Hej
Pocket Wizard wypuscil nowe zabawki - FlexTT5 oraz MiniTT1
http://strobist.blogspot.com/2009/02...itt1-full.html
http://www.pocketwizard.com/products...iver/36/TT1-C/
Wyglada na to, ze w koncu z oblsuga ttl. Konfiguracja przez USB.
T.
Wersja do druku
Hej
Pocket Wizard wypuscil nowe zabawki - FlexTT5 oraz MiniTT1
http://strobist.blogspot.com/2009/02...itt1-full.html
http://www.pocketwizard.com/products...iver/36/TT1-C/
Wyglada na to, ze w koncu z oblsuga ttl. Konfiguracja przez USB.
T.
no zapowiada sie nieźle, tylko na razie nie ma wersji europejskiej, brak pelnej kompatybilnosci z 5Dmk ii i nie wiadomo, czy działaja manualne ustawienia sterowane bezprzewodowo (mam nadzieje, ze tak). no i ciekaw jestem ceny w polsce...
http://www.youtube.com/watch?v=831L0RvFd2Y
dość interesująca sprawa
Prośba do znających angielski-czy te nowe Pocket Wizardy przenoszące TTL działają z dotychczasowymi Plus II i MultiMaxami?
Tak, w instrukcji chwalą się że będą one kompatybilne z wszystkimi wcześniejszymi modelami.
wydaje mi sie, ze moze nie byc juz rozgraniczenia na wersje eu i usa. czestotliwosci w koncu wybierasz na komputerze i wgrywasz na dwa programy, ktore masz pod C1 i C2 w nowych pocketach.
kompatybilnosc pewnie bedzie w dalszych upgrade'ach.
sterowanie bezprzewodowe, to pewnie tylko z poziomu body w momencie, gdy lampy i body to obsluguja, czyli od 40d wzwyz i lampy od EXII.
Ciekaw jestem jak ceny....
Pewnie trochę więcej niż multimaxy - nie na kieszeń człowieka zarabiającego w złotówkach :p
W końcu bezprzewodowa obsługa lamp z prawdziwego zdarzenia (40d+ i exII i konfiguracja lampy z poziomu puchy - istne marzenie :D)
Miałem okazję pobawić się tymi nowymi zabawkami przez 30 minut dosłownie. Zostałem poproszony (pod karą śmierci) nie opowiadać o tym publicznie, więc nie mogę tu nic napisać.
Ale jeśli ktoś umiera z ciekawości, to niech się zgłosi (wolałbym kontakt przez forumularz na www.StudioWPlecaku.pl, to ten śledzę na bieżąco i mogę szybko reagować. Ale można też się ze mną w tej sprawie skontaktować na PM - z góry przepraszam za ewentualną zwłokę.
PS. Ani nie jestem profesjonalistą, ani nie miałem czasu żeby się przygotować do testów, więc siłą rzeczy moje wrażenia są niepełne, ale powiem jedno. Z tymi małymi zabawkami można zwiększyć (zmniejszyć?) czas synchronizacji nawet do 1/500, co sprawdziłem.
Podnieciłem się :cool:. Gdzie i za ile można w PL kupić MiniTT1 do Canona?
Q: When will Canon ControlTL radios be available to buy? Where can I
purchase? What dealer will have them first?
A: In the USA, the MiniTT1 and FlexTT5 for Canon will be available to
purchase from many popular dealers by mid-March. Check with
your favorite dealer for availability. Due to the unprecedented
response of these products, we are unable to predict which dealers
will have shelf stock for any length of time. We are making every
effort to “fill the pipe.”
Canada will see the Canon product next after we resolve a testing
issue for Canadian regulatory requirements. Other US/FCC/IC
countries will follow.
CE Canon product is due out Q2/2009. CE Nikon product will be
out a few weeks after US/FCC Nikon product is launched.
to znam juz swoj kolejny wydatek:)
Ciekawe czy będzie się zachowywał podobnie jak kabelek przenoszący wszystko?
Jeśli tak to będzie można go zastosować do jednej lampy a ta połączy się z innymi przy pomocy Canonowskiego błysku bezprzewodowego.
Proszę mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem: Mini to jest tylko nadajnik, a flextt5 jest nadajniko-odbiornikiem? Bo chyba to jest główna różnica, z tego co wyczytałem przy swoich znajomościach angielskiego :D, czy jest jeszcze coś ważnego?
No nie no ten nadajnik to podstawowy zakup jak dla mnie ! Już mnie irytuje robienie zdjęć z czasami 1/200 przy 200mm, a od lampy człowiek się uzależnił :/
Ciekawe czy jest kompatybilny ze starymi modelami?
Oczywiście tylko w sensie podstawowego wyzwalania :)
Piszą wszędzie, że jest.
Mam zamiar kupić taki zestawik w Adoramie. Zastanawiam się tylko czy wyślą do Europy wersję, która na razie nie jest przeznaczona na rynek europejski. Nie chcę czekać do 2 kwartału...
200$ - ładnie, u nas pewnie będą zdzierać z 1000pln...
Najzwyklejsze pockety kosztują u nas 800zł sztuka więc tak czy inaczej cena w usa jest zachęcająca.
Witam,
mój pierwszy post na tym forum aczkolwiek czytam od hoho... i nie jestem nowy w fotografii, natomiast co do TT1 i TT5 to kontaktowałem się ze pstrykiem jakiś czas temu i szacunkowa cena na naszym rynku jaką wtedy podali za komplet, przy obecnym kursie euro wypadałaby w granicach 2.300 PLN więc troszkę drogo, ale ja już się szykuję...:)
Załatwili go za samo pochwalenie się że miał w rękach ;)
Oni czyli układ - bracia by wiedzieli kto :P
Żyję, żyję... Dzięki za troskę :)
Oto moja recenzja (choć słowo 'recenzja' użyte jest tu na wyrost).
Uwaga. Tekst pisany bardzo dawno temu, więc może się zużył. Niestety nie mam czasu go poprawić/uaktualnić, ale wiem, że nawet w takim stanie jest lepszy niż żaden.
Być może będę miał komplet (znajomi lecą do USA pod koniec maja) to coś jeszcze napiszę.
A bieżące ceny (w USA) można sprawdzić na amazon.com.
---------------
Miałem okazję założyć nowe PocketWizardy na aparat i pobawić się nimi przez kilkadziesiąt minut, więc słowo 'test' jest tu chyba nie na miejscu. I jeszcze jedna uwaga. Egzemplarze były przedprodukcyjne, więc spodziewam się, że wszystkie bugi w oprogramowaniu (o czym za chwilę) zostaną usunięte zanim produkt trafi do sprzedaży.
A więc po kolei. PocketWizardy (jeszcze raz powtórzę: egzemplarze przedprodukcyjne) wydawały mi się niestabilne i na samym początku trudno je było zmusić do odpalenia lampy. Być może była to moja wina, bo na nadajniku jest podejrzany przycisk z napisem Learn, którego nie przycisnąłem. Być może właśnie dlatego miałem początkowe kłopoty z odpaleniem lampy. Ale gdy już zaskoczyła, to nie było problemu.
Na samym początku zainteresowała mnie możliwość sterowania mocą lampy (kompensacją mocy błysku). Sterowanie mocą lampy założonej na aparat jest banalne: wszystkie przyciski i kółka są w zasięgu ręki. Jak jednak sterować mocą lampy, gdy ta jest w drugim końcu pokoju?
Pierwsza myśl: ustawienia w menu aparatu. Zadziałało, co mnie zdziwiło, bo gdy lampa jest założona na aparat, to zmiana w menu aparatu nie zmienia mocy lampy (przynajmniej na zestawie Canon 20D i EX430). Uwaga! Tu mogę się mylić, bo nie używam TTLa na codzień i nie mam przy sobie aparatu, żeby to zweryfikować, ale tak podpowiada mi pamięć.
Nie doszedłem niestety do trybu ręcznego ustawiania mocy lampy. Być może, że jest taka możliwość, ale ja jej nie odkryłem.
PocketWizard obiecuje też, że będzie można podnieść czas synchronizacji aparatu. Z moich prób wynika, że z 1/250 czas synchronizacji zmniejszył się do 1/320, a gdy skręciłem na 1/500 czy 1/1000 dół klatki był nienaświetlony. Obszar nienaświetlony był znacznie mniejszy niż przy lampie założonej bezpośrednio na aparat, co wskazuje na to, że faktycznie PocketWizard skraca czas synchronizacji. Z tego co się dowiedziałem będzie można skalibrować nawet 1/1000, ale to tylko spekulacje.
Nie jestem też pewny co do trybu wysokiej synchronizacji (znaczek H z piorunkiem). Czasem ten znaczek pojawiał sie w wizjerze aparatu (po przełączeniu na czasy krótsze niż 1/250), a czasami nie. Dziwna sprawa, ale znowu mogę winę zrzucić na przedprodukcyjne egzemplarze.
Próbowałem także nowym Pocket Wizardem wyzwalać stare modele i nie było problemu.
Nie podobało mi się, że mniejszy nadajnik działa na dziwne, płaskie bateryjki. Lubię mieć wszystko zasilane na akumulatory AA, bo wtedy nie muszę mieć przy sobie różnych zestawów baterii. A naładowane akumulatory AA i tak mam zawsze przy sobie (zasilają lampy).
Jak się dowiedziałem nowe PocketWizardy będą dostępne najpierw dla Canona i w wersji z częstotliwościami amerykańskimi (koniec marca 2009???), a dopiero później dla Nikona i jeszcze później w wersji z częstotliwościami europejskimi.
Ceny nowych PocketWizardów będą wyższe o 10% do 20% wyższe niż starych modeli, ale to tylko plotka.
Wybaczcie moje być może banalne pytanie ale o co chodzi z tymi częstotliwościami europejskimi? Czy to oznacza że jak sprowadzę sobie wersję z US to te urządzenia nie będą tu działać albo ktoś mi zabroni ich używania?
Nowe Pockety już są dostępne. http://www.bhphotovideo.com/c/shop/8...io_Slaves.html. Polecam przeczytanie opinii użytkowników (2); są trochę odmienne :).
Ja też chętnie bym kupił w USA ale jak mam dostać mandat za zakłócanie eteru jak to napisał trampek to wolę nie ryzykować.
Na serio jest coś takiego? Ilu policjantów zajmuje się tego rodzaju przestępstwami?
Nie mam pojęcia, jak na razie mieszkam w Irlandii, w niektórych przypadkach jest zacofanie w stosunku do Polski a innych zaś Polska jest daleeeko.
hehe
jesli chodzi o czestotliwosci i ich naruszanie to kiedys zajmowal sie tym PAR (Panstwowa Agencja Radiokomunikacyjna), dzis jest to chyba UKE ale szczerze watpie w jakies problemy z ich strony chyba, ze pojdzie sie do nich i oznajmi w okienku, ze sie posiada i uzywa czegos co jest niedozwolone u nas. Policja? Oni w ogole zajmuja sie czyms takim? Jak sprawdza czestotliwosc? Nawet jakby mieli skaner czestotliwosci to musialbys "wyzwolic lampe na bulb" zeby to znalezli :> Poza tym jest to IMHO zbyt mala moc i zbyt krotki impuls aby ktokolwiek sie do tego przyczepil.
Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.
Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.
Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?
No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.
Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski... :mrgreen:
Miałeś z nimi do czynienia ? Ja miałem - Od czasów PIR poprzez PAR, URTiP do obecnego UKE - w poprzedniej firmie za podobną rzecz jakieś 10 lat temu sprawa skończyła się w sądzie i to bynajmniej nie uniewinnieniem czy niską szkodliwością społeczną itp. Mam tam paru znajomych krótkofalowców, kontrolują firmę w której pracuję około 3 razy do roku bo parę sieci radiowych mamy.. Pasmo jest w miarę często skanowane - ale główny nacisk właśnie położony jest na zwalczanie zakłóceń - w Kielcach (więc i i gdzie indziej też) właśnie w paśmie "amerykańskim" chodzi sporo radiopowiadomień, autoalarmów z sygnalizacją do właściciela w breloczku i czego tam jeszcze.. i pod tym kątem pasma są pilnowane.. dodatkowo część amerykańskich urządzeń działa w paśmie 450mhz gdzie u nas działają dawne Centertele..
Ogólnie wracając do tematu wątku problemu nie będzie dopóki nie wleziesz komuś "w pasmo" i nie będziesz tego robił często (typu użytkowanie w studio w konkretnym miejscu i zakłócanie jakiejś "babci" TV Trwam ;) ) - bo jak ktoś się poskarży to jestem dziwnie pewien że znajdą takiego delikwenta bo naprawdę siedzą tam "łebscy" ludzie którzy na tym zęby zjedli..
Do tego jest właśnie druga strona o której pisze Piast9 - kupisz będzie śmigać.. po czym albo nie będzie działać bo coś na tym paśmie będzie legalnie działać - a na 350 MHz może legalnie pracować jeszcze trochę urządzeń, jeszcze może być coś koło 890 MHz - u nas GSM na tym pracuje, w stanach chyba trochę wyżej - nie chciałbyś chyba żeby np. w urządzeniu w szpitalu czy karetce dzięki takiemu PW coś się spieprzyło i zaczęło np. błędnie coś pokazywać itp.
więc akurat w tych tematach to nie można mówić, że co to taki drobiazg zasilany dwoma paluszkami r6 wielkości paczki fajek może zrobić.. bo o ile pamiętam to PW ma zasięg do 500m.. a zagwarantujesz że w takim promieniu nic nie pracuje na tych kanałach?
Pozdrawiam
Ma juz ktos?
Ja bede mial za pare dni juz u siebie. Kupilem 2xflextt5.
napisze cos za dwa tygodnie.
ogladalem tez:
http://www.youtube.com/user/TriCoastPhoto
tylko na starym fw i nie dizalal z 5d2.
Propper zwyciezyl.
z najnowszym FW wystepuje nastepjacy problem:
SPECIAL NOTE:
5D Mark II Aperture. Due to special trigger timing considerations for this camera, some lenses will experience frame clipping
(hard lines or dark frames in the image caused by the shutter getting “caught” by the ) at mid to narrower aperture settings.
Larger maximum aperture lenses like f:1.4 or f:1.2 models are most affected and may start to see flash clipping as early as f:5.6.
Lenses with a widest aperture of f:3.5 to f:5.6 may not experience clipping until stopped down to f:22 or narrower. If there is
no flash on top of the ControlTL transmitter in the shoe of the 5D Mark II, results will be somewhat better (~1 f-stop narrower
will work). This aperture issue does not affect any other camera we have tested. Please test each of your lenses across the full
range of f-stops to be sure you understand the limitations.
Nie ma za bardzo wyboru . albo bh albo amazon.
http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-...5837490&sr=1-1
wogole dziewne sie rzeczy z dosteopnoscia sprzetu foto do canona na ziemi dzieja...
Chcialem kupic w pstryku to sie sezon pewnie wczesniej skonczy...
Dzieki za info.
Widze ze jest tam zestaw PW flexTT5 + mini TT1 + 580 II za 792 dolki, kuszaca cena.
EDIT: na BH cena podobna wiec zadna to rewelacja ;)
I tu pytanie laika: lepiej kupic dwa fexTT5 czy flexTT5 i miniTT1?
Prosze mi to wytlumaczyc jak krowie na rowie bo nie znam sie na swietle blyskowym a tym bardziej na wyzwalaniu :oops: