Witam
Czy warto za to dać 1300. Uzywane oczywiscie.
Jarek
Wersja do druku
Witam
Czy warto za to dać 1300. Uzywane oczywiscie.
Jarek
Na forum ten obiektyw zbiera zdecydowanie kiepskie oceny jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Kiedyś wpadł mi w łapy i szybko z nich wypadł. Spadek jakości fot powyżej 200mm był baaardzo widoczny. AF gubił się w ciemniejszych miejscach i w dodatku był powolny mimo USM.
Chwalona jest Sigma 70-300 II APO Macro. Nie znam ale skoro ludzie dobrze ją oceniają to coś w tym jest. Sporo tańsza od tego 75-300 IS, ładnie rysuje no i makro 1:2 może się przydać.
Poczytaj forum i obejrzyj fotki.
Ja bym w ogóle nie zwracał sobie głowy 75-300 IS.
P.S. Zobacz ten test: http://www.pbase.com/argylemonkey/lens_comp
Co prawda porównanie z wersją Canona bez IS ale to nie ma znaczenia. Optycznie non-IS i IS są takie same
Dzieki wielkie. Pytalem sie o niego bo wydal mi sie jakis inny niz ten co teraz sprzedaje Canon (4-5,6). Ale skoro tak mawiaja to nie bede sie czepial tego ustrojstwa :)
Pozdro
Jarek
Bawilem sie i 75-300 (kiepski) i jego wersja z IS (jeszcze gorszy - jakosc, powolnosc, tylko IS w nim w miare dzialal).
Teraz chwilke mam Sigme 70-300 i wprawdzie nadal twierdze ze Canon 100-300 lepszy to jednak ta Sigma jest na pewno lepsza od obu Canonow 75-300 a i namiastka makro w niej calkiem mila 8)
Vitez, czy to jest "Twoja" Sigma z podpisu?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57098085
Kurde jest tyle oznaczeń modeli, czasami różnią się jedną literą.
Szukam czegoś długiego tak do 300mm, 75-300 Canona jest do d... bo jest nieostry.
Jak w Sigmie z AF? Czy jest porównywalny do Canona USM?
Pozdr
Jak w Sigmie z AF? Czy jest porównywalny do Canona USM _>>>
Mam tu na myśli szybkość ostrzenia.
Tylko HSM sigmy jest porownywalna szybkosciowo z USM Canona ale zdecydowanie glosniejsza.Cytat:
Zamieszczone przez b'Art
używałem EF75-300 z IS i bez (dla mnie bez lepszy) to szkła amatorskie, teraz mam EF100-300 i to napewno lepsze szkło , Sigmą 70-300 "bawiłem" sie kilka godzin wydaje sie nienajgorsza , ale klasa to dopiero EF70-200 i to nawet to z F4
pozdrawiam
Sporo wolniejsza i sporo glosniejsza. W tej Sigmie (70-300 APO Super Macro II) AF jest zdecydowanie gorszy od Canonowskich USM... ale i tak nie az tak wolny jak w 75-300 IS (ktory niby ma USM :O ).Cytat:
Zamieszczone przez b'Art
Aha ta moja Sigma to nie ta co podajesz link na Allegro, ale prawie ta sama. Ta co podajesz to nowsza wersja - DG czyli zoptymalizowana niby pod dSLR ... ale ja i tak na swoja nie narzekam ;)
Bo to niestety jest Micro USM :-?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jeszcze jedno pytanie do Sigmowców, powiedzcie mi jak z ostrością powyżej 200mm?
Bo z canona 75-300 mam straszne mydło :(
W secie z 300D
...Tak i gdzie mozna kupic tanio ta sigme ? Moze ktos ostatnio sie zaopatrywal ?
Ostrość jest nie najgorsza.. ostatnio ustrzeliłem ptaszka (tak od niechcenia) w locie (300mm)i byłem zaskoczony ostrościa.... :p Natomiast jeśli chodzi dostępnośc tego obiektywu to musiałem się troche naszukać bo nie wiem czemu ale są dość trudno dostępne (chyba że miałem poprostu pecha). W końcu dorwałem jedną sztuke w Blue City (999zł) a czy taniej da rade...? napewno ale albo trzeba czekać aż przywiozą z magazynów albo wogóle nie mają na stanie... :(
pastor popatrz na link w moim poście w tym wątku - na Allegro nwa PLN 900Cytat:
Zamieszczone przez PASTOR