Witam!
Stanąłem przed kupnem softboxu na lampę błyskową. Może ktoś z Was używa i podzieli się własnymi spostrzeżeniami? Fajnie by było jeszcze zobaczyć jak to się sprawuje w akcji... jakiś link do własnej foty itp. Dzięki
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam!
Stanąłem przed kupnem softboxu na lampę błyskową. Może ktoś z Was używa i podzieli się własnymi spostrzeżeniami? Fajnie by było jeszcze zobaczyć jak to się sprawuje w akcji... jakiś link do własnej foty itp. Dzięki
Pozdrawiam
Ja mam taki:
http://raysfoto.pl/lumiqest/softbox.html
Sprawuje sie swietnie. Zmiekcza, rozprasza swiatlo. Bez obawy o czerwone oczy blysk bezposredni. Uzywalem odblysnika ale czesto miewalem sytuacje ze potrzebowalem bezposrednio blysnac (odleglosc, kierunek, mimo ze softbox tez oslabia) i po paru probach softbox okazal sie lepszy od odblysnika choc bardziej przyciaga uwage :lol:
Efekty: w mojej kociej galerii przynajmniej 3 ostatnie wystawy sa robione z softboxem.
Czy błysk z softboxem objawia się tym ładnym kwadracikiem w kocich ślepiach ? :)
Hmmm, pokaz dokladnie ktore zdjecie. Bo czasem w kocich oczkach odbijaja sie rowniez lampy i/lub okna.Cytat:
Zamieszczone przez Rudi
Ale to raczej to - po to sie naumialem uzywac najpierw odblysnika a pozniej softboxu by miec oswietlone kocie oczy i blysk w nich, a nie niedoswietlone (jak to bywa we wczesniejszych galeriach - z 2003 roku robionych G3 bez lampy) lub z rozblyskiem jak UFO ;) (jak to bywa gdy sie zwykla wbudowana lampa blysnie kotu w oczy - odpowiednik "czerwonych oczu" ).
Tu jest na przyklad blysk od softboxu:
http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/w...s/IMG_3862.jpg
+ kilka malutkich odblaskow od okienek podsufitowych (hala sportowa) za moimi plecami.
Na przykład to:
http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/w...es/image11.htm
Aha i jeszcze gdzie najlepiej kupować?? w raysfoto??
Z tego co sie orientowalem... Raysfoto jest jedynym dystrybutorem sprzetu firmy Lumiquest na Polske.Cytat:
Zamieszczone przez Rudi
A Lumiquest jest jedynym producentem tego rodzaju akcesoriow znanym na caly swiat i dostepnym w Polsce.
Wiec chyba nie masz wyboru :roll:
A w tym zdjeciu blysk to tez od softboxu i kilka mniejszych od okien chyba...
No to tylko czekać na zwrot podatku i kupować :D
Vitaz mam pytanie dotyczace mocowanie softboxu na lampie w jaki sposob i za pomoca czego, oraz jesli jest to mozliwe ile za niego placileś, aktualnie na Rays kosztuje 166 zl, a na allegro niewidzialem!!!!!
oraz czy mozna go uzywac podobnie jak ultrabounca, chodzi mo o dbijanie od scian i sufitow (zanik cienia)
samoprzylepne rzepy na cholernie mocny klej - jednorazowego uzytku i na stale na jedna lampe, bo jak sie juz je czyms odklei od lampy to pewnie malo kleju na nich zostanie.Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Nie wiem czy zdrozal, nie pamietam ile placilem ale wg cennika Raya... a bylo to okolo lutego tego roku.Cytat:
oraz jesli jest to mozliwe ile za niego placileś, aktualnie na Rays kosztuje 166 zl, a na allegro niewidzialem!!!!!
Nie probowalem ale raczej nie - jest tak zbudowany ze kierunkuje do przodu a zarazem rozprasza swiatlo. Kupilem go wlasnie w tym celu by miec bezposrednie ale zarazem rozproszone swiatlo... jesli potrzebuje odbijania od sufitu/scian to blyskam bez softboxu bo i po co - i tak od scian jest rozproszone 8)Cytat:
oraz czy mozna go uzywac podobnie jak ultrabounca, chodzi mo o dbijanie od scian i sufitow (zanik cienia)
ok dzieki to co mnie interesowalo wlasnie mi opisales, jutro go zamawiam! :P
Ja zamówiłem tu http://www.stofen.com/Store/Products.htm i właśnie dostałem Omni-Bounce OM-EZ. Pasuje jak ulał do 550EX, łatwo nakładany i zdejmowany. Rzadnych klejów, rzepów itd. Cena $ 19,95 + $ 7 koszt wysyłki. Wyszło mi 105 zł. Po tygodniu znalazłem w skrzynce. Działa tak: http://www.stofen.com/Info/HowItWorks.htmCytat:
Zrobiłem już testowe portrety i jest gut :)
Jest pewna roznica w dzialaniu Omnibounce a Softbox :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Mianowicie? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nasadka, którą kupiłem, rozprasza (zmiękcza) światło i łagodzi cienie. Co takiego czyni dodatkowo softbox :?:
Kierunkuje rozproszone swiatlo - przeciez napisalem wyzej :roll: , co daje nieco wieksza sile swiatla chyba. Omnibounce wali na jakies 180 stopni dookola palnika - rozprasza swiatlo po calym pomieszczeniu, a softbox rozprasza swiatlo w kierunku ustawienia palnika ale tez dosc szeroko w zaleznosci od odleglosci od palnika.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
OK napisałeś wyżej, ale nie do końca mi o to chodziło w pytaniu. To moja wina bo zadałem je trochę nieprecyzyjnie. Co takiego daje softbox fotce czego nie daje Omni ? Technika rozproszenia światła jest odmienna - OK, ale to nie musi oznaczać, że softbox nie może być zastąpiony Omnibounce. Na moje oko i jedna i druga nasadka ma to samo zastosowanie czyli w portretach (i chyba w makro) i ma te same zadania do spełnienia czyli zmiękczyć światło i rozjaśnić cienie. A moja Omni jest o ok. 1/3 tańsza od softboxu i dodatkowo nie potrzebuję oklejać lampy rzepami. Krótko mówiąc jestem ciekaw co zdecydowało, że wybrałeś taki softbox jaki wybrałeś zamiast Omni? Mną kierowała ekonomia i ergonomia.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Mna kierowalo ukierunkowanie i sila swiatla. Chcialem miec koniecznie na wprost i silniejsze co daje mozliwosc oswietlania bardziej oddalonych przedmiotow znajdujacych sie przed aparatem - a dokladniej kotow na wystawach w czasie pokazow Best in Show (koty na ringu sedziowskim, publika 20 metrow od kotow). Odblysnik byl niewystarczajacy - swiatlo za slabe, za malo rozproszone (blaski sie pojawialy), dlatego podejrzewalem ze i omnibounce bedzie za slaby. Softbox sprawuje sie swietnie - doswietlenie jest, odblaskow w oczach nie ma, swiatlo ladne, rozproszone i nie za slabe jak w przypadku odblysnika.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
W skrocie - lampa z sfotboxem nieco dalej "nosi" 8)
mowisz nieco dalej nosi!
a w informacji napisano ze jest strata swiatla o 1,1/4 przeslony o co tu chodzi?
ten softbox na zdjeciu raysfoto wyglada troche skomplikowanie
a czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
niektórzy używają ponoć też kawałka kalki technicznej :)
Nie nosi tak daleko jak lampa bez softboxu, ale nosi dalej niz blysk rozproszony odblysnikiem/omnibouncem... przynajmniej tak mi sie wydaje :roll: .Cytat:
http://raysfoto.pl/stofen/body_stofen.html - moze to? To wlasnie p13ka kupil.Cytat:
Zamieszczone przez DariuszM
stofen nakladki dedyowane trxeba przy zakupie podac nazwe i symbol lampy!
dostalem dzisiaj softboxa jutro go przetestuje na DNIACH MORZA!
dła tych, co fundusze wolą na inny cel przeznaczyć, a lubią pomajsterkować :)
http://www.fotoamator.szm.sk/Warszta...modulatoes.htm
bardzo ciekawa stronka!
- ni tylko brac sie do roboty, ciekaw jestem czy na rynku dostepne sa takie ala plastikowe sztywne folie z ktorych wykonne sa rozpraszacze! :?:
Ja kiedyś do swojej 380EX zrobiłem softboxa z czarnego kartonu z okienkiem w które wstawiłem 4 warstwy kalki technicznej. Działą znakomicie, prawie nic nie kosztuje - tylko godzinkę pracy.
Używałem softboxu lumiquest`a razem z blendą... po prostu cud miód :) Tylko jest potrzebna druga osoba do trzymania blendy.
A blende to zrobilem z koca ratunkowego i kawałka krtonu... 30 minut roboty :)
a ja pomyślałem o płycie, jaką montuje się za grzejnikami. Depron (rodzaj styropianu) + folia aluminiowa, lekka konstrukcja, w miarę możliwości sztywna. Kilka płyt jakieś 60x60 cm za chyba 15 PLN. Pzygotowanie = czas dojazdu do sklepu budowlanegoCytat:
Zamieszczone przez Rudi
no pomyslowy Dobromil, tylko zeby jeszcze ten pomysl sie sprawdzil w praktyce!Cytat:
a ja pomyślałem o płycie, jaką montuje się za grzejnikami. Depron (rodzaj styropianu) + folia aluminiowa, lekka konstrukcja, w miarę możliwości sztywna. Kilka płyt jakieś 60x60 cm za chyba 15 PLN. Pzygotowanie = czas dojazdu do sklepu budowlanego
Moze cos takiego widziales? BetterBeamer autorstwa znanego i cenionego fotografa ptaków Arthura Morrisa. Jednak mozna go uzywac tylko przy ogniskowych > 300mm no i glównie do wildlife fotografii, choc rowniez wszedzie tam gdzie chcemy zwiekszyc zasieg i sile blysku.Cytat:
Zamieszczone przez DariuszM
Moose Peterson z nakladka Better Beamer
A jak jest z Cinch Strap?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ten pasek też przykleja się do lampy czy zaciska wokół lampy a dopiero do niego przykleja się odbłyśniki?
Zaciska sie w okol lampy.Cytat:
Zamieszczone przez Dorn