-
Najładniejsze zdjęcia z obiektywów - spis
spis wątków:
mała prośba do moderatorów: proszę pomóżcie dodawać nowe obiektywy do tego wątku najlepiej w kolejności od najkrótszej do najdłuższej ogniskowej z podziałem na zoomy i stałki
UWAGA!
W wątkach z 'najlepszymi zdjęciami' stosujemy dwie proste zasady:
- zamieszczamy tylko zdjęcia, NIE komentarze
- wielkość zdjęć taka sama jak w podforach galeriowych, czyli prezentowane zdjęcia powinny mieć rozmiar od 640 do 800 px na dłuższym boku, pliki nie powinny być większe niż 150 kb (wstawianie większych plików, np 200 kb, dopuszczalne jest jedynie wtedy gdy zmniejszenie zdjęcia, w odpowiedniej rozdzielczości, do żądanych 150 kb wymaga zastosowania zbyt dużej kompresji, która psuje efekt wizualny, np 45%).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Może przykleić
Jestem za ;-)
-
dobry pomysł z tym przyklejeniem. Na potn taki wątek wisi od wieków, i spisuje się znakomicie.
-
Ok ja własnie chce dodać kolejny atek tym razem o kit'ku :D Wiec prosze o załączenie powinien być na liście za około 20 minut .
-
-
Pomysł z tymi watkami z najlepszymi zdjęciami z konkretnych obiektywów całkiem ciekawy tylko niestety bez ciągłej moderacji moim skromnym zdaniem trudny do realizacji - sens to by miało gdyby każdy tam wrzucał jeśli nie jedno to najwyżej kilka "perełek", bez dodatkowych dywagacji, jako opis tylko exif. Bo inaczej zaraz to będą wątki o wszystkim i niczym... (co zresztą już tam się zaczyna).
Poza tym zdaje mię się że najbardziej cenne byłyby zdjęcia surowe z puszki bo chyba mamy podziwiać "co szkło potrafi" a nie co z niego ktoś potrafi wyciągnąć w PS...
No ale to tylko takie luźne myśli...
Pozdrowienia
-
-
-
Mi się pomysł bardzo podoba, powiedziałbym wręcz, że zasługuje nawet na osobny dział, ale pod jednym warunkiem: że każdy będzie mógł wrzucić po jednym zdjęciu i że nie będzie dyskusji - dokładnie tak jak w wątku "best of 2007".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzdyll
Pomysł z tymi watkami z najlepszymi zdjęciami z konkretnych obiektywów całkiem ciekawy tylko niestety bez ciągłej moderacji moim skromnym zdaniem trudny do realizacji - sens to by miało gdyby każdy tam wrzucał jeśli nie jedno to najwyżej kilka "perełek", bez dodatkowych dywagacji, jako opis tylko exif. Bo inaczej zaraz to będą wątki o wszystkim i niczym... (co zresztą już tam się zaczyna).
Poza tym zdaje mię się że najbardziej cenne byłyby zdjęcia surowe z puszki bo chyba mamy podziwiać "co szkło potrafi" a nie co z niego ktoś potrafi wyciągnąć w PS...
No ale to tylko takie luźne myśli...
Pozdrowienia
Cytat:
Zamieszczone przez
bruckner
grzdyll ma rację.
pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
muflon
Mi się pomysł bardzo podoba, powiedziałbym wręcz, że zasługuje nawet na osobny dział, ale pod jednym warunkiem: że każdy będzie mógł wrzucić po jednym zdjęciu i że nie będzie dyskusji - dokładnie tak jak w wątku "best of 2007".
Jak to kilka dni temu napisałem to na mnie napadli :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
czumba
No niestety Paweł, nie wyszło Ci, a pomysł miałeś zacny.
miało być najlepsze zdjęcie a nie wszystkie jakie się posiada :???:
Jeżeli mam przebrnąć przez setki postów GADANINY pomieszanej z gniotami to jednak zostanę np przy PBase. Ludzie chyba nie zrozumieli Twojego pomysłu.
Bez 100% moderacji to traci sens niestety.
A ten kolega przesympatyczny to już przeszedł sam siebie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
arturs
Imho nie masz racji bijąc pianę i trolując dopiero na drugiej stronie.. przecież nikt nie zmusza cię do czytania takich wątków..
-
^^^
Proszę, nie próbujmy wszystkiego kontrolować, czesać i regulować, bo wątki pełne zakazów i nakazów szybko umrą śmiercią naturalną!
A pomysł, by każdy mógł wrzucić jedno, najlepsze zdjęcie wcale nie gwarantuje wysokiego poziomu zamieszczanych fotografii... może być zarówno tak, ze dobry fotograf wrzuci 5 świetnych zdjęć, jak i 5 kiepskich fotografów wrzuci po jednym swoim "najlepszym" gniocie...
-
Sigma 70-300 F 4-5.6 APO macro super => http://canon-board.info/showthread.php?p=423105
najfajniej by było gdyby utworzyć w dziale sprzęt nowe forum np. obiektywy - sample bo tu może wszystko poginąć a tam by wszystko było w 1 miejsu..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
muflon
Jestem całym sercem za moderacją i wywalaniem potencjalnych gniotów. Jednak wydaje mi się ze nie ma co ograniczać ilości zdjęć do jednego bo sami wiecie jak jest z tymi zdjęciami. Wystarczy jedna chwila i mamy lepsze niż to co wkleiliśmy ostatnio - i co wtedy ?? Mysle że mozna było by wprowadzić za to zasade jedno zdjęcie na jeden post i powiedzmy ograniczyć ilośc dodawanych postów do 3 na tydzień - tak jak jest np. na plfoto . Wydaje mi się równiez, ze mozna by było zminimalizowac trolowanie i inne dywagacje nie mające związku z wątkiem poprzez wymóg: żeby sie wypowiedzieć musisz wkleić do postu zdjęcie. Jak bedzie gniot to admin go wymoderuje. Zresztą w takim gronie :) wklejanie gniotów to raczej wstyd i myślę że zbyt duzo chetnych nie będzie, zeby się osmieszać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paweleverest
Jestem całym sercem za moderacją i wywalaniem potencjalnych gniotów.
Nie, moderacja niekoniecznie, wystarczy ograniczenie do jednego zdjęcia. Spójrz na wątek "best of 2007" - chyba można założyć, że jest to w miarę reprezentatywna próbka umiejętności forumowiczów :) I mi się wydaje że jest tam co oglądać.
Cytat:
Zamieszczone przez paweleverest
Mysle że mozna było by wprowadzić za to zasade jedno zdjęcie na jeden post i powiedzmy ograniczyć ilośc dodawanych postów do 3 na tydzień - tak jak jest np. na plfoto.
Nie, bo znajdą się ludzie, którzy będą regularnie te 3 zdjęcia na tydzień dodawać. I co więce, obstawiam, że nie będą to zdjęcia z pierwszej ligi - te naprawdę dobre znikną wśród nich.
Jedno zdjęcie dla każdego i bez dyskusji. IMHO w "best of" sprawdziło się to perfekcyjnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
muflon
Nie, moderacja niekoniecznie, wystarczy ograniczenie do jednego zdjęcia. Spójrz na wątek "best of 2007" - chyba można założyć, że jest to w miarę reprezentatywna próbka umiejętności forumowiczów :) I mi się wydaje że jest tam co oglądać.
Myślisz że ten wątek "best of 2007" nie jest moderowany? Co najmniej 10 osobom usuwałem dodatkowe zdjęcia by nie było więcej niż jedno :roll: .
Choć ostatnio sie uspokoili i dodają rzeczywiście po jednym. Sądzę że w początkach wątku ktoś dał zły przykład "ciężko wybrać to dam dwa" i to trzeba było ukrócić.
A z wątku bokehowego już kilkaset postów zbędnej dyskusji onanistyczno-techniczno-photoshopowej poszło do piachu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
muflon
Jedno zdjęcie dla każdego i bez dyskusji. IMHO w "best of" sprawdziło się to perfekcyjnie.
THE BEST OF 2007 to inny przypadek - łatwo wybrac najlepsze zdjęcie dotyczące jakiegoś okresu. Odnośnie szkła jest troche inaczej np: wystawiasz super zdjęcie ( jakiegoś samolotu w akcji ) ktore wg Ciebie jest najlepsze -sprawa niby jest prosta. Ale za dwa dni tym samym szkłem robisz zdjecie jak Boing 747 podczas awaryjnego lądowania rozjeżdza całe stado F-16 na lotnisku wojskowym i łapiesz go akurat jak pedzi a za nim buchają kłeby ognia - wszyscy wychodza z opresji cało (oprócz f16 :() a Ty masz strzał zycia - chyba wiesz o czym mówie ;). I co teraz - nie dodasz go do wątku najlepszych zdjęc z danego szkła bo wcześniej już coś wkleiłeś ??. Uważam że dodawanie nie powinno być ograniczone liczbami ale dobrym smakiem ( a ten smak powinien być kontrolowany przez moderatorów ;) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
paweleverest
I co teraz - nie dodasz go do wątku najlepszych zdjęc z danego szkła bo wcześniej już coś wkleiłeś ??.
Nie dodam, ale podmienie to, co wkleilem wczesniej :) ew. proszac moderatora o pomoc jesli nie da sie juz wyedytowac.
Moderowanie "gorszych" zdjec jest w praktyce niewykonalne, bo niby kto mialby je oceniac? uzytkownicy przez opcje "zglos post do moderatora"? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gringo997
poprawcie - Sigma 70-300 f/4-5.6 APO macro super
zrobiłem literówkę w tytule, już poprawiona
myślę że nie ja jeden chciałbym żeby szkło się od F/2 zaczynało ale to tylko marzenia niestety.. :]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
muflon
Nie dodam, ale podmienie to, co wkleilem wczesniej :) ew. proszac moderatora o pomoc jesli nie da sie juz wyedytowac.
Moderowanie "gorszych" zdjec jest w praktyce niewykonalne, bo niby kto mialby je oceniac? uzytkownicy przez opcje "zglos post do moderatora"? ;-)
Ok - to by było dobre rozwiązanie ale w przypadku gdy: moge podmienić swoje zdjęcie poprzez edycje ( bez ograniczenia czasowego )a jeszce lepiej usunąć swój post i dodać nowy na końcu wątku - tylko czy to jest technicznie do wykonania ?? ( Wątki o szkłach musialy by byc traktowane w indywidualny sposób a nie jak cała reszta a tego chyba zrobić się nie da :( )
-
Prosze o doklejenie nowego tku do spisu: Canon 10-22 EF-S
http://www.canon-board.info/showthre...574#post427574
-
Zakradł się błąd - 10-22 na wąskim końcu ma 4,5 a nie 5,6. Proszę o korekte w spisie oraz w wątku a na przyszłośc obiecuje brak bezgranicznej ufności we własna pamięć :)
-
-
jeszcze raz proszę o zmianę w linku do sigmy 70-300 powinno tam być 4-5,6 a NIE 2-5,6
-
24-70 2.8 L
i poprawcie ta sigme!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gringo997
i poprawcie ta sigme!!!
Wczoraj było poprawione... gdzieś jeszcze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vitez
Wczoraj było poprawione... gdzieś jeszcze?
sorki nie zauwazylem:-P
dzieki8-)
-
Potworze co napisalem w 35/1.4
Jak powstal watek 50/1.8 to szlo to dobrze, kazdy wkleja JEDNO najlepsze zdjecie. A jak zrobi inne i uwaza ze lepsze to przeciez moze podmienic. Mialoby to sens bo zmuszaloby do zastanowienia i refleksji dlaczego akurat to jedno zdjecie wkleilem. Obecnie dzieki technice nie musimy wybierac przed zrobieniem zdjecia, ale po i zasade te musimy stosowac. Fotografia to rowniez swiadomosci wyboru i zdecydowanie. Potraktujmy te watki jako warsztaty fotograficzne i zadanie (jak dawna szkola, ktora polegala na zrobieniu tylko jednego zdjecia na plenerze czy w ciagu dnia). Jeszcze nic nie jest stracone i kazdy moze wyczyscic linki do nadmiarowych zdjec.
Nie wiem natomiast czy po dluzszym okresie czasu bedzie istniala mozliwosc edycji swojego postu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Nie wiem natomiast czy po dluzszym okresie czasu bedzie istniala mozliwosc edycji swojego postu?
Nie.
Ja, jak będę miał trochę więcej czasu i wenę to co jakiś czas będę po prostu czyścił te wątki ze zbędnych postów i kiepskich zdjęć. Tak samo robię w wątku z bokehem i się sprawdza.
-
-
-
Temat "najładniejsze zdjęcia" moze powinien brzmiec "dobre zdjęcia" - jak zauwazylem wiele osob umieszczjac swoje foty "tłumaczy się" na początek że "może nie najlepsze ale mam je pod ręką, w zasięgu itd...".
Podejrzewam że wiele osób boi się krytyki pt. "na więcej Cię nie stac - to jest Twoje najlepsze zdjecie?"
Zgadzam sie iz nie powinno byc w tych postach zbednej dyskusji - kazdy moze sam ocenic co dane szklo potrafi.
-
Panowie moderatorzy troche nowych szkięł sie pojawiło a nie ma ich spisie - proponuje to uzupełnić zanim zaczną sie dublowac :) ( np 24-70 )
-
mysle ze najwyższy czas zaproponowac nowe szkielko do listy, osobiscie nominuje canon 17-40 f/4 L. jako najbardziej kontrowersyjne na tym forum.
http://canon-board.info/showthread.php?p=431837
-
Prosze moderatorów o wrzucenie wątku 24-70 2,8 L do spisu ( watek juz od tygodnia tuła sie po forum :) ) :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30623
Prośba również do forumowiczów, którzy dodają nowe wątki z tej serii żeby od razu dodawali równiez linki tutaj bo niepotrezbnie dochodzi do dublowania postów co miało juz miejsce z KITEM i 17-40 4,0L
-
A ja bym sobie życzyła wątku dla 24-105 f4 IS USD....
Właśnie rozważam jego zakup, chętnie bym zobaczyła co potraficie z tym szkiełkiem zdziałać...
Widziałam, że dużo osóba ma ten obiektyw (po stopkach ze sprzętem) - czyżby nie było chętnych do zaprezentowania swoich najlepszych zdjęć...?
-
ktoś nie zrozumiał tutaj mojej inicjatywy....
wątki powinny być tworzone nie po to aby rozwiać wątpliwości kupującego lecz po to aby pokazać innym użytkownikom swoje zdjęcia tego szkła. więc prosze zakładajcie wątki jak macie jakieś zdj do pokazania a nie po to aby wymusić na innych wrzucanie zdjęć. jak chcecie zasięgnąć opini na temat sprzetu jest na 100% cała masa wątków na temat tego szkła które chcecie kupić...
to tyle
-
24-105 f4-tak chwalicie to szklo a zdjec nie ma:):) ja chętnie zobaczę zdjęcia zrobione tym szkłem ,mam nadzieje ze sie doczekam watku o tym szkle:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Taryll
24-105 f4-tak chwalicie to szklo a zdjec nie ma:):) ja chętnie zobaczę zdjęcia zrobione tym szkłem ,mam nadzieje ze sie doczekam watku o tym szkle:)
Popieram Taryll-a, czy pochwalicie się zdjęciami z 24-105 L IS ? Ogolnie wszyscy go zachwalają na forum, a brak go w tej kategorii "najlepsze zdjęcia" ?
-
A może wątek z sigmą 30/1.4 ?
-
Proszę o dodanie kolejnego szkła do spisu:
Sigma 12-24 f:4,5-5,6 EX DG HMS
Szkło extremalne o którym nie wolno nam zapominac ;)
http://www.canon-board.info/showthre...151#post474151
-
-
Canon 24-105 f/4 L - prosze modow o dodanie, zoom jest znany i wiele osob chcialoby pewnie zobaczyc co potrafi.
http://canon-board.info/showthread.p...467#post492467
-
Czemu Tami nie pojawił sie na pierwszej stronie??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
QBUŚ
Czemu Tami nie pojawił sie na pierwszej stronie??
Werek wpłacił piątaka a ty nie ;) .
-
-
wy nie macie się domagać wątków tylko sami je zakładać i umieszczać w nich zdjęcia. Zamiast żebrać - eejjjjjjjjjj daj ktoś wątek z 14 L bo kce kupic ale kcialbym sobaczyc jak wykladaja zdjĄtka.
porażka!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gringo997
wy nie macie się domagać wątków tylko sami je zakładać i umieszczać w nich zdjęcia. Zamiast żebrać - eejjjjjjjjjj daj ktoś wątek z 14 L bo kce kupic ale kcialbym sobaczyc jak wykladaja zdjĄtka.
porażka!
No wiesz jak ktoś nie ma obiektywu , to i zdjęć swoich pokazać nie może.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hyzop
No wiesz jak ktoś nie ma obiektywu , to i zdjęć swoich pokazać nie może.
Precyzując ten przypadek to autor prośby o 17-55 2.8 IS ma go w stopce więc śmiało może sam taki wątek założyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gringo997
porażka!
A tak się to powinno robić ;)
Proszę o zamieszcenie nowego wątku do spisu tym razem dotyczącego Canona 135mm 2,0L. Poniżej podaje link do wątku:
http://www.canon-board.info/showthre...200#post517200