Czy ktoś wie kiedy można sie spodziewać prezentacji następcy 20D?
Wersja do druku
Czy ktoś wie kiedy można sie spodziewać prezentacji następcy 20D?
Policz sobie... Wez odstepy czasu miedzy D30-D60-10D-20D i miedzy 300D i 350D i mniej wiecej bedziesz wiedzial kiedy. Licz miesiace oczywiscie :mrgreen:
Daty premier aparatow dostepne sa na dpreview.com
O... daty premier i obliczenia:
D30 - 17 maj 2000
D60 - 22 luty 2002 - 21 miesiecy po poprzedniku
10D - 27 luty 2003 - 12 miesiecy
300D - 20 sierpien 2003 - 6 miesiecy
20D - 19 sierpien 2004 - 12 miesiecy - 18 po 10D
350D - 17 luty 2005 - 6 mies - 18 po 300D
Czyli wychodzi na to ze nastepca 20D bedzie w lutym 2006 (liczac 18 miechow) :mrgreen:
Mozecie sprawdzic obliczenia... Kto przyjmuje zaklady? :D
Mysle, ze bedzie. Akurat w robieniu puszek Canon jest niezly :)
No tak pewnie będzie ale w sumie to co można jeszcze poprawić w 20D ? Pełnej matrycy nie dadzą a całą resztę to 20-stka ma w najlepszym porządeczku.
pzdr
g
Ty chyba marketoludkow nie znasz... Dorzuca jakies iso do wyswietlaczy, moze iso 50, dynamika troche lepsza sie przyda... 12mpix tez mozna... Juz oni cos wymysla :)
Zgadzam się z tym.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Mogę się jednak założyć, że nadal zdaniem wielu zdjęcia będą wychodziły nieostre itp. W sumie nie należy się dziwić, bo liczba "fotografów" w naszym pięknym kraju rośnie w zastraszjącym tempie. Jak kiedyś na komunię dostawało się motorynkę, to teraz co najmniej 350D.
jeszcze 3 calowy LCD, wejście na 2x CF i jeszcze..... sam już niewiem co :lol:Cytat:
iii... iii.... krecenie filmow \o/
ps. zartowalem ;)
wystarczy jak by dorzucili spota 1% :-) i mnijesze szumy, powiedzmy o 40% 15 polowy AF, wymienne matowki ze 100% kryciem i jasny wizjer...mam wymieniac dalej?
zadużo niemogą ulepszyć bo następnej wersji już nikt niekupi bo będzie prawie idealnaCytat:
Zamieszczone przez Jac
noo a serio to moze taki ultradzwiekowy "przedmuchiwacz" matrycy jak w olympusach? :)
Wizjer 100% mysle ze moze... Zobaczymy czy Canon zmieni polityke i udostepni funkcje z jedynek klase nizej :) Klientela naciska. Wymienne matowki i spot to samo.
Ale kto wtedy bedzie eLki kupowal jak wszyscy nakupia matowek z klinami i zaczna skupowac zeissy od contaxow albo m42 ;)
LCD chyba napewno... Jakis czas juz pracuja nad swoimi wyswietlaczami i mysle ze cos swojego zamiast tego sony mozna oczekiwac. No i chyba pora wrzucic ze 2 cale najmniej.
Nad syfami tez juz w wywiadzie niedawno pisali ze maja ale nie chcieli kosztow podnosic w obecnych puszkach. Pewnie cos tam dorzuca.
Pelnej matrycy nie musza. Ale megapixeli moga upchnac :) Jak dorzuca ze dwa czy cztery mpix i nie wzrosnie zastraszajaco szum to samo to powinno duzo dac szumofobom. Wspolczynnik rozmiar szumu do rozmiaru detali sie poprawi.
No i kosmetyka... Moze drzwiczki od cf'a... Moze ISO na wyswietlacz i do wizjera... Takie tam :)
Moze cos w firmware? Jakis samowyzwalacz programowalny i interwal (tylko co wtedy z tymi wezykami z interwalem). Albo bezprzewodowa praca z lampami (tylko ze znowu w parade wchodzi st-e2). Moze WiFi? Tak... tez znowu wchodzi w parade dokrecany badziew (bo drogi).
A ja najchetniej zobaczyl bym wiecej szkiel (nie... nie gniotow z analoga podpicowanych na ef-s'a) i nieco poprawek w algorytmach AF'a. Na dokladnosc z jedynek chyba nie ma co liczyc.
Jaki 15 polowy AF, wrrrr, ja juz tych punktow mam wystarczajaco i czasem zmienianie ich jest klopotliwe. Nie wyobrazam sobie jak to robia Ci co maja 1-ki. Ale znajac dzial marketingu Canona to wszystko jest mozliwe...Cytat:
Zamieszczone przez Jac
EDIT
Ps.: Wiedzialem ze ten watek sie pojawi, zawsze sie takie pojawiaja pare miesiecy przed targami foto :D
Szkoda że zdjęli z anteny koncert życzeń, bo jakbyście wysłali swoje marzenia do Krystyny Loski, to japońce na pewno by zmiękły.
Watek jak watek... Niedawno tez taki byl...
Ale to o mieknieciu... Hehehe... :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen:
No i jeszcze śrubka imbusowa do korekcji FF/BF ;)
Japońce miękną dopiero po sepuku, więc Krycha miałaby pole do popisu :lol:Cytat:
A ja bym chcial podswietlane guziki z tylu na sciance i do gory bo w calkowitej ciemnosci to nic tam nie widac czasami :) cos jeszcze? hmmm
a moze robienie zdjęcia na komęde głosową :lol: i tryb manualny również na komęde głosową... rany doczego to prowadzi :twisted:
Po co tak?Cytat:
Zamieszczone przez mateos
20D niech zostanie jaki jest, ale niech do niego dorzucą jakąś lalunie (wg gustu klienta), która będzie przy okazji profesjonalnym fotografem (dla Pań odpowiednio jakiś macho :mrgreen: ). Wtedy wystarczy wydawać polecenia, jakich ujęć potrzebujemy i sprawa załatwiona.
No bez jaj, moze jeszcze neony, wtedy juz bedzie super wygladac ;)Cytat:
Zamieszczone przez Grippen
to ja jeszcze firewire poprosze :)Cytat:
Nie czytajcie tych nikoniarzy ;) ktorym sie wydaje ze ich imbusem poblogoslawili :D W Canonach tez jest srobka (mimosrod) do regulacji AF.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
No dobra... Wiem... Nie imbus :mrgreen: Ale to taki duzy problem przyszlifowac na kwadratowo imbusa?
http://www.pbase.com/terrylovejoy/adjusting_af
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod9.html
Nie lepiej wifi? Zrzucalo by zdjecia od razu do jakiegos libretto (toshiba wielkosci kasety video) albo laptopa w plecaku :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
a ja bym chciał...żeby wymieniali następców 20-tki na już używane 350-tki :-)))
a tak poważnie to w nowym przydałby się większy LCD również z podglądem rzeczywistym i nie tylko w gwiaździstą noc...i kitowe szkło klasy nikkora 18-70 i w takiej też cenie; podświetlane przyciski to też dobry pomysł; wędrowanie w góre z pojemnością matrycy chyba powoli traci sens...
O... Szkla to wlasnie to co chce najbardziej... Ale to juz pisalem duzo razy...
Ladna elke tak od 24 do 70 f4 mogli by strzelic dla uzupelnienia zestawu... Dzwiganie 2.8 nie zawsze ma sens.
A ja chcialbym miec histogram na bierzaco... tylko ze to wtedy nie bedzie juz lustrzanka :-| .
Co do spot'a to nie licze na to zeby sie pojawil. Sam spedzilem 2 lata czekajac na 3D i skonczylo sie na tym ze kupilem po prostu swiatlomierz :p .
pozdrawiam, Jarek.
No wlasnie laptopa mam z firewire. A karte wifi musialbym dokupic :)Cytat:
Choc z drugiej strony moglby miec wbudowane ze 4 gb flasha :)
Histogram na biezaco? Czemu nie, w koncu oswietlenie nie jest liczone z matrycy. Pewno bylby to taki "mniej-wiecej" histogram, ale moze cos by sie dalo z niego wywnioskowac?
E tam, 16-80 L IS niech wrąbią w zestaw i będzie gitez. I Wycieraczki na matrycę :P I ISO w wizjerze :D Podświetlane przyciski to też niegłupia myśl.
byle tylko sie nie skonczylo na zainstalowanym Windows CE for DSLR ;)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Mogli by upchac taka mala matryczke z jeden-dwa mpix gdzies kolo pentaprism'a z ktorej by byl pomiar, histogram i live kadrowanko :) Ale to pewnie gdzies za 3 generacje moze... O ile wogole nie zarzuca lustra.Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
Z pewnoscia dodadz minimum - tylko tyle, zeby przeliczylo sie to oplacalna ilosc uzytkownikow, ktorzy zmienia aparat na ten nowy. Tylko powstaje pytanie - ile to jest?
Nie sadze, zeby zbyt wiele z funkcji zarezerwowanych dla najwyzszej polki, zeszlo nagle do "rynsztoka" tego poziomu. Bo kto wtedy dawal by 10 000$ za nie wiele lepszy aparat?
Na pewno podniosa matryce - to takie sa trendy - chocby nie zawsze to bylo madre.
Co to PSP?Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
PlayStation PortableCytat:
Zamieszczone przez Riccardo
ciekawe co by powiedział na temat tego produktu i firmy Tomasz Golinski ;)Cytat:
Zamieszczone przez pysiek
Na pewno "Przecz z Sony" :DCytat:
Zamieszczone przez gr86
niech najlepiej sam chodzi i szuka fajne kadry:P hehe ale ISO w wizjerze by sie przydało
Mogę powiedzieć tylko tyle ze będzie pełna klatka jak w marku :)
Watpie w FF...
Nawet bym powiedzial ze jest malo prawdopodobne zeby Canon sie posunal do FF przy aparacie klasy 20d, jak zrobi 1,3 to sie zdziwie. FF jest (poki co) zarezerwowany do 1-nek.Cytat:
Następca mógłby robić takze ostre,przyzwoite fotki.Optyka nie kurzyłaby mi się w szafie.
cześc.ch.
Wyslij mi :D . Oddam jak bedziesz potrzebowal i wrocisz z Olka do Canona :)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Co do moich przewidywan - stawiam na rozwiazanie mniej FPS z Fullframe (12-16 MP) oraz wiecej FPS z 1.6x *(8 MP ? )w jednej puszce w sredniowysokiej cenie (8-10 k zl) , z wykrywaniem na jakim mocowaniu podpiete szklo (EF-S,DC czy FF) i blokada na tym . Odpowiednik 3ki... moze sie zlituja i dadza spota ale weather-seal i wbudowanego gripa na pewno nie, E-TTL II obowiazkowy.
I tyle z nowosci, raczej wiecej Canon nie rzuci ani zadnej przelomowej rewelacji typu lepszy wizjer, kadrowanie na LCD, wiekszej pojemnosci tonalnej antyszejku czy antybrudow na matrycy - jescze nie czas na to, wystarczy pare *******ek dodac.
A przelomem w tanim segmencie moze byc cos w cenie 350D ale z drugim kolkiem i sensorem krzyzowym - dla wielu to wystarczy by sie przesiasc z 350D a Canon znowu zarobi 8)
Vitez-nawet żonie nie pozwalam odłożyc do szafy tylko sam niosę.Dzieci to mają zakaz patrzenia na szkla a syn przebywania w tym samym pokoju.
Cześć.Ch.
Chodzą słuchy, że Canon otwiera nową linię produkcji matryc FF (podobno coś poprawili w technologii i jest bardzo mały odsetek uszkodzonych), ale nie 16,7 MP tylko 12 MP. Może to właśnie po to żeby pakować do następcy 20D??Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Corwin
Dla tych, co uzywaja glownie tele, 12MP FF to praktycznie krokCytat:
Zamieszczone przez Corwin
do tylu (powiedzmy, ze nie do przodu :)) od 8MP 1.6 crop.
Ja bym chetnie wzial 12MP tylko, zeby 1.6 zostalo. Please!
Niech sobie FF siedzi w 1D...
I prosze mnie nie przekonywac, ze to tylko crop.
Zgadzam sie z Toba w 100% szerokie katy juz maja prawie zalatwione (EF-S 10-22), a mi pasuje ze po podpieciu 70-200 mam na dlugim koncu 320mm bez koniecznosci kupowania dluzszej lufy :DCytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Z drugiej strony, moze Canon wlasnie chce zmusic "snajperow" do kupowania wiecej szkiel :(
Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Zazdroszcze... ciekawe kiedy ja osiagne ten stan uwielbienia dla sprzetu ;)
Co nie zmienia faktu ze skoro sie kurza to po co je trzymasz zamiast oddac/pozyczyc/sprzedac potrzebujacym? :p
Chociazby tego 1200 L ;)
Chodza tez sluchy o calkiem nowej puszce... Predzej moim zdaniem zrobia trojke D jak upakuja ff w nastepce 20'stki... EFS trzech body? Ciekawe by to bylo...Cytat:
Zamieszczone przez Corwin
A w praktyce to najlepiej siedziec, czekac i nie robic sobie nadzieji :)