mam do was male pytanko czy oplaca sie zmienic 400d na 30d ze względu na AF??? wiem że dochodzi wygoda użytkowania, wieksza puszka etc... niestety na 40d mnie raczej nie stac wiec mam do was pytanko czy warto?8)
Wersja do druku
mam do was male pytanko czy oplaca sie zmienic 400d na 30d ze względu na AF??? wiem że dochodzi wygoda użytkowania, wieksza puszka etc... niestety na 40d mnie raczej nie stac wiec mam do was pytanko czy warto?8)
chyba raczej ze względu na wizjer...:)
Zmieniłem 400d na 30d i jestem szczęśliwszym człowiekiem. Tych aparatów nie da sie porównać, że wspomnę tylko o większym wizjerze, czterech trybach pomiaru światła, jakości wykonania, ergonomii, ekraniku z parametrami na górze, kółku nastawczym, etc.
O AF'ie nawet nie pomyślisz !
Nie zastanawiaj sie tylko zmieniaj ! Po kwadransie używania bedziesz wiedział że dobrze zorbiłeś.
no właśnie ja słyszałem że może i od 30D ale nie działa tak dobrze jak w 30D. a co powiecie o 40d względem 400d bo moze jednak pożycze ten tysiąc i kupie sobie 40d bo planuje wziac tamronka 17-50 gripa dodatkowe aku i zwiekszyc pamieci Sandiska do 8GB...
chce zacząć ślubne i musze mieć dobry sprzęt (żeby trafiał sobie w punkt szybko i celnie nie tak jak 400d)
mam sigme 70-300 APo, kupie tamrona 17-50, 50mm 1.8 i 550EX wystarczy na początek??? głupie pytanie - musi wystarczyć:D
Ja wymieniałem 400D na 30D ale wiedziałem że chce większego body 5kl/s, wizjera i kołka:)
EE tam, ja korzystam z 400d prywatnie a z 30d w pracy i jakos nie zamienilabym swojej 400 na 30. Jedyne co mnie wkurza w moim aparacie to brak kolka, a reszta jest ok :P Zreszta 30-stka jest dla mnie za ciezka :D
Pozdrawiam :)
a jak jest z AF w 40d w porownaniu do 400d??
Lepiej, wszystkie punkty krzyżowe do 5,6. Centralny potrójnie czuły do 2,8.
nie miałem porównania ale chyba Ci wystarczy stwierdzenie, ze w 40D jest lepszy niż w 30D? ;-)
osobiście posiadam 30d i nie można go porównywać do 400d jeśli już to do nikona d40x
no nie denerwujcie mnie, ja mam 350D.
:cool:
ja miałem...mam 30d :)
30D nie opłaca się kupować, weź albo tańszy 20D albo dołóż do 40D. Pozdrawiam
no tanszego na pewno nie bede kupowal bo w 20d jest gorszy af a to jest moja zmora...
powiedzcie jakie następne powinienem kupić szkło:
mam 50 f/1.8 | 70-300APo |kupuje tamrona 17-50 (wiem że od Cichego trzeba:P)
i co powinienem dokupić później do tego??? myśle późniejszej wymianie 50 na 1.4 i na końcu 70-200 2.8 L. będzie coś takiego czy nie bardzo???
Jeśli musisz mieć światło 2,8 do tele to bierz, ale polecam f4 - taniej, a obraz rewelacja. 50 1,4 lub 85 1,8 oba świetne, zależy pod potrzeb.
no wlasnie czyli jest gorszy od 40d a ja nie mam ochoty sie użerać z 400d lub też 20d a skoro 30d sie od nich nie różni to z nim też nie...
powiedzcie warto kupić sobie gripa??? przmierzam się do niego bo to jednak wygoda a łapy mam jak bochny chleba... i 2 aku (1 oryginał 1 hahnel) wystarczą na ślub??? ponoć na jednym aku 1tys mozna zrobic bez lampy i LV to prawda??
wiesz f4 to jest dla mnie niestety mało i wole f2.8 zamiast f4 IS mimo iż jest on lepszy optycznie...
Wątek o gripach już był, nie jeden.
Powiem tak. Na 20 d miałem gripa - sprzedałem, na 30d miałem dwa sprzedałem. Powody były dwa. Początkowo sprzedawałem ze względów ekonomicznych. Wówczas BG E2 kosztował około 500 pln. Potrzebowałem jakiegoś szkła więc grip był zbytkiem, którego można się było szybko i bez straty pozbyć zyskując częśc kasy na szkło.
Później do drugiej mojej 30d kupiłem znów. Sprzedałem po 3 dniach. Uznałem i teraz się tego trzymam, że zestaw 20/30/40 d plus grip to wielka, a przede wszystkim ciężka kobyła. Za ciężka jak dla mnie ( a drobny nie jestem 185/ 94 kg). Na robocie po pół godzinie/godzinie na szyi z tym cielakiem bolały mnie plecy. Ktoś powie - jedynka też ciężka. Ok. Tyle, że w jedynce wbudowany grip jest lepiej spasowany ergonomicznie niż ten z xxd (1d jest nawet cieższy niż xxd gripped). Słowem ja się z gripa wyleczyłem i wróciłbym tylko, gdyby canon zamiast battery packa wymyślił po prostu małą dokrętkę z pionowym spustem...
Ja mam dwa aku. Na 30 robiem jednym 1500 fot na luzie. Jak jeden padał, drugi wsadzałem w korpus i nie było kłopotu. Trwa to sekund pięć.
Jeszcze jedno - żadnych zamienników gripa. Szkoda nerwów.
nie nie wiadomo że jak wydam na puszke prawie 3500zl to nie bede żałował na gripa 200zł więcej
Ale są tacy (ja tez próbowałem) masochiści, którzy zakładali cudo marki delta...U mnie na body powisiało pół godziny i wylądowało w kartonie z napisem zwrot do nadawcy.
himi powiedz jestes zadowolony z 50mm f/1.4 na 40d??? miales porownanie na 400d?? sam co prawda nie bede kupowal jej poki co bo mam sporo wydatkow ale chcialbym w najblizszym czasie jak cos zarobie wymienic 1.8 na 1.4
Na 400d nie próbowałem, ale na 30d byłem średnio zadowolony, zwłaszcza skutecznością af - mikro usm. Na 40d jest sporo lepiej, stosuję 50 z przyjemnością,choć to nie do końca ,,moja ogniskowa'' na cropie. Na ff lub jedynkach, gdzie jest crop 1,3 moim zdaniem 50mm staje się dużo bardziej użyteczna.
Mam pytanie .
Czy te same obiektywy lepiej pracują i dają lepsze rezultaty z serią xxD niż z xxxD? Czy to tylko mit?
W sumie dokładnie chodzi o 400D vs powiedzmy 20D skoro jest ten sam AF.
Dostalem wczoraj mojego juz prawie bylego 400D z service-u po kalibracji.Co prawda zmienilo sie duzo bo foty ogolnie ostrzejsze, ale na 20 strzalow 10 celnych na 24-70L. W sumie bylem w miare zadowolony z AF. Ale dzis podpialem moja nowa 40-tke i .....masakra jaka roznica.
Puszka napierdziela jak kalasznikow i na ok 50 strzalow dzis z rana(testowalem)tyle samo trafionych. Wiec samo za siebie mowi ze AF w 400 jest bez porownania do 40D.
Aż tak bardzo pudłował z eLką?
Pytam ponieważ w najbliższym czasie będę miał dylemat.
400D vs 20D (na razie wybrałem 400D) +kit+ jak dobrze pójdzie to nawet 70-200 F4
czy 30D vs 450D o którym jeszcze malutko wiadomo ale wtedy to bez tej eLki:(
I właśnie zastanawia mnie sama współpraca body ze szkłem.
400D mniejszy , to ma i zalety i wady , (co ciekawe dla mnie też, przydałby by się dwa aparaty).
Mimo wszystko na razie może być mniejszy .
Do tego dochodzi mniejszy/ciemniejszy wizjer , ale przy 70-200 to myślę że można zdać się spokojnie na to co aparat zaproponuje (nosze okulary , to dla będzie jeszcze większe utrudnienie ten mały wizjer).
MOze niezwasze tak bylo. W sumie na spacerze bylo o wiele lepiej, ale w momencie gdy braklo nieba,gorsze swiatlo, to juz sie mylil.Byl szybki bo to przeciez L szkielko, ale mylil sie.Powiedzmy z sesji ok 300 strzalow odpadalo ok 20 sztuk.Jedno wiem, niema sie co zastanawiac nad xxD tylko brac.
Nieznam 20 ale 30 focilem troche i jest pewniejsza niz 400.
Po drugie,400 bez gripa jest jakos tak na pol dloni.Po calonocnej imprezie mozna sie odgniatow nabawic.Do 40-tki mam juz zamowiony grip,chociaz niejest konieczny,zwazywszy na jej pokazne wymiary,ale jakos sie przyzwyczalilem i lubie robic pionowe kadry z gripa.
Jesli cie niestac na 40-tke, to bierz 30-tke. W 400 jest AF pobrany podobno z 30, ale dziala gorzej.A co wy na to koledzy??
20 pudeł z 300 strzałów , owszem trochę jest ale nie aż tak tragicznie .
A jeszcze mam pytanie , ta "pewniejsza" to rozumiem odnosi się do tych strzałów 20/300?
Na moje potrzeby to myślę że taki wynik nie byłby zły . A czy na monitorku ewidentnie widać przestrzelenie czy dopiero w domu na kompie?
Co do 30d też mnie ciągnie , tylko że kosztem Elki:(
Choć z jednej strony nie ukrywam że jak już uzbieram większy kapitał to przesiądę się na 40D lub na 5D jak potanieje.
20 lewych na 300 to ta lepsza strona.Pisalem okolo tak wogole.
Zaoszczedzisz grosza i bedziesz chcial sprzedac itd.Stracisz na tym,trabant poleci z ceny a za 40 dalej zabolisz,niemowiac juz o 5d.
Mowi sie ze lepiej inwestowac w szklarnie niz w puszke bo puszke mozna wymienic a dobre szklo zostaje.Najlepiej byloby 30D + C24-70 L(niewiem na jaka sie nastawiales).Ale jesli chodzi o obciety budget, to powiem jak ty.T+30D.z czasem jak sobie uskrobiesz,wymienisz z doplata naL.
Skoro moja L niechodzila jak powinna z 400D, to Tami tez raczej wiele lepszy w tym rozwiazaniu niebedzie,wiem bo sam go kiedys mialem.
C24-70 leży ewidentnie poza przedziałem cenowym:(
Jeszcze myślę o czymś takim: dwucyfrówki chyba nie będą ostro tanieć ,
mogę dostać 20D w tej samej cenie to 400D .
Chyba będę musiał poczytać 20D vs 30D , przy 20D miałbym tą C70-200.
Niby to jest stary model i mogą być zajeżdżone ale jest taki sklep_cyfroman na allegro
http://www.allegro.pl/show_user.php?...sklep_cyfroman
który sprzedaje czasem z roczna gwarancją ale realizowaną przez sklep . ciekawe na ile warta jest taka gwarancja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W sumie na upartego to może i dałoby się podciągnąć od razu na 40D , ale to już tylko i wyłącznie z kitem (i tak już przekraczając szacowany budżet).
na chwilę obecną 70-200 nie będzie mi potrzebny , jeśli już to dopiero w maju, może dozbieram chociaż na 70-210:)
Jesli jestes w jakis sposob w stanie uskrobac na 40D to zrob to,i dokup sobie tamrona u Cichego,bedziesz miec przynajmniej pewny egzemplarz.
Kupiłem u niego jakiś rok temu 20D, odbierałem osobiście, bo mieszkam blisko. Nie jest to żaden sklep, tylko kolo ma działalność i sprzedaje w domu. Z tego co wiem, to większość sprzętu sprowadza z Japonii. Ale złego słowa nie mogę powiedzieć, a aparat hula jak trzeba.
To ja mam chyba jakiś super egzemplarz 400D. U mnie ze szkłami USM (jak już poznałem dobrze sprzęt) trafia prawie zawsze. Jedyne czego mi tak naprawdę brakuje w 400D to mniej szumiące wysokie czułości. Pomijam wady związane z oszczędnością materiałów i ergonomią, do której moim zdaniem można przywyknąć jeśli się nie robi zawodowo. Gdybym teraz brał to pewnie bym wziął 30 lub 40, ale przesiadki na razie nie planuję, aż tak tragicznie nie jest. Wszystko zależy od twoich możliwości finansowych. Kasę warto ładować przede wszystkim w szkło.
Brawo dla marketingowców Canona:)
Jeśli ten marcowy cash back będzie to wchodzę jednak w 40D .
Zawsze to około 450 zł zwrotu po odliczeniu prowizji. choć czekać trzeba około 2 miesiące wzwyż.
A na razie z obiektywów krótkich poza kitem pobawię się manualnym pancolarem.
Rowniez zastanawialem sie nad zmiana 400D na cos lepszego (sprzecik uzywam glownie do portretu)... w chwili obecnej na 40D (w dobrej cenie i po cashbacku musialbym dolozyc max 1,4 tys) ale popstrykalem troszke zdjec zoom'ami i stalkami pod 400D, 30D, 5D i stwierdzilem ze jedynie w 5D warto byloby zainwestowac - obrazki duzooo ladniejsze anizeli pod crop'ami. Naturalnie jako kryterium bralem pod uwage samo zdjecie (bez podniecania sie sprzetem mechanicznym :)) ). Pod FF rowniez rozwiazalby sie problem przeliczania ogniskowej.... na chwile obecna po sprzedazy 400D do 5D (po cashbacku) musialbym dolozyc ok 3-3,2 tys.