Historia naszych fotografii - kiedy i czym fotografowałeś/łaś po raz pierwszy?
Może coś relaksującego dla odmiany :)
Zastanawia mnie czy pamiętacie, Drodzy Forumowicze, kiedy miał miejsce Wasz pierwszy kontakt z fotografią. Albo ze sprzętem fotograficznym. Od czego zaczynaliście swoją przygodę fotograficzną?
Do tych wspomnień skłoniła mnie ostatnio rozmowa z moim Ojcem, który delikatnie przypomniał mi, że ja rozpocząłem swoje zainteresowania fotograficzne z ponad 30 lat temu od dogłębnego poznania budowy aparatu Tenax (patrz foto) :)
Ostatnio taki aparat wpadł w nasze ręce. Stąd też i fotka. Podobno to ten szczegółowo przebadany model ;)
[BTW aparat ma fajny sposób ustawiania ostrości]
Ktoś się może orientuje z którego roku takie cacko może pochodzić?
A pierwsze zdjęcia to już parę lat później. Wykonane o dziwo, nie Smieną, Fedem, Zorką, Praktiką lub Zenitem ale znowu sprzętem Ojca czyli Pentaconem Six ( http://www.pentaconsix.com/ ). Do dziś pamiętam tę jakość wykonania i... masę tego sprzętu.
Jakie były wasze początki??
Chce się dowiedzieć jakie były wasze początki jeśli chodzi o fotografowanie.Ja zaczołem od Minolty Dynax 4 ale po pewnym czasie mi przeszło( spore koszty i jakoś analog mi nie szedł) do czasu aż pojawił się canon 350d i zaczeło się na nowo.Wciąż chciałem się czegoś uczyć ale nie miałem od kogo a samemu jest trudno ale jakoś się staram.Pierwszymi lekcjami były płyty z National Geographic póżniej jakieś książki co nic nie wniosły bo były mało wyjaśniające aż znalazłem tą stronę.Czytam codziennie co tu się pisze czytam archiwum i jestem strasznie napalony na nową wiedzę lecz ogranicza mnie praca i to że czasem coś mi nie wychodzi ale to jest też dodatkowy kopniak bym szukał informacji jak to poprawić.Jest za dużo rzeczy które chce się nauczyć ale jest to trudne lecz nie odstawię zdjęć będę dążył do perfekcji a przynajmniej do takich rezultatów które będą mnie zadowalały.Może ktoś powie jak najlepiej się uczyć fotografii?