Witam wszystkich.
Fotografuję już parę lat, obecnie zmieniłem system z Olympusa na Canona.
Po pierwszych paru dniach myślę ze był to strzał w dziesiątkę.
Parę pierwszych fot wykonanych nowym sprzętem.
1
2
3
4
5
6
Wersja do druku
Witam wszystkich.
Fotografuję już parę lat, obecnie zmieniłem system z Olympusa na Canona.
Po pierwszych paru dniach myślę ze był to strzał w dziesiątkę.
Parę pierwszych fot wykonanych nowym sprzętem.
1
2
3
4
5
6
ładne kolory, światło i obróbka
ogólnie to dobrze zrobiony materiał, ale niestety niezbyt oryginalny (jeżeli jesień jeszcze da się na nowo pokazać)
bardzo ładne światło....trzeba było zdjęcia zostawić i na battla zostawić ;)
widać że zamiana służy:)
Dziękuję za komentarze.
Beskid Niski, Klimkówka
7
8
9
10
Gdzie robiles fotki z pierwszego posta? Czy moze bylo to pole mokotowskie w Warszawie ;) ?
W Tarnowie Park Sanguszki.
8 i 10 bardzo mi się podobają, ale w 8 chciałoby mi się troszkę więcej ostrości na pierwszym planie, a na 10 - mogłeś drzewko przesadzić nieco na prawo ;) Na 7 trochę za malo zróżnicowania, a na 9 razi mnie bardzo słońce na środku - co za diabeł Cię pokusił?
Klimat na wszystkich - taki jaki lubię na deser po zdjęciach walk, koncertów i ulicznych zdarzeń :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=18
Nie upieramy się rygorystycznie przy tych 700px ale Twoje zdjęcia są zdecydowanie za duże, efektem czego kiepsko się je ogląda.
MacGyver
Dzięki za uwagę, postaram się dostosować.
Dzięki za komentarze.
11
12
Było zimno, pora nieco ocieplić.
13
14
Dla mnie najciekawszymi zdjęciami są numerki 7 i 14 z przewagą siódemki, zazdroszczę widoku :)
jeśli na 10 przesadziłby drzewko bardziej w prawo słońce znowu wyszłoby mu na środku co dla mnie jakimś błędem nie jest, ale wiadomo, że ja mam kompozycyjne zboczenia:))) 7...co znaczy "mało zróżnicowane"? Pytam bo nie wiem. W ogóle to przyjemne fotki szczególnie pierwsza seria z listkami. W ostatnim tylko rozprasza mnie ta narośl na drzewie i nie pozwala skupić się na listku pracowicie przyczepionym co pnia:) Zima to chyba zeszłoroczna jeszcze, w tym roku chyba jeszcze tyle śniegu nie napadało?:)))
Dzięki za komentarz.
Zima tegoroczna.
A czy ja mu kazałam słońce poruszać? ;) Zostało wstrzymane przez Kopernika i już niech tak zostanie..
Najprościej - to brakuje mi motywu dla ładnego tła. Ucięty czarny las to jest dla mnie żaden motyw, a nawet wręcz przeciwnie. Jest to zdjęcie ładnego tła.Cytat:
7...co znaczy "mało zróżnicowane"? Pytam bo nie wiem.
Na zimowych zdjęciach motyw to postawowy kłopot. Byle chabździe nie są dobrym motywem, a cięcie kadru na pół - nie jest dobrą kompozycją. Ale to odkryło już malarstwo wieki temu, nie będę się powtarzać.
15 - Zaspy tworzyły ciekawe faktury i ładnie się na nich kładło światło, ja bym się na tym skupiła, starając się popracować nad ekspozycją, żeby śnieg nie wyszedł taki brudnoszary. Góra zdjęcia nieładna.
16 - Ładne niebo było, zdjęcie nieciekawe.
17 - Śnieżyca to bardzo ciekawy motyw, ale nie samograj - trzeba się postarać. Dolna połowa zdjęcia jest nieładna i zbędna podobnie jak 1/4 górnej części zdjęcia. Zostaje 1/4 na której ładnie widać śnieżycę, ale żeby zdjęcie było ładne - trzeba znależć motyw, w przeciwnym razie można by było po prostu przez okno ją fotografować. Dobrym motywem do pokazania śnieżycy są drzewa, ale tu się nie udało, bo widzimy tylko czubki rachitycznych drzewek i chabździów, dół ciachnęła perspektywa.
Mnie zachwyciły takie zdjęcia śnieżycy (nic podobnego nie umiem zrobić niestety)
http://www.foto-przyroda.pl/zdjecie....27713&typ=pocz
http://www.foto-przyroda.pl/zdjecie....63&typ=gal.aut
Może się komu przydadzą jako inspiracja do własnych poszukiwań, mnie ispirują :)
Dzięki za komentarze.
Przykładowe fotki bardzo ciekawe, mi spodobała się taka
http://www.foto-przyroda.pl/view.php...16&x=700&y=467
Będę polował.
Ostatnim razem w śnieżycy przejechałem o 6 km. by złapać ja w ciekawym kadrze, niestety nie natrafiłem na nic ciekawszego.
Dzisiaj sypie może będą ciekawsze warunki na dobre fotki.
19 jest bardzo przyjemna. Szkoda tylko, że te krzaki/drzewa po lewej i po prawej tak odciągają uwagę.
Ze starszych nr 7 jest bardzo dobra.
Chętnie zobacze kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam
moim zdaniem najlepsze 20, 14, i wszystkie z pierwszego posta.
Fantastyczne światło i kolorki
pozdrawiam
Trafiłem tu pierwszy raz i muszę powiedzieć że jest tu co najmniej kilka zdjęć które robią na mnie wrażenie. Ładnie używasz światła. Też przeszedłem 2 lata temu z systemu Olympusa na Canona nie ze względu na jakość, bolało mnie w tamtych czasach cena i dostępność obiektywów. A co z Waszym pojedynkiem z Ewą na śnieżyce, może staniecie do battle, ciekawy temat i chyba jeszcze nie było.
Dzięki za komentarze.
Faktem jest że ja też przed kupnem olka myślałem już o 30d ale w tedy to był wydatek przekraczający moje możliwości.
Na śnieżyce przyjdzie czas jak się pojawią w okolicy.
22
23
Tak na szybko w starym roku.
Z dzisiejszego poranka.
24
no, fajne te zimowe:)...23... bardzo bardzo...i 19 też...24 tak średnio...chyba jednak wolę łazić po górach niż na nie patrzeć:))) heh
klimacik jest ;)
Ładne te górki:) A 23 jak dla mnie super.
Mi też podoba się 23 ze względu na kompozycję (czy to panorama z kilku ujęć?), oraz nr 24 ze względu na światło.
Dzięki za komentarze.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku i 365 wspaniałych zdjęć.
Kolor nieba jest całkowicie naturalny i uzyskany bez użycia filtrów.
26
27
28
29
30
Architektura zimową porą.
31
zabija;D
To znaczy.
to znaczy ze bardzo mi sie podoba:)
Spiskie promyczki
32
nie myslales zeby 23 na jakis stock pchnąć, myślę że miałoby wzięcie, tło zimowego banerka itp. jak znalazł :)
widzialam kiedyś bardzo podobne zdjęcie w NG ;) i nawet mam je na ścianie ;)
a oto ono...
mam nadzieje, że nie bedziesz zły jesli pozwolę sobie je wkleić
Wielkie dzięki że mi je przedstawiłaś, muszę wrócić do tego miejsca jesienią i być może uda sie osiągnąć coś podobnego.
:) no zapowiada się ciekawie ...
pokaż, że polskie nie jest gorsze !! ;)
Okolice zamku Olsztyn.
32
Świętokrzyskie woj.
33
34
Parę z szadzią
35
36
37
38
39
40
brakuje mi takie zimy tutaj gdzie jestem...
zdjęcia 7, 23, 27 perfecto!!!!
tak trzymaj.
zmiana jak najbardziej na lepsze
Dzięki za komentarze
41
Kolejne zimowe
46
Może ten kadr bardziej się spodoba
47
Bardzo fajne zdjęcia. Podobają się:)
gdzie jest taka zima ?
Na południu Polski, okolice Krynicy i miejscami na Słowacji.
podoba mi sie ostrosc w 47 ;)