Chyba nadszedł ten czas i ja też zdobyłem się na odwagę, aby nastawić uszy do natarcia ;).
To moje pierwsze kroki w plenierze z Młodą Parą.
Pienek
Noski
Na ślubnym...
Jezioro
Jezioro II
Riksza
Dodam że młodzi jeszcze nie widzieli :o
Wersja do druku
Chyba nadszedł ten czas i ja też zdobyłem się na odwagę, aby nastawić uszy do natarcia ;).
To moje pierwsze kroki w plenierze z Młodą Parą.
Pienek
Noski
Na ślubnym...
Jezioro
Jezioro II
Riksza
Dodam że młodzi jeszcze nie widzieli :o
Coś chyba z balansem bieli nie tak? wyłazi aberacja. To w kościele bym jednak doświetlił żeby tył wyszedł jasny. Na zdjęciu z jeziorem krzaki niebardzo, szczególnie tam na górze dziwnie to wygląda i jak dla mnie mało przemawia że to z ukrycia (a pewnie to miało przedstawiać zdjęcie), pozatym na tej fotce młoda para jest zbyt mała, a to ona ma być głownym motywem zdjęcia.
w skali 1 - 10 dałbym 7 :)
riksza mi sie nie podoba. Na pewno jest za ciemne. No i to Na slubnym. Nawet fajnie ze wszystko ciemne a suknia bije bielą ale tabiel chyba za mocno wypalona. Na Zapatrzeni cos sie dzieje z kolorem koszuli.
Na jezioro2 mlody ma pol twarzy w cieniu. Srednio to chyba wyglada.
Dzięki SNOW, dzięki TPOP ... za konstruktywną krytykę.
Początki są trudne a nikt nie mówił że będzie łatwo :(
Dodam jeszcze (może na moje wytłumaczenie) tylko tyle że wszystkie w/w fotki były robione kitowym obiektywem. No i że nie shopowałem ich za bardzo.
... więc [ jak w stopce ] będe się pilnie uczył dalej ;)
poczatkowe zdjecia tak sobie. no, ale trafiles slonce, a to najgorszy wrog w tego typu fotografii.
ale ogolnie to nie ma powodu do zmartwienia. kosciol rodzinka ogolnie lyka bo "ona jest taka ladna w bialej sukni, a on taki przystojny" ;-) a te zdjecia z sesji plenerowej masz ciekawe i widac po nich dobry kontakt z modelami. i te fotki z kolei im sie powinny podobac.
czyli mowiac krotko: mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia :-)
I tak się stało, młodzi są hepi i mamusie też .... :wink:Cytat:
Napisał Akustyk
...mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia
... gorsza sprawa ze mną bo ja to krytyczny jestem wobec siebie no i wiem że do mojego "hepi" to daleka droga jeszcze :( .
W związku w powyższym czekam na więcej wskazówek i uwag. :D
Pozdrawiam
no w tej branzy o to chodzi. dogodzisz klientowi - zarobisz. nie dogodzisz - nie zarobisz. jak sama definicja mowi, jakosc fotograficzna zdjec nie ma tu nic do rzeczy.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
oczywiscie, nie mowie, ze wszyscy fotografowie weselni robia gnioty, ale w tej branzy najpierw liczy sie rzemioslo (ostre, nieprzepalone, ze szczegolami i ladnymi minami, nie grymasami) a dopiero potem sztuka
tutaj nie pomoge, bo sie na takich zdjeciach kompletnie nie znam. zastanow sie co chcesz takimi zdjeciami osiagnac i jakie historie chcesz opowiadac. przy sprzecie klasy 10D/20D w zasadzie kwestie techniczna rozwiazuje Ci aparat/obiektyw (ostrosc, kontrast, oddanie szczegolow) - no chyba, ze jestes wybitnie zdolny inaczej ;-) ale jesli nie jestes, to mozesz sie nia nie przejmowac i skoncentrowac na tzw. "stronie artystycznej" zdjec, czyli po prostu kombinowac co chcesz pokazac. bo "jak" nie jest problemem - tylko trzeba aparat opanowac i troche ksiazek na ten temat poogladac, ew. probujac kopiowac czyjes pomysly, zeby nabrac wprawy... po jakims czasie wejdzie Ci w krew i zaczniesz robic po swojemu...Cytat:
Zamieszczone przez Moris
a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Zdjęcia robiłeś w RAW ?
Jeśli tak ,to podejrzewam, że można je zupełnie inaczej skonwertować.
Na przykład RawShooter Essentials bardzo ładnie wyciąga światła z cieni. Poza tym później w PS przy pomocy shadow/highlight i innych narzędzi można fotkę zrobić na "bajkową" ;-)
Dzięki, to dla mnie już dużo :smile:Cytat:
Napisał Tpop
...a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.
Tak robiłem w RAW, pewnie na moje szczęście bo teraz będzie można kombinować jak tylko skumam co z czym i jak.Cytat:
Napisał Bogunow
Zdjęcia robiłeś w RAW ?
Chociażby RawShooter Essentials 2005 1.1.3 za co dzięki Bogunow.
Ryzykowałem :) bo zawsze mogłem z manuala i RAW-a zrezygnować ... ale nie sobie pomyślałem, przecież ambitny jesteś :)
Jeśli by kto mógł, miał ochotę pomóc to mogę RAW-a podesłać żebym miał wzór do naśladowania np. w PDF-ie.
Byłbym dziwięczny.
Wtrącę parę groszy :)
Ogólnie zdjęcia są OK!
Technicznie: popraw balans bieli i nasycenie kolorów.
Teraz moje wrażenia subiektywne (można się z nimi zgadzać lub nie) :)
Pieniek: albo wybrał bym tlo z większym "oddechem" (nie wiem jak to wytłumaczyć - np. szpaler drzew z widocznym niebem, tutaj jest trochę ponuro) albo użył mniejszej GO. No i model mógłby sie bardziej wyluzować ;)
Noski: fajna fotka ale przy takim ujęciu znowu uważam, że mniejsze GO aż się prosi.
Jezioro: niebo popraw, to fotka ślubna - ma być ładnie :) Polar porawił by nasycenie błękitu nieba i zieleni.
Riksza: pomysł mi się podoba - WB do poprawki.
Zapatrzeni : moim zdaniem najlepsza fotka, trochę nadmiernie woda błyszczy.
Podsumowując: nie robię takich zdjęć i kompletnie się na tym nie znam. Traktuj moje uwagi tak jak kolegi który obejrzał fotki w albumie :)
Ogólnie wiecej niz dobrze ;)
To jak chcesz to wrzuć mi coś na skrzynkę, pobawię się i jak coś z tego wyjdzie to napiszę co i jak robiłem.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
bogunow@lom.vectranet.pl
Dzięki za wszystkie uwagi.Cytat:
Napisał FroolkOgólnie wiecej niz dobrze
OK.Cytat:
Napisał Bounow
To jak chcesz to wrzuć mi coś na skrzynkę, pobawię się i jak coś z tego wyjdzie to napiszę co i jak robiłem.
Bogunow wieczorkiem podeślę którąś z powyższych i miło że się zgodziłeś.
P.s. Twoja stronka przybrała bardzo fajną oprawę :shock:
... a jak tam nad Psią ? biorą ?? ;) , chyba będe Cie musiał nad Odrę zaprosić :-D
OK, podeślij :)Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Stronę zmieniłem całkowicie, użyłem gotowca - Galerii Coppermine, którą trochę pozmieniałem :)
A rybki podobno nędznie biorą. Piszę "podobno" bo jestem uwięziony, od prawie miesiąca mam zagipsowaną nogę (skręcona w kolanie) :mad: przez co nie mogę się nigdzie ruszyć. I z przez to ciągłe nudne siedzenie w domu przed monitorem ta zmiana strony :) (tylko serwer jest do d.... bo wieczorami ma zwisy )
A na Odrze kiedyś łowiłem na zawodach wędkarskich. Dwa razy w Słubicach na Klubowych Spinningowych Mistrzostwach Polski i raz koło Sulechowa też na zawodach. W porównaniu z moją Narwią to Odra jest jednak rybniejszą rzeką.
Witam,
Mając nadzieję że robię jakieś postępy następna para pod lupę ;) :
Z za ...
Płot
Mostek
Oni
Jak według Was z balansem bieli i aberacją, swoją drogą to te białe suknie doprowadzaję mnie do szału ;) (co ja gadam w końcu za to mi płaca ;))
Niestety w dalszym ciągu KIT, Tamronów 28-75 brak :(
No i jeszcze coś z innej beczki :
Ćpunka ;)
Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II
190mm, f/13, 1/160 sec, ISO 200.
pozdrawiam
Technicznie niebo a ziemia do poprzednich, a pomysły na tego typu zdjęcia miałeś i masz fajne. Nie obraził bym się za takie fotki z własnego ślubu ;)
Hmm, ja sie tam na slubnych fotkach to nie znam ale na moje oko to jest dobrze. Nawet lepiej niz dobrze. Tutaj tylko panna mloda jest lekko jakby zielona na twarzy.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
P.S. Troche wolny ten serwer...
Ta cpunka chyba tez cos z balansem koslawo
Dzięki Panowie za słowa otuchy ...
Cieszę się że jakoś kulawo bo kulawo ale małymi kroczkami do przodu :-D
To niestety tylko TEPS-owy :(Cytat:
Napisał Djtermoz
P.S. Troche wolny ten serwer...
Pozdrawiam
Miałem dziś przy piwie kompana, oto on ... a może ona ;)
Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II + Reynox DCR-250
1/200 s; f/22; ISO 100; 168mm; dopalone lampą 420EX.
====>> FLY IN THE FOG
Popularna "Owocóka" miała 2-3mm
... niestety nie ustrzeliłem jej z ręki tak jak p13ka swoją, ale wciąż się uczę :razz:
Pozdrawiam
jak bys jescze wlaczyl 'red eye reduction' bylo by super :-)
A może to ta sama? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Moris
W każdym razie są do siebie bardzo podobne :-)
Dwa popełnienia ślubne ... na nowo nabytym Tamronku :)
Konstruktywna krytyka mile widziana ;)
Pozdrawiam
Generalnie jeszcze nie robiłem fotek ze ślubu, ale co mnie w tym męczy to, że nie widać prawej dłoni Panny Młodej. Tak na oko wychodzi że trzymają się za ręce i IMHO mogło by to być widoczne.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Ale chyba zainteresowanym (czyt. Młodym) się podobały?
Bo oprócz tego małego szczegółu są wg mnie ok.
Pozdrawiam
Drugie trochę przesłodzone (zielony), ale to może kwestia monitora. Pierwsze - wzrok młodego mi jakoś nie pasuje. Ale ogólnie bardzo w porządku!
Może walnął sete na odwagę :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
to tak niby skany ze sredniego formatu ;)Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Mi tam na obu odrobiny polarka brakuje ale ogolnie sa w porzadku.
Oj tyle komentarzy dawno nie dostałem ;)
Za wszystkie wielkie DZIĘKI !!
Przedewszystkim młodzi jeszcze nie widzieli :) i tak :
Napisał mxdanish
mxdanishCytat:
Generalnie jeszcze nie robiłem fotek ze ślubu, ale co mnie w tym męczy to, że nie widać prawej dłoni Panny Młodej. Tak na oko wychodzi że trzymają się za ręce i IMHO mogło by to być widoczne.
Bardzo trafna uwaga, spróbuję skorygować choć odrapany mostek na fotce ślubnej nie bardzo pasuje .. coś wykombinuję ;)
Napisał muflon
Zieleń u mnie nie jest aż taka słodka.Cytat:
Drugie trochę przesłodzone (zielony), ale to może kwestia monitora. Pierwsze - wzrok młodego mi jakoś nie pasuje. Ale ogólnie bardzo w porządku!
Co do wzroku młodego ... pozwolcie że przemilczę ten temat ;)
A za "bardzo wporządku!" - wielkie dzięki
Napisał mmsza
A na dodatek albumy które dostają młodzi i ich rodzice są białe ale mają czarne karty !!Cytat:
To ja troszkę z innej beki - zdjęcia ślubne w czarnych ramkach
Uważacie że to fatalny pomysł ?? już dość trochę rozdałem takich albumów i jakoś nikt jak dotąd się nie skarżył ... a nie ukrywam że widziałem albumy z białymi kartami które po 2 dniach już nie były wcale białe :(
A poglądowo zamieszczam jeszcze jedną fotkę ( w białej ramce ;) ):
Napisał Vitez
Dzięki, mnie też ale nie mam jeszcze polarka pod Tamrona ... pracuję nad tym ;)Cytat:
Mi tam na obu odrobiny polarka brakuje ale ogolnie sa w porzadku.
Jeszcze raz dzięki za komentarze.
Wiesz, teraz na tle forumowego ehm...tła ramki prawie nie widać...Cytat:
Zamieszczone przez Moris
IMO musisz sam dobrać kolor ramki do albumu itd.
Jeżeli piszesz że już tak robiłeś to trzymaj tak, skoro książkę skarg i zażaleń masz czystą ;)
To jest złota myśl, której powinieneś się trzymaćCytat:
Zamieszczone przez mmsza
Pozdr
To popracuj przed nastepnym slubem. Ja tez nie mam... uzywam przejsciowki 77-67 bo polara mam 77mm (do 17-35 i 70-200) ale wiem ze plener = obowiazkowo polar.Cytat:
Zamieszczone przez Moris
hmmm...
mówisz że to tamron?
czy to f/2.8?
pozdrawiam
Ano Tamron SP AF 28-75mm f/2,8 Di XR LD ASPHERICAL (IF) MACRO ...
Pierwsze - f/2.8
Drugie i Trzecie - f/4.0
Próby portretowania ... i dalsza nauka.
Konstruktywna krytyka mile widziana.
Tamron rządzi.
Pozdrawiam.
http://www.fotomoris.com/gallery/index.php?id=102
Jak dla mnie super!!! IMO zdecydowany faworyt z tej serii.
http://www.fotomoris.com/gallery/index.php?id=103
W tym troszkę przeszkadza to "przepalenie" na czole.
Rozumiem że tak miało być ale jakoś odwraca mi uwagę od dziecka
Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Da sie z niego wyciagnac wiecej niz to. Sprobuj ciasniej i ostrzej (np przy f4 + wyostrzanie w obrobce).
Choc sam przyznam... niektore fotki z Tamrona zachwycajace w pelnym rozmiarze (prosto z aparatu, ogladane przy ok 30% wielkosci) a sporo traca po pomniejszeniu (nawet mimo wyostrzania)... chcialem pokazac przyklad ale plfoto zdechlo a tam mam kocie oczy - pieknie ostre w pelnym wymiarze i takie sobie po pomniejszeniu do wymiaru plfoto :(
bobasy pierwsza klasa.
Bardzo dziękuję.Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
No właśnie cenne uwagi ( na nie czekam ) ...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
... a ja myślałem że to tylko ja odnoszę wrażenie że po pomniejszeniu tracę na ostrości :(
Dziękuję Tomaszu ... a coś więcej ??Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Technicznie są przynajmniej poprawne ?? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Ja ostatnio coraz bardziej mysle nad drukarka i wlasnorecznym drukowaniem 20x30 ... bo jak widze co sie dzieje z moim zdjeciem po pomniejszeniu do rozmiaru internetowego to zal bierze.
Ogladane oryginaly w 100% - takie sobie, pomniejszone oryginaly do wielkosci ekranowej i lekko wyostrzone - w miare OK, pomniejszone do ok 800x533 - takie sobie choc czasem wyostrzenie daje ladne efekty... dopiero odbitki 15x21 lub 20x30 pokazuja "prawde" 8)
Słusznie, w razie czego pretensje tylko do siebie, no chyba że jeszcze do drukarki ;-) Minusem jest cena fotki.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nie. Cena fotki 20x30 z drukarki, na porzadnym tuszu i papierze jest nizsza niz 20x30 z labu a jakosc podobna. W przypadku mniejszych rozmiarow cena moze byc minusem (1,20-1,70 za 10x15 w druku vs 0,6-0,9 w labie). Dlatego drukarka najbardziej oplaca sie tym, ktorzy wola wieksze rozmiary odbitek.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
A się zrobił "Off Topic" ;)
Ja tymczasem zapodam (pewnie) nieudolną próbę HIGH KEY-a
( jako obiekt ... wybaczcie ale to najwierniejszy mój model :mrgreen: ).
Liczę na konstruktywną krytykę :?
Portrecik fajny (super dzieciaczek :D)
IMHO jak na HighKey za mało podkreśliłeś elementy ciemne (przez co powstało dużo szarości)
Bym spróbował pociemnić oczy, cień pod czapeczką, nosek i usta a resztę bardziej rozjaśnić
Ale to tylko moje zdanie ;)
I to się nazywa "konstruktywna krytyka" ... Dzięki Mxdanish !!:)
... koduję uwagi na przyszłość ... i uczę się dalej :)
Mam nadzieję, że w tym momencie to nie było złośliwe? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Bo starałem się tylko wyrazic opinię :?
Absolutnie nie było w tym ani odrobinki złośliwości !!
Bardzo sobie cenię wszelkie uwagi forumowiczów, bo 99,9 % z nich robi o wiele lepsze fotki odemnie :(
... zajżałem go lektury i zgadzam się całkowicie, muszę jeszcze popracować nad tym i owym ...
Przesadziłeś z tymi 99,9% i to dość mocno
Nie każdy ma tak "wiernego" modela :D
Pozdrawiam
No cóż i tak "wiernemu" modelowi czasem odechciewa się współpracy :( ;)Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
... nie macie pojęcia jam mnie zaskoczył.
Wcale nie dałeś sie zaskoczyć :oCytat:
Zamieszczone przez Moris
Inaczej nie byłoby takiej rewelacyjnie złapanej chwili :D
Dzięki :)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
A jednak !!
Robiłem kilka fotek i w pewnym momencie aparat trzymałem na wyciągniętych rękach klęcząc przed raczkującym synkiem a gdy zobaczyłem jego minkę to nie patrząc w celownik i nie zastanawiając się dłużej niż 1/200 sek. ;) strzeliłem pojedyńczym strzałem ... no i masz jak mi się trafiło :mrgreen:
Gdybym pewnie mierzył i się przykładał to bym nie zrobił takiej fotki :evil:
Za to nad moim Symphysodon discus się dość napociłem ... strasznie ruchliwe "france" ;)