Witam,
Sorry za lekki offtop ale Wiecie może Panowie, czy są gdzieś dostępne przyzwoite zamienniki do Aku LP-E6 (do 5DMkII)?
z góry dziękuję i pozdrawiam,
Wersja do druku
Witam,
Sorry za lekki offtop ale Wiecie może Panowie, czy są gdzieś dostępne przyzwoite zamienniki do Aku LP-E6 (do 5DMkII)?
z góry dziękuję i pozdrawiam,
na dzień dzisiejszy tylko na ebay.com - z Honk Kongu. Są tylko dwa "ale" - te zamienniki nie pokazują swojego stanu tak jak oryginalne aku i (czego nie rozumiem) nie wolno ich ładować w firmowych ładowarkach, a tylko w specjalnych - dołączonych do zestawu.
Ja sobie odpuściłem i poczekam, aż wyjdą bardziej inteligentne zamienniki.
no drugi musowo akumlator by sie przydal, a najlepiej z 3 zapasowe:)
az boje sie zobaczyc ile oryginal kosztuje
ponad 200zł ;)
Ja widziałem za 320 lub 330, też nieźle
Ori 330zł :D Jak chcemy miec gripa z 2 kpl. akku jestesmy 1000 zl w plecy :D
jak ktoś znajdzie w ludzkiej cenie niech da znać
Ale za to jaka wygoda pracy. Na pierwszym ładowaniu zrobiłem 1700 klatek i jeszcze mam ponad 40% stanu baterii. Nie liczę kilku "filmów", ustawienia CF i oczywistej zabawy nową puszką. Czyli lekko licząc 2400 klatek na jednym ładowaniu plus bezpieczny margines jakby coś..
Pamiętam jak ktoś pytał czemu canon zmieniał te baterie.. W poprzednim 5D po 1500 zdjęciach nie było o czym rozmawiać. To chyba wystarczająca różnica.
Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.
Ja miałem grip w 400D i w 40D do 5 chyba nie dokupię. Jestem praworęczny. Zdjęcie pionowe robię przekręcając aparat w lewo (spust u góry). Robiąc w pionie nie przekładałem dłoni tzn. używałem spustu na body. Tak mi wygodniej i szybciej. Z gripem przede wszystkim lepiej i pewniej się trzyma puszkę. Dwóch baterii jednocześnie nie wkładałem, koszyka na paluszki też nie używałem.
No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.
Procesy chemiczne w baterii nie są aż tak jednakowe żeby wszystkie baterie były dokładnie jednakowe. Ale zapis ilości zdjęć na baterii jest ciekawy ponieważ możesz sobie sprawdzać ilość bez specjalnego zachodu. (Bez zapamiętywania kiedy włożyłeś baterie i kiedy się kończy). Przy dużej ilości fotek znaczenie ma też jak dużo przeglądałeś fotek na lcd aparatu. Różne obiektywy też pobierają różną ilość energii np IS.
Witam,
Aktualnie to nie znalazlem gdzie mozna kupic baterie, a mam teraz tylko jedna i tak troche slabo. Moze ktos wie gdzie mozna kupic?
Maly OT:
Czy ktos wie jak jest z wydajnoscia baterii AA w Gripie? zeby uzywac jako zamiennika bateri. Bowiem pczy wiekszej ilosci bateri to cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej.
Miałem taki zestaw w poprzednim 5d. 6 aku dawało bezpieczne 500 klatek, ale korzystałem z tego niezbyt często, więc nawet nie wiem nawet, czy aku były w pełni naładowane. Pamiętaj też, że każdy używa aparatu inaczej, ja na przykład prawie nie korzystam z wyświetlaczy czy stabilizacji w obiektywach. A to ma spore znaczenie w zużyciu.
Obserwuje rynek niemal co dzień w poszukiwaniu dostępnych LP-E6 i z każdym kolejnym dniem mam nieodparte wrażenie, że ktoś w Canonie uznał 5DmII za niewypał i dlatego zablokował sprzedaż jego samego i akcesoriów.
To obłęd, że baterii (że o puszce nie wspomnę) nie dość, że nie ma, to jeszcze kosztują tyle, że za równowartość kupiłbym 10 zamienników BP-511 do 40D i spółki.
Panowie z Canona - żenada, po prostu żenada.
tylko że te 10 zamienników będzie ci działało około 10 razy krócej niż oryginał. Nie lepiej jest mieć 2 porządne oryginały niż 10 podróbek ???
Oryginalny aku do 5D2 wykona ponad 2k fotek więc z 2 masz ponad 4k zdjęć czy to nadal mało ?
Adam - nie doczytałeś mojego postu. Napisałem, że za cenę jednego oryginalnego aku do 5DmII kupiłbym 10 zamienników do 40D i spółki - baterie typu BP-511 - zamienniki kosztowały swego czasu 30 PLN sztuka i miały pojemność większą niż oryginał. I to jest tragiczne
Co do aku do 5DmII - wiem, warto mieć oryginały, ale chore jest to, ile kosztują. A winna jest temu firma, której daliśmy zarobić kilka tys. PLN kupując jej aparat. Nie wiem, w co pogrywa, ale jej durna polityka przyczynia się do takiego poziomu cen jak to dzisiaj widzimy. Liczę na to, że ktoś szybko wynajdzie odpowiednik tak współpracujący z body jak oryginalny LP-E6 i w ten sposób Canon zostanie z magazynem oryginałów, których nikt za tak chorą cenę nie kupi.
EBAY!!!
proponuję zakupy
LP-E6 z ladowarką
http://shop.ebay.de/?_from=R40&_trks...All-Categories
Bo u nas to za ruski rok :roll:
O... naprawdę? A sprawdzałeś? Mamy tu na forum kilka fajnych wątków o zamiennikach.
Ja używam obecnie 3 par zamienników z czego najstarsze kupowałem jakoś pod koniec 2005 roku czy na początku 2006 roku - Premium Goldy w eltec.pl, potem dwie sztuki Hahnela w multifoto w grudniu 2007 i potem jakoś w kwietniu czy maju 2008 znowu Premium Goldy w Eltecu (na szczęście mają inny spód niż starsza para więc je rozróżniam). Z żadną parą nie zauważyłem żadnych problemów.
Aktualnie mam zamiennik hama ale kiedys miałem GP i byłem bardzo z niego zadowolony. Link pozwala wyszukać zamiennik tej firmy do danego urządzenia
http://www.gpbattery.pl/gp.php?section=zamienniki
Witam
Czy ma ktoś zamiennik do nowej 5-tki. Ewentualnie ma ktoś namiary do sprawdzonego sklepu, który obecnie posiada zamiennik lub oryginalny akumulator na stanie.
Dosłownie czasy komuny coraz bliżej - mam pieniążki a nie można kupić bo towaru brak.
Pozdro
Hi,hi,hi..Woyd czekam z nadzieją że kupisz którąś z jedynek canona.Ciekawe jak skomentujesz cenę akumulatorków. :smile: A na serio ,to tak było jest i będzie że droższy sprzet ,to droższe dodatki,częsci i akcesoria w proporcji jak cena sprzętu tańszego do droższego .Niestety.Pozdrawiam
Witam
jak już ktoś wspomniał na forum - na Allegro.pl pojawiły się aukcje z zamiennikami LP-E6. Widziałem, że kilka produktów znalazło nabywców. Czy ktoś z Was jest może jednym z nich i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami ??
Kupił KTOŚ z Was zamienniki baterii do 5dII ?? jakieś opinie ?? Nie wiem czy pakować się w orginały za 400 zł, jak można wydać 100 :-).. Z góry dzieki za odp..
a sa zamienniki ktore mzona ladowac fabryczna ladowarka? Bo te co widzialem to byly w kompelcie z wlasna... A wolalbym uniknac mnozenia gratow.
aha, no to juz lepiej, ciekawe jak z szybkoscia ladowania, bo po przesiadce z 20d zauwazylem ze:
- accu starcza na duuuuzo krocej, chyba zasluga telewizora :)
- oryginalna ladowarka dluzej laduje, pewnie ze wzgledu na wieksza pojemnosc :)
hmmm - Trampek a ty masz jakiegoś zamienika już ??
Mysle, ze szybko sie nie dowiemy wiele. Najwyzej, ze laduje sie krocej lub dluzej oraz ze pozwala na zrobienie mniejszej lub wiekszej ilosci zdjec.
Natomiast jak to sie bedzie mialo do stanu takiej baterii np. po 6 miesiacach i wielu ladowaniach... Dowiemy sie za 6 mies. No chyba, ze tragicznie szybciej. Moze sie okazac, ze np. zamiennik ma lepsze lub takie same paramtery, ale zywotnosci akumulatora jest kilka razy krotsza i trzeba czesciej wyrzucac i kupowac zamienniki...
Tez bym chcial, zeby zamienniki roznily sie tylko logo od oryginalow, ale jakos nie wierze...
od 350tki(przez 40kę po 5d) leciałem na zamiennikach - m.in. dlatego że:
1. ładowały się w fabrycznej ładowarce canona
2. wskaźnik ładowania w aparacie był do **** i pokazywał w zasadzie co chciał - czyli przez pierwsze 40-50 zdjęć full.. potem połowę a przy 50-20 ostatnich migał, więc jego użyteczność była raczej wątpliwa..
z tego co widziałem na allegro to są zamienniki do 5dII ale mają 2 podstawowe wady:
1. Oddzielna ładowarka
2. aparat nie pokazuje w ogóle stanu naładowania
Czyli posiadają podstawowe wady..
w związku z tym kupiłem dzisiaj w normalnym sklepie (tam gdzie wszystko kupuję) oryginał Canona za 290 zł (przy cenie "na półce" 299 zł) - a nie za 4 stówki (na allegro trochę przeginają z cenami..)
Ja tak ten dylemat rozwiązałem - w nowej 5tce zalety oryginału moim zdaniem przewyższają radość z niższej ceny zamiennika ;)
Mogę - ale gorsza informacja jest taka że ostatni co był na półce chyba wziąłem.. za to jeszcze jeden 5d mk2 został - za około 9700 brutto.. a sklep to sklep MasterFoto w Kielcach - róg Sienkiewicza / Wesołej w Kielcach - w googlach znajdziesz..
Pozdrawiam
P.S. tylko rano wszyscy nie dzwońcie bo się nie będę mógł tam pokazać przez miesiąc :mrgreen:
Rano zadzwonię i się dowiem czy jeszcze są i napiszę na forum czy jeszcze ma a jak nie to kiedy coś będzie..
Jak tam Panowie macie jakieś wieści o LP-E6?:confused:
Na allegro pojawiły się jakieś zamienniki:
http://www.allegro.pl/item589380028_...ladowarka.html
Może już ktoś to kupił i może coś powiedzieć o jakości?
nie kapuje jak można oszczędzać na aku do puszki za prawie 10k...
jak już wam się tak pali do oszczędzania to poczekajcie na te bardziej sprawdzone zamienniki typu Hama czy Hahnel albo GP?
Aku do 5dmk2 kupiłem za 280,00 czekałem ok.miesiąca
tam gdzie ja kupowałem za 290 zł już nie ma - kiedy będą następne nie wiadomo na razie.. jak będą w ludzkiej cenie to dam znać
Daj, daj ;-)