Macie jakieś swoje przemyślenia odnośnie focenia samolotów w nocy?
Bo ja w ogóle nie mam pomysłu. A takie ładne oświetlone mi tu nad głową
latają...
Wersja do druku
Macie jakieś swoje przemyślenia odnośnie focenia samolotów w nocy?
Bo ja w ogóle nie mam pomysłu. A takie ładne oświetlone mi tu nad głową
latają...
iso stomilionów i f minus4 ;)
jedyne czego potrzeba to wystarczająco krótki czas naswietlania. Czyli najjasniejsze obiektywy i bardzo wysokie iso. Aczkolwiek w nocy to chyb nawet to nie pomoze.
Przede wszystkim solidny statyw i pewna ręka. W tych warunkach nawet najjaśniejszy obiektyw i najwyższe ISO tego nie zastąpią :) (I stabilizator też nie). Mi przy okazji ostatniej nocnej zabawy pod koniec wychodziły (f/2.8, ISO3200) czasy rzędu dziesiątych sekundy.
no ale co da statyw przy dziesiatych sekundy skoro samolot porusza sie dosc szybko? No chyba nie ma wyjscia - musi sie rozmazać.
To da, że zapewni Ci żelazną stabilizację w pionie - i rozmazanie samolotu będzie zależało tylko od pewności i równomierności panningu w poziomie. Przy odrobinie wprawy jedno zdjęcie w serii wychodzi :)
(aha, ma się rozumieć chodzi mi o statyw ze zwolnionym zaciskiem p.t. "kręcenie się dookoła" :-) )
No właśnie - ale problem w tym, że ten samolot nie leci poziomo :( A w miejscu z którego ja mogę focić o tej porze - tym bardziej. (czy tylko mi się wydaje, że zjadło mi tu jedną wiadomość przed chwilą?)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
to ustaw statyw pod przewidzianym kątem. te samoloty chyba dość regularną mają trajektorię?
Żartujesz, prawda? :) W życiu nie widziałeś lądujących samolotów? Każdy schodzi akurat tak jak jego pilotowi się podoba... Poza tym na razie to teoretyczna dyskusja, bo nie mam ani statywu, ani... aparatu :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a stopka?Cytat:
Zamieszczone przez sal
A stopka jest na stałe w Polsce. Tutaj mam tylko Minoltę 404si, ale nadal nie mam statywu. Pomijając fakt, że analog to trochę drogi sposób na taką zabawę...Cytat:
Zamieszczone przez tpop
1. www.airliners.net jest tam niesamowicie duzo zdjec samolotow. Kiedys widzialem nocne zdjecia F-15, szum straszny, ale kilka bylo nawet ostrzych.Cytat:
Zamieszczone przez sal
2. Skontaktuj sie z autorem zdjecia i zapytaj sie o szczegoly.
3. Pocwicz panoramowanie, super technika, bardzo efektowna, a jak ja opanujesz, daje rewelacyjne wyniki.
A moze skorzystac z duzej lampy?
http://www.meggaflash.com/Sustut%20R...flashbulb2.htm
Ale moga go zwinac za oslepienie albo wrecz uszkodzenie wzroku pilota :mrgreen:
Mysle ze liczba 200 w nazwie odnosi sie do liczby przeowdniej tego malego slonka na Ziemi ;-)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
http://www.flashbulbs.com/meggaflash/meggaflash.html < Tutaj na podstronach jakies tabele macie...
Ale ja już ćwiczyłem. I tak jak pisałem problem może być nawet z panoramowaniem i czasami rzędu sekundy.Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Sekunda to jest (jak dla mnie) bardzo dluuugi czas zeby zrobic panoramowanie, postaraj sie ten czas skrocic (zwieksz ISO ile sie da - Neat Image pozniej pomoze). Moze monopod by tutaj pomogl ?Cytat:
Zamieszczone przez sal
..a potem w teleexpressie powiedza ze ktos ostrzelal samolot linii KLM - w wyniku ataku zgienlo 170 pasazerow i zaloga ;)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK