Witam!
Czy ktos ma moze pomysl jak zrobic taka obrobke
http://www.flickr.com/photos/leightp...hy/2505649856/
Wersja do druku
Witam!
Czy ktos ma moze pomysl jak zrobic taka obrobke
http://www.flickr.com/photos/leightp...hy/2505649856/
pewnie jakiś presents w lr. (:
konwersja do BW poprzez Gradient Map + trochę zabawy channel mixer +winieta, sepia na dodatkowej warstwie z małym Opacity,
najlepiej wrzuć zdjęcie które chcesz na coś takiego przerobić, a wyślę ci PSD z gotowym efektem - 5 minut roboty - pozdrawiam
Coś jak to, Cobi8?
a nie ładniej, tak zwyczajnie?
Mellan, mysle ze taka obrobka to tego typu fotografii ktora ty przedstawiles chyba nie za bardzo moim zdaniem
Jesli chodzi o wrzutke jakiejs konkretnej foty to akurat nic nie mam pod reka teraz; po prostu pytam gdyz zaciekawila mnie bardzo ciekawa tonacja, nie jest to przeciez typowa sepia...
Dzieki za podpowiedz VanMurder
Pzdr
ładnie Mellan tylko trochę detalów ci uciekło w koronach drzew i na niebie;), prawdziwa zabawa się zaczyna jak, chcesz mocno podbić kontrast przy konwersji bez utraty niektórych pikseli :)
dlatego mz PS i ręczna robota najlepsza ...
oczywiście że wystawię :)
pozdrawiam
Zgadza się, detale uciekły bo to tylko parę ruchów na szybko wzorując się na wskazanej fotce.
Zrobiłem desaturację,dodałem filter, przygrzałem w krzywej :lol: niezbyt finezyjnie i dodałem cień winietki.
A jednak cos odgrzebalem, i zrobilem za rada VanMurder oto efekty, tak na szybciora
http://www.flickr.com/photos/24714612@N02/2539543060/
i tu wersja przerobiona
http://www.flickr.com/photos/24714612@N02/2538721015/
Niestety nie wiem jak dodac fote na forum dlatego odsylam dolinkow
mz gradient a potem lekka korekta channel mixer, sprawdza sie b.dobrze;
dzieki jeszcze raz VanMurder
O co chodzi dokładnie z tym gradientem?
Z ChannelMixer nie mam problemów, ale nie mogę sobie poradzić z gradientem. Jak należy go nałożyć?
No tak, tworzę nową warstwę, ale channel mixer działa na całym zdjęciu. A w warstwie z gradientem mam do wyboru różne gradienty np. czarny-biały. Ale gdy to wybiorę pokrywa mi zdjęcie od góry biało-czarno. Nie bardzo mogę zrozumieć jaką funkcję ma tu spełnić zastosowanie gradientu. Przecież już przy pomocy samego channel mixera mogę uzyskać czarno białą fotkę??
Widzę, że wątek się odświeżył w związku z czym muszę wstawić coś od siebie.
Autor wątku poprosił o receptę na efekt zawarty na fotce:
W związku z czym na chybcika wziąłem pierwszą z brzegu fotkę i doprowadziłem do podobnego wyglądu.
VanMurder popełnił pewne nadużycie nazywając to moją metodą.
Sebag Nie musisz tworzyć nowej warstwy. Wybierz jako aktualny kolor powiedzmy czarny, jako podkład biały. Z prawego dolnego rogu w shopie wybierz to czarno-białe kółeczko a z menu jakie ci się pojawi - gradient map. Potem scalić obrazek i już. Wybacz, że mówię tak obrazowo, ale używam Ps CS3 w wersji językowej szwedzkiej i nie znam wszystkich detali po angielsku.
Nie chcę tego nazywać metodą VanMurdera, ale taki sposób konwersji mi nie do końca odpowiada. Na mojej fotografii dałby taki efekt:
Ja stosuję konwersję do b&w poprzez chanel mixer z użyciem któregoś z filtrów, w tym wypadku pomarańczowego:
Do tego korekta w krzywych. Czasem dodaję fotofilter w wybranym kolorze.
O ile w fotografii czuję respekt przed bardziej doświadczonymi fotografami,o tyle w shopie jestem gotów do rozmowy.
Wielkie dzięki!
Już załapałem.
Cały czas sugerowałem się gradientem, a nie mapą gradientu.
Aby uzyskac podobny efekt, użyłem :
- BW Pro
- filtr Lucis Art
- podniosłem kontast lokalny za pomocą Unsharpmask 20/50/0
- utworzyłem nowa warstwę rozjasniłem za pomoca krzywych
- zmieszałem dwie warstwy za pomocą FM DRI
- winieta z pomocą zniekształcenie/ korekcja obiektywu
- tonowanie z pomoca krzywych
Aby zaprezentować efekt pozwoliłem sobie użyć zdjęcia Mellana, mam nadzieje że autor nie bedzie miał tego za złe.
spoko...:) przy następnych próbach prosiłbym jednak o użycie czegoś własnego lub wystempelkowanie podpisu.
popieram ! to już nie Mellan :) mz Art Mag zrujnowałeś fotkę Mellana :) fota jest prze-ostrzona, BW PRO mz nieudolnie operowany, masa detali zginęła (np chmury), plastyka również ucierpiała, generalnie nie ma się czym chwalić ...
pozdrawiam
popatrz na oryginalna fotkę Mellana ( 1 czarno - białe) też nie było nieba, w przerobionej po podciągnęciu filtrami już jest, nie chce tutaj być fachowcem ale zrobienie takiego efektu na zdjęciu to Picassa robi 2 ruchami suwaków, fakt ze tracimy na jakości, ale po co do tego adobe PS, lepiej gimpem już. Darmowo i legalnie do tego.
Wydaje mi sie, że tracimy z horyzontu temat tego watku. Pytanie brzmi : jak uzyskac taki efekt ? Efekt wydaje się być zbliżony do zamierzonego, pomińmy niuanse miękkości obrazu (zastosowanie USM 20/50/0 na tak małym pliku musi pociągać za sobą takie efekty) i szczegółów w światłach (tak naprawdę poszedłem na skróty i do przeróbki wykorzystałem zdjęcie BW nr 1, tam juz nieba nie było). Kolega VanMurder jako doświadczony użytkownik PS'a powninien wiedzieć, że obrabianie małego 8 bit jpeg'a nie może przynieść zbyt spektakularnych efektów, a czynienie z tego zarzutu jest niepoważne. Nie zmienia to faktu, że zastosowanie opisanej metody do Tiff'a 16 bit może przynieść oczekiwany rezultat. Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.
jako zadość uczynienie możesz pobawić się moją fotką i przerobić ją tak żeby wyglądała jak zdjęcie na początku wątku:) bardzo jestem ciekaw efektu koncowego
fotka
pozdrawiam
ps po otwarciu 8-bit jpg w PSie przestawienie w Mode na 16-bit działa tak jakbyś pracował na 16bit tiff'ie, przetestowałem - działa !
Nie mogłam się oprzeć i pobawiłam się tym zdjęciem... mam nadzieję że nie zniszczyłam go doszczętnie:)
obie wersje mają coś w sobie :) choć przyznam że wersja Missgruszki jest bliższa memu sercu, - bardziej przypomina negatyw BW, tak z ciekawości w jaki sposób konwersowałaś to zdjęcie ?
ideałem byłoby coś po środku na zdjęciu Art Mag pasemka na włosach mojej córy wyszły ciekawie ;)
Hm.. starałam sie to zrobić tak jak wcześniej pisałeś: konwersja do BW poprzez Gradient Map + trochę zabawy channel mixer +winieta:)
Winietę dodałam w lightroomie na końcu. Poza tym dużo bawiłam się w PSie krzywymi, tak na wyczucie... sporo dogde & burn na różnych maskach... USM na twarzy i chyba nawet później na całości - z wycieraniem gumką za jasnych miejsc...
Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.
Cieszę się ze przypadło Ci do gustu:)
Tak myślałam czy by nie rozjaśnić tych włosów, ale w końcu nie zrobiłam tego. Za to w innej wersji już tak: (a zrobiłam z pięć;))
a tu coś nie wyszło :0 stół przepalony i ostrość poszła gdzieś na spacer ;)
to cudo to za pomocą jakiegoś plugin'a?
to zupełnie tak samo jak ja :)
nawiasem to co napisałaś wcale nie brzmi chaotycznie:) - przynajmniej dla mnie :)
pozdrawiam
Dzięki wielkie, konwersja do BW nie jest moją mocną stroną tutaj troszeczku poczytałem i chyba nie wygląda to tak źle .....
i tak
Czegoś mi tu brakuje... Nie sądzicie, że jak spojrzymy na pierwowzór z pierwszego postu to skojarzenia są zdecydowanie analogowe? O razu widzę tam raczej grube, chropowate ziarno a nie tylko usm. Moim zdaniem poszliście na łatwiznę i nie trafiliście w urok i czar zdjęcia wzorca.
Żeby nie być gołosłownym przygotowałem coś zbliżonego do Waszych propzycji w oparciu (wyłacznie) o program najprostszy i zupełnie nieprzystosowany do takich czarów a (tym bardziej z jpega!) - DPP:
Van - może pokażesz tu wreszcie coś z duszą? ;-)
Ewg a jak to zrobiłeś? ;)
- Ot, krzywe + 2 dolne suwaki.
Powyższy zrzut ekranowy ma w sobie zaszytą,
tutaj niewidoczną tzw. "receptę", którą można
sobie skopiować do zdjęcia VanMurdera w DPP
(3.4). - Użytkownicy DPP będą wiedzieli jak. ;-)
Nie mogłem się powstrzymać:
Moje wizja konwersji
Pozdr.
no to i ja wrzuce swoj pomysl
Ode mnie taki zwykle bw winietka juz byla to czego chciec wiecej...:)
EDIT: a i jeszcze takie analogowe ziarenko8-)
ok, a tak wracajac do sedna watku, to uwazam ze Art Mag byl najblizej efektu o ktory pytalem; trzeba troche poeksperymentowac, i znalezc wreszcie optymalny efekt...
pzdr ;-)