Witam wszystkich, zaczynam swoją przygodę z foto.
Proszę o konkretne uwagi na których mam nadzieje czegoś się nauczę.
Na początek dwie fotki (totalnego amatora/laika).
1.
2.
Wersja do druku
Witam wszystkich, zaczynam swoją przygodę z foto.
Proszę o konkretne uwagi na których mam nadzieje czegoś się nauczę.
Na początek dwie fotki (totalnego amatora/laika).
1.
2.
Technicznie wszystko jest okej - temat tylko słaby a z tym to Ci nikt tu raczej nie pomoże;).
Kolejne, też niestety temat nie bardzo, ale pogoda kiepska a w mieszkaniu ciężko o coś lepszego. (broda taka jest naturalnie).
3.
P.S.
Model nie lubi współpracować :)
A mi się 2 bardzo podoba ;)
Pozdr.
mi się tam dwójka również podoba, ale w sumie nie znam sie ;) poprostu ma to coś :)
2 też mi się bardzo podoba.
3 - jest chyba źle skadrowana (ale - to tylko moje zdanie)
1,3 Ostrość ustawiana na oczy pieska? Bo wydaje mie się, że na nosek?
1. Miało być na oczy ale nie trafiłem :)
2. Celowane w nos.
Z kadrem i z tym psem to jest masakrycznie ciężko, nawet jak leż lub śpi jak zauważy że jestem z aparatem, mruknie sobie pod nosem i już go nie ma :) taki charakterek.
no, tak jak poprzednicy pisali... :)
kompozycyjnie myślę, że jest ok, ale szukaj tematów. :D
znów pies.. na śniegu, nie wiem czy szerzej nie było by lepiej?
6.
Zdjecia fajne jak na poczatek, moze Tosia na drugim ma nieco niedoswietlona buzie.
Za to ostatnie ma okropny przepal w bielach w otoczeniu psa.
Jesli tobie to pasuje, to ok. Jesli chcialbys to jednak wydrukowac np. na szarym czy bezowym papierze bedzie porazka.
Kolor #ffffff jak jest definiowany bialy w sRGB, w przestrzeni drukarskiej CMYK jest niedrukowalny i oznacza kolor papieru.
Pozdrawiam i zycze sukcesow.
Dziękuje za komentarz.
Wiem że są przepały u Psa, ale niestety skubany nie chciał pozować tak raz kolejny, i wyszło jak wyszło na śniegu ciężko mi te prześwietlenia opanować jak narazie.
Tutaj oryginał, nić nie ruszany.
7.
Popstrykałem trochę przed chwila i jak nie przepale śniegu to pies wychodzi za ciemny.... ech długa droga jeszcze...
pocieszny ten pies musi być :)
mi się podoba ;)
Dzisiejsze dwa pstryki, kadry takie sobie, ale jakoś bardzo ciężko mi coś lepszego złapać przy niemowlaku. Proszę o opinie, komentarze, porady.
8.
9.
Kolejne coś ciężko o jakiś komentarz z waszej strony.
Mało prawej i za dużo góry?
10. Amela
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
11. Amela
Kolejne, ale jak widać nie ma żadnych kom. więc chyba nie ma sensu kolejnych wstawiać.
12. Zuzia.
9. Mnie się podoba. Może mała GO, ale osobiście to lubię :)
10. Sam odpowiedziałeś sobie " za dużo góry za mało prawej strony"
11. hmmm no jakoś mi nie leży, choć poza dziecka całkiem fajna - zamyślony :)
12. Jak dla mnie ok, kontrast jest, cienie są, ciasno i przez to fajnie :)
13. nie widzę zdjęcia :)
Sam zaczynam i pewno robie gorsze zdjęcia od ciebie, ale trzeba się też uczyć komentować cudze zdjęcia ;)
Pozdrawiam i nie zniechęcaj się do fotografii, przez brak komentarzy innych forumowiczów do twoich prac :)
P.S. Ładne B&W robisz :mrgreen:
Faktycznie coś nie tak ze zdjęciem, daje jeszcze raz.
13. Zuzia
Dzięki za jakiś kom.
teraz widzę 13 nawet podwójnie :P <w poście pierwotnym i nowym>
co do zdjęcia, każdy ma swój gust. Mi się te kolory nie podobają, nie wiem zmniejszałeś saturacje, czy co??? Ale nie mówię, że są złe ;)
pobawiłem się trochę suwakami w CR.
a mi sie 1 podoba i gratuluje sznaucerka/i szkoda tylko, że tak jak mowisz nie lubi pozowac bo mój to wręcz uwielbia:) (więcej zdjec w mojej galerii niebawem:)
14. Zuzia
Przesadziłeś z saturacją, Zuzia wygląda jak by była poparzona.
Noo, tym razem wyszło bardzo ładnie. Kompozycja, kadrowanie, nasycenie, wszystko gitesik. Bardzo przyjemne zdjęcie.
Tu już gorzej, trochę ciąży w prawo, przydał by się kadr bardziej na lewo przesunięty. Ja jestem leworęczny więc mi to nie przeszkadza, ale jak zrobisz lustrzane odbicie to łabędź będzie wpływał w kadr przez co kompozycja będzie spokojniejsza.
Dziękuję za konkretne uwagi.
Wstawiłem 15. na plfoto
Moderacja i kom.
"przyczyna moderacji '' Niestety jakość wykonania zdjęcia uniemożliwia jego prezentację na forum fotograficznym. Zachęcamy jednak do dalszych prób, mamy nadzieję ze bedą udane :) ''
Wiem że jestem totalnym amatorem, dużo rzeczy nie widzę nie wiem i mi nie wychodzi, ale staram się wnioski wyciągać z uwag jaki ludzie piszą na temat zdjęcia które zrobiłem.
to ja nie rozumiem tej moderacji, moze ktoś wyjaśnić?
Zdjęcie nr 6, z malowniczym psem - sprawia wrażenie, że zatrzymał się na chwilę, jak to pies, spogląda ale zaraz ruszy dalej -ale niestety nie ma gdzie, mordka w krawędź kadru. Niewiele ciasniej tył i nieco przestrzeni z przodu dla potencjalnego ruchu. Wtedy może by komuś wyskoczył na pulpit, z pulpitu na podłogę, "pada, rośnie na dwa łokcie, ....".
Bardzo malownicza psina. PS. Psa nie mam.
17. Antosia BW
Pierwszy jakby portret.. proszę o uwagi.
18. pająk
Pomimo braku odzewu zainteresowania dalej próbuje z aparatem.
19. Zuzia.