Witam wszsytkich,
mam pytanie czy do Canona Eos'a 33 moze byc dodany jakis( a jak tak to jaki plecicie) obiektyw manualny. Ja lubie pracować na recznym focusie, i brak auto mi nie przeszkadza, a szukam po prostu czegosa dluższego.
pzdr.
Wersja do druku
Witam wszsytkich,
mam pytanie czy do Canona Eos'a 33 moze byc dodany jakis( a jak tak to jaki plecicie) obiektyw manualny. Ja lubie pracować na recznym focusie, i brak auto mi nie przeszkadza, a szukam po prostu czegosa dluższego.
pzdr.
Każdy obiektyw M42 przez przejściówkę.
O to fajnie, widze ze to prostsze niż myślałem. Rozumiem, ze w Canon wkrecam takie przejście a z drugiej mogę każdy obiektyw m42???
dzięki wielkie.
a jeszcze jak mozna, ato przejscie w eosie 33 to jakies specjalne czy po prostu do Canona ( bagnetowe)???
Są dwa rodzaje przejściówek - z potwierdzeniem ostrości (mają dodatkowo styki dla elektroniki aparatu, oszukujące aparat żeby potwierdzał ostrość na matówce - kosztują około 150 zł) i zwykłe mechaniczne za około 50 zł. Ja używam takiej zwykłej i nie narzekam. Tu masz przykłady:
http://allegro.pl/search.php?string=...&category=8847
A może np. Zeiss Planar T* 1.4/85 mocowanie EF - bez przejściówek i bezproblemowo działa. Zależy czego potrzebujesz.
pozdrawiam Wojtek.
Potrzebujesz konwertera z systemu EOS EF na M42 (koszt od 35 zł). Proponowałbym konwerter nakręcać na obiektyw i wtedy całość zapinać do body. Jak masz kilka obiektywów, kupujesz kilka konwerterów i spoko. O niebo większa wygoda niż każdorazowo wkręcanie i wykręcanie obiektywu.
A przy okazji, pamiętam, zdaje się MacGyver wspominał coś, o problemach z pomiarem światła w 33 z zapiętym obiektywem manualnym (pomagał wgranie nowego softu w serwisie o ile pamiętam).
o dzięki wielkie, chodzi mi po prosstu o mozliwosc podpięcia jakiegos dluzszego obiektuwu pod eos'a 33, a m42 mnie satysfacjonuje i Wasze odpowiedzi.
A ostatnia sprawa a jakis manualny obiektyw Canona mozna podpiąć zeby działało z pomiarem swiatla.??
Każdy będzie działał z pomiarem światła, ale z manualnymi obiektywami Canona to nie popracujesz. Konstrukcja systemu FD powoduje, że aby korzystać z tych obiektywów potrzebujesz przejściówki z soczewką. Przejściówka taka działa trochę jak telekonwerter - wydłuża ogniskową, zabiera światło i do tego najczęściej psuje jakość.
ok to już wiem to co chaiłem w całosci.
Dziękuje za poświecony czas i pozdrawiam.
Prawie każdy. O niektóre M42, głębiej wchodzące w korpus, canon może zaczepiać lustrem.Cytat:
Każdy obiektyw M42 przez przejściówkę.
Pzdr
Grzesiu
Ale koledze chodzi o teleobiektywy, a tych ten problem nie dotyczy (przynajmniej ja się nie spotkałem, a 'przerobiłem' trochę teleobiektywów:) )
A co to jest "Coś dłuższego" ?
Zanim kupisz szkło i przejściówkę przestudiuj uważnie ten wątek
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=5529
O dziękuję , że zajmujecie się moim tematem. Kazdy news w temat wpasowany jest pomocny i potrzebny.
Coś dłuższego to jakiś teleobiektyw tak zeby było dobrze to od 200mm w góre jak dla mnie.
Lustmord
z adapterem bez potwierdzenia będzie działać poprawnie
z potwierdzeniem ostrości mogą być problemy
http://www.noaf.info/diary/?p=31
Albo wręcz przeciwnie :-)
http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=42
MacGyver - na dole tekstu mam wymienione korpusy w których niezbędny jest dod. bolec np 33V
Enter, sorry, ale możesz rozwinąć tę informację (jaki kurcze bolec)?
A jakie zanczenie ma popychacz do przysłony lub brak takiego na obiektywie. Rozumiec mam ze aparat sam ustawia przysłone bez patrzenia na obiektyw.??
Popychacz powinien być wciśnięty, żeby móc pracować na przysłonie roboczej (chyba, że masz przełącznik M/A na obiektywie). Aparat nie domknie przysłony, ale zmierzy prawidłowo światło przez przysłonę roboczą.
To zestawienie jest mało wiarygodne, moim zdaniem. Jest Eos 30 nie ma 33, jest 33V nie ma 30V. Tutaj jest na przykład o tym że z 33 działa. Ponadto, z Eosem 5 powinien wg zestawienia działać a mój z 5-tką kolegi nie działał.
być może jeszcze któreś wymagająCytat:
EOS 33V(*), EOS 50E (*), EOS A2 (*), EOS 3 (*), EOS 5 (*), EOS 1N (*), EOS 1V (*), EOS 100 (*), EOS D30 (*), EOS D60 (*), EOS 1DS MK II (*)
(*) – Dla oznaczonych modeli potrzebny jest dodatkowy bolec
z 5 analogową nie działa bo mam serii trzydziestek osobiście nie miałem okazji testować więc nie potwierdzę ale po zakupie trzeba mieć na uwadze czy trzeba blokować dźwignię w korpusie czy nie
SILWE - pisał o 33 bo miał tylko nie pamietam który korpus to był dokładnie muszę Daniela jeszcze podpytać jak nie zapomnę
Moje 33 (bez V, dość stara) jak napisałem chodzi bez problemu. Problem jest gdy nie ma dandeliona bo wówczas świruje pomiar światła.
Mój Elan2E (czyli 50E) - działa od zawsze z gołą przejściówką M42 (bez dandeliona).
OK. Nie używałem nigdy dandeliona, więc nie miałem problemu:)
A czy mozliwe jest że jak nałozy sie ten adapter (eos--->m42) na Canona i załozy jakiś m42 to popychacz sie nie wcisnie??
A jak to wygląda kiedy teleobiektyw nie ma popychacza??
Jak obiektyw nie ma popychacza, to nie ma problemu - działa pełen manual ;)
Jeśli chodzi o adaptery, są takie, które blokują popychacz i są takie, które tego nie robią. Trzeba sprawdzić konkretny model.
nikt nic nie wie?
popychacz w obiektywie to nie problem - szybko śrubokrętem można go popsuć i już nie będzie sprawiał kłopotów