Witam.
Prosze o wskazowki dotyczace fotografowania portretow.
Od miesiaca bawie sie fotografia, a od dzisiaj wziolem sie za portrety, dolanczam kilka do oceny.
Pierwsze chyba nie ostre ;-)
Wersja do druku
Witam.
Prosze o wskazowki dotyczace fotografowania portretow.
Od miesiaca bawie sie fotografia, a od dzisiaj wziolem sie za portrety, dolanczam kilka do oceny.
Pierwsze chyba nie ostre ;-)
Nos od środka rzadko wyglada apetycznie. Błyszcząca skóra też nie jest ok. I przyjmij jako zasadę, że nie podchodzisz do portretowanej osoby blizej niz na 1m, chyba, że robisz to w konkretnym celu. Optymalna odległość, to 1,5-2m.
Ogólnie przyjmuje się, że min. jedno oko powinno być ostre (i znów uwaga, że można odstąpić od zasady w konkretnym celu, ale nie przypadkiem :) ). Pierwsze z ostrymi usteczkami, to raczej na strony XXX :)
Na początek pokombinuj w naturalnym swietle. Najlepiej w cieniu, albo przy oknie.
1. zdjęcie na pewno ostrośc gdzieś sobie "pobiegła" ;-)
2. Lekcja anatomii nr.15 - poznajemy wnętrze ludzkiego nosa?
ogólnie świecąca skóra nie - chyba, że na kulturystach ale to też nie na twarzy ale na mięśniach :-P. No i kontrast do luftu. Znaczy w ogóle go brak. Nie ma bieli i czerni same szarości.
1. Modelka powinna być przygotowana do sesji portretowej. Twoja się świeci (puder, podkład się kłania) oraz świeci się jej biżuteria (odblask od łańcuszka).
2. Dlaczego od razu czarnobiałe? Najpierw zrób poprawny kolorowy portret, potem kombinuj z cz-b... tym bardziej że to cz-b płasko ci wyszło, niekontrastowo. Ot jak zwykła desaturacja (a w wyszukiwarce znajdziesz spro sposobów na czarno białe zdjęcia - w tym podforum)
3. Nieostre wyrzucaj od razu
4. Kadr i perspektywa. Obiektyw powinien być mniej więcej na wysokości klatki piersiowej. Kadr albo ciasny albo szerszy. Spojrzenie prosto w obiektyw - wtedy wydaje się że modelka na zdjęciu patrzy sie na oglądającego zdjęcie, że jest tam dla niego, że dla oglądającego powstało to zdjęcie.
5. Broda nisko, spojrzenie "spode łba", takie zadziorne jest wtedy, żywsze.
6. Kompozycja - każ czasem modelce pochylić/przekrzywić głowę, niech siądzie nieco bokiem, oczy w mocnym punkcie, kompozycja po skosie kadru pionowego.
7. Próbuj też portretów na leżąco czy na stojąco, z podpartą głową. Przy podpieraniu pamiętaj - zewnętrzna część ręki widoczna, palce złączone razem. Gdy robisz nieco szerzsze ujęcie na siedząco to niech siedzi "po kobiecemu" (noga na nogę), może być lekko bokiem.
8. Podeślij mi tą modelkę do Warszawy ;) (bardzo fajne usta - wykorzystaj je... w portrecie oczywiście :twisted: ).
Dzieki Vitez za wskazowki wlasnie o taki mi chodzilo ;-) Wkrotce kolejne sesje wiec pewnie cos wrzuce do oceny, zobaczymy czy beda postepy i czy do czegos sie nadaje ;-)
A żony Ci do Warszawy nie podesle sorry ;-)
I pamiętaj, aby ciągle powtarzać modelce: "Wciągnij brzuch"... Vitez już to pamięta... B-)
Wiesz co tak spojrzalem na exify i widze f14 i 1/4sec. Po ci aż f14? wiesz co ja sie w portrecie kieruje nieostrym tłem i jak najmniejszą GO. Na początek polceam zabrać zonę w plener. Bedziesz miał dużo swiatla i możesz pokombinowac GO:)
Poza tym podniesiona głowa, zwłaszcza w połączeniu z niektórymi ustawieniami światła czasem sprawia że szyja wydaje się wielka, gruba i ogólnie mało estetycznie wygląda. Nie wspominając już o tym że spojrzenie "z góry" wygląda dość zabawnie ;)
Ja bym jeszcze przestrzegł przed "spojrzeniem przez ramię". Jeśli już koniecznie robisz zdjęcie gdzie modelka patrzy się na ciebie w bok a na pierwszym planie jest jej ramię to niech go chociaż nie dociska do tułowia bo wyjdzie z tego wielka, spasiona łapa ;) I lepiej wtedy trochę dłuższą ogniskową bo jakiekolwiek przerysowania przy takim ustawieniu też dadzą koszmarny efekt ;)
W oczach zostaw pojedyncze odbłyski, wielokrotne rozpraszają oglądającego a czasem sugerują zeza.
Dzieki chlopaki za wszystkie uwagi napewno sie dostosuje do nich ;-) Wczoraj mialem chwilke i pstryknolem na dworze kilka fotek ,dzisiaj wieczorkiem wrzuce ;-) Kupilem w sobote 85 1.8 i teraz pstrykam i pstrykam ;-)
Ok tak wiec wrzucam kilka w kolorze zrobionych na dworze ;-) Pstrykniete tak o bez pozowan. Oj trudno namowic swoja kobiete do pozowania ,czy macie to samo ? ;-)
Czekam na kolejne wskazowki ;-)
1 sam profil tak slabo a w ostatnim oczy nawet nie zamkniete tylko zmruzone raczej to odpada,w przypadku drugiego troszke jakby swiatlo skierowac na cala twarz.tak czy siak to moje zdanie ale ja sie moge nieznac
mam ten sam obiektyw i wiem ze da sie z niego fajen foto zrobic,probuj dalej,moze troszke ciasniej aaa no i glebia,masz jasna stalke wiec zmniejsz troche go bo w pierwszym troche przesadziles z przyslona.ostrz na oczy
Dzieki Bejrut ,wlasnie kupilem w sobote ten obiektyw i jeszcze go obczajam ;-)
Na pewno chciałeś mieć to czerwone światło w tle?
Na pewno chciałeś mieć zabójczy kontrast między połówkami twarzy?
Na pewno nie chcesz przyjechać z żoną na sesję do Warszawy... ? :mrgreen: :!: .
Powiedz że koledzy na forum się zachwycają ale chcą lepszych fotek - komplementy powinny ją zachęcić :) .
He dzieki chlopaki za wskazowki.
Nie dam nie dam do Warszawy ani do Wrocka ;-)
Pstrykam dalej ;-)
tak jak napisal Vitez...
a dodatkowo mozesz podejrzec nieco na http://www.piotrkowalik.co.uk/
gosc jest zabojczy jak dla mnie;-))
pzdr
jarek
Mergel a moze jakies lekcje ? Bo widze ,ze z wrocka jestes ;-)
hehe pomyslimy
Vitez tu nie chodzi o zazdrosc ;-) Poprostu baaaardzo zadko bywam w warszawie ;-) Ale moze kiedys, jak bede to sie odezwe ;-)
Dobra to ja do Wrocka przyjadę ;) , o ile ten fajny browar nadal na rynku stoi ( http://www.spiz.pl/wro/index.php ).
stoi ;)
Oj stoi stoi ;-) Najlepiej w wakacje usiasc sobie w ogrodku kiedy sloneczko smali, zamawiasz przeniczne nie filtrowane oczywiscie duzy kufel do tego chlebek ze smalczykiem i podziwiasz piekno wroclawianek ;-) Oj to juz nie dlugo ;-)
Moze sie uda jakis plenerek na wroclawskim rynku ;-)
No z 85tką już lepiej. Musisz podejść, odejść, wyszukać dobre tło pstryknąć parę razy schować aparat i przemyśleć sobie. Gorsze zdjęcia automatycznie kasuj !! Nie ma sensu składowania ich na aparacie !! Staraj się pokazać kobiecie jak najmniej ujęć, chodzi o to, żeby jej nie zniechęcać. Najlepiej jest po "sesji" pokazać 2, 3 dobre ujęcia w które włożysz troszkę pracy przy obróbce. Zapewniam, że po czasie jej się spodoba. Osoba która nie lubi być fotografowana zapewne ma jakieś kompleksy. Musisz ją przekonać, żeby poczuła ten luz psychiczny i żeby nie przejmowała się tym co z tego będzie. Moim zdaniem w fotografii portretowej potrzebna jest również wiedza z zakresu psychologi. Najlepiej jak wszystko się na luzie odbywa. Ja zaczynając robić zdjęcia portretowe byłem na tyle spięty, że zdjęcia wychodziły bez wyrazu. Czym więcej luzu się wprowadzi tym lepsze efekty są, ale to trzeba czasu... To w sumie takie moje spostrzeżenia i aspekty bardziej psychologiczne.
P.S. Mieć taką modelkę na wstępie to już jest coś !!:)
:-o Masz piękną żonę! Zazdroszczę jej wyglądu.
Moim zdaniem jak na początki to drugie zdjęcie z drugiej serii jest całkiem całkiem:) Ale ja nie koniecznie muszę się znać. Po prostu mi sie podoba jako początkujacej :)
Taka mała rada odemnie, najlepszy dowód na kontrast "którego brak" (Swiatło)pierwszy set 3 fotka zwróć uwagę na nos z lewej strony (modelki) stracił symetrie i sprawia wrażenie... dziwne:wink: Super modelka:oops: i za Vitezem (usta, usta,...);)
Z taką modelką i obiektywem...
efekty będą coraz lepsze :-)
Ciekawe, dlaczego nie lubi być fotografowana - przecież to piękna kobieta! :)
Z drugiej sesji najlepsze drugie, alr to ciągle nie to...
Program do poprawiania /zamiast tapety :razz: /portretów.
Bardzo interesujący...łatwy w obsłudze, nawet bez znajomości j. angielskiego.
Podaję link do strony producenta tego programu.
http://www.facefilter.com/
He dzieki za komentarze. Vitez jutro przychodzi do mnie zestaw oswietlenia wiec chyba beda postepy ,a mam przynajmniej taka nadzieje ;-)
No wkoncu weekend,niestety brak czasu i strzelilem kilka fotek na szybko ,aby wyprobowac oswietlenie ktore zakupilem. Napewno pomoglo mi w zdjeciach, no ale czeka mnie jeszcze mnustwo literatury do przeczytania na temat swiatla ;-) Zamieszczam kilka fotek ,bez obrobki. Mam nadzieje ,ze jakis postep jest ;-) Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ,ze sa nie ostre :confused:
Aha wiem ,ze powinnismy uzyc pudru ,ale nie mielismy ;-)
No ostre nie są... Widzisz 300D i AF przy f-1.8 to nie porozumienie... Staraj się
a) ostrzyc na oczy a nie gdzieś na skórę(wtedy to AF nie ma kontrastowych punktów odniesienia i nie jest mu łatwo)
b) żeby nie było za ciemno
c) Długiego czasu - ale raczej nie wydają się poruszona ale nie ostre
Ale raczej po mich doświadczeniach z 300D i 50/1.8 to przy 1.8 ostrz manualnie na lepsze Ci to wyjdzie ;-)
niestety... wg. mnie najgorsza seria :(
portrety rób pionowo, a nie poziomo (i bez szyi :P czy kawałku ust, które tak koledzy zachwalają)
jeżeli masz photoshopa, to mała wskazówka:
Wybierasz łatkę (1) -> zaznaczas dól pod okiem (2) i przeciągasz zaznaczenie na policzek (3)
1
2
3
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pozatym widać po ostatniej serii, na twarzy Twojej żony ciężki jej tydzień. Jest znudzona i zmęczona, "a on jeszcze mnie męczy" ;)
Jeden pomysł*dla Ciebie: Rano, w sobotę przed śniadaniem stań*z modelką przy oknie, zasłoń*okno firanką, ustaw Ją bokiem i niech patrzy raz w okno, raz w obiektyw, obserwuj światło, żeby było rozłożone równomiernie na twarzy, skup się*i ustaw łapanie ostrości na oczy i f/1.8. Kadruj całą głowę łącznie z twarzą :)
i na końcu podziel się efektami.
Proponuję byś jednak zamieszczał efekt finalny. Fotki po obróbce, z jakich naprawdę jesteś zadowolony. Bo "bez obróbki" to ogólnie wcale nie powód do chwalenia się :? i po efektach widać niestety.
Modelka piękna - zasługuje na piękne efekty.
Musisz się postarać i przed sesją i po sesji.
To przestań inwestować tylko w swoje zabawki a trochę i w swoją żonę zainwestuj :!:Cytat:
Aha wiem ,ze powinnismy uzyc pudru ,ale nie mielismy ;-)
Podkład Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend, komplet różnokolorowych cieni do powiek, maskara, odrobina różu i pudru, błyszczyk - to wszystko użyła Iza na tym zdjęciu: http://www.pbase.com/vitez/image/69434673 + zachodzące słońce i dzięki temu ja praktycznie nic do roboty nie miałem w Photoshopie...
A nie takie... domowe (specjalnie?) fotki walisz bez przygotowania.
A potem inwestycja "po sesji" czyli odrobina Photoshopa i książka Scotta Kelbiego "Fotografia cyfrowa edycja zdjęć" .
Jest tego warta a ty się postarać nie potrafisz... zależy ci na osiągnięciu ładnych portretów czy nie?
popracuj nad światłem za standard na początek przyjmij kąt światła głównego 45 stopni w stosunku do osi nosa modelki, skombinuj blendę by doświetlić cienie na twarzy,
zachmurzone popołudniowe niebo jest dużo lepsze do portretów, niż sceneria w pełnym ostrym słońcu ... - zacznij od prostych kadrów twarz na wprost oczy w obiektyw - zadbaj by zona miała ciekawą, intrygującą minę, najlepiej prowadź z nią cały czas konwersacje jednocześnie obserwując reakcje na jej twarzy ...i pstryk, mały dowcip dla rozluźnienia ....i pstryk, w momęcie jak zapomni że jest przed obiektywwem i pojawi sie na jej twarzy naturalny uśmiech - na początek nie karz jej pozować - staraj się podpatrzyć i uwiecznić jej naturalne grymasy ...
z każdą portretowaną osobą, ucinam sobie przed sesją kilkunastominutową pogawędekę - rozmawiam o filmie, muzyce, modzie i innych pierdołach, zadaje niezobowiązujące pytania, opowiadam śmieszne historie, cały czas analizując reakcje i naturalne grymasy, staram się zapamiętać w jakich sytuacjach model marszczy brwi w grymasie zastanowienia w jaki sposób poprawia włosy, jak wygląda jego twarz w różnych sytuacjach itd.
podczas sesji w dalszym ciągu prowadzę niezobowiązującą i spontaniczna konwersację, to rozluźnia model(a)-kę pozwala przestać myślęć o tym że jest fotografowana ...
jeżeli chodzi o zaawansowane pozy staram się podpatrywać u mistrzów i w kolorowych magazynach mody, sam uczę się póz by móc je później modelowi pokazać, mz co jest łatwiejsze niż opisanie słowne - podczas takiego pokazywania pojawiają się komiczne sytuacje które dodatkowo rozluźniają atmosferę ...
na szczegółowe pytania odpowiem na priv
na koniec kilka fot z jednej sesji by zilustrować to o czym pisałem :
Octavia
pozdrawiam
1. robienie takich zbliżeń bez makijażu jest bez sensu;
2. fotki z jakiegoś powodu prawie wszystkie są tragicznie nieostre;
3. modelka fakt b.ładna ale kompletnie nie potrafi z tego korzystać;
4. sesje które przedstawiłeś są bardzo przypadkowe, pomimo wszystko należy się przygotować choć w minimalnym stopniu, a już kompletnym nieporozumieniem jest robienie takich fotek jak w serii 3
5. jedyne poprawne zdjęcie to 2 z 2 serii
Co by nie bylo, zdjecia nie sa nie ostre tylko poruszone, takie jest moje zdanie. Ostatnia fotka z tej sesji, prawe oko modelki, czyli z naszej perspektywy lewe, widac tam oswietlenie i poruszenie moim zdaniem, jest przesuniete z prawej gory w lewy dol albo odwrotnie ;)
Witam.
No to pojechaliscie ;-) Zartuje, wkoncu oto mi chodzi. Mam zamiar pozadne zdjecia zaczac pstrykac i mam nadzieje ,ze wasze komentarze i uwagi mi pomoga ;-)
Adam Kasprzak dzieki za uwagi i podpowiedz z photoshopem, wyprobowalem ,fajnie wychodzi ;-) Co do zmeczenia modelki masz racje ,niestety praca praca a pozniej sa takie efekty ;-).
Co do uwag Vitez-a ,piszesz zebym zamieszczal zdjecia po obrobce, tylko ,ze fotograf moze byc marny a znac rewelacyjnie PS-a i zrobi z bardzo kiepskiego zdjecia artystyczna fotke. A ja chce abyscie ocenili i powiedzieli jak i co zle robie fotografujac a nie obrabiajac zdjecie w PS-ie. Ja przynajmniej tak to odczuwam ale moge sie mylic, wkoncu dopiero sie ucze ;-)
VanMurder dzieki, napewno odezwe sie na privie jak bede mial pytania ;-)
Oj dluga droga przedemna ,ale im trudniej tym ciekawiej ;-) i mam nadzieje ,ze wkoncu ta droga bedzie uslana dobrymi fotami ;-)
Pozdrawiam wszystkich.
Fotografowanie to cały proces. Nie tylko ustawienie kadru i parametrów naświetlania.
Poczynając od przygotowań do sesji zarówno fotografa jak i modelki, kończąc na przygotowaniu efektu finalnego - zdjęcia w internecie czy odbitki.
Jesteś pewien że na jakimkolwiek z tych etapów chcesz pokazywać półprodukt?
Jeśli tak to czy na pewno tak publicznie, gdzie każdy może to zobaczyć? Co na to modelka?
O obróbce w PS już są dziesiątki jak nie setki dyskusji.
Dla mnie jest to taki sam element przygotowywania produktu finalnego jak kiedyś naświetlenie odbitki - we własnej ciemni lub, gorzej bo bez wpływu na efekt końcowy, oddanie filmu do labu gdzie laborant+maszyna wg własnego widzimisię 'obrabiała' zdjęcia za fotografa.
Fotografia cyfrowa daje przewagę w tym temacie że możesz "naświetlić odbitkę" do samego końca panując nad jej końcowym wyglądem. I tyle. Reszta to zachowanie umiaru i zastosowanie własnego gustu.
Podałem ci lekturę - miłego czytania 8) .
Straszna nuda, ani jakosci, ani atrakcyjnosci. Lepiej popracuj nad swiatlem zastanym i pomyslem samej klatki, niz samej okazji zrobienia fotki ;)
sorry że się doklejam, ale chciałbym też usłyszeć coś o tej fotce, co jest zrobione nie tak, a co OK - jeśli jest :)
http://i179.photobucket.com/albums/w320/Noel38/OLA.jpg
Płaskie światło + niedoświetlenie.
Hmm moze tym razem do konca nie bedzie to portret, ale ;-)
Swiezo po przesiadce na 40D ;-) Musialem cyknac i zobaczyc roznice ;-)
Znowu niektore lekko nie ostre ;-) Ech czekaja mnie chyba cwiczenia rak ;-)
Wbrew temu co pisal Vitez, wstawiam fotki bez obrobki w PS-ie.
tylko dwójka wydaje sie ostra, nie wiem czy to wina sprzętu czy Twoja i nie kadruj z głownym tematem w środku
Wina moja nie sprzetu ,zajmuje sie foto dopiero od miesiaca moze troszeczke dluzej. Sprzet dobry ,sprawdzony przez znajomego fotografa ;-)
ale mysle że z tych żona bedzie jak narazie najbardziej zadowolona :)
Porada na przyszłośc co do nr.4 - nie obcinaj butów jak juz robisz całą sylwetkę ;-) Jest kilka generalnych zasad:
1) cała sylwetka - buty też wchodzą w skład całości ;-)
2) kadr amerykański - czyli taki jak ze zdjęcia nr.1 tzn. od kolan
3) bez nóg - coś jak nr. 3
4) popiersie
5) headshot - tutaj jeżeli masz naprawdę ciasny kadr to możesz ściąc górę głowy ale nigdy, przenigdy nie ścinaj czoła!
Jak już powiedziano wcześniej nie umieszczaj obiektu głównego w centrum. Poczytaj sobie o liniach złotego podziału i mocnych punktach obrazu :-)
No i powodzenia w foceniu pięknej żony :-D
Z tych ostatnich:
1. Brakuje dołu (twarz w centrum)
2. Dla mnie OK
3. Jeszcze gorzej jak w 1 (ni to portret ni sylwetka)
4. Brakuje tylko stóp (butów) i byłoby OK
staraj się podglądać mistrzów ... kopiuj najlepszych, poczytaj trochę o złotym podziale i ostrych p-tach ... twórczość własna Ci na razie średnio wychodzi ...
pozdrawiam