Przed
i po
Wersja do druku
Za dużo zdjęć i za ciasno kadrowane. Brakuje akcji. Widać tylko samochód na nudnym tle.
Dlaczego "za dużo" - jest osiem. Jeszcze jakieś opinie, czy może powinienem się zająć szachami...? ;)
To nie jest forum motoryzacyjne więc aby wzbudzic zainteresowanie fotami z rajdów musisz pokazać coś ekstra, taka prawda :-)
Dwie pierwsze są ciekawe jako relacja z rajdu, ale jak zdjęcia prezentowane w oderwaniu od tematu już się nie bronią, brakuje im dynamiki a druga jest za bardzo poobcinana. Z pozostałych #1 i #3 są zbyt dokumentalne, brakuje im dynamiki. Do fotogalerii przeznaczonej dla fanów tego sportu są OK, ale tylko tyle. #2 zdecydowanie tu nie pasuje, wartość reporterska nie jest zbyt wysoka, ot chłopaczek w czapce, jakich na OS-ach bardzo wielu. Jako portret nie broni się tym bardziej (nieprzemyślany kadr, przypadkowa GO). Ostatnie trzy są zdecydowanie ciekawsze, widać że autka są w ruchu.
Mój "przedpiśca" poruszył też zagadnienie kadrowania. Nie wiem czy takie przywiozłeś z rajdu czy docinałeś ale też uważam że #4 i #6 są trochę za ciasne (patrząc z perspektywy czasu, gdybym oglądał je w dniu rajdu pewnie nie zwracałbym na to wcale uwagi). Niemniej tutaj to już kwestia gustu, zwłaszcza że obecny trend w fotografii rajdowej każe, gdy w bezpośrednim sąsiedztwie nie ma nic w szczególny sposób interesującego, wypełniać samochodem jak największa cześć kadru, tyle że nie każdemu się to podoba.
Pisząc za dużo miałem namyśli, brak powiązania tych zdjęć ze sobą w jakiś szczególny sposób, a także to że niektóre, jak wspomniał MacGyver, nie są na najwyższym poziomie i mogłoby się bez nich obejść.
Pierwsza fota broni się uśmiechem (tudzież grymasem) pilota. :D Jednakowo wyszczerzone zęby przed i po waleniu. :D
PS Chyba najwyższy czas pomyśleć kuzi o panoramowaniu. Ew. poczytać o tym. Lub pooglądać. Zamrożenia dobre są na targach samochodowych. :)
2. bardzo sympatyczne!
To były zawody skoku wzwyż ? Te "maluchy" faktycznie tak fruwały ? Z całego zestawu maks 3 zdjęcia by wystarczyły.
Faktycznie tak fruwały... i nie tylko maluchy.
Proszę modów o poprawienie tytułu - wiadomo czego brakuje.
Latające maluchy :shock:... Zdjec za duzo. Duzo sie powtarza.
Które w/g Was wywalić:confused:
Sam zdecyduj :) Popatrz ktore wygladaja w sumie tam samo, a roznia sie tylko samochodem na fotce.. Wybierz te, ktore wedlug Ciebie najlepiej wyszly :)
Dziękuję modom za szybką reakcję.
kuzi4 - fotka 1 wymiata :) latający fiacik super fotka :)
Fruwające są extra ;)
Pewnie, że mile widziane, bo wiesz czego się spodziewać. Samych pochwał. :D Ja na pewno się nie wyłamię, bo zdjęcia mi się bardzo, ale to bardzo podobają. "Widoczek" może kadrowałbym ciut w dół - poucinałeś płotek i drzewa w pierwszym planie - ale to pikuś. Zdjęcia z jazdy pierwsza klasa.
pochwalić trzeba ładne panoramowanie :cool:
to malacze potrafia latac? ;D
15 - bomba! choc mozna by przyciac troche prawa strone
Fajny maluch.. :)
17 - po co sie tak meczyc, jak mozna spokojnie spacerkiem za raczke, jak ta parka w tle;)
18 - byloby super, jakby nie bylo tego kolesia z przodu w czerwonym
Sędzia - nie szło przegonić :twisted:
No, a ze stemplem to raczej ciezko by bylo..
A jakim obiektywem robiles?
Tokina 11-16
noo miodzio :D
no to teraz ja... : ]
ogolnie, jasne podobaja sie,,,
a najbardziej 15 - 18 - 19 - 20
16 tez robi wrazenie... i milo by bylo gdyby wszystkie byly tak wolne od 'postronnych' widzow
15 i 20 jak narazie najlepsze wg. mnie
Czasami Ci "postronni" kibice robią klimat:-D ale niestety zazwyczaj przeszkadzają - szczególnie "chłopcy jednokomórkowcy" co Kuzaj to ich kolega, a wszystkim opowiadają, że w rajdze jadą trzy Peugeoty S2000 WRC :shock: :mrgreen: :twisted: - a spróbój przegonić lub choćby poprosić o nieutrudnianie pracy... Na szczęście jest stempelek, tylko nie zawsze się da... :cry:
Niektore wydaja sie byc przeostrzone.. I to sporo.
No i właśnie tu pojawia się problem kompresji do warunków forumowych - regulaminowych w miarę.
Podaj mi na PW maila to wyślę Ci zdjęcia przed kompresją - ważą ok 300 - 400 Kb. Część fotek ostrzyłem o jeden poziom przy zmniejszaniu, oglądniesz i wtedy zobaczymy czy nawet jeden poziom to też za dużo... i nie powinienem tego robić.
Znaczy sie, tak mi sie zdaje. Widac to glownie na liniach prostych biegnacych ukosem, poschodkowane są. Ale pokazac mozesz - donbolano@o2.pl
A ostrzyles przed czy po zmniejszaniu?
Przed
Dostałem fotki - dzięki. Trochę zgłupiałem, bo się dokleiła wielka reklama Carlsberga.. Ale sie domyśliłem, co to :D.
1. Na zdjęciach, które mi podsłałeś, też to widać, ale mniej. Mam wrazenie, ze przesadziles z wyostrzaniem. Nie wiem, jakiego programu uzywasz do ostrzenia, ale jesli PS'a, to wejdz sobie w dział tips&tricks. Tam jest to swietnie opisane, jak wyostrzyc i kiedy - sam tak robiłem, poki mi sie trial PS'a nie skonczyl.
2. Przyjrzyj się spojlerowi na 25 i ramkom od drzwi. Albo calemu autu na 28. Albo na żółtym aucie, na krawędziach drzwi. Poząbkowało się, poschodkowało. Nawet przy ciężarze pliku 400kb widac, że lekko sie zaczyna strzępić.
3. Może zamiast wyostrzania - uwydatnić krawędzie na masce warstwy? (odsłyłam ponownie do Tips&tricks)
Ja też trochę "zgłupłem"... Nie jest to moja pierwsza galeria przygotowywana w zawsze taki sam sposób dla portali internetowych, taki numer mam po raz pierwszy. Muszę się temu przyglądnąć głębiej i dojść gdzie popełniłem błąd.
Jaką wielką reklamę Carlsberga masz na myśli??? Ja mam w podbisie malutkie logo... może moja firma robi coś, o czym nie wiem...
Zdjęcie bardzo dobre. Tylko szkoda, ze az tak duzo tego blota sie wznioslo i kawal auta zaslonilo ;)
No i juz jakosc tez lepsza jest.
A tam już błoto... To śnieg był, tylko trochę brudny :twisted: Sczerze mówiąc to liczyłem , że jednak przedni dyfer wcześniej dostanie mometu obrotowego i więcej śniegu poleci spod przednich kół... widać za wcześnie zdjął lewą nogę z pedału hamulca... Ale to stare dzieje ta fotka :cry:
Fotka Bełta moim zdaniem b.dobra: jest akcja...
Co do fotek z toru w Tychach, no to wiem, ze tam ciezko super fotki zrobic...takie pstrykanie... Generalnie jest dobrze.
Intryguje mnie tylko tytuł tego wątku "łezka sie w oku..." prawde mówiac spodziewałem sie jakichś archiwalnych zdjec albo wspomnień po którymś z Mistrzów.... a tu latające maluchy :sad:
Łezka się kręci, bo maluchów w rajdach coraz mniej... A i za Magurskim się tęskni... No i się łezka w oku kręci :)
Minęło prawie 12 godzin i nic... Aż tak bardzo ramka razi?
Cierpliwosci ;)
Poza tym juz przywklem do dobrych zdjec tutay.. I kadry troszke ciagle podobne, tylko sie auta zmieniaja.. Takie mam wrazenie czasami.
I co? Trzy tygodnie i nic...
Bardzo dobre zdjęcia:) Dynamiczne, fajne kadry i panoramowanie .