1.
2.
3.
4.
5.
7.
8.
To moje pierwsze makto nowym nabytkiem Tamronem 90 i dyfuzorem na wbudowanlą lampę w 40D
Wersja do druku
1.
2.
3.
4.
5.
7.
8.
To moje pierwsze makto nowym nabytkiem Tamronem 90 i dyfuzorem na wbudowanlą lampę w 40D
Fajne foty :) Tez planuje kupic 40d i Tamrona i bylem ciekaw jak dziala tez zestawik, jak widze to bardzo przyjemnie :)
całkiem przyjemne :)
I jeszcze 2
1.
2.Wie ktoś może jak nazywa się ten czerwono-czarny owad?
Najbardziej podoba mi się 1 z 2 zestawu, świetny kadr.
Ten czerwono czarny to Pyrrhocoris apterus (Kowal bezskrzydły)
Ciekawe kadry, dobry początek, pozdrawiam.
założyłem wczoraj do 40D na solidnym Sliku 500 canona 100 makro i polazłem w trawę w Beskidzie niskim o bezwietrznym poranku.
Szacunek dla wszystkich potrafiących robić makro, po pierwsze gdzie polazły te wszystkie fajne robale a po drugie, dlaczego to wszystko się tak rusza skoro nie ma wiatru.
załamka ;-/
I jeszcze kilka
1. to wycinek oryginalnego kadru jakies 40%
2.
3.
4.
Niestety wiatr przy makro jest dobijający, co więcej jest nawet wtedy kiedy wydaje się , że nie wieje ;)
Dla mnie bomba. Z drugiej serii podoba mi się właśnie to wykadrowane; z pierwszej to czerwono-czarne ohydztwo. Piszesz o wietrze, ale zdjęcia nie są poruszone, więc jednak dajesz sobie z wiatrem radę. Podobają mi się :).
Poprostu tych poruszonych nie pokazuje :lol:
I jeszcze jeden portretcik
O matko! Chyba nie będę spał w nocy ;-)
Tez jestem pelen podziwu, rowniez probowalem i spasowalem w tej dziedzinie, fotki naprawde super, az zazdroszcze, ze gdybym tak umial, to wydalbym kase na wielki wydruk i powiesil takie "brzydactwo" na scianie :)
Może więc autorka da się namówić na zamieszczenie tego ostatniego robala w pełnej rozdzielczości ;-)
Swoją drogą ciekaw tez jestem parametrów fotki.
I jeszcze kilka zdjec z dzisiejszej niedzieli , czesc lekko kadrowana ( przycięta)
a.
b.
c.
d.
e.
f.
g.
h.
To ja pomarudzę, jak na mój gust to:
1. Zbyt poruszone, nic satysfakcjonująco ostrego.
2. Za mało ostrości, zbyt ciemno.
3. Za mało ostrości, nieciekawe światło.
4. Bardzo dobre, odpowiednia GO, ładne światło. Obcięłabym leciutko z prawej, ale niekoniecznie
5. Ładna kompozycja, ale owad za mało czytelny i za ciemno nieco.
6. Za mała GO, światło takie sobie.
7. Ładna kompozycja, ale ostrość poszła w patyk. Dyskwalifikujące przepalenie na pająku, na patyku też.
8. Za dużo nieładnej części kwiata, za mało puchatego stworka.
II
1. Za mało ostrości.
2. Za mała GO.
III
1. Eee.. nie trzeba było kadrować.
2. Byłoby ładnie z całym różowy tłem, bez tej dziury na dole. Pajączek nieostry.
3. Brzydkie światło, za duży kontrast, nic ostrego.
4. Ciekawe, ale światło nieładne i przepalenia na odwłoku.
Portrecik - za mała GO, za duży konrast.
a. Ciekawy pomysł na kompozycję, te dwie łodyżki i źdźbło, a na nim ślimaczek, byłoby super, ale gdyby ślimaczek był ostry i umieszczony w którymś z dolnych, mocnych punktów.
b. Bardzo ładny kadr... byłby, gdyby światło było ładniejsze, a przynajmniej liść bardziej nasycony. Popróbuj Ania w PSie - warto podratować to zdjęcie.
c. Za mało ostrości, przepalenia.
d. Bajkowe, ale znów za mało ostrości na muszce.
e. Za mała GO, za zimno.
f. Ładne. Albo ten Zielony jest fotogeniczny, albo darzysz go szczególną sympatią ;)
g. Ładne, subtelne, kobiece.
h. Nieostre, przepalone.
To tyle.
I żeby było jasne - w życiu nie udało mi się zrobić przyzwoitego makro. Ani razu!
Ania - trzymam kciuki, masz oko i masz czucie!
Pozdrawiam!
I kilka nowych zdjęć.
A.
B.
C.
D.
E.
F. To sonnar 135 i pierścienie pośrednie
G.sonnar 135 i pierścienie pośrednie
H.
J. Mały eksperyment to nowa wersja starego pomysłu, i tylko jeden tytuł jaki mi się skojarzył ' Pępowina"
Czy muchy są na pełnej klatce, czy to tylko wycinek?... Ja używając mieszka i szkieł m42 uzyskuję podobne przybliżenie :/ (na pełnej klatce)- niestety głębia jest malutka...
Nie wdając się w szczególy muchy to ok 80 do 90% naturalnego kadru.
Co tzn , że próbujesz na pełnej klatce?
Co do głębi to zdjecia są robione na f/11 do powiedzmy 14. Przy takiej przysłonie potzrebne jest doswietlenie dyfuzorem na lampe ( ja mam na wbudowaną). W wątku są tez zdjęcia z mniejszej przysłony i bez dyfuzora.
:arrow: http://www.makrofotografia.ovh.org/a...1/IMG_1329.jpg
To zdjęcie jest super. Robione zwykłym obiektywem, bez żadnych dodatków typu pierścienie, raynox, itp.? Głębia jest super, szczegóły też, jeśli to pełna klatka, czyli nie kadrowana na pc to naprawdę świetne zdjęcie i jestem pełen podziwu :) Z resztą, nawet jeśli to 80% klatki to jest i tak podziwiam :)
Szczerze mówiąc nie potrafię zrozumieć... jakim cudem obiektyw 90mm robi zdjęcia makro lepsze niż zestaw z mieszkiem :/
Dzień dobry.
Stu stuk stuk obcasami po posadzce....... przeszłam przez całą salę, wszystko obejrzałam. Mam kilka spostrzeżeń. Stuk, stuk... Acha. Księga gości. Ładna księga, ale wiadomo, że nikt nie czyta ksiąg pamiątkowych.
Stuk, stuk.....
Do widzenia. Dziękuję za umożliwienie obejrzenia zdjęć.
fajne fotografie, szczególnie pierwsze serie (ostatnie coś mi tak słabiej się podobają).
Czy te fotki są robione tylko i wyłącznie wspomnianym tamronem czy używałaś pierścieni pośrednich ?
Ten tamron chyba ma odwzorowanie 1:1, więc możliwe, że nie było dodatków.
Długo mnie tu nie było.
Postaram się wygrzebać zdjecie tej muchy i wrzucić gdzies na serwer w oryginalnym rozmiarze.
Co do parametrów zdjęc pisałam , ze większosc z nich zrobiona jest Tamronem 90Di jesli fotografia była wykonana innym obiektywem, jest to w jej podpisie, chodzi tu o sonnara 135 i tylko zdjęcia tym obiekywem były robione z pierścieniami. Nie posiadam pierścieni do Tamrona. Tamronem 90 można uzyskać większe powiększenie ostrząc ręcznie, ale jednocześnie łatwiej jest spłoszyć owada bo odległośc od naszego obiektu znacząco się zmniejsza. O przysłonie tez juz pisałam uzywam najczęsciej f/11.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Anka
A z jakiej odległości max i min ostrzy? No i jak się ma odległość do powiększenia... bo planuję zakup Canona 100mm F2 Macro :>
Proszę
http://picasaweb.google.pl/a.kowalcz...00110911424338
Zdjecie do ściągnięcia ma ponad 5MB i nie wchodziło na ImageShack
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie ma maxymalnej odległosci ostrzenia, minimalna hmm na MF to ok 5cm
A odległosc do powiększenia ,ma się oczywiście tak że im jesteśmy bliżej tym większe powiększenie uzyskamy. Jest też taka zasada , że im dłuższa ogniskowa obiektywu, nie wiem np 180mm uzyska odwzorowanie 1:1 z większej odległosci niz 100mm a 90mm z większej niz 50mm.
Sama chciałam kupić 100mm macro Canona , ale nie było ciekawej oferty, trafił się Tamron 90 i jestem teraz jego włascicielką. Rozważałam Sigmę 105 macro, Tamron 90, Canon 100mm macro, Canon 60mm macro. Canon 60mm odpadł właśnie ze względu na odległosc ostrzenia
Dla wygodnej pracy to conajmniej 90 lub 100 mm.
Druga kwestia jaką poruszyłeś - tak jak napisała wcześniej Anka. Przy krótkiej ogniskowej powiększenie jest takie samo jak przy dłuższej (np 60 canona i 100 canona dają 1:1, ale 60-tką musisz ostrzyć z mniejszej odległości).
W poszukiwaniu wiosny i nie tylko
Pąki kwiatowe Derenia jadalnego
Pozostałosci po jesieni owocostany Miechunki
Wszystkie zdjęcia zrobione Canonem 40d i Tamronem 90 Di
Całkiem sympatyczne.
- 2 i 7 z pierwszego zestawu sa super,
- 2 i 4 z trzeciego oszolomily; moze dlatego ze nie lubie pink ;-)
- ostatni portrecik tez mnie ujal :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
- pinkowe g przekonalo mnie do koloru pink :D
- pozostale po jesieni owocostany miechunki jak chinskie lampiony - swietne!
Ostatnie w B&W. No coś niesamowitego. BDB. :)
O jakie rekin :shock:
Miło się ogląda - mimo tego, że nie jestem zwolennikiem robali ;)
I 3 nowe zdjęcia
Przebiśnieg
Liśc brzozy
Pąk kwiatowy hiacynta
Wszystkie zdjęcia wykonane Tamronem 90
zastanawiam sie czy podobne efekty da się uzyskać tym szkłem na FF (sorry za OT) zdjecia jak najbardziej wypasione,
Trochę wiosennych klimatów
Taki mały eksperyment i Tamron 90
Zdjęcia są przepiękne!!! Na pewno będę tu wracała. Tylko, aż trudno uwierzyć,ze te pierwsze to Twoje początki;) Pozdrawiam
Cieszę się , że zdjecia się podobają. To moje początki, ale z Tamronem i Canonem. Wcześniej przez 3 lata fotografowałam Nikonem d70 ;) Tamron 90 jest moim pierwszym prawdziwym obiektywem makro.
Zdjecia przyjemne - szkoda tylko ze numerujesz od 1 w kazdej serii. Jakbys numerowala po kolei 34, 35, 36..... bylo by lepej - ludzie wracaja i ogladaja starsze zdjecia. CIezko potem np. mowic w 4 seri 3 zdjecie wymiata :) a tak bylo by np. 18 zdjecie super.
Urzekła mnie Twoja biedronka...
nie bede slodzic, mnie niestety nic nie urzeklo w ostatniej serii, jakies takie przypadkowe pstryki. kombinuj dalej. pozdrawiam
2 zdjecia z dzisiejszego deszczowego popołudnia, kiepskie światło foty z ręki, ISO 800.
Ślimak 1
Ślimak 2
Zdjęcie nr 1 w tym wątku - czyli biedronka jest rewelacyjne:) Także mnie urzekło:) Widać, że masz już jakieś doświadczenie z makro. Popracuj jednak trochę nad kontrastem, w niektórych zdjęciach przydałoby się także ciut lepsze kadrowanie, ale ogólnie - sympatycznie i na pewno tu wrócę. Oby tak dalej
Biedrona