Barwa skóry - jak osiągnąć dobre efekty?
Zadaje sobie pytanie jak osiągnąć neutralną, miłą dla oka barwę skóry, którą autor osiągnął np. tutaj:
http://onephoto.net/info.php3?id=418844
Pytam w kontekście zdjęć ślubnych...
Jasne jest, że robię zdjęcia na RAWach. Wywołuję je w lightroomie a potem działam w PS. W którym kroku powinienem skupić się właśnie na osiąganiu właściwej barwy skóry? Już podczas wywoływania czy juz w ps-ie? Wiadome mi jest że kluczową sprawą jest dobranie odpowiedniego WB, lecz niekiedy nie da się pozbyć nieprzyjemnych zafarbów czy też uzyskać odpowiedni poziom nasycenia. Wiem że sprawę może ułatwić robienie zdjęć gdy słońce jeszcze nisko, ale co ze zdjęciami w cieniu/przy mocnym zachmurzeniu lub gdy słonko wysoko? Wiem że nie ma przepisu na każdą fote, ale może podzielicie się ze mną jakimiś konstruktywnymi przemyśleniami?
pozdrawiam
Odp: Barwa skóry - jak osiągnąć dobre efekty?
Cytat:
Zamieszczone przez
acekd
Odnośnie neutralnego (właściwego) koloru skóry.
Nie wolno polegać na jedynie na własnym wzroku, ponieważ monitor, oświetlenie pomieszczenia, pora dnia itp. zmieniają sposób postrzegania barwy. Celem uzyskania odpowiedniej barwy warto posłużyć się wartościami składowymi na poszczególnych kanałach.
Zakładając: skóra osobnika białego, zdrowego, fotografowanego w świetle słonecznym lub o zbliżonej temperaturze, przy pomiarze wartości kanałów w światłach (ale nie w miejscach przepalonych), obowiązują dwie zasady.
1. dla modelu cmyk (zasada dukarska):
a. magenta = cyjan x3
b. żółty = magenta + 5-10 pkt
2. dla modelu rgb (zasad podatkowa)
a. czerwony – 19% (wartości kanału czerwonego) = zielony
b. zielony – 19% = niebieski
Oczywiście są to reguły ogólne, co do których w konkretnych warunkach oświetlenia, dla danego odcienia skóry, czy wreszcie dla uzyskania specyficznego (artystycznego) efektu, np. ocieplenia zdjęcia, można wprowadzić korekty kilku procentowe do w/w wyliczeń.
pozdrawiam
Jak model rgb można stosować gdy nie mam wartości w % tylko w cyferkach?
Cytat:
Zamieszczone przez
michał anioł
Jak model rgb można stosować gdy nie mam wartości w % tylko w cyferkach?
Zgłaszam kolegę do nominacji na Archeologa Roku! ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Zgłaszam kolegę do nominacji na Archeologa Roku! ;)
Oj tam , oj tam - dobry kotlet nie jest zly ^^
taka sytuacja :) czerwonawe ryjki się zdażają to kombinuje
Cytat:
Zamieszczone przez
michał anioł
taka sytuacja :) czerwonawe ryjki się zdażają to kombinuje
Ja to robie tak, zaznaczam w PS czerwony ktory che usunac, przesuwam kolor w strone niebieskiego i maskije zdjecie tym wynalazkiem.