http://www.canon.co.jp/Imaging/eosdi...irmware-e.html
Wersja do druku
Wlasnie sie kurnia zaczynalem zastanawiac czy cos jest nie tak z moim body, czy Canon zapomnial wstawic funkcji informujacej body ze robi zdjecie z lampa. A co do automatycznego wylaczania, to przy tak szybkim stracie ustawienie auto-off na 2 minuty w zupelnosci wystarcza, ale dobrze ze poprawili :-)Cytat:
Fixes the phenomenon of auto power off function failure when auto power off is set more than 2 minutes.
Fixes the phenomenon of incorrect white balance when using an external flash.
Ciekaw jestem czy to oficjalny soft canona?Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Skoro jest na stronie canon.co.jp to nad czym sie zastanawiasz?Cytat:
Zamieszczone przez Lutek
"Fixes the phenomenon of extreme underexposure when using some lenses"
Ciekawe jakie to szkła :)
szkoda ze nie ma "overexposure when using M42 lenses" :D
A jak zrobic beckup obecnego oprogramowania 1.0.1 (chyba)... gdyby coś się działo???
Piotr
Sciagnij 1.0.1 z europejskiej strony Canona, poki nie wrzucili tam jeszcze 1.0.2 i bedziesz mial backup :)
W instrukcji jest ramka i pisza coś zeby wyjąć obiektyw... przyznam sie szczerze ze nie rozumiem tego bo ani wczesniej ani pozniej to sie nie pojawia???
O co im chodzi z tym zdejmowaniem obiektywu?
Pozdr
Nie mogę znaleźć :-(Cytat:
Zamieszczone przez skrzat
Canon EuropaCytat:
Zamieszczone przez Lutek
Firmware update - niestety link jest już do nowego firmware.
Jak widać wszystkie drogi prowadza do 1.0.2 :-)
A co z tym wyjmowaniem obiektywu, trzeba wyjąć przed wgrywaniem firmware???
Piotr
mam 350 ze starym firmware, wszysko działa ok , w tym dwa obiektywy , lampa i wyłącza się we wszystkich czasach bez zarzutu, czy warto wklepać nowy firmaware?
no chyba sam sobie powinienes odpowiedziec. Jezeli to co zostalo poprawione jest Ci potrzebne to instaluj. Jak nie to nie.
czy zeby zmienić firmware trzeba mieć czytnik kart czy można oprogramowanie jakoś nagrac na karte włożoną do aparatu?
mozna, instrukcja zapewne jest na stronie :roll:
Tomasz, właśnie na stronie canona jest napisane, by firmware nagrac na sformatowaną karte w czytkinu i dopiero do aparatu...
Aa, w takim razie przepraszam. W 300d był dodatkowy program, którym można było to zrobić. Widocznie 350 tego nie ma.
ooco - zawsze mozna bylo przez kabelek wiec nie sadze aby tym razem bylo inaczej :)
ale chyba jednak tyko przez czytnik ;)
u mnie wszystko ok działa z karty bez problemu
... :D ...a z czego ma dzialac jak nie z karty?;)Cytat:
Zamieszczone przez Semtex
Ale przez kabelek czy przez czytnik szedł firmware na CF?
Mam lęki przez kabelek, bo rzeczywiście piszą, że przez czytnik lub slot.
u mnie przez czytnik nie przez kabelek
tak myślałem...cóż, trzeba zasuwać za jakimś czytnikiem;).
Zrobilo sie male zamieszanie w zwiazku z tym podpowiem niewtajemniczonym, ze jest to pierwszy update firmware-u ktory trzeba wgrywac bezposrednio z karty, poprzednie wersje mialy mozliwosc wgrania przez kabel.
Auwo - to rzeknij jeszcze słówko niewtajemniczonemu. Zgrywać tego plika na twrdziela i potem na CF? Czy od razu na CF (przez czytnik)? Pewnie doszedłbym do tego sam majac czytnik, ale go na razie nie mam;).Canon zwraca uwagę na rozmiar pliku. Po ściągnięciu na twardziela plik ma 3,58MB, a canon pisze , że powinien mieć 3,48 MB (pracuje na XP). Z góry dzięki za pomoc.
plik musisz zassac, gdyz jest to plik wykonywalny, na HDD i pozniej po rozpakowaniu skopiowac na sformatowana w czytniku karte CF powstaly plik pt. e3kr2102.fir
Wszystko jest ładnie opisane wraz z dołączonymi screen'ami w dokumentacji, którą można zassać stąd:
http://www.canon.co.jp/Imaging/dc/PDF/e3kr2firmup-e.pdf (~200 kilo)
Polecam lekturę.
Pozdr. T.
poprawka - kartę CF formatujemy w aparacie, potem ww. plik kopiujemy na kartę CF umieszczoną w czytniku http://www.canon.co.jp/Imaging/eosdi...irmware-e.html punkt nr 1 Firmware update proceduresCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Nicram - napiaslem, jak ja to robie :) zawsze karte formatuje w czytniku, ale nie bede sie upieral, ze nie mozna w aparacie :)
Ja napisałem jak ja to zrobiłem, wg instrukcji Canona - widać obydwie metody są dobreCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Pozdrowienia
Cytat:
Zamieszczone przez Nicram
Cytat:
Zamieszczone przez Nicram
(1) Format the CF Card
Be sure to carefully review the contents of the CF card
before formatting.
Insert the CF card into the camera, and turn on the Main
Switch. Press "MENU" button and select the tools "Setup"
menu. And then select "FORMAT" and then accept the
confirmation to initialize the CF card.
* For firmware update, be sure to use a blank CF card
formatted with the camera.
Juz jestem "po".... wszystko poszło OK' !
Formatowania trzeba zrobić w aparacie... tak jest napisane.... zresztą formatowanie w czytniku z punktu widzenia windowsa konczy sie czasami klopotami z kartą...
Pozdrawiam: Piotr
hmm, dziwne formatowalem juz setki razy :)Cytat:
Zamieszczone przez Lutek
ja też formatuję i formatowałem w czytniku żadna różnica
Ale ja czytałem jakiś czas temu ze darzało sie....
Pozdrawiam
zrobione - bez udziwniania. Tak jak każe instrukcja. Wsio ok :)
A czy ktos probowal wgrac update na karte poprzez odpowiednio spreparowanego total commandera? U mnie niestety nie udalo sie go spreparowac tak zeby wlasciwie wykrywal aparat, ale moze u kogos dziala.
Od razu podaje link dla nie wtajemniczonych o co biega:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1181
Czy ktoś może mi przełożyć na język polski, jakie CANON wprowadził udoskonalenia w tym nowym firmware 1.0.2
Postaram sie:
1. poprawienie problemow z blednym ustawieniem ekspozycji z niektorymi szklami
2. poprawienie funkcji auto-off - nie zawsze aparat sie wylaczal jezeli mial to zrobic po czasie dluzszym niz 2 min.
3. poprawienie ustawien (zapewne auto) whitebalance przy uzywaniu zewnetrznej lampy (choc tu nie jestem pewien czy nie bylo problemu rowniez z wbudowana - cos mi sie fotki z nia robione nie bardzo widzialy)
Ok, bardzo wielkie dzięki.
Hmm... Ciekawe którymi :) Może też M42? ;)Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
dzisiaj odebralem moja 350 jest juz z nowym firmware :-)
W 20D też chyba coś takiego było, tak mi coś się majaczy.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
W Pro1 napewno, lecz było to równoważne nagraniu pliku *.fir na CF w głównym katalogu.
Chyba miałem "przyjemność" się z tym spotkać, a mam 28-135 IS USM...Cytat:
Zamieszczone przez skrzat
Nie obawiajcie się jednak, bo zdażyło mi się to cały JEDEN raz na kilka tysięcy zdjęć. Przy normalnym foceniu, bez kręcenia ustawieniami jedno zdjęcie było "extreme underexposured", prawie czarne... Kolejny pstryk... już wszystko ok, i więcej się już nie zdażyło... :shock:
Dla podejrzliwych podpowiem, że dekielek w tym czasie miałem zdjęty i żaden inny przedmiot nie zasłaniał "otworka"... :lol:
Pzdr
Grzegorz
Witam!
Czy mógłby ktoś w małym skrócie przedstawić procedurę uaktualnienia w naszym ojczystym języku? Niestety z innych jestem noga, a wydaje mi się, że również mam problem z lampą.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dawno tego nie robiłem,
ale chyba nagrywalo sie plik na sformatowana karte.
Karta do aparatu, aparat na on.
Na wyswietlaczu pokazywal sie komunikat czy uaktualnic soft.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez MarcinekP
Podziękował (dobry człowieku) za szybką reakcję !!! :p
Teraz jeszcze prośba czy mógłby ktoś wypowiedziec się na temat odłączania obiektywu? :roll:
Ja robiłem bez obiektywu. Zdaje się, że nawet tak chcieli w instrukcji apgrejtu.Cytat:
Zamieszczone przez ms714033
pozdrawiam
Sugestia jest taka zeby robic bez obiektywu, z deklem. Nie zaszkodzi a moze pomoc uniknac problemu.Cytat:
Zamieszczone przez ms714033
Witam
czy przewidujecie problemy z nakladką Firmware Update Version 1.0.3 bezpośrednio na 1.0.1?
Gdzieś przespałem 1.0.2;(