moze ktos polecic cos niedrogiego do rozpoczecia przygody z macro? gdzies widzialem fotki cosina 100mm i calkiem ladnie wyszly ale na allegro nie widze tego szkla wiec nie wiem ile kosztuje a moze cos innego?
Wersja do druku
moze ktos polecic cos niedrogiego do rozpoczecia przygody z macro? gdzies widzialem fotki cosina 100mm i calkiem ladnie wyszly ale na allegro nie widze tego szkla wiec nie wiem ile kosztuje a moze cos innego?
Ja polecam Heliosa 58/2 + pierścienie, a Tomek pewnie poleci Sonnara 135/2.8 + mieszek :-)
Pozatym dużo było na forum o tym. Polecam wyszukiwarke forum'ową.
Jeśli nie boisz się precyzyjnego majsterkowania to polecam złożyć zestaw przenoszący pełną automatykę. Ja wykorztstałem obiektyw Tamron AF 28-80 f/3,5-5,6 (kupiony za 150zł - nówka) do tego pierścień pośredni 15mm (do pozyskania styków i bagnetu) i mieszek Canon FD (~250zł). Trochę roboty i zestaw działa perfekcyjnie (łącznie ~400zł). Uzyskałem skalę odwzorowania 7,5:1. Praktycznie wykorzystuję przedział 2:1 do 5:1. W zakresie skali odwzorowania 1:2 do 2:1 do mieszka przypinam obiektyw o ogniskowej 180mm.
Koszt nie jest zbyt duży, a efekty zadawalające. A najważniejsze to działająca automatyka przysłony. Kiedyś pracowałem na M42. Ale to technologia przestarzała i odrobine kuriozalna w zestawieniu z 300D lub 350D.
kocis, czy moglbys podeslac jakies sample?
dobra, jak tylko zmontuję oświetlenie. Mam chwilowy problem z lampą błyskową. Koło środy będą przykłady.Cytat:
Zamieszczone przez MaciejM
Właściwie to mogę teaz, ale z kiepskim światłem.
Tak, jak Snow powiedział:
http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...kro/index.html
ja polecam te same obiektywy M42 co do 300D. a o tym bylo juz wielokrotnie na forum i odrobina zabawy z wyszukiwarka ujawni watki, gdzie temat rozwalkowano na wszelkie mozliwe sposoby.
wyszukiwanie naprawde nie boli!
otoz to. Sonnar wymiata.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
sonnarzystom polecam taki link: http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm :)
Hmm no i pluje sobie w brode, bylem zakupic mieszek na gieldzie foto, i widzialem tam sonnara 135 / f3,5, zastanawialem sie ale nie kupilem bo stwierdzilem ze narazie potestuje mieszek z heliosem 58 / 2.
Tak czy siak majac taki zestaw dopiero zobaczylem co znaczy miec stabilny statyw..
Hehe moj velbon nadaje sie ale tylko na turystyczne wyjazdy :)
Ustawianie ostrosci powodowalo przechylenie lekkie plastikowych czesci statywu i jak ustawilem ostrosc i puscilem lapa obiektyw to calosc wracala do innej pozycji gdzie ostrosci nie bylo :)
Korzystajac wiec z tego watku itp. Jakich statywow uzywacie do makro?
do makro bardzo rzadko uzywam statywu. jesli uzywam to tego samego co do wszystkiego - Valbon Sherpa 600.Cytat:
Zamieszczone przez storm
najczesciej robie z lapy. Sonnar, ISO 400, celownik katowy od Pentacona, na kolanko i jazda ;-)
055 NAT + glowica "slimakowa" 410Cytat:
Zamieszczone przez storm
Zdjęcia makro z Heliosa + pierścienie są na Mojej stronie w dziale Makro
snow jakiego przedziału wartości przesłony ustawiasz na Heliosie? Ja na industarze z pierścieniami mogę maks. ustawić 5,6 - dalej to już ciemno jest i trudno wyostrzyć. Z kolei na tak małe wartości przesłony dają małą GO. U ciebie nie jest źle stąd moje pytanie ;)
PozdrawiamQ!
Jak dobre światło że czasy przy ISO 800, albo ISO 400 wychodzą rzędu 1/100 albo 1/200 to ustawiam na maksa (f/22) przy założonych 3 pierścieniach. Jeżeli ze światłem gorzej to odpuszczam z przesłony na f/16 albo nawet czasem mniej podchodząc bardziej równolegle do obiektu żeby cały był ostry. Czesto robie w ISO 1600 a potem odszumiam.
profesorek: bo to się najpierw ostrzy, potem przymyka. :)
Pytanie do osob z mieszkami.
Jak zrobic by popychac przeslony byl caly czas wcisniety?
Chodzi o to ze caly czas mam przeslone 2 bo ten wystajacy dzyndzel od przeslony nie jest wcisniety, bo taka jest konstrukcja mieszka..
Mozna dokupic jakis pierscien czy cus co zablokuje go?
Jak się robi z ręki (jak ja to czynie) to ta zasada raczej nie ma zastosowania, ale ogólnie rzecz biorąc to tak :wink:Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Ja ostrze na przymkniętym 8)
Moje pierscienie i mieszek blokują. To zalezy najwyrazniej od modelu.Cytat:
Zamieszczone przez storm
eeee.... przeciez ten dzyndzel tak lekko chodzi ze na tasme klejaca bedzie sie trzymalCytat:
Zamieszczone przez storm
Nie mam blokady przysłony, zaś ostrzenie na pełnej dziurze a potem dopiero jej przymknięcie często powoduje utratę ostrości - GO jest na tyle płytke że małe zachwianie (foto z ręki najczęściej) zmienia ostrość na obiekcie. Trochę się zniechęciłem w/w powodów do makra na M42 i rozważam akup piercieni do eosa+EF 50/1.8 którego już mam...