Zapraszam do oglądania materiału z projektu, który zamierzam realizować przez wiele miesięcy (może lat :)). Będą to przygotowania (ćwiczenia), spektakle, plenery, zdjęcia studyjne i inne.
http://www.pbase.com/hofi/ballet
Pozdrawiam
Marek
Wersja do druku
Zapraszam do oglądania materiału z projektu, który zamierzam realizować przez wiele miesięcy (może lat :)). Będą to przygotowania (ćwiczenia), spektakle, plenery, zdjęcia studyjne i inne.
http://www.pbase.com/hofi/ballet
Pozdrawiam
Marek
Hej!
też kiedys mialem taki projekt, jednak nawał innej pracy zmusil mnie do zaprzestania, i tera robie tylko spektakle...
Zdjęcia są ok, ale to wszystko... brakuje mi emocji, bólu tworzenia, kontuzji... :) Ale rozumiem, że przez na stronie zbierasz material.. ale proponuje pokazac nam kilka najlepszych... bo na stronie jest ich z tysiąc...
pozdrawiam!
Z tymi kontuzjami to nieco przesadziłeś ... Byłeś kiedyś na takich zajęciach lub próbach, chyba nie. Nie życzę nikomu kontuzji a już na pewno nie szukam takich okazji dla fotografii. Tam nie ma miejsca na efekciarstwo, wszyscy ciężko pracują kilka razy w tygodniu. A i emocje są tylko w innym wymiarze niż w przedstawieniu na scenie. Najlepsze pokaże na forum, jak znajdę chwilkę. Pozdrawiam.
http://www.pbase.com/hofi/ballet2
a ja byłam ba nawet nie jako widz, wprawdzie 27 lat temu ale doskonale pamiętam zmęczenie, pot płynący po plecach, rumieńce na policzkach ze zmęczenia, i jak kolega - na zdjęciach tego nie widać a jest to bardzo ciężka praca, na twoich fotkach jest luz, spokój - nie widać emocji ale zato foty są świetne
pozdrawiam
No proszę i mamy kogoś, kto tak pięknie tańczył :) Na próbach wszyscy są strasznie skupieni, skoncentrowani i stąd ten pewien spokój. Poczekajmy trochę, balet trzeba dobrze poznać, żeby ukazać jego walory. Ja uczę się cierpliwie, szczególnie tych terminów figur w języku francuskim ... trudno to spamiętać :) Dzięki za opinie.
no niestety nie było tak różowo nie zdążyłam zaprezentować na scenie tego co ternowałam po kontuzji kostki (znikształcenie pozostało do dziś) zabroniono mi dalej świczyć pozostała dzis umiejętność szpagatów i zakładania nóg na głowę :mrgreen: ale i dzisiaj należało by się najpierw troszkę porozciągać
hofi66/ cóż... fotokor powiedziala już wszystko.. co do kontuzji.. to w "moim" balecie byla jedna, choreografki... ale akurat mnie nie bylo.. i tak, w sumie żałuje... Bo to jest jak ogólnie ze światem, są tacy, co widzą tylko kwiatki i ptaszki (zupelnie nikogo nie obrażając.. respect dla siedzących godzinami w wodzie po kolana) ale są też wojny i inne konflikty.. i tego nie unikniemy, tak samo jak kontuji i cierpienia w balecie.. Ale to, czy chcesz pokazac balet tak jak Ty go widzisz, czy taki jaki jest naprawdę zależy tylko od Ciebie :)
ps.
co do prób, to tak, bylem widzialem. od jakiegoś czasu mam przyjemność być fotografem w Gdańskiej Operze Bałtyckiej :) Niestety za temat prób się nie brałem, z powodów konfliktów czasowych... skupiam się na "gotowych spektaklach" ..
świetne zwłaszcza pierwsze rozciąganie, jakim obiektywem?
Czy dla Ciebie to przyjemność zobaczyć, jak ktoś doznaje kontuzji, bo nie bardzo rozumiem, jak można z tego wyciągnąć coś atrakcyjnego. To dramat.
Jeden i drugi sposób może być ciekawy, interesujący. Dla mnie ważny jest sposób pracy - pewna transparentność, stanie z boku, tak by nie przeszkadzać i nie szukać sensacji.
Więc sporo ciekawych rzeczy możesz fotografować i wiele się nauczyć. Pozdrawiam.
Większość robiona jest z daleka, by nie przeszkadzać :), więc stary sprawdzony 70-200 f/2.8L, inne z bliska 35L. Exif-y na stronie, pod zdjęciami. Oczywiście, podobnie, jak w czasie koncertów, nie używam flasha, światło zastane.
Dramat też jest częścią naszego życia... czy fotograf robiący zdjęcie głodującemu dziecku w afryce odczuwa przyjemność? (wiem, że to skrajny przykład, jednak wg. mnie doskonale znajduje tutaj analogie)
Napisał Łukasz Unterschuetz
Ale to, czy chcesz pokazac balet tak jak Ty go widzisz, czy taki jaki jest naprawdę zależy tylko od Ciebie
[QUOTE=hofi66;447679Jeden i drugi sposób może być ciekawy, interesujący. Dla mnie ważny jest sposób pracy - pewna transparentność, stanie z boku, tak by nie przeszkadzać w pracy i nie szukać sensacji.[/QUOTE]
To nie jest sposób na fotogafowanie, tylko podeścia do tematu.. :)
Nie rozumiem, co ma stanie z boku do szukania sensacji?
To jest właśnie sposób na fotografowanie i to nie tylko baletu, to pewna kultura pracy.
Przytaczanie przez Ciebie przykładów z dziećmi z Afryki to przesada. Skup się, jeśli możesz, na konstruktywnych wypowiedziach na temat wątku, który pozwoliłem sobie założyć a nie na szukaniu dziury w całym.
fajne zdjęcia, dobry reportaż. To coś zupełnie innego niż fotografia sceniczna, ale równie ciekawe.
Dzięki serdeczne.
Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych miesięcy będzie przybywać materiału i będę mógł czymś zaskoczyć. Pozdrawiam
I magiczna "paczka"
Bardzo dobre, zwłaszcza te ostatnie.
Ostatnie fajne. Reszta jakos taka "bezduszna" wychodzi. Jakbys byl i nie chcial przeszkadzac wiec robisz z daleka, krotkie czasy, sterylne to strasznie takie technicznie. Wez ustaw sobie czas 1/30 i zobacz co wtedy wyjdzie. Rozumiem, ze to projekt obliczony na lata i moze wybierzesz z miliona fot z 5 , ale na razie wzystko masz takie same.No, a podkresle jeszcze raz, ze mnie przeraża ta sterylnie czysta fotografia cyfrowa, nie obede obawial sie ją nazwac totalnym plastikiem. Szkoda takich scen dla tak plastykowych fotek. gładkie to strasznie, a jak juz napisali inni, zycie to nie je bajka...:) Powodzenia..
Chyba nie wiesz, o czym piszesz, z całym szacunkiem, ale na próbach nie wolno kręcić się po sali i przeszkadzać, żaden choreograf sobie na to nie pozwoli.
Z Twoją opinią na temat zdjęć się nie zgadzam i mało mnie interesuje taka "plastikowa" ocena. Nie muszę się dowartościowywać na tym forum. Wiem również, że materiał jest dobry i możesz pisać, że to gnioty. Nie obrażę się ... mamy demokrację.
Bardzo profesjonalne podejście, gratuluję pomysłu! Myślałem, że reprezentujesz wyższy poziom, bo znam Twoje prace ...
Masz bardzo ładne zdjęcia w swojej galerii - taniec, gratulacje! Czasem tam zaglądam i zazdroszczę tylko miejsca zamieszkania :)
Bardzo dobre zdjęcia, hofi66. Ślicznie pracują szarości na twoich fotografiach. Po całych tonach prawdziwie popsutych fot, aż miło zobaczyć coś tak klasycznego.
Taniec i scena to prawdziwa kopalnia tematów, jak widzę.
Życzę sukcesów i pozwolę sobie zerknąć od czasu do czasu.
hofi6/ od razu trzeba bylo zaznaczyc w pierwszym poscie, zeoczekujesz tylko poklepywania poplecach... i mi i Iczkowi zarzucasz, że krytykujemy Cię za coś o czym nie mamy bladego pojęcia...
skoro wiesz, że foty są ********e, to po co je pokazujesz pod ocene?
co do 1/30 to swietna rada..bo balet to przede wszystkim ruch..
nie żebym się sugerował wypowiedziami kolegów ale mz jak na reportaż to nie opowiedziałeś żadnej (ciekawej) historii...ot kilka "ciasnych" kadrów uśmiechniętych, rozciągających się na parkiecie dziewczyn ....do tego fotki ( tak jak wspomnieli przedmówcy) "wyprane z emocji"...
widać warsztat i lata twojego doświadczenia w fotografii ...ale chyba miałeś słabszy dzień ;) pokazałeś tylko swoje rzemiosło ;)
pozdrawiam
Dziękuję za opinie.
hofi66 - chamstwo nie idzie w parze z baletem...
Postaraj sie nie obrzucać ludzi inwektywami, to pomaga, może wówczas baletnice pozwolą Ci podejść bliżej na próbie ;)
Nie napisałem, że to gnioty !!!... zrobiłes to za mnie.
Nie pisałem o Tobie, ale o Twojej fotografii, a Ty zachowujesz sie jak moj 3-letni syn. A moze gorzej....
Dałem Ci nawet kilka rad, ale uważasz, że to, cyt.: "plastikowa" ocena.
Podsumowałes to tak, cyt: "Wiem również, że materiał jest dobry i możesz pisać, że to gnioty"
Może jeszcze sie obrazisz //:)
Smieszne to....
Hofii spróbuj poeksperymentować troszeczke,wrzuc sobie tą 1/30 pokaż ten ruch,dynamizm.Zdjecia niektóre bardzo trafione ,ale brakuje mi również tego co koledzy wyżej napisali.Masz potenciał,dobry sprzet .
życze powodzenia i z miło checią bede sledził ten watek bo bardzo ciekawy.Pozdrawiam;)
To i ja sie dorzuce :) Twoje koncertowe mam w ulubionych od dawna, tam robisz dokładnie to co lubię, tak jak lubię.
Tutaj... Nie powtarzając argumentów poprzedników: dla mnie to są takie trochę zdjęcia z muzeum figur woskowych. Przemyslane, perfekcyjne technicznie, dobrze zaprezentowane i... tyle, nic tu więcej nie widzę.
(BTW, też tańczyłem, w nieco bardziej ludowych klimatach ;-))
projekt bardzo mi sie podoba, tez sie troszke zajmuje fotografowaniem tańca (zupełnie amatorsko) i nie zgodze sie z radami typu "ustaw 1/30 i pokaż ruch"
moim skromnym zdaniem jesli bedziesz chciał pokazać ruch (to twój projekt i twoja decyzja co chcesz pokazać) to albo na krótkim czasie postaraj sie uchwycić tancerke w powietrzu albo faktucznie ustaw długi czas ale błysnij na drugą lamelke zeby było widać też tancerke a nie tylko smuge.
Zycze sukcesów w dalszej pracy nad projektem
Pozdrawiam
Paweł
... i zrób zdjęcie jakich powstało już pewno z milion.
Z każdego obiektywu i każdego aparatu można coś wycisnąć, trzeba się nauczyć wykorzystywać jego właściwości.
Wątpię żeby zamysłem iczka było "udupienie" Twoich zdjęć - ale muszę się z nim zgodzić - zdjęcia ładne, poprawne, i w większości niestety banalne. Sam popełniłem kilkanaście/dziesiąt takich ujęć, teraz gdy widzę taką sytuację, to albo szukam niebanalnej perspektywy lub nastawień, albo nawet nie przymierzam się do naciśnięcia migawki. Bo takie ujęcia już mam.
Zresztą skoro pochwalił cię pan Calmes (którego fotografie cenię za "niemiecki" profesjonalizm, niestety pozbawiony w większości jakiejkolwiek duszy), to tylko potwierdza to co napisałem.
Na koniec, żeby nie było że za ostrym - ostatnie zdjęcie mi się podoba ;), krok w dobrym kierunku
Balet z Seulu podczas festiwalu operowego -> http://www.pbase.com/hofi/korea
galeria bardzo mi się podoba piękne fotki ładne ujęcia jedynie co mi nie pasuje to wstyd się przyznać ale ten malutki niezgrabny naród w balecie...........
wiem wiem tylko nie posądzajcie o rasizm :oops:
Ten naród tańczył niezwykle dynamicznie i perfekcyjnie :) choć Marek Zajączkowski (szef baletu, jeden z lepszych choreografów w Polsce) stwierdził, że poza perfekcją nic ciekawego nie pokazali. Mnie się bardzo podobało, zresztą temat "Romeo i Julia" niezwykle wdzięczny a muzyka Prokofiewa rewelacyjna.
Koreański balet pięknie sfotografowany!
Mnie się ten naród wcale nie wydaje niezgrabny, zwłaszcza po obejrzeniu zdjęć. Trudno mi na tej podstawie wyrokować, ale Zajączkowski chyba nie miał racji. Patrzyłam w twarze artystów, to są bardzo żywe twarze, żywe oczy.. Może choreograf mało ma do czynienia z Azjatam, i wszyscy mu się wydają podobni i sztywni? Na zdjęciach prezentują się i dynamicznie, i subtelnie zarazem. I ta wschodnia harmonia w ruchu i geście..
Dobrze to pokazałeś Hofi! Uznanie!
Właśnie tak samo to widzę i cieszę się, że ktoś jeszcze. Dziękuję.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla porównania proponuję zobaczyć materiał tym razem z baletu polskiego "Trzy kolory. Chopin w Nohant" w wykonaniu tancerzy bydgoskich - http://www.pbase.com/hofi/ballet
Jedna z nich - Olga Marczak - ta na pierwszym planie, na zdjęciu poniżej, zdobyła I miejsce w kraju w konkursie J. Kiepury a balet "Pan Twardowski" został uznany za najlepsze przedstawienie w kraju.
Olga Marczak po lewej ...
Wpisałam Cię już do "ulubionych" - jest co oglądać ku nauce i przyjemności.
Z tej serii najbardziej mi się spodobało to:
http://www.pbase.com/hofi/image/95762888
i to:
http://www.pbase.com/hofi/image/95761986
Bardzo malarskie..
Wiesz co? Ty tak fotografujesz taniec, jak tancerze tańczą - zdawałoby się lekko i bez wysiłku, każde pas to przelot motyla, każde naciśnięcie migawki - piękny obraz... Wysiłku nie widać - Walc Cis-moll :)
Dziękuję, Ewo za tak poetyckie komentarze i skojarzenia. Postaram się za kilka dni pokazać kolejny materiał z baletu "Pan Twardowski". Pozdrawiam.
pięknie uchwycony moment na zdjęciu z Olgą Marczak, ale czy niewydaje Ci się Hoffi66 że jest trochę za ciasno nad głową Oli i z lewej strony ? to jedyne moje zastrzeżenie po za tym BW jak zawsze na medal :)
pozdrawiam
Mniej ciasno jest w wersji wyjściowej http://www.pbase.com/hofi/image/95761825 i pewnie to kiedyś podmienię na tę wersję :) Dzięki za uwagi. Pozdrawiam.
Jak wspomniałem wcześniej, dzisiaj mam coś z udziałem najlepszego tancerza w Polsce. Przygotowałem materiał z baletu "Pan Twardowski", który zdobył główną nagrodę w Polsce. Na zdjęciach (podlinkowane galerie oraz poniżej) pierwszy solista Teatru Wielkiego w W-wie Maksim Wojtiul w roli diabła oraz pierwsza solistka (również z W-wy) Karolina Jupowicz w roli Pani Twardowskiej. Wystąpili gościnnie w Bydgoszczy. Znakomitą choreografię przygotował Marek Zajączkowski, szef bydgoskiego baletu.
Maksim Wojtiul
Karolina Jupowicz
Pełna relacja tutaj -> Balet Pan Twardowski
Zapraszam serdecznie i pozdrawiam.
Perfekcyjnie....
karolina spoko i pierwsze ma fajne kolory, a to u ciebie (przynajmniej na tej stronie tego watku) sie nie zdarzylo
ogolnie pierwsze super.
Pierwsza jest bajeczna,a w 3 świetnie kadrem ujęta przestrzeń, 2 i 4 dynamika, a światło w tle pracuje świetnie.
W dobie wszechobecnej nowatorskości, jestem rzecznikiem fotografii klasycznej, bardzo czystej.
Hoffi, piękny temat, wzorowo ujęty.
Marek!
Zafundowałeś mi wielką przyjemność tego ranka.
http://www.pbase.com/hofi/twardowski
Twoje zdjęcia sprawiają, że słyszę tę muzykę i czuję się jakbym siedziała na widowni. Nie piszę czczych komplementów - jak skończyłam oglądać i spojrzałam na pokój - zaskoczyło mnie jasne światło i krótka perspektywa - wróciłam w tym momencie z innego świata, a nie od komputera!
Podziw i gratulacje!
Bajeczne fotografie. Wątpię, że dziś zobaczę coś równie ładnego. Super.
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa.
Muszę się przyznać, że zrobienie tych zdjęć czasem wiele mnie kosztuje. Ostatnio zapatrzony w tancerzy, czając się z boku w takiej wnęce i patrząc w obiektyw, nie zauważyłem jak zjeżdża na mnie kurtyna z tiulu. Operator nie mógł tego zatrzymać a ja ratowałem się padając na ziemię :) Ot taka historia niektórych oglądanych zdjęć.
Ewo - zapraszam kiedyś na przedstawienie, mamy w Bydgoszczy niesamowitego choreografa. Ja mam zawsze ochotę obejrzeć to raz jeszcze ale już bez aparatu.
Mellan, Vitez, Jedi - dzięki, ja też jest zwolennikiem klasycznej fotografii.
Przyjechać, zjeść dobre ciacho, wypić kawusię i pogadać o zdjęciach :D
jakość i kolory - przyznam że super, ale kurde kadrów jakoś nie kumam
drugi zdjęcie Maksim'a - po co tyle góry? aż się prosi o poziomy + więcej przestrzeni po prawej, Karolina też mz za ciasno wykadrowana ... no żebym ja pisał Ojcu jak ma dzieci robić? ...;)
pozdrawiam
Nowe zdjęcia wydzieliłem do kolejnego wątku.
http://canon-board.info/announcement.php?f=44&a=17
Pkt 4.
Przypominam również o wielkości, 640 do 800 px na dłuższym boku (pkt 3)