Witam!
Jak pozbyć się exifa ze zdjęcia?
Bo nie wiem. :)
Wersja do druku
Witam!
Jak pozbyć się exifa ze zdjęcia?
Bo nie wiem. :)
Kiedyś znalazłem programik "Exifer". Umożliwiał zarówno wiele manipulacji EXIF-em (np. poprawienie źle ustawionego na aparacie czasu w iluśtam zdjęciach naraz), usuwanie EXIF-a, ale także "wyciągnięcie" EXIF-a do osobnego pliku i późniejsze dopisanie go to innego JPG-a. To ostatnie było szczególnie przydatne w sytuacji, gdy po obróbce zdjęcia ginął EXIF - programikiem można go było przekopiować z oryginału.
Programik nie jest rozwijany od dłuższego czasu, ale jako że pracuje na całym EXIF-ie, można go używać nawet jak nie rozumie niektórych pól.
Uzywam czasem
http://www.sentex.ca/~mwandel/jhead/
wrzucasz do folderu ze zdjeciami i zapodajesz z command line'u:
jhead -purejpg *
Najprościej PS'em, a jak nie, to IrfanView - i przy zapisie do jpg jest kilka haczyków do odznaczenia, w tym też ten odpowiadający za exif:)
Jesli chodzi o Irfan'a to trzeba pamietac o bezstratnej transformacji JPG-a.
Zrodlo: http://netzreport.googlepages.com/hi...peg_files.html
ShowExif - prosto i skutecznie :)
Dobra, wystarczy save for web. :)
...i oczywiście - na przyszłość - "Minimize Embedded Data" w okienku Exportu w Lightroomie ;-)
Jak Twoj chlopak/maz jest na jakims wypadzie (o ktorym nie wiesz) a ma jakies zdjecia (powiedzmy stare) to pokazuje Ci je z data taka jak on chce. Ty myslisz ze byl gdzies tam i robil to i tamto - a naprawde imprezowal z kumplami
1 z nielicznyhc przykladow
Normalny przyklad - ktos bierze Twoj aparat - niechcacy przestawia date - i potem bierzesz go do reki, pstryasz - importujesz i co ? Zla data - to korekcja EXIF'a i po klopocie
jak w RAWach -to niestety :( tylko JPGi
A mi na przykład fotoedytorzy kazali ustawić dobry czas w aparacie.
Bo "coś tam".
No to mają. ;)
Dzięki. Będę wiedziała, co zrobić jak pójdę z chłopakami na piwo zamiast na zdjęcia. Ale czy nie za mało tych celów na szukanie do nich programu... ;)
Kolejny cel, który przychodzi mi na myśl, to podanie nazwiska fotografa (w sytuacji gdy ktoś wcześniej nie dodał go softem Canonowskim do puchy). Niestety nie wiem czy te programy to umożliwiają.
No właśnie, jak to jest. Mam wpisaną w aparacie informację w zakładce "Owner's name". Tyle, że widzę to tylko w programie ZoomBrowsie jak oglądam jakiegoś jpeg'a. A teraz pytanie: Co zrobić, jakiego programu użyć, aby było to napisane we właściwościach pliku, ale otwieranych bezpośrednio z poziomu Windowsa :?: bez użycia dodatkowych programów. Pytam bo mam fotografie z sieci i gdy spojrzałem we właściwości pliku (bezpośrednio z poziomu Windows) to w exifie pomiędzy "Model aparatu fotograficznego" a "Szybkość migawki" ujrzałem zakładkę "Prawa autorskie" a tam wpisane dane fotografa. Ktoś wie jak coś takiego zrobić :?:
jeżeli już ktoś zamierza usunąć exif [bez względu na powód :) ]
to najskuteczniejszy i zarazem najszybszy będzie JPG Cleaner
http://www.rainbow-software.org/prog...#JPG%20Cleaner
- Exifer nie usuwa np. danych o przysłonie, czasie ekspozycji itp.
- w IrfanView trochę mozolnie to idzie
a ten 100 fotek zrobił mi na średnim sprzęcie w 14 sek.
i nie zostawia żadnych danych
W GIMP-ie przy zapisywaniu wchodzisz w "Ustawienia zaawansowane" i tam odznaczasz EXIF, miniaturke itp