Zatem mała prezentacja zdjęć które uważam za dość dobre. Głównie sportowe, z przewagą piłki kopanej na poziomie III i niższych lig oraz juniorów. Czasami wrzucę coś nowego. Canon 400D + Canon 70-200 f/2.8:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Wersja do druku
Zatem mała prezentacja zdjęć które uważam za dość dobre. Głównie sportowe, z przewagą piłki kopanej na poziomie III i niższych lig oraz juniorów. Czasami wrzucę coś nowego. Canon 400D + Canon 70-200 f/2.8:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Szkoda, że nie ma numeracji :(
2 - fantastyczny balet ;)
3 - co za zaangażowanie ;) ale jakby lekko ostrość odpłynęła (może mi się tylko wydaje)
1 i ostatnie w sumie klasyka, na 1 interesujące te cienie na bieżni
Trochę podobne do 3.
8.
9. Kaszubia Kościerzyna - KP POLICE
10. Kaszubia Kościerzyna - KP POLICE
9 - podoba mi się
10 - można by powiedzieć: klasyka
11. KP Police - Jarota Jarocin
12. KP Police - Jarota Jarocin
13. KP Police - Jarota Jarocin
Wydaje mi się, czy 12 i 13 są przepalone? blade kolory
Raczej nie są. Robione na TV i automatyka nie pozwoli na przepalenie. Choć to 400D to może aparat nieco świrować.
12 było robione przy prześciowej chmurze, zaś 13 przy bezpośredniom świetle. Godzina między 13 a 15.
Dzisiaj odbieram 40D, będzie jazda... :D
No.. co zrobi automatyka, to ja bym tu się nie spierał. Pytanie, jak dokonywany był pomiar światła. Na 13 jest spory fragment białej plamy o mógł zaważyć na pomiarze światła.
Przyglądając się tym 3 ostatnim zdjęciom: są z jednego meczu jak widzę. A koszulki mają różny odcień (nie mówiąc o trawie). Na 12 facet z lewej ma praktycznie białą skórę. Ok, może kwestia obróbki.
wszystkie fajne
9 jak "baletnica" :)
Jest jeszcze inna kwestia, część zdjęć była robiona przy różnych chmurach, część bez chmur. Nie bez znaczenia jest też moje ustawienie na boisku, trawa może mieć inny kolor bo murawy na boisku są cięte pod kątem, i zawsze widać różne odcienie. To widać także na transmisjach telewizyjnych w postaci pasów na murawie.
12 faktycznie ma nieco, ale tylko nieco słabsze barwy.
Z 11, 12 i 13 jestem wyjątkowo zadowolony bo piłka wygląda jakby stała. "Zawiesinka", nie widać po niej ruchu. A właśnie tego chcę w szczególności, nie podoba mi się oddawanie na zdjęciach ruchu w postaci rozmazania.
No tak.. z tą trawą, to się rzeczywiście zgodzę.
Ale ta biała skóra?
No tak.. z tą trawą, to się rzeczywiście zgodzę.
Ale ta biała skóra?
Fakt, tu może być lekki przepał. Ale na szczęście nie na tyle aby fotka poszła do kosza.
14. Zdrój Ciechocinek - KP Police
15. Zdrój Ciechocinek - KP Police
Hmmm, będę monotematyczny, 14 jakby wyblakła :(
15 - jak dla mnie jakiś taki bałagan w kadrze. Na 1 planie 3 walczy, troszkę dalej jeden sie przygląda, no i ten "bezrobotny" bramkarz z tyłu.
14 była robiona w wyjątkowo ostrym świetle więc może tak wyglądać, nie chciałem PSuć zdjęcia. Zdjęcie raczej minimalnie przepalone, ale kolory dobre co widać po żółci koszulki zawodnika i po ostrym czerwonym liniowym.
15. Zawodnik z tyłu atakuje, zawodnik w białej koszulce zastawia atakującego a bramkarz szykuje się do wykopania piłki. Tła nie za bardzo da się usunąć, w końcu po boisku biega 23 kolesi i zawsze jakiś znajdzie się w tle. Wydaje mi się, że większym problemem są cienie na zawodnikach skierowanych w moim kierunku. Niestety tak to jest gdy świeci z boku.
W każdym razie dzięki za uwagi.
Skoro do publikacji wybierasz najlepsze zdjęcia z meczu, to z przykrością stwierdzam, że szczerze mówiąc niewiele sie na nich dzieje i trudno mi sobie wyobrazić pozostałe.
Ponadto ostre słońce też psuje efekt.
Kwestia gustu, moim znajomym 14 podoba się i mówią, że widać akcję. Tak samo z wiekszością pozostałych tutaj wrzucanych. Natomiast na ostre słońce nic się nie poradzi, można jedynie szukać lepszej pozycji dookoła boiska, w przypadku 15 cienie przeszkadzają.
Oto pozostałe z meczu z Ciechocinkiem, część udana, część mniej udana. Jedno czy dwa były za ciemne, i musiałem wyciągać w PSie.
http://www.klubpilkarski.police.pl/m.../46/index.html
Skoro te ciemne wyciągałeś w PS, to i te przepalone też powinieneś skorygować.
Moim znajomym też się moje zdjęcia bardzo podobają, ale to nie znaczy, że są dobre. Zazwyczaj wynika to z tego, że mam lepszy sprzęt, a nie z moich niesamowitych umiejętności.
Mam wrażenie, że ty też nie wykorzystujesz tego co masz, a masz przecież jedno z najlepszych tele na rynu.
PS
Jeżeli chodzi o "uchwycenie momentu" to moim zdaniem zdecydowanie najlepsza 13.
16. KP Police - Rega Merida Trzebiatów
17. KP Police - Rega Merida Trzebiatów
18. KP Police - Rega Merida Trzebiatów
PS. Jakość nieco gorsza od oryginału. Musiałem poddać lekkiej kompresji, żeby fotki nie zajmowały po 600 KB.
Nooo, teraz równo ładnie naświetlone i fajne kadry :)
Fajna jest ta z tym bramkarzem - widać akcję.
19. KP POLICE - Unia Janikowo
20. KP POLICE - Unia Janikowo
21. KP POLICE - Unia Janikowo
PS. Od razu napiszę, że 21 nie podoba mi się pod względem jakości, kolorów i po prostu jest jakoś sztuczne i lekko przekombinowane. Natomiast wrzucam bo całkiem niezłe ujęcie wyszło.
Czy mi się wydaje, czy jest coraz lepiej?
Jeżeli chodzi o kwestie techniczne, jest nieco lepiej. Do zdjęcia numer 13 włącznie robiłem 400D, od 14 zdjęcia robię 40D. Wiadomo pierwsze zdjęcia to nauka i wyczucie aparatu.
Natomiast od innej strony technicznej 20 to przepał, a 21 bardzo słabe jakościowo. Ale to chyba kwestia tego, że bawiłem się nastawami "Styl obrazu" (tam gdzie jest krajobraz, portret i steruje się kontrastem i ostrością itp.) i chyba przesadziłem.
Co do kwestii kompozycji zdjęcia w oderwaniu od jakości to sam nie wiem. :mrgreen:
Przyznam się, że miałem na myśli ogólne wrażenie, nie wdając się w szczegóły.
Przepały na 20 jeśli są, to są minimalne.
Nie wiem czy na 17 jest potrzebny bramkarz. Nie lepiej ciasny kadr i zostawić tylko tych 2 walczących o piłkę?
Wtedy zdjęcie traci sens, a właśnie chodziło o pokazanie spięcia tuż przed bramką. Bardziej by się opłacało wycięcie tego z lewej kosztem nogi białego zawodnika.
Popieram przedmówcę - bez bramkarza ta fota moim zdaniem nie jest fajna. Tak widać co się dzieję i w jakim miejscu na boisku.
22. Stal Szczecin - Leśnik/Rossa Manowo
23. Stal Szczecin - Leśnik/Rossa Manowo
24. Victoria 95 Przecław - Sokół Pyrzyce
jest fajnie, widać walkę, widać sport, do techniki trzeba X meczów zrobić, bo to nie tylko sprzęt ale i ustawienie, przyzwyczajenie się do ruchu zawodników itp. Podobają mi się te foty
Małe dokonania z minionego weekendu. Imprezy z okazji 40-lecia Klubu Sportowego Chemik Police.
25. 40-lecie KS Chemik Police. Turniej Oldbojów Chemika Police.
26 40-lecie KS Chemik Police. Turniej Oldbojów Chemika Police.
27.40-lecie KS Chemik Police. Turniej Oldbojów Chemika Police.
28. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
29. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
30. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
31. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
32. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
33. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
34. 40-lecie KS Chemik Police. Towarzyski mecz siatkówki kobiet PSPS Chemik POLICE - Budowlani Toruń.
wydaje mi sie, ze duze cropy robiles. jakas bardzo marna. uwage tylko lekko przykuwa 33-34.
To nie kwestia cropów, przede wszystkim kompresja jpg na tyle duża że zaczynają wychodzić artefakty i jakość nieco siada. Siatkarki przy tej samej rozdzielczości mają po 75-90 KB, piłkarze ponad 130 i to widać.
Poza tym jakość mogła nieco siąść bo zdjęcia były robione przy ISO 1600 i 3200 a potem był odszumiane. Wolę odszumić niż oglądać rozmazane piłki i z 300 mieć do publikacji 5.
Kadrowanie niewiele obcięło więc to nie to. Już 27 jest bardziej kadrowane niż siatkarki.
35. Rybak Trzebież - Leśnik Kliniska (A-klasa) - zdjęcie przeciętne, ale lekko humorystyczne jest to co na nim, zawodnik miał ze 2 metry i nikt mu nie podskoczył
36. Rybak Trzebież - Leśnik Kliniska (A-klasa)
37. Rybak Trzebież - Leśnik Kliniska (A-klasa)
38. Rybak Trzebież - Leśnik Kliniska (A-klasa)
Nr 36 niezły. Później płaczą, że przegrali, ale nic w tym dziwnego skoro bramkarz bronił z zamkniętymi oczami :D
No, 36 najlepsze :)
W piłce nożnej wakacje, zatem teraz coś innego.
39. Police Cup 2008 - Turniej siatkówki plażowej kobiet
40. Police Cup 2008 - Turniej siatkówki plażowej kobiet
41. Police Cup 2008 - Turniej siatkówki plażowej kobiet
42. Police Cup 2008 - Turniej siatkówki plażowej kobiet
43. Police Cup 2008 - Turniej siatkówki plażowej kobiet
piłkarze nożni najfajniesi.
A to zależy, co kto lubi ;)
43- niezłe ujęcie
44. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów młodszych: SALOS Szczecin - KSZO Ostrowiec Świętokrzyski:
45. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów starszych: Pogoń Szczercin - Gwarek Zabrze:
46. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów starszych: Pogoń Szczercin - Gwarek Zabrze:
PS. Oryginały mają lepszą jakość, tutaj dałem mocniejszą kompresję aby zdjęcia nie przekraczały 150-180 KB.
Zdjęcia coraz lepsze. 46 byłoby najlepsze gdyby nie tło, które bardzo rozprasza i konkuruje z pierwszym planem.
oOOo sport, czyli to co lubie najbardziej!
44 - zdjecie poprawne jest akcja, widac twarze zawodnikow, lecz jest to zdjecie nie ostre i kontrastu prakuje, pozatym piklarze leca w lewo a to znaczy ze trzeba zdjecie wyprostowac
45 - bardoz dobre, jest dynamika, ostrosc wmiare ok, pozatym troszke rozjasnij i dodaj troszeczke kontrastu
46 - nie podoba mi sie to zdjecie, jest nie ostre, tlo do ****, kontrastu brakuje
zdjecia wywiaraja pozytywne wrazenia ale to jednak nie jest to, patrzac na Twoja stopne wnioskuje ze w uzyciu byl 70-200/2.8 tylko po tych zdjeciahc nie widac tego szkla, czemu uzywasz tak wysokich przyslon? i dlugich czasow? czasem lepiej zamrozic ruch niz miec rozmyte nie ostre zdjecie. pozatym zdjecia sa robione w dzien. powodzenia
44 i 46 dość mocny crop, więc dlatego może nie do końca udane technicznie. Zabrakło mi milimetrów z eLce, a było 200 mm.
Co do tła w 45 to gdybym przewidział taką sytuację to bym gdzie indziej stał, żeby było ładne tło. :mrgreen:
44, faktycznie trzeba by wyprostować, ale dosłownie minimalnie 0,5 stopnia w prawo.
Wszystkie zdjęcia był robione przy słabych warunkach oświetleniowych, silne opadowe chmury, godzina 18-20 więc szarówka. Zdjęcia mają Exify.
44 ISO 800, 1/1000s bo krócej się nie dało, f/2.8
45 ISO400, 1/2000s, f/4
46 ISO400, 1/2500s, f/4
Nie lubię pokazywania ruchu rozmazaniami czegokolwiek, tła, piłki, nogi czy czegokolwiek. Więc stosuję f 2.8 do 3.5 max 4 (najlepiej 3.2), ruch w miarę możliwości jest zamrażany.
PS. Tutaj są zdjęcia robione w dobrych warunkach oświetleniowych, od razu inna kolorystyka zdjęć. http://www.canon-board.info/showpost...4&postcount=22
47. Pogoń Szczecin - Arka Gdynia. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów starszych. Klasyka.
48. Pogoń Szczecin - Arka Gdynia. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów starszych
49. Pogoń Szczecin - Arka Gdynia. Eliminacje Mistrzostw Polski juniorów starszych
PS. Tak jak wcześniej. Kompresja PS 8, więc słabo.
50. Finał Pucharu Polski na szczeblu woj. Zachodniopomorskiego. Kotwica Kołobrzeg - Dąb Dębno. Klasyka
51. Finał Pucharu Polski na szczeblu woj. Zachodniopomorskiego. Kotwica Kołobrzeg - Dąb Dębno.
52. Finał Pucharu Polski na szczeblu woj. Zachodniopomorskiego. Kotwica Kołobrzeg - Dąb Dębno
53. KP Chemik Police - Nielba Wągrowiec (II Liga)
54. KP Chemik Police - Nielba Wągrowiec (II Liga)
55. KP Chemik Police - Nielba Wągrowiec (II Liga)
53. uwielbiam :D poza bramkarza niezwykła, mam nadzieje, że był wystarczająco rozciągniety...