Pierwsze próby:
1)
2)
3)
4)
Wersja do druku
może warto zadać sobie choćby trochę trudu, by sprawdzic czy podany link działa....? :-?
Na dobry początek Ci to naprawiam, zmniejszam i wstawiam na forum, ale jeśli chcesz mieć tutaj ciepłe przyjęcie to postaraj sie bardziej na przyszłość...
tu masz napisane, jak wstawiac zdjęcia:
http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
pamiętaj tylko, żeby nie były większe niż 800pix po dłuższym boku, bo się forum "rozjeżdża".
EDIT:
OK :-) To teraz jeszcze powstawiaj spacje pomiędzy linki i ponumeruj zdjęcia, aby łatwiej się na temat poszczególnych ujęć dyskutowało.
Wstepnie razi mnie kompozycja. Wszystkich.
Człowiek intuicyjnie zaczyna oglądanie obrazu od lewego górnego rogu (na tej samej zasadzie, jak zaczynasz czytanie), a na Twoich zdjęciach w tym miejscu we wszystkich przypadkach znajduje się coś co odwraca uwagę od modelki (gruby konar czy pusty stolik) albo wręcz 'wyprowadza" widza poza obraz (otwarte drzwi, scieżka).
Nie rób jej zdjęć gdy siedzi w tej spódnicy;) wygląda jakby jej się pielucha odwinęła;)
Klimat miejsc jest ale chyba jest problem z odpowiednim wykorzystaniem światła.
Rada na kadrowanie z uwagi gwozdzta ? odbicie lustrzane <rotfl>
Generalnie problemy ze światłem, kompozycją.
Zdjęcia wyglądają na pamiątkowe pstryki małpką.
Trochę trudno się zorientować, co miało być tematem zdjęcia.
Żeby nie być gołosłownym: na 4 pseudo-rustykalne wnętrze i jakaś kobieta, jakby przez przypadek. Trochę jak stróż w muzeum pilnujący ekspozycji.
3 - fatalnie prześwietlona prawa strona modelki, to zielsko na wprost niej też nie poprawia odbioru tego zdjęcia.
2 - jeszcze najbardziej do mnie trafia, chociaż giną szczegóły w cieniach; może trzeba było próbować doświetlić lampą.
1 - wg mnie zupełnie nietrafione :(
Ale: masz atrakcyjną modelkę, próbuj dalej :)
moze lepiej bez spodnicy ;)
Dzięki za konstruktywne uwagi nadmienie, że zdjęcia zostały zrobione kompaktem Canonem 590IS ps. do zdjęć bez spódnicy też dojdziemy :wink:
No, no, no. To się nazywa zanęcanie ;)
4 ka całkiem fajna, chociaż tutaj też uciekła ostrość (bo to kompakt?)
A tak ogólnie - nie obraź się - zdjęcia trochę jak z "naszej klasy" ;)
No to jako fan analogów zaproponuję: zainwestuj w najtańszego eosa! :)
v300 + kitowy obiektyw kupisz za ~ 200 pln. I skończą się problemy ostrości ;)
A jak już się tego pudełka 'naumisz', to przełożysz szkło na cyfrowy korpus, i będzie tylko lepiej ;)
PS - A modelka bardzo, bardzo :) Pozdrowienia dla niej!
Zakupiłem Canona 450D także nie długo coś pokaże :)
1 - fotka w sam raz do magazynu "działkowiec", 2 - nudne ale przynajmniej w miarę przyzwoicie wykadrowane, 3 - coś w tym jest, ale nie ostre, popracował bym jeszcze nad kadrowaniem i chyba lepsze by było czarno białe, 4 - nieostre, pani leci na twarz, ale podoba mi się światło. Trenuj dalej, postęp jest, tylko nie wiem na ile to zasługa nowej puszki a na ile Twoja.
Aha, i wstawiaj raczej zdjęcia a nie miniaturki, niewygodnie się ogląda.
Pozwoliłem sobie pobawić się chwilę zdjęciem 3 żeby pokazać Ci o co mi chodziło, mam nadzieję że nie będziesz miał mi za złe.
Kadry są orginalne prosto z aparatu nie bawiłem się nimi w programie. Co do zdjęcia faktycznie duże lepiej wygląda twoja wersja. Dzięki
Fotki - jeszcze nie to - ale udało Ci się pokazać to, że Starszy Pan jest bardzo sympatyczny i ja go polubiłam. Nie jest to częsta umiejętność - takie pokazanie człowieka. Wykorzystaj to!
No i - wolę Twoja wersję, chociaż Pank ładniej wykadrował :)
stopy poobcinane...
ja się tak zastanawiam - co dolega twojej modelce, że jej notorycznie stopy obcinasz?
ponadto - jak napisał Vitez - czas na poznanie elementarnych zasad obróbki w jakimś programie, bo fotki z ostatniej serii można "podkręcic" i uratowac.
pozdrawiam
Generalnie zdjęcia wg mnie zbyt ciemne.
Na 2 wygląda, jakby modelka przedzierała się przez krzaki.
Denerwujące są te miniatury :(
Z miniaturek niewiele widać, a ściąga się za długo :(
Wyraźnie lepiej :)
4 - zupełnie do mnie nie trafia
Lepiej.
1. Modelka, jak zobaczy że ma 5 podbródków to się obrazi, 5 mi się podoba nawet. Generalnie, wszystkie za ciemne, nie wiem czy zdjęcia robisz w RAWach czy od razu jpegach, jeżeli to drugie, sugerował bym RAWy i pobawienie się trochę obróbką, bo mam wrażenie że sporo z tych zdjęć może być dużo ciekawszych gdyby trochę nad nimi popracować.
przydala by sie blenda no i obrobka, bo zdjecia za ciemne... a kadry bardzo w porzadku
Widze, ze z kadrami na ostatnich fotach jest wyraznie lepiej :) Popracuj jeszcze troche nad swiatlem, bo wiele jest miejsc zbyt ciemnych i zbyt jasnych (np. nr 7)). Troche jeszcze numeracja malo konsekwentna, bo wrzuciles powiekszone fotki, ale z tymi samymi numerami - latwiej by bylo, gdybys kontynuowal numeracje :) No i moze gdyby numery byly na gorze zdjecia, tez byloby czytelniej ;)
Nie lubię wybierać zdjęć jak w supermarkecie ale gdybyś pokazał tylko 5 to same zachwyty by były (tylko okulary przydałoby się wyjąć...).
Możesz swoją myśl bardziej rozwinąć :rolleyes:
Co do reszty uwag rozumiem, że kadry są ok do poprawy światło.
Obróbka PS tzn co? jakieś wskazówki?
Numeracja następnym razem będzie bardziej czytelna, żeby nie było problemów z jej odczytaniem.
Zdjęcia faktycznie robie w JPG spróbuje teraz w RAW'ach.
Poza pierwszymi dwoma, gdzie modelka wyszła bardzo niekorzystnie - pozostałe są całkiem fajne, ale - jak powiedziano - zbyt ciemne. Popieram pomysł portretowania w naturalnym świetle, ale trzeba pokombinować ze światłem. Wydaje mi się, że sam moment wschodu czy zachodu słońca jest trudny, jak na początek. Popróbuj tuż po zachodzie słońca, na ostatnim promieniu i 10 minut po, przy czystym niebie. Światło może wtedy padać wprost na twarz - jest bardzo łagodne i nie daje brzydkich kontrastów.
porownujac 1 temat i ostatnio wrzucone zdjecia - spooora poprawa;)
oceniajac oderwane od kontekstu - na moim monitorze przynajmniej za ciemno jest.
mielsmy na mysli to, ze zdjecia są za ciemne i warto by nad nimi popracować w jakimś programie graficznym, rozjaśnić, zmniejszyć przepalenia itp.
Witam, po dłuższej przerwie :) ...dawno mnie przysłowiowo, nikt nie zjechał w sprawie fotek więc proszę się wyrzyć wszelka krytyka wskazana :)
Zdjęcie numer 8
Zdjęcie numer 9
Zdjęcie numer 10
Zdjęcie numer 11
Zdjęcie numer 12
Zdjęcia robione jeszcze starą puszką tj Canon 450D + kit...
Co mamy zrobić? Bo jakoś nie łapię, tego przysłowia od „minoł” też nie. :-D
Ja się wyżyję: puste te zdjęcia, nie ma tematu, nie ma kompozycji, nie ma niczego.
Poprawiłeś? Aby na pewno? :-D
Nic się dalej nie wyświetla.
Ja nie o wyświetlaniu tylko o tym, że translator mi się wiesza jak wpisuję co mam zrobić. Ale widzę , że pank ma lepszą wersję...
ale się zrobił bałagan :( narazie nie mogę edytować głównego posta, który zasiał to wszystko... chce tylko wiedzieć czy wyświetlają się fotki czy też nie?
umnie na komputerach wszystko się wyświetla jak należy...
U mnie nie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Teraz się wyświetla, ale nie wiem czy nie lepiej było wcześniej.
Adisb, nr 9, 10 i 11 to do albumu, niestety. Najlepsze w serii i chyba w galerii jest 12. wreszcie pomysł, niezabałaganiony kadr, poprawne naświetlenie. Są postępy, ale pamiętaj, że pierwsza jaskółka... etc. dużo pracy przed Tobą.