Kilka zdjęć motyli i nie tylko... Niektóre pojawiły się jakiś czas temu w wątku o bokeh..
1.
2.
3.
4. Cykada
Komentarze mile widziane :smile:
Wersja do druku
Kilka zdjęć motyli i nie tylko... Niektóre pojawiły się jakiś czas temu w wątku o bokeh..
1.
2.
3.
4. Cykada
Komentarze mile widziane :smile:
Wszystkie zdjęcia fajne, nie ma się do czego przyczepić. Najbardziej podoba mi się 2ka ze względu na delikatną stonowaną kolorystykę i GO eksponującą motyla
Ogólnie super, dla mnie najlepsza 3.
ladna cykada...
cykada śliczna monochromatyczna
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe komentarze.
piszczal - cykady trudno znaleźć, a jeszcze trudniej sfotografować właśnie ze względu na tę ich 'monochromatyczność' :wink:
I kolejne zdjęcia:
5. Portret mieniaka...
6. Nieco egzotyki...
7. Cykada w innym ujęciu...
Tym razem dla odmiany 'portrety' róży...
8.
9.
Motyle...i aż tyle...różnorodności, kolorów, szczegółów, spokoju. Podziwiam te wspaniałe zdjęcia i jestem pod wrażeniem cierpliwości, wytrwałości i wrażliwości autora zdjęć.
Pozdrawiam :)
Dzięki za miły komentarz.
Aż tak pięknie to nie jest, zawsze mogłoby być lepiej...a często dużo lepiej...
A cierpliwości trzeba dużo, to fakt... i autorce brakuje jej chyba równie często, jak czasu... ;)
I kolejne zdjęcia:
10.
11.
Pozdrawiam
Witam, piękne zdjęcia. Najbardziej podoba mi się 3 i 6
Można zapytać o sprzęt jakim fotografujesz ?
Pozdrawiam.
Venture dzięki ! Miło, że komuś moje zdjęcia się podobają :D
Jeśli chodzi o sprzęt to najczęściej (przynajmniej w macro):
Canon 400D + Phoenix 100/3.5 Macro (obiektyw tani i całkiem niezły - moim zdaniem ;-))
'Bliźniacze' konstrukcje Phoenix-a to Cosina, Voightlander, Soligor, Dynar i chyba coś jeszcze, ale nie mogę sobie przypomnieć co...
Pozdrawiam
Nie ma za co. Należy się cierpliwa AUTORKO.
Ciekawe, jakie wizjery musiałby stosować Canon, jeśli ludzie mieli by takie oczy jak motyl na zdjęciu nr.10 ;)(równie dobrym jak reszta).
Oczywiście, że zawsze może być lepiej. Czasami mój perfekcjonizm przeszkadza w życiu ale warto dążyć do doskonałości.
Pozdrawiam Autorkę :smile:
Ciekawe pytanie...
A jeśli chodzi o ludzkie oczy, to Canon mógłby mieć 'nieco' lepsze wizjery, żeby... motyle oczy lepiej było widać...:wink:
Na pewno warto, tylko za jaką cenę ?Cytat:
Oczywiście, że zawsze może być lepiej. Czasami mój perfekcjonizm przeszkadza w życiu ale warto dążyć do doskonałości.
Pogoda koszmarna, więc chyba nadchodzi pora na przegląd 'fotoarchiwum' z tego sezonu. Nie da się ukryć, że 'kilka...' zdjęć do przejrzenia jest ... i do wrzucenia tutaj też coś się znajdzie.
Pozdrawiam Komentatora :-)
I jeszcze coś z motylarni:
piękny
pozdrawiam
fotokor1 dzięki !
Motyli pięknych było tam 'troszkę' albo i więcej ;), ale niewiele zechciało tak cierpliwie pozować...
Pozdrawiam
Stosownie do prośby przeniosłem do "Galerii użytkowników". Zapraszam do dalszej prezentacji zdjęć. Warto, bo bardzo ładne :-)
jesli bys mogla to prosze nr zdjecia :) latwiej bedzie komus cos napisac na temat zdjec :)
ostatnie b. mi sie podoba :) reszta tez jest ladna . ale nie tak :)
Dzięki za 'przeprowadzkę' i komentarz :-D
A zdjęcia kolejne pokażę niebawem...
Mogłabym :-D ... zresztą tylko to jedno jest bez numeru (małe niedopatrzenie), a postu nie da się już (nie umiem ?) edytować.
Miło przeczytać taką opinię. Cieszę się, że zdjęcia się podobają...
Też uważam, że to jedno z moich bardziej udanych zdjęć (przynajmniej motylkowych) z tego sezonu.
Ciekawe kiedy, ktoś wyleje mi przysłowiowy kubeł zimnej wody na głowę ... ;)
Mała zmiana tematu. Dwa zdjęcia wiosenne... z początków przygody z fotografią...
13. Pejzaż...
14.
Obydwa zdjęcia z obiektywu Leica Summicron 50/2 ( nr 13. z pierścieniami pośrednimi).
Kolejne kwiatowe...
15.
16.
to drugie to co to jest?
gunia1990 sama chciałabym wiedzieć :-D
Żałuję, że nie sprawdziłam od razu, ale ogród botaniczny już zamykali i trzeba było szybko się ewakuować ;).
To był krzew 2-3m wysokości i to co jest na zdjęciu wyglądało jak małe, białe kuleczki...
bardzo fajnie to wyglada ;)
gunia1990 dzięki za odwiedziny i komentarz...:-)
I powrót do głównego tematu:
17.
to wymiata;)
Fotki bardzo miłe dla oka, starannie dobierasz kadry, może tylko te cykady by obrócić?
pozdrawiam
Bardzo ładne zdjęcia Seleno. Wszystkie mi się podobają, szczególnie wyróżniłabym 2, 10 i 14. Na niektórych masz może nienadzwyczajne światło, ale tak dobrze reagujesz obiektywem na kolory, że wynagradzasz to z nawiązką. Na paru zdjęciach chciałoby mi się trochę większej GO, żeby więcej zobaczyć w ostrości.
Dzięki! Toż to nasz poczciwy bielinek - najpospolitszy z pospolitych...;)
Dziekuje za słowa uznania, tym bardziej miłe, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią ...Cytat:
Zamieszczone przez Pramo
Cykady obrócone, to już (przynajmniej dla mnie) nie będzie to, zawsze widziałam je właśnie tak - 'z głową w chmurach'...
Dziękuję za miłe słowa...Cytat:
Zamieszczone przez ewa_olsztyn
'Tulipanowych' zdjęć mam do przejrzenia jeszcze sporo, ale ostatnio oglądam ... cebulki zamiast kwiatków... :wink:
Większej GO też by mi się chciało, ale to już nie takie proste...
Musiałabym czymś doświetlać, a ja wolę światło zastane...
Obawiam się że budowa kolejnego dyfuzora (tym razem na lampę zewnętrzną) chyba i tak mnie nie ominie... :grin:
Ewo na razie nie muszę, a czy wogóle zrobię - czas pokaże...
Czy moje zdjęcia są niezwykłe ? Nie wiem...
Myślę, że to zależy w dużej mierze od ... odbiorcy...
Jeden zobaczy klimat, nastrój itd. , ktoś inny brak ostrości, a jeszcze inny coś zupełnie innego...
A w fotografii jeszcze dużo przede mną ...;)
Zimę mogę poświęcić na inne dziedziny fotografii... a wiosną powrócę do ulubionych tematów...
A tegoroczne archiwum mam dość pokaźne, więc na jakiś czas zdjęć wystarczy...:wink:
18.
19.
Jeszcze kilka tegorocznych zdjęć motyli...
Niestety, to już koniec sezonu...
20.
21.
22.
Szanowna Droga Pani Koleżanko Selene..
Próbuję napisać coś mądrego, i dochodzę do wniosku, że nie ma takiej potrzeby. Zdjęcia są najlepszym ambasadorem tego co robisz. Czapki z głów..
Więc tylko pytanie natury technicznej. Jak bardzo wpływasz na kolory w trakcie obróbki? Bo jeśli w niewielkim stopniu, i to wszystko tak maluje szkło.. To jest genialne.
A więcej tytułów nie było ?:wink:
Dziękuję ! Szkoda jednak, że nie napisałeś coś więcej...
Odpowiedź na pytanie techniczne jest dość skomlikowana.
Szkło jest rewelacyjne, ale ma swoje ograniczenia: AF 'klekocze' jakby miało się coś rozpadać, z wyglądu nie budzi zaufania, zwykle wymaga korekty ekspozycji... A i tak jest warte każdej złotówki wydanej, albo i więcej, bo tanie było ...:wink:
Obróbka zdjęć jest mocno ograniczona z dwóch powodów: nie lubię i nie umiem zbyt dużo :D:wink:
Czy wpływam na kolory? Tak, ale nie obróbką, a wybieraniem odpowiedniej pory i kadrów na zdjęcia. Obiektyw ten 'daje' dość zimne kolory, co przy próbach z portretem dawało się mocno we znaki. Wystarczy jednak wybrać późne popołudnie, ciepłe światło i wtedy jest pięknie. Bokeh ma (moim zdaniem) fantastyczny i na to wpływu nie mam żadnego - ja nie maluję :-D;)
Trochę trwało zanim się z nim 'zaprzyjaźniłam', był nawet taki moment, że do łask wróciła Leica z pierścieniami pośrednimi :mrgreen:
Teraz ten obiektyw i Leica Summicron 50/2 (do portretu) zawsze są w plecaku.
Chyba pora sięgnąć wreszcie do 'szuflady', bo przed sezonem nie zdążę poprzedniego uporządkować...
Leica Summicron-R 50/2
Kolejne zdjęcia z szuflady - odrobina słońca tak potrzebna przy tej 'listopadowej' pogodzie:
24.
25.
Kadry 1,4,5 zasługują na uznanie.
Także ten z 13 posta jest bardzo ciekawy :).
17 - równie ciekawy kadr.
25 - piękne światełko ;). Jak mniemam - poranne (wskazują na to kropelki na motylu, który jeszcze się nie wysuszył ;)).
Motyle to bardzo wdzięczny temat. Połączenie przyrody i piękna.
Masz rację Seleno, że każdy zdjęcia odbiera inaczej. Ale ważne jest także umiejętne pokazanie tematu. Tobie się to udaje mimo początków. Gratuluję :).
Mam także pytanie. Czy ciekawsze okazy były owocem polowania w motylarium?
Pozdrawiam i dołączam życzenia zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt! :)
Przyłączam się do wszystkich zachwytów - piękne te Twoje motyle. Masz do nich podejście ;)
Może kiedyś w moim mieście też otworzą motylarnię i będę mogła łatwiej poćwiczyć. A teraz nie pozostaje mi nic jak tylko czekać na sezon :) Ale do wrocławskiej motylarni na pewno się wybiorę.
poznańska motylarnia jest fajna, choć ogromniaste motyle mnie przerażają, zwłaszcza jak nagle wylecą mi prosto na twarz...
Ja w świąteczno-noworocznym zamieszaniu prawie nie zaglądałam na forum, a widzę, że mój wątek żyje własnym życiem - dziękuję za komentarze i ... mobilizację :D
sith_pas dziękuję za wyrazy uznania i życzenia :smile:
Tak, część zdjęć to efekt wizyty w motylarni (nawet dwukrotnej w tym roku)...
Dziękuję Tatanka74:smile:
Podejście ... z tym był największy problem w motylarni(w sensie dosłownym;)), sezon wakacyjny, tłum ludzi i każdy jak już coś pstryknie przestaje zwracać uwagę na cokolwiek... i płoszy. Ale i tak uwielbiam to miejsce.
To była motylarnia w Wiedniu - przepiękna - stary pawilon z doskonałym światłem. Wrzucę niebawem mały "reportaż" z motylarni...
U siebie nie mam nic poza... roślinami wabiącymi motyle, sadzonymi własnoręcznie w ogrodzie od wielu lat. Jeszcze muszę posadzić "marcinki" :smile::wink: i lantanę...
Do motylarni, jakiejkolwiek, warto się wybrać. Z poznańskiej widziałam zdjęcia norix-a, bardzo fajne, na CF w wątku "Macro".
gunia1990 jak można się bać czegoś tak pięknego i ulotnego :smile::wink:?
Moje dzieci znoszą do domu motyle, ale ... we wcześniejszej postaci tzn. gąsienic - tyle, że od zawsze były do różnych "żyjątek" przyzwyczajone :mrgreen:;)
Fotki z motylarni będą później, ale może jeszcze dzisiaj kilka zdjęć "florystycznych" wrzucę...
Pozdrawiam
Początek serii kwiatowej, a co będzie później zobaczymy...
Archiwum tegoroczne (a właściwie już zeszłoroczne;)) dość pokaźne jeszcze ...
26.
27.
28.
Znalazłem przed chwilą:
http://motylarnia.motyle.info/
Na stronie głównej jest co prawda informacja o otwarciu motylarni w kwietniu 2008 roku :) ale myślę, że w tym roku będzie podobnie.
Kiedy szukałem informacji w zeszłym roku o motylarni w Poznaniu to dowiedziałem się, że jest otwarta też tak mniej więcej od kwietnia/maja do końca sierpnia.
baaaardzo ładne są te twoje motyle...choć się nie znam.
Fakt twojego wyczekiwania na światło i nie podpierania się makro-ringiem itp. daje rewelacyjny efekt. Pozazdrościć (w dobrym tego słowa znaczeniu;-) )...
Kilka dni temu byłem na chwilę w motylarni w Wiedniu i chciałem coś popstrykać, ale robiłem dużo fotek na zewnątrz, gdzie było -5, a w środku upał/wilgoć, więc dopiero przed wyjściem obiektyw doszedł do siebie :-D:evil: i nic nie wskórałem
pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę
Tą stronkę też znalazłam, a tu masz coś o Poznaniu:
http://ministerstwo-motyli.pl/index....&id=5&Itemid=6
a otwarte było od 17 maja do 31 sierpnia 2008 r. może w tym roku będzie tak samo - nie mogę się doczekać
Dziękuję za wyrazy uznania dla moich zdjęć :smile:.
Fantastyczne miejsce. Nie zdażyło mi się być tam zimą, ale to musi być niezwykłe uczucie - śnieg na zewnątrz i motyle...
Chyba nawet brak możliwości zrobienia zdjęć, nie byłby dla mnie - o tej porze roku - wielkim rozczarowaniem :smile::wink:
Szkoda, że z fotek nic nie wyszło, ale i tak myślę, że warto było się tam wybrać... zobaczyć inny świat.
Pozdrawiam
Trochę słońca zimą...
29.
30.
Zima... gdzie szukać słońca, zieleni ?
31. A może tutaj ?
32. ... ciepło i zielono...
33. ... kwiaty są... czyżby sztuczne ? :-?
34. ... są i motyle: bardzo młode...
35. ... i sterane życiem...
Cdn.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
36. ... miłośnicy sztuki...
37. ... głodne...
38. ... i zmęczone.
Jak ładnie :D
Gdzie to :?:
Nie lada sztuka w ten sposób opowiedzieć historię. Motyle jako główni bohaterowie... Ani się z nimi dogadać, poprosić o odpowiednią pozę. Ciekawy jestem co było pierwsze ? Pomysł na opowieść, czy zdjęcia ?
Pozdrawiam Autorkę :)