Witam. Próbowałem trochę swoich sił w portrecie. Jak wyszło, sami zobaczcie i oceńcie...
Wersja do druku
Witam. Próbowałem trochę swoich sił w portrecie. Jak wyszło, sami zobaczcie i oceńcie...
Jak dla mnie bomba, zdecydowanie 1,2 no i 6, 4 też może być ale nie bardzo leży mi 3.
Jakie szkiełko i jakie body?
Pozdrawiam
1-4 fajne miękkie portrety...piękna kolorystyka.... 5 i 6 jakoś mi nie leżą:
5. chyba zniekształcone trochę...za blisko modelki stałeś?
6. "perspektywicznie" się nie zgadzam:)))
w bonusie nie dodawałbym winiety... ogólnie fajne są
Dzieki za komentarze. Sprzet: 5D + 24L, 50 1.4, 85 1.8. Wide open.
Adso, Ty to masz oko :) Ale jak mozna nie skusic sie na podejscie blizej do takiej modelki ;) Serio, zgadzam sie, przyzwyczajenie z cropa - tam 50 inaczej obrazowala. Tutaj wyszlo za bardzo znieksztalcone. Zalozylem 50 bo mi swiatla zaczelo brakowac.
Ta 6 to bardziej tak dla zabawy. Wiem, ze perspektywa mocno niestandardowa ale taki eksperyment a wyszlo calkiem calusne zdjecie :)
Bonus przekombinowalem...
Gdyby najpierw była 7ka, a potem 6tka tylko z ręką uniesioną do góry, to by się w serii komponowało i tłumaczyło perspektywę.
Bardzo ładne, takie.... miętowe :)
Najładniejsze 2 - mgiełkowe rozmycia tworzą ładny klimat. Niemniej to czarne coś godzące w brzuch (drzewko w nieostrości) oraz kawałek poręczy - wolałabym wyplamkować, ściągają uwagę i stanowią za mocny akcent w tych delikatnych mgiełkach.
za bardzo poPSules... za duzy blur, choc modelka urodziwa ;]
Zdjęcia ładne, tylko ta 6 jakoś tu nie pasuje.
ogólnie to tak modeleczka ładna ale:
fot 1 troszkę poza nienaturalna bardziej swobodnie powinna być bo się wygieła jakoś tak mocno..
fot 2 bez zastrzeżeń:D
fot 3 niepodoba mi sie taki profil.. niewygląda dobrze taK.
fot 4 chyba troszke przerysowane jest tzn perspektywa ma za duża głowe chyba za blisko byłeś i za krótka ogniskowa.
fot 5 ok ale ta GO jakaś dziwna tak jak by twarz była przed foto bo reszta rozmyta mocno
fot 6 jak 4 tylko w wiekszym wydaniu:/
a bonus jest ok
2 bez zastrzezen? allgsmowi byscie pojechali ze piersi przepalił :>
Śliczne zdjęcia 1-4, piękna kolorystyka, GO, ostrość - zazdroszcze.
(Pytanie : doświetlałeś czymś?) W 3 zdjęciu, troszke ten 'skok w bok' mi się nie podoba :) Ale to moja opinia.
5 zauważyłem to co kolega wcześniej, jakieś takie dziwne, dla mnie jakby głowa wyskakuje (może przez owe zniekształcenie), ale w istocie jest to troche czepianie sie bo zdjęcie jest równie ostre i kolorystycznie ciekawe.
Generalnie 2 zdjecie... :)
Dziekuje wszystkim za opinie i uwagi. Bede pamietal o nich przy nastepnych okazjach.
Zdjecia byly robione przy swietle zastanym, bez doswietlania, blendy itd.
Dla mnie numer 2 jest bezkonkurencyjny.
nie, takie nie
za szeroko chyba jednak
Dzieki za hint, na szczescie mam wiecej kadrow wiec jest w czym wybierac :)
a mi się podoba :)
To byly jedne z moich pierwszych prob PSucia, jak sie czlowiek stara to latwo przedobrzyc ;)
Ładne. Mi do gustu przypały zdjęcia 2 i 5. Dla mnie najładniejsze z całej puli :-D
2 i 6 - wydobywają piękno modelki :)
Nie no po prostu mnie rozłożyłeś na łopatki i nawet komentarze Foremniakowej "Masz chłopie talent!" umywają się do tego ostatniego zdjęcia! :) Świetne :)
z ostatnich najbardziej podoba mi się nr 8 i 12.
8 - wcale nie jest za szeroka - piękne, nastrojowe zdjęcie
12 - za uchwycenie chwili i klimatu
Jakie szkiełko tak ładnie rysuje?
Pozdr.
Dziękuję za opinie, zdjęcia od 8 do 13 robione 85mm na f/1.2.
a czemu miałoby się nie podobać :)
No ja nie wiem, mało wpisów, więc jak sądzę cieniznę ostatnio publikuję.
Tak też myślałem z tym chabaziem :) Ale zostawiłem, bo lepszy taki, myślę, niż jakbym nieumiejętnie wystemplował. W trudnym miejscu jak dla mnie jest.
Dziękuje za odwiedziny i uwagi.
2ka mi sie podoba
14 i 16 bardzo mi sie spodobaly
Jak to się stało, że tak późno trafiłem na Twoją galerię ? Wypowiem się tylko o FOCIE nr.9 .
Dla mnie wspaniała ! Rodzynek. Dużo więcej niż portret. Mogło by obrazować kondycję ludzi w wielkim mieście (bo odnoszę wrażenie, że to jednak sfotografowałeś w mieście).
Samotność, wyobcowanie, zmęczenie, zamyślenie. Do tego to odbicie w szybie. Daje do myślenia. Nie jest takie dosłowne. Super :) .
Proszę o krótką (może być długa) historię tej foty.
Pozdrawiam Marcin.
To cieszy, że chciało Ci się "zaczaić" i wyczekać na ten moment z foty nr.9 . To ujęcie powyżej już nie jest takie ciekawe (ale dzięki za przykład, który obrazuje, że warto poszukiwać i wyczekiwać na tą właściwą chwilę).
FOTA nr.9 jest po prostu "mądra" (tak pozwolę sobie to zdjęcie ocenić). Inteligentny fotograf to i foty ciekawe. Masz zacięcie reporterskie - socjologiczne.
Dziękuję Ci za to co mogłem zobaczyć i poczytać.
Pozdrawiam Marcin.
Cała seria bardzo dobra.. to ostatnie to jakis HDR? takie sprawia wrażenie..
Wygląda jak ołowiany żołnierzyk ;) . Byłeś w Tajlandii w okresie strajków i demonstracji antyrządowych ? Ten "szwej" chyba nie pozował turystom :) ?
Co do plastyki Twoich zdjęć to dobre szkła i umiejętne ich wykorzystanie.
Życzę Ci abyś zawsze miał motywację do fotografowania bez względu na okoliczności.
Marcin.
Wlasnie zapomnialem podpisac: Olowiany zolnierzyk. Skojarzenie mam to samo :) Wojak jest z oddzialu stacjonujacego na terenie Palacu Krolewskiego, akurat jakas ksiezniczka angielska przybyla z wizyta, wiec wzmocniono sily i obok gwardii pojawili sie zolnierze.
Udalo mi sie wyjechac z tego kraju na trzy dni przed ta cala zawierucha. Z jednej strony dobrze, bo mialem jak wrocic... Z drugiej jednak mogloby byc ciekawie i emocjonujaco, gdyby mi sie zostalo :) Moze troche reporterki bym wtedy porobil...
Dziekuje za zyczenia, motywacja do fotografii to jest, ale rowniez trzeba pozniej posiedziec nad urobkiem, co tak latwo nie przychodzi ;)
Pozdrawiam, Darek.
Bardzo dobre te fotografie...myślałeś o fotografowaniu dla pism podróżniczych?
14. i 18. wg mnie naj..
Co do kompozycji, to mz drugi plan zawiera zbyt wiele wrastw (planów). Postać przesunięta do prawej jakby chciała nam coś odsłonić, pokazać ale to przecież ona ma być głównym bohaterem, czyż nie? Dlatego tu byś się nad tym zastanowił. Tonacja kolorystyczna bardzo przyjemna w obiorze. Pozdrawiam
Dzieki za podpowiedz. Rzeczywiscie, myslalem o miejscu postaci w kadrze, ze za bardzo z prawej, natomiast drugi plan? Hmm, na to nie wpadlem :) Rozumiem, ze chodzi o to, iz zawierajac za duzo planow, niepotrzebnie odwraca uwage?
Tak, szczególnie przy portrecie. Dobrą zasady w takiej sytuacji jest komponowanie obrazu zaczynając właśnie od drugiego planu i układanie na nim tego, co chcemy pokazać. Warto czasem zerknąć do malarstwa, tyle można się nauczyć ... Na Twoim zdjęciu widać 4 plany. Pozdrawiam
Wytnij lewą połowę kadru do zasłony.IMHO będzie ok.Pozdrawiam :smile:
Za poprzednikami, baardzo przyjemna kolorystyka i światło.
Przytnij do kwadratu, albo do pionu :)
Masz talent.
Społeczeństwo daje Ci mandat na robienie zdjęć :)
Jeżeli chodzi o 19 to takie kadrowanie musi być koniecznie czymś uzasadnione, w tym przypadku nie jest więc przychylam się do sugestii kolegów. A tak poza tym bardzo przyjemne zdjęcie.
Bardzo podoba mi się 21. Cała seria jest OK, ale właśnie to się wybija - tak się mnie wydaje.
Nie masz gdzies na stronei wiecej z tej Azji, przyjemnie sie oglada.
Dzięki. Jeszcze niestety nie mam, ale jak się pojawią w formie ostatecznej to dam znać :)
za dsuzo niebieskiego na oczach, ale poza tym bardzo pozytywnie ;)