Jak fotografować z filtrem połówkowym
Witam
Ostatnio kupiłem filtr szary cokin ND4 lub ND0,4 znalazłem obie nazwy do tego samego filtra. To jest ten uniwersalny :-). Założyłem go na obiektyw zrobiłem kilka zdjęć i szczerze to nie za bardzo mi się podoba :wink: tzn. jakieś ciemne albo za jasne. Wina leży po mojej stronie, bo widziałem zdjęcia z filtrami szarymi i tam efekt jest super :-) . Mam pytanie macie jakieś sposoby na robienie zdjęć z filtrem? rozjaśniacie/ściemniacie zdjęcie (zmieniacie ekspozycje), bo ja mam wrażenie ze aparat trochę się gubi.
Jakieś rady co do ustawiania samego filtra?
Wiem ze moje pytania dla niektórych mogą być banalne, ale może uzyskam odpowiedz :D.
Odp: Jak fotografować z filtrem połówkowym
Cytat:
Zamieszczone przez
KwAs
Nie mam ustawionego punktowego pomiaru światła. Po prostu mam wrażenie ze jak mocno przyciemnię tzn. obniżę filtr w holderze to aparat stara się rozjaśnić (co jest logiczne bo wg niego jest za ciemno), ale mi o to nie chodzi wiem ze mogę obniżyć ekspozycje i będzie ok., ale to takie strzelanie nie wiem czy? o ile? może są jakieś zasady? Może macie wypracowane na to sposoby? Jak nie to się pobawię i to rozkminie prędzej czy później, ale, po co się męczyć :-)
Dobre pytania..., rowniez zastanawiam sie , czy najpierw robic pomiar bez filtra a dopiero pozniej wsunac go w holder i korygowac ekspozycje patrzac na histogram ?(mysle ze tak bylo by nawet dokladniej)
Wogole jak to jest z tymi filtrami i fotografia pod swiatlo? czy nalezy uzywac funkcji D-lighting(Nikon) aby bardziej rozjasnic dolne partie obrazu?
Jaki pomiar swiatla zastosowac fotografujac zachod slonca ?
Czy nalezalo by podbic kontrast w ustawieniach aparatu ..itd ?
Ktory z obiektywow jest najskuteczniejszy w fotografi pod swiatlo ? (chodzi o tzw; flary )
może wrzucę filmik w temacie jak to robi Joe Cornish
All Camera Videos-02
jak zwykle są różne szkoły w temacie ale Cornish robi na manualu więc zakładam że nie zmienia ustawień po założeniu filtra, podobnie pisze Mroczek w swojej książce, ale inne sposoby też działają czyli matrycowy lub na histogram, lub na histogram ETTR trzeba tylko wiedzieć co się później ze zdjęciem będzie robiło.
Tak,ale ten film w sumie niewiele wyjasnia, poza omowieniem poszczegolnych filtrow Lee, ktore mozna uzyc w tym ich holderze..chyba ze pomylkowo wrzuciles nie ten filmik ?
https://www.youtube.com/watch?v=3IooM7FB44c
to dobre podstawy, warto obejrzeć a potem samemu pomału wprowadzać to w swoje ujęcia.
Okey, dzieki ze te filmiki, mysle ze sobie poradze :)
Mam jeszcze jedno pytanie ; ostatnio fotografowalem zachod slonca w tle byly gory (las) z duzej ogleglosci.... w sumie wszystko bylo poprawnie naswietlone, tylko ten gorzysty las byl jakis niedoswietlony (?), zadna mgla wtedy nie unosila sie nad tym lasem;/ czy do takiej sceny potrzebuje dodatkowo jeszcze jakiegos filtra poza szara polowka ND ?
trudno powiedzieć o czym mówisz, zapodaj fotkę, może to była zniżka kontrastu, wtedy przydałby sie polar, ale nic nie zdziałamu, gdy nie pokażesz tam tego efektu.
Mozesz miec racje z tym spadkiem kontrastu, w ogole nie podoba mnie sie ten obiektyw Tamron 17-55mm f2.8 zwlaszcza, ze nienajlepiej radzi sobie pod swiatlo .
Pousuwalem juz te zdjecia,ale RAW`y gdzies tam jeszcze powiny byc, wiec moze jutro sprobuje cos tutaj wrzucic ...
Tak to wlasnie nieladnie wyglada, nierowno ponaswietlane gory, jak jakies plamy(zaznaczylem strzaleczkami) pozostaje tylko wyciac samo niebo a dol przyciemnic calkiem.
Zdjęcia
Ps; Filtr ND polowkowy szary (soft) 0.9 Hi-Tech.