Witam!
Jak robicie foty "przedmiotu", "modelki" że widoczna jest postać/przedmiot natomiast tło jest praktycznie całe czarne i nie widać co jest na drugim planie?
Wersja do druku
Witam!
Jak robicie foty "przedmiotu", "modelki" że widoczna jest postać/przedmiot natomiast tło jest praktycznie całe czarne i nie widać co jest na drugim planie?
nie chce sie powtarzac ale moze trzeba powiesic czarne tlo....
uza przestrzen za modelem (ciemnosc oczywiscie) albo ciemne tlo (nie musi byc czarne) i model odsuniety na odpowiednia odleglosc, do tego oczywiscie swiatlo, najlepiej zeby nie walilo po tle (lampa na sankach raczej odpada w drugim przypadku) ... a w akcie desperacji i braku warunkow pozostaje pen tool i wyszparowanie modela a potem dodanie czarnego tla :P
Sprawa jest prosta - czarne tło, na które pada 3,5-4 Ev mniej światła niż na modela.
Pozdr.,
nie duplikuj wątków
Albo duża prędkość migawki
Niby tak: http://img516.imageshack.us/img516/4226/img5176ie4.jpg ?
Modelka jakieś 3 m od tła, jedna lampa (z plastrem miodu) po prawej na wysokości oczu modelki jakieś 1.5 m od niej... i tyle.
Tło to ściany studio... kolor prawie biały.
Przy 1/160, f5.6, iso100 i takim ukierunkowaniu oświetlenia tło jest zupełnie nie naświetlone, więc czarne.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
W ramach wyjaśnień chodziło mi właśnie o takie zdjęcie jak to które pokazałeś Vitez, z tym że ja myślałem, że można je wykonać ustawiająć odpowiednią ekspozycję tzn. lekko niedoświetlić na jakimś ciemnym tle w plenerze tak aby widoczny był pierwszy plan, czyli np. modelka lub coś w tym stylu. Przecież to jest oczywiste, że jak się powiesi takie tło za modelem to będzie ono takie jak powiesiliśmy :) to w ramach wcześniejszych wypowiedzi.
POZDRAWIAM
Nie chciał bym się powtarzać, ale odległość nie ma tu znaczenia. Równie dobrze tło może być 50cm za modelem, ważne, żeby padało na nie 3.5-4EV mniej światła niż na modela - wtedy nawet różowe tło wyjdzie czarne i to w 100%. Co prawda te 50cm ciężko jest uzyskać bez odpowiednich nasadek modelujących światło i zazwyczaj nie ma w ogóle takiej potrzeby, więc przy normalnym foceniu wywieszenie czarnego tła ułatwi nam pracę o tyle, że będzie odbijało mniej światła niż np. białe.
Pozdrawiam,
czy ta sama zasada jest przy foceniu samej twarzy na czarnym tle ?
Muszę tego spróbować gdzieś na zewnątrz.Jaki obiektyw do tego będzie najlepszy ,bo lampa będzie miała ograniczony zasięg.Wczoraj miałem tylko ta zabawke jako modela :-)Załącznik 1297
naprawdę myślisz ze są specjalne obiektywy do ciemnego tła?
Czytaj ze zrozumieniem :-) Nie pytałem o specjalne tylko jaki byłby najlepszy. To może inaczej zadam pytanie: stalka 50mm ,czy zoom. I tak trzeba przymykać ,więc pomijam kwestie światła.
Obiektyw ma zerowe znaczenie, wszystko w rękach ustawienia światła i takich dupereli jak odległość tła i jego jasność, czyli wszystko w głowie fotografa :D
Czyli pozostaje pobawic się przy najbliższej okazji. Dziękuję Pozdrawiam