Od dzisiaj PS CS4 jest w dystrybucji. Chyba po raz pierwszy również w Polsce można go dostać przez download.
845 Mb + 6 Mb downloader.
Na razie tylko w wersji angielskiej
Wersja do druku
Od dzisiaj PS CS4 jest w dystrybucji. Chyba po raz pierwszy również w Polsce można go dostać przez download.
845 Mb + 6 Mb downloader.
Na razie tylko w wersji angielskiej
Na szczęście przebiegle kupiłem wersję angielską! :D
...ale dalej nie ma triala :(
Można liczyć na quick review jak się zassie?
No fakt, na trójkę sobie trochę poczekałem, już prawie straciłem wtedy nadzieję, że wogóle ją doślą... Choć patrząc na flotę Wimalu, powinni to dostarczać w rekordowym tempie.
No nic, może trial się w końcu ujawni. Strasznie jestem ciekaw ACR-a, ostatni cholernie przyspieszył mi obieg pracy.
Mała zajawka
http://tv.adobe.com/#vi+f1483v1647
Jedną z ciekawostek jest "Share your screen" umożliwiający podgląd ekranu przez 3 inne osoby przez internet. Wydaje się być doskonałe do nauki i pokazania "jak to zrobić".
Wszyscy userzy muszą mieć legalne PS CS4 i konto (ID) w Adobe.
O innych rzeczach napiszę więcej za 2-3 dni. ACR z lokalnymi filtrami i lokalną korekcją jest rewelacyjny. Wreszcie można zmieniać saturację wybranych barw z poziomu ACR. I wrescie wywalono te kolorowe paski nagłówków od okienek zdjęć i narzędzi - ekran jest prawie jednolicie szary.
heeh, dlaczego na apple prezentacja?
z tego samego powodu dlaczego pojawiają się na wielu reklamach zarówno ruchomych jak i zwykłych zdjęciach - ładnie wyglądają, co jak co, ale ten rewelacyjny design trudno czymś lepszym zastąpić
Ale cedzą te nowości. Tak jakby nie mogli żywcem sklonować rewelacyjnej rotacji rodem z Lightrooma do ACR... Oczywiście musieli zrobić coś pośredniego - wprawdzie obrócone zdjęcie już stoi prosto, ale dopiero po przyklepnięciu. :/
Nie rozumiem też dlaczego ACR nie stosuje tego samego przyciemniania skóry (GUI) co Bridge, czy inne PSy Essential... Robienie tego odgórnie z poziomu windy, zupełnie się nie sprawdza (z winy windy), zwłaszcza gdy komp ma służyć jeszcze do czegoś oprócz...
Właściwie LR mógłby być już w ogóle niepotrzebny do wołania RAWów gdyby nie brak przyciemniania interface'u (interfajansu, międzymordzia) ACR.
Jak zrobią tak samo jak z CS3 to nowy ACR 5.x będzie jako upgrade za jakieś 2-3 tygodnie :) coby piratom trochę życie utrudnić :)
Jak narazie z pobieżnej zabawy z CS4 to pełny zachwyt. Szybsze toto, ACR rewelacyjny z tymi pseudo-maskami i lokalnym wołaniem z różną korekcją EV. Miodzio.
Też zainstalowałem (na zwykłym C2D 4GB pod XP) Photoshopa CS4 i chodzi jak burza! Nawet samo otwarcie aplikacji trwa 3 sekundy, do tego świetne wyświetlanie ostre niezależnie od procentu powiększenia, o niebo lepszy Bridge (wyobraźcie sobie - jest wygodny i szybki!), dodatkowe narzędzia do lokalnych korekcji w ACR, bardzo poprawione narzędzia retuszerskie, wygodny interfejs z szybkim dostępem do masek i warstw korekcyjnych, a mimo nowych bajerów - aplikacja buja się ZNACZNIE szybciej i reakcje na polecenia są natychmiastowe. Dla mnie re-we-la-cja, nie odpalę już więcej CS3-ki :D
A możecie zrobić porównanie prędkości CS3 i CS4 procedurką z tego wątku?
http://canon-board.info/showthread.php?t=6997
Spodziewałem się właśnie, że na ośmiordzeniowym xeonowcu z 16GB ramu i velociraptorami w stripe'ach CS4 będzie bił wszelkie rekordy i wykonywał polecania, zanim się je zada.
Natomiast bardzo mnie zaskoczyło, że również na całkowicie zwykłym padełku ta aplikacja dostała tak sakramenckiego kopa...
"Bezdura" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Product_placement
Może i tak, ale nie taki perfidny do zerzygania :lol:
może tak, ale wtedy to "japko" na LCD'ku powinno być bardziej "oczoje..ne"
no i myszka powinna być z tej samej stajni, a nie jakaś czarna :)
pojawiły się jakieś nowe layout'y dla galerii web ?
To by się zgadzało z tym co pisałem wcześniej :) (http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=15)
Żeby było śmieszniej to ACR w CS4 (ten obecny) wyświetla w okienku ACR 4.3. Plik nosi datę 13 Sierpnia 2008 a niby starszy ACR 4.6 z CS3 plik jest datowany na 07-10-2008 :). Ten obecny "przedstawia się" (jak go zapytać) jako ACR 5.0
Widać polityka się sprawdziła z CS3 więc kontynuują :)
Jakby ktoś chciał poczytać więcej o CS4 to w najnowszym numerze "mojego jabłuszka" jest bardzo szczegółowy opis każdego programu z pakietu. Do pobrania za darmo tu: http://mojejabluszko.pl
Czy jest możliwość upgrejdowania samego ACR 5 do CS3, czy trzeba cały CS4? I ile taka przyjemność kosztuje?
Pozdr.
Widać, że pisał jakiś Macówka :) (Str 62. ...Wielka szkoda, że dopiero następna wersja Photoshopa uzyska obsługę 64 bitów,) - 64 bit pod windoze już są. Nie ma pod Maca i to z winy Apple, który ma kłopoty z OS na 64 bit. Na temat PS'a niewiele - trochę sloganów i bardzo ogólnych "reklamówek" - no ale taka uroda tego pisma.
Tylko cały. W downloadzie 240.79 euro
Zdaje się że w teście jest napisane że na windows 64 bitowa wersja jest, zresztą pismo jest o makach i okolicach. Samego tekstu nie oceniam, ale opis nowości wydał mi się kompetentny.
Tak, tylko baaaardzo powierzchowny. Oczywiście trudno pisząc "o wszystkim" w całym pakiecie CS napisać na 100 stronach sensownie dużo o PS i Bridge'u. To naprawę nie oddaje w pełni zakresu zmian w PS/Bridge jakie nastąpiły naprawdę. Rzekłbym zmiany są dużo większe niż by wynikało z artykułów. Stąd moja opinia o "reklamowo-sloganowym" charakterze opisu.
:) :) :) - z czegoś EU musi czerpać kasę na budowę dróg w Kaczystanie.
Może być że masz rację, nie testowałem CS4 to nie wiem, uważasz że warto kupić ten upgrade? Sam nie wiem czy jako "makówka" nie poczekać do CS5.
Nie ma sensu czekać, bo wcale nie wiadomo, czy CS5 dla maca będzie 64-o bitowy. Apple wyciął wszystkim potworny sabotaż, najpierw zapowiadając opracowanie 64-o bitowej wersji API Carbon, a potem nagle - bez uprzedzenia, mimo całkiem innych obietnic - przechodząc z Carbona na zupełnie nową Cocoę. Efekt był taki, że Adobe znalazło się w totalnej dupie - przy cyklu produkcyjnym CSa nie byli w stanie przepisać na nowo 4-ech milionów linijek kodu, z których składa się ten olbrzymi pakiet. I ponoć nawet nie wiadomo, czy wyrobią się z 5-tką...
Na pocieszenie warto jednak wspomnieć, że Vista 64 śmiga na maczkach jak kot z pęcherzem na ogonie :lol:
Ja właśnie kupiłem i będę używał CS4 na vista 64 bit, ciekawe czy odczuje roznice, choc musze przyznac ze na CS3 nie narzekałem na predkość pracy, nawet przy 500 mb tif.
Mam pytanie do "znawców" licencji... mając 2 laptopy i 1 stacjonarny, czy na dwóch mogę używać CS4 a na 1 dalej CS3? Czy kupując upgrade z CS3 do CS4, mogę używać obu programów tylko na 2 (czyli laptop i stacjonarny). Może ktos wie?
Przyglądałem się na stronie adoba, nawet zacząłem procedurkę upgradu, ale na razie bez kupna i ściągania... szukałem, szperałem i nigdzie nie było opcji do wyboru, 32/64 bit.
Skoro jest 64 i z tego korzysta, to musi być osobna binarka.
Chyba że jest wszystko w jednej paczce... Jest?
Ściągasz normalna wersje, po instalacji masz do wyboru uruchomienie wersji normalnej i 64 bitowej... śmiga, aż miło.
cos mi sie przewidzialo, czy jest jakas promocja na cs3 z makami? wiecie cos o tym?
No i ukazał się ACR 5.1 - dostępny w update :)
I lr2.1
...i nowe profile przedwczoraj, wersja Beta 2. Info tutaj.
Ale potem dają wizę? ;)
http://www.tgdaily.com/content/view/39433/140/1/1/ - krótki raport PS4 vs. GPGPU. W skrócie: obiecująco i przyszłościowo.
W każdym razie pluginy można pisać pod GPU i do wersji PS3.
Ciekawostką jest, że instalacja na 64 bit jest podwójna. Instaluje się osobno wersja 32 bit i równolegle 64 bit. Podobno po to, żeby w przypadku starszych plug-inów można było korzystać z nich. Tyle, że przełączanie do wersji 32bit jest ehhhh... tego... no.... trochę upierdliwe :)
A wie ktos, skad wywalic te profile? Bo przypadkiem mam teraz dwie wersje tych profili.
http://labs.adobe.com/wiki/index.php...ereDeleteBeta1
On Mac OS X:
/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles
On Windows 2000 / XP:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
On Windows Vista:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
i usunąć odpowiednie foldery
Dziekowac i wstyd mi za lenistwo, ze tam nie zagladlem.