Ma pytanie. Za jaką cene można taki aparat zakupić żeby była to okazja.
W M1 jeszcze chodza za 5999 zlotych - nowe
Wersja do druku
Ma pytanie. Za jaką cene można taki aparat zakupić żeby była to okazja.
W M1 jeszcze chodza za 5999 zlotych - nowe
wogole mozna gdzies dostac nowe 5d ? (realnie dostac a nie ,ze jest tylko w ofercie na stronce)
Na okazję to bym raczej nie liczył, teraz to w ogóle trudno go zdobyć, nawet używkę w rozsądnym stanie
parafrazując fotobronxa - zakup (nowego)5d to już spora okazja
Końcem roku kupiłem używkę w super stanie za 4400 i dla mnie była to okazja.
Zakup nowego graniczy raczej z cudem.
Chociaż i te się zdarzają...
moim zdaniem ciągle MKI jest za droga, i te co się ostały w magazynach jak i te używane (zależy jak przechodzone). Już wolałbym zmienić system i wziąść D700 niż starą-nówkę 5tkę.
taką utrzymaną używeczkę w granicach czterech tysiaków to sam bym łyknął
Ja widziałem tydzień temu w MediaM M1 Kraków za 6600
Może tutaj http://foto-cyfra.com/opis_produktu_...itle=:%20Canon, taniej nieznalazłem
5D mk I nie ma i nie bedzie u nich za to jest szansa na mkII za 8800
>>Ma pytanie. Za jaką cene można taki aparat zakupić żeby była to >>okazja.
Samo kupno nowego to juz okazja. Trzeba probowac w sklepach "drugiej reki". W http://www.fototaniej.pl/ byl niedawno za 5k.
Dzisiaj w MM Lublin nowe z gabloty 5D w cenie 4499zł
A za kolejny rok 6D. I tak można bez końca na coś czekać, nie histeryzować...
Inną sprawą jest fakt, iż trzeba być kompletnie zdesperowanym posiadaczem szklarni C. aby kupować ten technologiczny zabytek (z całym szacunkiem za jakość obrazka) za prawie tyle co np Nikona D700...
Heh. W Szwajcarii stare 5D ciągle do kupienia... W okazyjnej cenie - 2850CHF :-)
Dla porównania - 5dmk2 "kosztuje" 3000CHF (tyle że go jeszcze nie ma).
A ile waszym zdaniem jest warte 5d mk1 na dzien dzisiejszy ? Tzn ile byscie dali max za nowa puche :D
5500 :)
kurcze, a kiedyś tyle kosztowała nówka... te ceny szaleją
Co gorsza, coraz ciężej dostać używkę. Na alledrogo jest ich coraz mnniej, nie ma w czym przebierać. O nowych piątkach już raczę nie wspominać... :(
Wychodzi na to że czas na Nikona :mrgreen:
Pzdr
Wiesz juz nie tylko Canon podnosci ceny. Z tego ci widac inni producenci tez się nie ociągają. Z tego co słyszalem Nikon tez podjechał z cenami :) wiec boli wszystkich równo.
Napewno sytuacja ze złoty jest słaby a waluty mocne nie bedzie trwało dlugo i napewno do jakiegos czasu bedzie taka sytuacja. Zastanawia mnie tylko czy wtedy jak poleca waluty to czy producent/sprzedawcy bedą obnizac tak ceny jak chętnie je podnosza.
o ile którykolwiek ze sprzedawców wytrwa bez handlu do tego czasu.
samochody tanieją. czyli przy odpowiednio silnej konkurencji i spadku popytu jednak sie da nieprzerzucać na klienta całego walutowego szaleństwa.
tak na marginesie to trochę szkoda że Sony bardziej nie namieszało w rynku foto. nadal jest tak że C i N dyktują warunki a reszta sie dostosowuje. olek praktycznie wypadł z rynku. Pentax dogorywajac nadal dzielnie trzyma cena z zeszłego roku..
Wielu drobnych sprzedawców może nieźle dostać po tyłku... konsumenci ograniczą wydatki na hobby, a t w połączeniu ze wzrostem cen dosyć mocno uderzy w "drobnicę"
Nowe samochody tanieją, bo producenci obniżają ceny. A jedyną "konkurencją" dla nowych aut są auta używane, które producenci usiłują jak najbardziej potencjalnym nabywcom zohydzić (tak, wiem, że używane też kiedyś były nowe ;) )
Tylko nie wiem czy podwyżki cen to jest dobry sposób na przetrwanie kryzysu.
U nas na rynku widzę sporo obniżek różnych produktów (ciuchy, multimedia, książki ...itp) - przez co zrobiłem ostatnio masę nie planowanych zakupów, nie wiem czy to nie jest lepszy sposób bo jak ktoś kusi ceną to ja jestem skłonny wyłożyć kasę i założę się że nie tylko ja, kasa przepływa, gospodarka nie stoi w miejscu, a jak coś drożeje i to sporo to ja jeśli kupować nie muszę, zwyczajnie sobie czekam na lepsze czasy i ceny, a przy obecnym kryzysie zalegający sprzęt w magazynach chyba nie jest na rękę producentom sprzętu foto.
Pozdrawiam
Mam okazje kupic 5D 1.5 roczna jeszcze jest na gwarancji EU - podobno z przebiegiem 50 tys. Czy warto kupić? za 3700
adi760303, nie ma podobno. Cena mocno okazyjna, więc dla mnie w dobie raczej tej puszki za 4500 zbyt okazyjna. Na Żytnią i dokładnie ile ma strzelone trzeba określić.
5D MK II?
Bo go po prostu stac na nowa pusze i chce sprzedac 'stara'?
Nie kazdy robi zaraz tysiace fotek na imprezach okolicznosciowych,
a chec posiadania nowosci jest duza - co widac rowniez i tu na forum.
No wiec jak ktos siega glebi do kieszeni po MK II to nie bedzie trzymal MK I tylko dlatego ze nie ma jeszcze 50.000. No chyba ze potrzebuje backup
Nie wiem jakie teraz są ceny, ale na początku grudnia kupiłem nówke - 300 klapnięć, za 3200 zł w przeliczeniu:)
niby tak, ale zauważ,że na tym forum kierunek migracji 5d-->mkII nie jest jakiś szalony. Z tego co czytam, to w większości jest to xxD -->mkII. Poprostu nowość jakkolwiek fajna nie zeelektryzowała. Jak juz kiedyś pisałem, z 5d jest ten problem,że dobra puszka jest trochę warta i ja na swoją gdybym zmieniał mam już zapisy bo tak jak napisaliście wydać 4,5k na aparat, który może być zajechany to nie sztuka, ale wydać 4,5k na aparat, który masz pewność,że ma te 50k i nie był zajechany, znasz specyfikę właściciela, to przy tych cenach okazja.
a ja próbowalem sprzedać swoje 5D mk1 z ilością klapnięć poniżej 20 tys. z małą wadą - zarysowaniem od szybkozłączki sześciokątnej Manfrotto ze śrubami blokującymi i wszyscy kupujący oceniali ten aparat w sensie estetycznym więc (być może trafiłem na kupujących z kobiecym podejściem do kupowania) odpuściłem sobie i trzymam jako backup dla MK2. Puszka była tylko i wyłączni w studiu przydomowym. Wydaje mi się że wielu kupujących ma źle zdefiniowane wartości jeśli chodzi o stan sprzętu używanego. To chyba faktycznie jest tak jak z samochodami prosto od emeryta z niemiec...
Szukacie przegięcia cenowego odnośnie 5D MKII to popatrzcie tutaj: http://www.allegro.pl/item550024315_...d_mark_ii.html
zaiteresowanych prosze o namiary na PW odpowiem dopiero za tydzień - musze wyjechać :(
pozdr.
Piotrek
E tam znikoma, właśnie wróciłem z giełdy (W-wa/Stodoła) były 3 puszki 5D, jedna z przebiegiem ok. 20.000 - 4.7, druga okazyjnie z ręki 4 tyś do zapłacenia ( przebieg nie udokumentowany , puszka -igła - na oko...) 3 - 5 tyś leżała na stoisku i kultowego sprzedawcy ;)
Swoją z małym przebiegiem w dobrym stanie ( po wymianie migawki) sprzedałem na allegro za 3900 jeszcze 3 mies. temu.
teraz foce 5DmkI i nowym mkII, czy było warto...? Tak w moim przypadku AF jest pewniejszy zwłaszcza podczas pracy z 85/1.2L i 50/1.2L
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a gdzie jest to przegięcie!?
To WIFI cena jest "normalna"
BG-E6 (Grip) możesz kupić za: 900 - 1200PLN
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No widać nie wiesz o czym piszesz ...