przedstawiam efekt dzisiejszego spaceru po parku:
1.
czekam na jakieś konstruktywne opinie i rady. Sprzęt canon 40d i 50 f/1.4 pozdrawiam B.
Wersja do druku
Az tak blisko udalo Ci sie podejsc?? No niezle :) Musiales je jakos przekupic :D
Wiewiorecza fajna, tylko wydaje mi sie, ze w pionie moglby lepiej wypasc :)
Zdjęcie jest w pionie, drzewo tak rośnie :) miało się te orzeszki w kieszeni ;)
Chodzi mi o kadr pionowy :) Nie obcial bys ogonka i lapki. Mimo, ze te elemnety wiewiorki sa poza ostroscia, to jednak istotnie moga wplynac na odbior zdjecia :)
Lepiej sie oglada cale wiewiorki, niz te poucinane ;)
Takie przynajmniej moje zdanie jest ;)
Nie zrozumiałem na początku... Następne wiewiórki (jutro) będą w całości ;)
jakim cudem ona do ciebie podeszła??!! szkoda uszek na 3.
warszawskie wiewiórki takie są za orzecha zrobią wszystko nawet wejdą na kolana :D mają bardzo ostre pazurki :)
Super te wiewiórki...najbardziej podoba mi się 2 i 4 (na tym to ja tresowana ;) ), a co do 3 się zgodze,że szkoda tych ładnych uszek...
Ty tam uwazaj, bo one czasami jakies chorobska moga miec i jak cie ugryzie, to moze byc nieciekawie ;)
2 i 4 mi przypadly do gustu :))
Na piatym widac,ze juz zaczynaja zmieniac masc na szara (na zimowa)
mam pytanko. czy zdjęcie na którym tajemnicza ręka daje wiewiórce orzecha było obrabiane? np kolorki, nasycenie, itd.
nie było, tylko ustawienie balansu bieli w wywoływaczu raw i lekko podostrzone i trochę zwiekszony kontrast. :)
Chyba najbardziej podoba mi się wiór ( ;) ) na #1.
Widzę różnice w balansie bieli, pierwsze zdjęcia chyba są za mocno ocieplone. Ładniejsze wydają się zdjęcia z całością sylwetki wióra, obcięcia uszu, ogona niewskazane ;)
Szkoda, ze na szostym jej lapki uciales.. Bo swietne sa te pozy wiewiorek :)
Ciekawe czy wroclawskie wiewiorki tez tak chetnie podchodza ;)
Zaskoczyłeś mnie fajnymi zdjęciami.
Ja mam wiewiórki w ogrodzie (jeśli akurat nie wybrały się gdzieś na wycieczkę) i fotografuję ogniskową od 100 wzwyż, a Ty robisz to pięćdziesiątką.
Podziwiam !!!
Pozdrówka
mała różnica balansu bieli może wynikać z różnych warunków oświetleniowych. Pierwsze dwa zdjęcia były robione w słońcu reszta kiedy słońce było już za chmurami. Pzdr i czekam na jakieś komentarze i porady co do techniki, kadrowania. (poucinane ogonki i uszy są wynikiem tego, że robiłem zdjęcia 50mm a wiewiórki są ruchliwymi gryzoniami:))
No rób te wiewiórki dalej.Dużo, dużo ujęć {serie też}Jest fajnie ale w każdym kadrze coś nie gra. moze troszkę dalej ,a potem ładnie wycropować.
Owe wiewiorki są z parku skaryszewskiego na pradze, tam też jedzą z ręki. W łazienkach wiewiorki same zaczepiają ludzi :D przy seriach problem jest z zachowaniem odpowiedniej GO...
Bardzo sympatyczne te zwierzaczki i - pomimo wszytsko - 1 podoba mi się najbardziej.
Ludzie im to uczynili, a potem przypisali własną, ludzką sprzedajność. Podobnie jest z łabędziami na Mazurach. Ja bym to inaczej ujęła:
Warszawskie wiewiórki takie są, że gdy się je poczęstuje orzechem - łaskawie zgadzają się pozować, a jak kogoś polubią, wdrapią się nawet na kolana. :D
1 zajebiaszcza :) dobrze, że Ci na obiektyw nie wskoczyła :)
a w poznaniu sa gdzies takowe zwierzatka rownie lase na orzechy? :)
Ajj, uciąłeś ogonek:) Ale kotek fajny
A sie skrzywil :D
Zaskoczyla mnie ucieczka i AF nie zdazyl jej dobrze przycelowac. Dodatkowo swiatlo bylo tragiczne (czarne chmury).
nie chce być niemiły, ale co te zdjęcia wniosły do mojego tematu i po co takie wielkie??
nie no spoko... Przepraszam za moje wzburzenie.
mimo wszystko myślę, że to ma sens żebyś założył własny temat :)
pzdr B. :)
Chociaz w 3 uciete te uszy to i tak swietne zdjęcie ;)
Fajne wiewiórasy. 2 najbardziej mnie przypadło.
to może tak bardziej wiosennie:
10.
11.
na pożarcie :)
Tyle razy pisałem....
I po co okaleczać kota?
Ucięte uszy, łapki, ogon = zdjęcie do kosza. Chyba że cięcie jest bardzo wyraźne np przez czoło lub ogon przy zadku :roll: .
12.
znów mój kot (zdjęcie zrobione poczciwym kitem :D
Z dzisiejszego powrotu ze szkoły, las bielański w warszawie :D
13.
żadnego komentarza? to może następne:
14.
Nie jestem specjalistką, ale:
13 - nie podoba mi się. Kadr jakiś taki dziwny i jeszcze barierka z tyłu przeszkadza.
14 - tu już całkiem fajnie wyszło chociaż przyczepię się do perspektywy - trochę niżej aparat i byłoby super.
Zazdroszczę spotkania :)
pisze ze wiewiórki, wchodzę a tu dzik hehe
Bo to są dziki(e) wiewiórki :) Ja bym robił trochę szerzej i pokazywał w całości. Rude są śliczne i miło się na nie patrzy
Czym robiona 15 ? gdyby nie ten patyk i ostrość, która uciekła na liście byłoby :-D.
15 była robiona 50 f/1,4 @2 :)
O w mordę misia, już wiem skąd u mnie na podwórku tyle jeży. Mieszkam niedaleko lasku i biedne jeże zmykają przed dzikami. Ciekawe kiedy pojawią się dziki? :grin:
ostatnio wyszły z lasu :D kolega który mieszka na żoliborzu od strony gwiaździstej mówił że zablokowały ruch na jakieś tam ulicy :D