
No coz co jak cos najmniej robilem slubow , praktyka robi swoje , to juz sie zdolalem przekonac , a ze jednak nie tak latwo zalapac sie na slub , to troche czasu mi potrzeba ;]
34.
Coma - Klub Wytwornia - 7.03.2009 czyli jeszcze z dzis ;]
Po weekendzie jak sie ogarne , bo juz padam na pysk bedzi troche swiezych kabaretow.
łosz cholera, super!
Rzeczywiście jak w tytule. Dawno ich nie widzialem.
swnw.
ah ah mój ulubiony basista ^^ ja poprosze więcej!
ps. roguc znowu był nawalony?
Wrzuce pozniej jeszcze fotki ale mam sporo fot do obrobienia ale ochoty nie ;]
35.
Jakoscia nie powala niestety ale warunki byly jakie byly w ramach chwytania momentow wrzucam ;]
Ostatnie wizyta w studio , co mysliscie o takie , wydaje mi sie lekkie w sumie , obrobce kolorystycznej ?
36.
i BW
37.
Jak juz obrobie wszystko z sesji to wrzuce do oceny bo by sie przydalo zeby ktos rzucil na to okiem i ocenil obiektywnie ;]
BTW jak sie okazalo po czasie , krotkim , na 35 jest siostra modelki z 36/37 ;] , heh maly jest ten swiat...
37 - zbyt duzy plastik jak na BW dla mnie
36 - część żółta fajna, niebieski mi nie odpowiada:)
no co - jak szczerze to szczerze:)
Co znaczy "plastik" ? W tym wypadku ;]
A można zobaczyć wersję odwrotną? Tzn. od żółtego na górze, do odcieni błękitów na dole.Cytat:
36
Poza tym dla mnie te cienie, gdzieniegdzie, są niepotrzebne. Tam z tyłu chyba jakieś delikatne światełko było/jest? Widać jakiś taki poblask.
35 - podmieniłbym tło lub je rozmył.
Nie chcialo mi sie ruszac 35 , nawet tak dobrze ps nie znam zeby zrobic to we wlasciwy sposob , aby calosc miala odpowiedniw wyglad ;]
W jakim sensie cienie nie potrzebne ? ;] Dorabiac cieni nie dorabialem jesli o to chodzi , oswietlenie bylo centralne duzy soft z gridem , troche i tak czarne tlo odbilo i dalo lekka poswiate , musze sobie jeszcze popracowac z takim ustawieniem i mala przyslona ale dac wiecej swiatla na tlo zeby postac kontrastowala a nie zupelnie sie wylaniala z ciemnego tla , chociaz i taki efekt po czesci tez mi sie podoba.
Plenerowo z Fotodej zorganizowanego w Polmosie w Lodzi , moze cos wiecej z wnetrz pozniej.
38.
39.
40.
Ło Jezu..! Nie wiedziałem nawet, że trzema zdjęciami mozna tak poziom zaniżyć..:grin:
W #38 Wszystko leży.. Kompozycja na "nie", ogólny bałagan w kadrze, linie zupełnie przypadkowe, nigdzie nas nie kierują. Swiatło za ostre, pełno przepałów, można było sie pokusić o jakieś bardziej przytulne miejsce;) WB chyba niepoprawne, skóra modelki wygląda na siną (na twarzy blada), ogólnie kolory raczej zimne. Poza na "nie", przypadkowa, wprowadzająca dziwne napięcie, modelka zgarbiona, wyglada jakby nie wiedziała co zrobić z kończynami. o makijażu raczej się nie wypowiem, w każdym razie ma się nijak do prezentowanch zdjęć. Włosy potargane, mina wyglada na złowieszczo-odpychającą (to może po częsci przez oczy, ale na ustach też ma taki nieciekawy zgryz).
W #39 już trochę lepiej, ale do takiej pozy widziałbym kadr pionowy. Ta siatka/brama/ogrodzenie po lewej stanowiłoby naturalne oparcie przy lewej krawędzi kadru. Znowu na "nie" za światło (j.w; za ostre). Uwagi do WB j.w. Poza raczej ok, zgięta prawa ręka ładnie wygląda, lewa, która wyłania się znikąd, juz nie:-) jakby się przypatrzeć, mozna sobie ubzdurać, że nie należy do modelki:-)
#40 jest poprawnie, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, mi taki nie pasuje. btw modelka znowu blaaado wyszła;-)
Generalnie produkujesz przyjemne obrazki, ale tą ostatnią sesję uważam za wypadek przy pracy:-)
Pozdrawiam