Nie moge sie dokopac... czy 20D ma AF przy szklach f:8...?
pzdr
iczek
Wersja do druku
Nie moge sie dokopac... czy 20D ma AF przy szklach f:8...?
pzdr
iczek
przy podpieciu 70-200/4 z konwerterem x2 AF jest wylaczony, czyli nawet nie probuje krecic i o ile mnie pamiec nie myli nie sygnalizuje osiagniecua ostrosci przy recznym kreceniuCytat:
Zamieszczone przez iczek
muflon chyba jakis czas temu badał temat i wyszlo ze chyba jednak nie. Gdzies jest watek.
Nie ja tylko Vitez (praktycznie, bo ja tylko teoretyzowałem). Grr, znowu wyszukiwarkowstret :-(Cytat:
Zamieszczone przez tpop
no tak Vitez na ostatniej stronie rozwial wszelkie watpliwosci. Czyli nie ostrzy.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Vitez osobiscie potwierdzi - NIE ostrzy. Tzn AF w 20D nie odpala sie przy szklach ciemniejszych niz 5.6 .
a co podpiales aby to sprawdzic ?
Nie ostrzy - bo Canon taką możliwość po prostu zablokował... tak na wszelki wypadek... (a może przez wrodzoną złośliwość).
U mnie 20D doskonale ostrzy z obiektywem 70-200/4 + telekonwerter 2x.
Czy to w dzień, czy w nocy, z lampą 550EX i z wewnętrzną również...
... tylko że "głupek myśli" że ma szkło F4, więc nic nie blokuje - bo ja mam konwerter niefirmowy - czyli "niewidzialny" dla Canona...
A jaki masz ten konwerter :)
Już o nim pisałem... to Soligor C/D7, wierna kopia Kenko (tego tańszego, czarnego).
Czy możesz opisać, co to znaczy "doskonale ostrzy" ?Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
Pytam z ciekawości, bo mnie przy 400/5.6 i złych warunkach oświetleniowych AF nie działa "doskonale".
Muszę mu pomagać... ;)
Canona 100-400 4.5-5.6 IS L z extenderami: 1.4x Canon i 2x Kenko ProCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Obiektyw uzyczony przez kolege p13ka, extender Canona moj, extender Kenko pozyczony.
Danke chłopcy :)
To sprawdzcie, pierwszy tip z gory. Ponizej zdjecie konwertera z zaklejonymi pinami odpowiedzialnymi za przekazanie info o przeslonie do korpusu:
fota
Mi osobiscie nie dziala z 20D + 400/5.6L + Kenko 1.4x, ale w Kenko mam troche inny rozklad pinow :(
O tym to wiemy, chodzi tylko o potwierdzenie faktu ze 20D nie ostrzy przy "naturalnej" przyslonie wiekszej niz 5.6 (czyli ciemniejsze szklo z TC albo ogolnie ciemne szkla) a nie o kombinacje "jak to ograniczenie ominac" - to juz temat na inny watek (zreszta gdzies tu sie platal).Cytat:
Zamieszczone przez timmy
OK. Wobec tego potwierdzam rowniez. Przy "naturalnej" przyslonie wiekszej niz 5.6 nie ostrzy.