potrzebuje na gwalt szkla 70-xxx czy Canon EF 70-210 USM 3.5-4.5 jest godny polecenia?
Wersja do druku
potrzebuje na gwalt szkla 70-xxx czy Canon EF 70-210 USM 3.5-4.5 jest godny polecenia?
poczytaj tutaj
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=136
Wielki dzieki troche sytuacja sie wyprostowala narazie 70-210 a za dwa miechy juz 70-200 4L
Pozd..
Zdecydowanie jak najbardziej! :D . Lepszy od 70-300 (jakosc, szybkosc), lepszy od 80-200 (swiatlo).Cytat:
Zamieszczone przez 1maslak
Btw, ta Tokine 28-70 tez radzilbym zmienic na Tamronika :mrgreen:
Na codzien robie 70-200 4L ale niestety nie moim a musze zwrocic to cacko wlascicielowi. Wiec potrzebuje cos na szybko za rozsadne pieniadze na miesiac moze dwa. Wiec pomimo tego ze nie jest to swiezyzna warto zakupic dzieki.
Tokiny nie zmienie gdyz jest dobra jedynie AF troche wolny, narazie wystarcza bo i tak raczej zadko uzywam ;) Podstawa to 20-35 2.8L i 70-200 4L no i narazie pewnie 70-210
pozd,...
Witajcie, Panowie (i Panie) jaką cenę można zapłacić za ten obiektyw - obiektyw oczywiście używany - ma 4 lata. Wiem, że odpowiecie mi z pewnością, że można zapłacić za niego od 100zł do 3000zł :) ale chodzi mi o realną wartość tego szkiełka, pozdrawiam.
800-1000 PLN w zależności od stanu
Czyzby oferta z allegro z ostatnich dni?
Nie widziałem go już na allegro b.dawno. Chyba mylisz z 70-210/4
Anvers - tak
Arkan - na 100% 3,5-4,5 i dzięki za typ tylko powiedz mi, czy to jest typ F4 czy F3,5-4,5 ;)
ToMo widzial to samo co ja wczoraj....byl krotko i bardzo dziwnie zniknal.
Cena, którą podałem odnosi się do 70-210/3.5-4.5 USM. Nie widziałem go już dawno na allegro, stąd moje pytanie czy mówimy aby na pewno o 70-210 USM. 70-210/4 to zupełnie inny obiektyw typu push-pull.
Tak jak Arkan - między 800 a 1000 PLN. Miałem go jakiś czas - polecam - optycznie jest zdecydowanie lepszy od 75-300/4.5-5.6 czy też 100-300/4.5-5.6. Ale trafić go na Allegro to rzadkość.
Co do 70-210/4.0 to zupelnie inna klasa szkła, warte gdzieś koło 350-400 PLN.
Pewnie o tym piszecie: http://allegro.pl/show_item.php?item=46792128
Sprzedany poza aukcją :)
Na ebayu niemieckim można go kupić poniżej w cenie 160-200 EUR.
Swój EF 3,5-4,5 kupiłem na allegro w grudniu. Rzeczywiście jak się pojawi, to albo zaraz znika, albo chodzi za ok 800-900 zł. Kidyś widziałem jak poszedł za ponad 1000. swój kupiłem poza aukcją. Gość wystawił za 400, napisałem że biore od ręki za 700 i sprzedający się zgodził. Miesiąc wczesniej próbowałem licytować normalnie, ale ktoś inny kupił poza aukcją za 700.
Jest to bardzo przyzwoity obiektyw, ale o tym było już wielokrotnie.
A ja swojego, bez 'poza aukcja' (ktos 700 zl proponowal, nie satysfakcjonowalo mnie to) opchnalem po normalnej licytacji za 790 zl 8)
Bardzo polecam to szkielko.
...dokładnie od stycznia, pojawił się w opcji "kup teraz" z filtrem za 700 zł i w ten sam dzien już był kupiony - wiem bo sam go kupiłem :). Obiektyw jest bardzo dobry, co najważniejsze wystarczający ostry od pełnej dziury. Lepszy jest od niego tylko canon 70-200/4 L.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Jego wady to: mały pierścień ostrości i wysuwanie się pod własnym ciężarem.
to mój jednak nie był ostatniCytat:
Zamieszczone przez skrzat
------------
Jak kiedys ktos bedzie sprzedalawal to "cos" to prosze o sygnal na PW :)
Co oryginalnie wchodzi w sklad tego zestawu??Czy oslone przeciw sloneczna:?: itd itd.Prosze o podpowiedz
włąsnie sprzedałem takowy na Allegro. stał równo godzinę. Wziąłem myślę godziwe pieniądze za niego. ale stan szkłą to zrekompensuje. Ja miałem w zestawie oryginalną osłonę p. słoneczna ale nie mam pojęcia czy takowa sprzedawana była ze szkłem czy oddzielnie ...
Ile zaczerpnales za niego:?: :wink:Cytat:
Zamieszczone przez zanussi
zagarnąłem 850 złociszy... no ale stan... bardzo dobry..Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
No to naprawde bdb pienizaki - gratuluje;)Cytat:
Zamieszczone przez zanussi
dzięki.... czasem mi się pofarci...
http://www.photo.net/equipment/canon/70-210
rozbawila mnie ta cytata:
[Ed: a cropped image from the 85/1.8 will probably look a lot better than a full-frame image from the 70-210 at 210.]
buehe:)
Witam,
zaznaczę na początek, iż korzystałam z opcji "szukaj", jednakże nie znalazłam odpowiedzi na moje/podobne pytanie (jeśli niedokładnie szukałam, to przepraszam). Chciałabym jednakowoż dowiedzieć się, jaką osłonę przeciwsłoneczną najlepiej kupić na obiektyw o takiej ogniskowej? Tulipana czy zwykłą gumową? Obiektyw nie kręci "mordką" przy ostrzeniu, więc nie byłoby z tulipanem problemów, jednak wyczytałam gdzieś, że tulipany są bardziej na szerokie kąty (nie wiem, prawdę rzekłszy, czy to bzdura czy prawda). Jako początkująca, zanim dokonam zakupu, chciałabym "usłyszeć" Wasze rady co do tych osłonek.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
(taką, bym zdążyła zamówić i otrzymać takową osłonkę do 02.07 :)
Najlepsza będzie oryginalna osłona bagnetowa Canon ET-65 lub jej tańszy zamiennik.
Jeśli nie ta to swoje zadanie spełni również nakręcana osłona typu "tele", np. taka.
Canon EF 70-210/3.5-4.5 USM :arrow: osłona ET-65
http://www.allegro.pl/item207499595.html
Canon EF 70-210/4 :arrow: osłona ET-62
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4066
Czy to co widoczne na szkielku moze miec znaczacy wplyw na fotki ?
chodzi o ten bialy pylek...
Bardzo wątpliwe aby mógł mieć. Wytnij mały kawałek z karteczki samoprzylepnej, przyklej do przedniej soczewki lub filtra, zrób zdjęcie i zobacz czy będzie go widać.
Robie przymiarki do zakupu i stad moje pytanie, sprzedajacy twierdzi ze to bez znaczenia...
Nie powinno być tego widać. Poproś sprzedającego żeby przesłal tobie fotkę z tego obiektywu, wtedy sam ocenisz.
Bierz śmiało, a pyłek może posłużyć jedynie jako atut przy zbijaniu ceny ;) Poza tym to bardzo dobry obiektyw, do niedawna taki miałem i sprawował się rewelacyjnie.
ze dobry to wiem dlatego chce go gdzies trafic :)
To bierz. A jak przez ten paproch nie będzie dawał ci spać to wyślesz na Żytnią ;-) Proste usługi typu czyszczenia czy regulacji szkieł nie są tam wbrew pozorom takie drogie, w stosunku do wartości sprzętu.
ile na zytniej taka usluga kosztuje i czy moze miec wplyw na pozniejsze dzialanie AF ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
post #2
nie stwierdziłem nic złego. Moze nawet miała lekko korzystny.
W tym obiektywie, o ile pamiętam, jest pewnego rodzaju dostęp do spodu przdniej soczewki. Wokół przedniej soczewki jest taka maskownica, mocowana 3 śrubkami. Gdy się ją zdejmie, to, o ile pamiętam, odsłaniają się szczeliny przez które można dmuchnąć z gruchy. Może paproszek odpadnie.
A po zaznaczeniu (pisakiem na przykład) położenia mocowania przedniej soczewki można ją zdemontować (jest w uchwycie mocowanym śrubkami), oczyścić i zamontować. Mi się to udało wykonać bez negatywnego wpływu na optykę, mocowanie wygląda na całkowicie powtarzalne. Ale odpowiedzialności za to, że każdemu tak wyjdzie, nie biorę.
witam,
link podany wyżej (z opisem http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=136), jest nieaktualny. ;-(
jak się spisuje czy robie dobre zdęcia już od 3.5-4.5? czy należy go przymykać?
ile jest wart taki obiektyw - nowy ? /używany w dobrym stanie?
Zastanawiam się nad trzema obiektywami:
1. EF 70-210 USM 3.5-4.5
2. EF 75-300 4-5.6 IS USM
3. EF 70-300 4-5.6 IS USM
Trzeci jest dostępny nowy, co przemawia na jego korzyść.
Jakieś sugestie?
Hejka, chcę sobie kupić filtr polaryzacyjny i kurcze czy na 100% obiektyw Canon 70-210 3,5-4,5 USM ma średnice 58mm?
Filtr który chcę kupić to ten http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...mm-p-1858.html Czy to jest dobry filtr, a może są inne lepsze w lepszej cenie? ;)
70-210 ma 58mm - to wiem na pewno
a Hoya HMC to ponoć dobre filtry - tego już nie wiem na pweno
mysle o kupnie czegoś z taką ogniskową myslicie ze ten canon Canon 70-210 3,5-4,5 USM (jesli sie znajdzie go) to dobry wybór. Wcześniej myślałęm o sigmie 70-300 F/4-5.6 APO ale ktoś mi doradził tego canona.
NA allegro widziałem taki canon 70-210 f/4 ten jest gorszy .. od canona z tematu..??
przeczytaj cały wątek
wszystko jest napisane, że ten ze swiatlem 4 to lipa, zreszta cena mowi sama za siebie, poza tym jest jeszcze ze swiatlem 4 na bagnet FD
ja bym wziął 70-210 3,5-4,5USM, sam sie do niego przymierzam
Ja miałem kupić 400D + 70-200 f4
ale ostatecznie zakupiłem 30D + 70-210 f3.5 - 4.5
I jak dla mnie ten obiektyw jest wystarczający.
Nic nie trzeba domykać . jest ostry na pełnej dziurce czy to na wide czy tele.
Przednia soczewka cała zapylona ale na zdjęcia to jak widzę nie wpływa.
Któregoś dnia jednak oddam na czyszczenie,
jest szybki , popełniłem już nim i siatkę i piłkę ręczną i pokazy taneczne na hali gdzie spisywał się świetnie.
Jedyna wada u mnie toto że jak opuszczę aparat w dół to lufa sama się wysuwa.
Aha , i druga wada dla mnie to światło 3.5 , 4.5 . ale w sensie głębi ostrości.
Na hali np przy piłce ręcznej jest taka nijaka . osoba trafiona jest ostra a osoba za nią już taka lekko nieostra . przydałoby się ją bardziej podostrzyć przysłoną albo bardziej rozmazać , dlatego będę kiedyś zmieniał na 70-200 f2.8
Aha i jeszcze wada to zmiennie światło:) na manualu trzeba zwracać na to uwagę przy zoomowaniu.
przeczytałem ale chyba nie porównywano go do sigmy, na chyba że mi umknęło
no i fajnie za odpowiedź wydaje się ze to dobry obiektyw i lepszy od tej sigmy za naprawdę niewielkie pieniądze. tez bym wolał 10-200 f2.8 no ale ta cena :)
z góry za odpowiedz. kupię go i dam znać jak się spisuje :)
Nie dobry a bardzo dobry (w swojej klasie cenowo-jakościowej). Stosunek jakość/cena ma rewelacyjny. Obiektyw zapewnia bardzo dobre odwzorowanie, AF pracuje szybko i cicho, ostry od pełnego otwarcia, naprawdę bardzo dobra i udana konstrukcji. Jeżeli chodzi o opisywane "samo wysuwanie się tubusa" to jest to dosyć często opisywana przypadłość, jednakże moim zdaniem nie wpływa ona w sposób znaczący na wygodę obsługi.
Problemem może być dostępność obiektywu. Na allegro pojawiają się od czasu do czasu pojedyncze sztuki i dosyć szybko "znikają".