Err 01 (350D + EF 28-135)
Witam serdecznie.
Zakupiłem ostatnio do mojej 350D nowe szkiełko - Canona EF 28-135. Jak dla mnie kapitalne, robi wręcz wyśmienite zdjęcia, a AF i IS jestem oczarowany, ale...
Zdarza się, że wyskakuje mi błąd Err 01, czyli w komunikowaniu się body z obiektywem. Najczęściej w trudnych warunkach oświetleniowych przy dłuższych czasach naświetlania, albo przy 135mm zaraz po dociśnięciu spustu migawki do końca... Zdarza się to sporadycznie, ale jednak mnie niepokoi.
Innym dziwnym zachowaniem jest rzadkie, ale jednak zawieszanie się body z tym obiektywem - przy pomiarze ostrości zamiast wartości przesłony pojawiają się dwa zera i trzeba wtedy włączyć jeszcze raz aparat.
Dodam jeszcze, że przy innych szkłach tych problemów nie ma.
Nie są to częste zachowania, ale parę razy to szkło niemiło mnie zaskoczyło. A szkoda, bo kupiłem je okazyjnie z USA i byłem nim oczarowany na początku.
Spotkał się ktoś z takim problem? Help.
Czy ta usterka jest na stale? Sklejona przyslona na okreslonej dlugosci.
Witam
U mnie to samo, problem tylko i wylacznie z Tamronem 70-200 1:4-5,6 przyslona na wartosciach ok 200-300, nizej jest ok. "error 01 wyczysc styki" - bla bla, wszystko jest z nimi ok! Ewidentnie przyslona.
Czy ktos z Was moglby mi wyjasnic jak moglo do tego dojsc (pod wplywem czego moze zepsuć się przyslona na okreslonej dlugosci)? W zeszlym tygodniu bylam w gorach, wiec powietrze rozne i pogoda takoz, ale b. dbam o obiektywy i body wiec nie ma mowy o tym zeby cos napadalo itp - mogla jednak dostac sie wilgoc i sprawdzic problem, prawda?
Teraz: czy mozliwe jest, ze listki przyslony zaczna reagowac prawidlowo za jakis czas? Jesli daloby rade to samodzielnie naprawic to jak mam postepowac? (np. zostawic obiektyw na pelnej dlugosci na jakis czas?)
Poprosze o pomoc, bo totalnie irytuje mnie taka sytuacja - naprawa kosztowalaby niemalze tyle samo ile caly obiektyw, a nie kupowalam na gwarancji.
Z gory dzieki za odp.