Canon 450d - PROSZE pomozcie w wyborze szkla :)
Witam wszystkich! :-)
jestem tutaj zupelnie nowy, od niedawna jestem posiadaczem 450 D i
zamierzam mimo jeszcze malej wiedzy fotograficznej swoja przygode
z imprezami okolicznosciowymi typu sluby wesela komunie, wszystko
oczywiscie charytatywnie bo jak wspomnialem ucze sie :-)
wczesniej posiadalem (ale malo focilem) analogowym canonem 300
obecnie posiadam:
1. Canon 450 D
2. Canon 28-105 f/3,5-4,5 USM
3. Canon 50mm f/1,8 II
4. Canon speedlite 420 EX
i tutaj pojawil sie pierwszy dylemat podczas slubu:
przygladalem sie szczegolnie odworowaniu barw i zwracalem uwage
na kontrast, mialem okazje porownac to z moimi fotkami robionymi
z Canon 28-105 f/3,5-4,5 USM a fotkami innego fotografa ktory
focił tamronem o swietle 2,8.
moje fotki wydaja sie (nie tylko mnie) bardziej zywe z lepszymi
kolorami, natomiast w srodku kosciola nie widac specjalnej
roznicy (w jasnosci) miedzy moim canonem a tamronem innego
fotografa. Nie wiem czy to zly egzemplarz tamronowski zniechecil
mnie do tego obiektywu czy po prostu one tak juz maja...?!:oops:
zaczyna mi sie podobac to co robie:D wkrotce odloze jakies
pieniazki na nowy obiektyw L. Pojawia sie pytanie: brakuje mi
naturalnie szerokiego kata... z drugiej strony chyba nie potrafie
zaufac wyrobom innej firmy niz canon
co wybrac do 450 D:
Canon 16-35 f/2,8 USM II
czy tez moze
canon 24-70 f/2,8
i do tego drugiego jakis ultraszerokie szklo ??
bardzo prosze o opinie uzytkownikow jak i doradcow...
Pozdrawiam serdecznie ! :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomnialem dodac pytanie o obiektyw :
Canon 17-55 /2.8 IS
moze ktos z Was mial przyjemnosc nim fotografowac ?? :-)
Pozdrawiam! :)
oklepane, banalne dylematy
Kupuję swoją pierwszą w życiu lustrzankę – Canona 450D. Wybór nie był łatwy, ale aparat to pestka, teraz obiektyw… Od dwóch dni nie robię nic innego jak tylko czytam fora, opinie, artykuły – wszystko, co tylko uda mi się znaleźć w necie. Postanowiłam się poradzić (chociaż boję się zadawać pytania fachowcom, bo mam nieprzyjemne doświadczenia jeśli chodzi o zadawanie pytań na forach – kiedyś umieściłam posta w nieodpowiednim wątku, innym razem uznano, że moje pytanie jest durne…)
Do rzeczy: pragnę mieć wszechstronny aparat, żeby nie minęła mnie jakaś okazja na fajne zdjęcie, i tak skłaniam się do kupna:
1 obiektyw kitowy Canona 18-55mm f/3,5-5,6 IS
2 Canon 55-250 f/4-5,6 IS albo 70-300mm f/4-5,6 IS – skąd taka różnica w cenie tych dwóch obiektywów (ok. 900 i 1800zł)?
Czy nie będzie mi brakowało czegoś jaśniejszego? Nienawidzę lamp błyskowych!
Czy obiektyw nr2 wystarczy mi do zrobienia zdjęć np. ptakom? Jasność na dużym zoomie nie jest specjalnie imponująca, ale może wystarczająca – nie mam pojęcia jak to jest w praktyce. Może powinnam zainwestować w coś lepszego? A może zamiast Canona kupić Tamrona 70-200 f/2,8 Mogłabym rozszerzyć budżet na ten cel, ale czy ma to sens na początku mojej przygody z fotografią, kiedy dopiero się uczę?
Poradźcie, proszę :smile:
System i puszka wybrane teraz pora na szkła...
Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum i pozwólcie, ze zaczne od kilku słów o sobie, bowiem wtedy będzie Wam łatwiej pomóc mi w tym, czego potrzebuję.
Fotograafuję cyfrowym kompaktem Kodaka od jakichś 3-4 lat, w ciągu tego czasu zdążyłam zakochac się w fotografi na dobre, a ograniczenia sprzętowe zaczynają doskwierać mi coraz mocniej. Braki aparatu najbardziej uniemożliwiają mi robienie zdjęć sportowych i makro oraz tych, w trudnych warunkach oświetleniowych.
Zdecydowałam się na system Canona ponieważ widzę tutaj docelowo dużo dobych szkieł z przeznaczeniem do tego co najbardziej kocham czyli fotografi soprtowej oraz znalazłam pasującą mi cenowo i jakościowo puszkę 450D (której odpowiednika nie ma w Nikonie jak dla mnie). Mały rozmiar jest dla mnie zaletą, bowiem robiłam nim zdjęcia i pasuje mi a dzięki niemu będzie poręczniejszy do zabierania, wieć tutaj prosze o nie doradzanie mi namysłu co do 40D bo to nie teraz. Kiedys na pewno body bede zmieniała ale w tym momencie i tak nie wykorzystm w pełni mozliwosci 450D a bede mogła wiecej przeznaczyc na szkła bo to przecież one odgrywaja kluczowa role w jakosci zdjec. I tutaj po tym przydługim (przepraszam...) wstępie mam do was prośbę o pomoc w doborze docelowego zestrawu szkiel jak również tego poczatkowego.
To na cym najbardziej mi zależy to jakies jasne szkiełko ogólno-portretowe bo aparacik ma tez sluzys do dokumentowania rodzinnych imprez czy wycieczek ale to jako dodatek. Najbradziej interesuje mnie sport i zwierzęta, wiec oczekuje dobrych jakosciowo zdjęć z zawodów jeździeckich oraz podczas pokazów psich sportów (rowniez w foceniu mojego psiaka i konia). Potrzebuje również obiektywu ktory umozliwi mi zagłebienie sie w tajniki makrofotografi co w obecnym wypadku jest niemozliwe.
I teraz sedno doradźcie co zrobić na poczatek mam do wydania max 2500 zł (miłobyłoby zmiescic sie w ciut mniejszej kwocie aby starczyło na dodatki), ale nie uwzglęniam w tej kwocie tele bo na ten mam jeszcze czas do przyszłego sezonu a wole uzbierac na cos lepszego choc bardzo prosze o rady bo zgłupiałam czytajac miliony testów myslałam o sigmie 70-200, albo canonie 70-300 bardzo prosze o pomoc (cena tele milo zeby byla do 2000zł ale wyzsze opcjer tez rozwaze bo tak jak mowie wole dozierac do czegos lepszegho).
A drugiproblem to zastanawiam sie nad zestawem startowym czy brac kita czy nie.... jednimowie ze nie najgorszy inni ze beznadzieja, a nie chce kupowac z kitem ktorego po krotkim czasie bede musiala wymieniac... z racji ze sume startowa mam niewielka myslałam o 50/1,8 zachwalanym wiele razy na tym forum, czy ogniskowa 50 mm (nie mam jeszcze az takiego wyczucia) jest w miare uniwersalna i nada sie zarowno do portretow jak i zdjec rodzinnych? Bardzo prosze o informacje czy rowniez za pomoca tego obiektywu bede w stanie zrobic zdjecia szybko poruszajacym sie psom, czy koniom w sytuacji gdy bede blisko nich? I czy nada sie do makro?
W docelowym zestawie chciaabym miec dobre tele (do robienia zdjec na zewnatrz ale szybko poruszajacych sie obiektow), jakas stalke do portretów i makro - czy jest taki obiektyw zeby bylo to 2 w 1? I co jeszcze do takiego zestawu polecacie wziac kita ktory mi zapewni szerszy kat czy lepiej postarac sie o cos lepszego jesli tak to prosze o rade...
bardzo przepraszam za przydlugiego posta,ale chciałam wszystko ujac za jednym razem aby potem nie musiec dopowiadac zbyt wiele i zasmiecac forum zbednymi postmi mam nadzieje ze mi pomozecie skompletowac odpowiedni zestraw startowy najbardziej zalezy mi na radzie odnosnie kupowania badz nie kiita i czy kupienie zamiast niego 50/1,8 to dobrty pomysl, z gory bardzo wam dziekuje i czekam:)