Czy ktoś jest może użytkownikiem tej lampy, albo cokolwiek o niej słyszał??? Bardzo mnie ciekawi jak się sprawuje ona w użytkowaniu i jak dużo i czy w ogóle jakie różnice w porównaniu do Canona 580 EX II????
Wersja do druku
Czy ktoś jest może użytkownikiem tej lampy, albo cokolwiek o niej słyszał??? Bardzo mnie ciekawi jak się sprawuje ona w użytkowaniu i jak dużo i czy w ogóle jakie różnice w porównaniu do Canona 580 EX II????
Słyszałem, że lepsza od 580EX II .
Posiada dodatkowy palnik i port usb do upgrade firmware.
Dodatkowo bardziej powtarzalna niż 580Ex.
Moc taka sama jak 580Ex, jeżeli nie ciut mocniejsza.
Prostsze menu.
Mało ludzi ma bo wolą płacić za Canona, ale przecież Metz jest mistrzem w produkcji lamp więc spokojnie można mu zaufać.
Nie chcę, żeby brzmiało to jak kryptoreklama, w końcu sprzedaję te lampy, aczkolwiek dorzucę swoje 5 groszy:
Porównywałem ją z 580Ex (mkI)
+ w 100 % kryje tak samo jak lampa Canona na pełnej klatce przy tych samych kątach
+ drugi palnik, z możliwością ustawiania siły bysku (1:1, 1:2, 1:4 mocy) (niedługo zapodam krótki test jak to działa w praktyce)
+ update przez USB (oczywiście jeśli pojawi się aktualizacja firmware)
+ fajnie "pipa" (można wyłączyć)
+ wreszcie jakaś rozsądna obudowa Canonopodobna :)
+ działa normalnie w trybie bezprzewodowym jak lampy C.
+ faktycznie czytelne menu
- lampy Canona wydają się jakieś "fajniejsze" z wyglądu
Dodam, że pojawiła się teraz fajna lampka METZ 48 Af-1 z lp. 48 w cenie ok 800 zł !
58 AF-1 i kupuję od Ciebie :)
To już nie chodzi ode mnie czy nie ode mnie, tylko o to , ze warto się zainteresować tymi lampkami, bo są naprawdę dobre.
Test zrobię jutro.
Też czekam z niecierpliwością na test, waham się między ex580 a Metz 58 ale po przejrzeniu wątków na różnych forach szala przechyla się na stronę Metz'a.
Oto, co udało mi się znaleść na temat 58 AF - 1 digital na stronach angielskojęzycznych:
http://www.letsgodigital.org/en/1079...8af1_flashgun/
http://www.metzflash.co.uk/pages/metzpress3.htm
http://www.otest.co.uk/test-results/...ash-99210.html
http://www.digit.no/wip4/detail.epl?id=100288
http://www.pentaxuser.co.uk/forum/vi...43b329d0a963df
generalnie żadnego porządnego testu, powtarzający się opis. Ostatni link zawiera rozwiązanie problemu synchronizacji z krótkimi czasami
Pozdrawiam
Na forum Nikona chłopaki męczyli tą lampę. Poczytajcie.
Test i rozbudowany opis, a także ok. 50 postów na forum (po angielsku) pod tym adresem:
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=268574
np. porównanie gabarytów lamp:
Speedlite 580EX, Metz 58 AF-1, 550EX
miklo - myślałeś o tym poście?
Metz 58 AF-1
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13078
... po polsku... "zaledwie" kilkaset postów... :lol:
Ale wynika z niego, że moc 58 nie jest aż tak potężna, jakby można się spodziewać. Mam starszego Metza - 54mz4 i jest super. Ale boję się serwisu w razie czego...
To zrobię porównanie obydwu, ale dajcie mi parę dni.
Z tego co czytam Metz 48 AF-1 nie ma wspomagania AF ?
MA wspomaganie AF, a metz 58 jak właśnie się też dowiedziałem, działa z lampami Canonowskimi w trybie bezprzewodowym, jako Master i jako Slave.
Wszędzie gdzie mają te lampy ( 48 ) w temacie wspomaganie AF jest jakieś dziwne zamieszanie. To dobrze że jest bo lampa mi się podoba a cena jeszcze bardziej. Czekam na te porównanie ;)
58 ma napewno wspomaganie - odnośnie wspólpracy z 430 w trybie bezprzewodowym dziła idealnie ( wczoraj robiłem test ( wogóle pierwszy raz w życiu korzystałem z dwóch lamp) bez żadnych komplikacji ustawiłem metaz na master 430 na slave i poprostu zaczeło działac - w szoku byłem ze moge z poziomu metza regulować 430 :D )
Jest dioda doświetlająca AF i w 48 i w 58. Koniec i kropka.
Czy będzie obiecany test 58-ki ?
Również poproszę, jestem kolejnym zainteresowanym tym testem bo już prawie zdecydowany na tę lampę, lecz dla pewności teścik nie zaszkodzi... ;)
Pozdrawiam
Dziś dopiero lampy dojechały, ale test jakiś mały to jutro najprędzej..
Witam!
Również i ja jestem bardzo zainteresowany wynikami testu nowych lamp metz'a, a zwłaszcza Metz 48 AF-1. Byłem już w zasadzie na nią zdecydowany, czekałem tylko na obiecane testy, a tu pojawiła się konkurencja w postaci Sony HVL-F42AM i mam dylemat... Nie wspomniałem jeszcze, że pstrykam Alfą 100 ... wiem, że to forum użytkowników Canon'a i że kwestia współpracy lampy z body w przypadku różnych firm bywa różne, ale mam jakiś sentyment do Metz'a i tu szukam usprawiedliwienia na zakup tej właśnie lampy ...;-)
Ja używam tej lampy od czerwca i jestem z niej bardzo zadowolony. Mowie o lampie Metz 58 Af-1c
Czy już jest obiecany teścik lampy Metza 58 AF-1
Takie pytanie mi się nasuneło.
Czy liczba przewodnia lampy 58 to liczba głównego palnika? czy jest to suma palnika głównego + palnik dodatkowy? To by znaczyło, że główny palnik posida 85% z LP 58 czyli lp wynosi 49,3?? a palnika dodatkowego 8,7??
Czyli ta lampa nie jest wcale taka mocna i sporo odstaje od 550EX czy 580EX.
Reasumując to jest ta sama lampa co METZ 48 AF-1 tylko bez dodatkowego palnika!!
Poprawcie mnie jak się myle!!!
Z innej beczki ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy lampa metz44 af3 dedykowana do canona podejdzie pod 400d, czy może być używana tylko w analogach? Chodzi mi głównie o tryb całkowicie manualny, bo TTL raczej odpada. Przyznaje że moje pojęcie o lampach jest bardzo małe. Lampa ma być używana przede wszystkim jako doświetlenie obiektu poprzez wyzwalacz radiowy, do portretów raczej rzadko, więc nie musi być to lampa z wysokiej półki. I jeszcze jedno: czy jeżeli lampa bedzie dzialala w trybie manualnym, to tryb ten ogranicza się do recznego ustawienia sily blysku, czy trzeba ustawiac cos jeszcze, aby wszystko dzialalo jak nalezy? I czy trzeba jakies przejsciowki, czy mozna podpinac bezposrednio do aparatu? Sory ze 1000 pytan w jednym poscie :razz: Z gory dziekuje za pomoc.
Myślę, że moc lampy to moc żarówki (żarnika). Raczej nie sądzę, żeby moc błysku zależała od naładowania kondensatorów. Wysłałem maila w tej sprawie do metza, ale niestety nik się do mnie nie odzywa. Jednak myślę, że ta moc się dzieli czyli lampa nie jest aż taka mocna jakby się mogło wydawać.
Prośba do posiadaczy METZA 58 AF-1.
Ustawcie lampę na manual i siłę błyski 1/1
1)Zróbcie jedno zdjęcie ( oczywiście w aparacie też manual) z jednym palnikiem
2)Zróbcie drugie zdjęcie na tych samych ustawieniach z dwoma palnikami
Zobaczcie które będzie bardziej prześwietlone.
Nie można włączyć drugiego palnika gdy główny jest na wprost. Więc taki test jest bez sensu. LP 58 jest dla głównego palnika w 100% mocy. Jeśli Odchylimy palnik można wyzwolić 'kukułkę' której będzie przydzielone ok. 15 % mocy, reszta pójdzie w palnik główny (no chyba, że zredykujemy moc 'kukułki' do 1/2 lub 1/4).
Dzięki wielkie o to mi chodziło. Szkoda, ze tak jest bo przy odbiciu o sufit moc jest najważniejsza. Myślałem, że palnik główny ma zawsze swoją moc, a dodatkowy to dodatkowa moc.
Kupuje tą lampę!!
Nie wie ktoś gdzie w warszawie można ją kupić najlepiej Super Market ( Saturn, MediaMarkt) czy coś takiego. Niestety będę brał na 2 raty, a czas mam tylko po godzinie 18stej więc większość sklepów już pozamykane.
Poprostu myślałem, że to dwie oddzielne lampy, skoro dwa oddzielne palniki to i oddzielne układy zasilania.
Mam już METZA 58 AF-1 i postaram się dziś zapodać jakiś mały teścik. Jedyne co mnie w niej przeraża to jakość wykonania. Po przesiadce z nikona SB-800 stwierdzam że lampy canona to zabaweczki z kiepskiego, taniego plastiku.
Po wzięciu lampy canona 430ex do ręki miałem jakiś taki odruch wymiotny, luzy na głowicy palnika, guziki jakoś sobie latały, wyświetlacz jak w kalkulatorze.
Metz jest lepiej wykonany choć sporo pozostawia do życzenia. Beznadziejny jest wyświetlacz i nawet się nie umawa do nikonowskiego sb-600/800. Pełne wrażenia postaram się opisać wieczorem. Czyli porównanie obsługi i wykonania 430ex/580ex/58AF-1 oraz SB-600/800 i postaram się zapodać działanie drugiego palnika i automatyki METZA.
No to czekam na test, konkretnie na 580ex vs 58AF-1 :D
PZDR
Mam male pytanie odnosnie Metz 58-AF1 oraz 54 MZ-4. Oba pasuja pod 350D i az boje sie zadac pytanie jaka jest glowna roznica?
BTW przy 58-AF1 koncowa literka np 58-AF1N/C oznacza Nikon/Canon?
PZDR
PS. Napisalem tego posta takze w tym temacie, ale niestety nie moge go z tamtad usunac :/
METZ 58 AF-1 / C-canon / N-nikon
Nie mam bardzo czasu na fotki i obiecany teścik. Tak na szybko 3 fotki. Technika robienia pod każdą fotką. Aparat w trybie M.
http://picasaweb.google.pl/gabrielr24/METZ58AF1
Dodam, że sufit jest w kolorze ścian, odległość 1,5m do osoby i tyle samo do sufitu, palnik 90stopni - prosto w sufit.
No to w koncu zaczyna sie cos rozjasniac w tej kwestii :)
PZDR
Postaram się wrzucić całą serię. Porównanie kukułka i bez oraz tryb Automatyczny vs E-TTL II. Automatyka lampy jest świetna i według mnie lepsza niż automatyka aparatu. E-TTL z reguły nie doświetla, a zwłaszcza na jasnym, Automatyka aparatu radzi sobie z jasnymi przeszkodami bardzo dobrze. Jak napiszę poemat to postaram się go wkleić.
Jak miałbym wybierać ponownie wolałbym METZA 58 AF-1 niż 580EX
A spróbuj zrobić zdjęcie z "wizytówką" ale pionowe :) Dodatkowy atut Metza, że można kadrować dowolnie.
Tak już to zauważyłem, że nie potrzeba machać lampą zawsze o sufit po przekręceniu aparatu. Tylko kukułkę dla bezpieczeństwa należy ustawić z zapasem 1/2 lub 1/1. W domu wystarczy 1/4, ale w większym pomieszczeniu może zabraknąć.
Dodałem 4 fotki.
http://picasaweb.google.pl/gabrielr24/METZ58AF1
Straszny bałagan się robi muszę się w końcu zebrać i zrobić to porządnie.
Nie należy tego traktować jako test bo sporo niedociągnięć typu brak statywu, ale na pewno uświadomi kilka osób, że warto kupić METZA
Jestem Wam wdzieczny za pomoc w ustabilizowaniu mojego dylematu ... 5 minut temu wlasnie zakupilem mojego Metza :D
PZDR
PS. Kurde, ale jestem Happy :D
Mam ją od dwóch dni. Dla mnie super!. Ćwiczyłem kiedyś na pożyczonej 580 EX. Bez porównania lepsze efekty można uzyskać na Mwtzu. Dodatkowy palnik z regulowaną mocą pozwala doświetlić scenę, szczególnie w pomieszczeniach tak jak sobie tego życzymy. Polecam warta swojej ceny!
2 pytania.
Czy M58 jest mozliwosc wlaczenia wspomagania AF (czerwona dioda) nie wyzwalajac blysku?
O ile dobrze sie doczytalem nie ma mozliwosci skierowania lampy do tylu (np aby sfotografowac jakies obiekt z gory odbijajac swiatlo od sufitu). Jak to z tym jest? czy mozna to jakos obejsc?
Przeciez mozesz obrocic reflektor w kazdym kierunku i pod kazdym katem :?
PZDR
Dzieki, wszedzie pisze ze roch glowicy w poziomie to 270 stopni i sie zastanawialem czy calkowicie 270 (niepelne kolo) czy 270 na boki, jezeli tak to koleny powod na przebicie 580EX ktora ma 180 z tego co sie orientuje :).
Dodam tylko, że na stronie Metz'a jest dostępny firmware w wersji 2.0. Przy zakupie miałem v1.5, więc od razu wyciągnąłem kabel USB i zaktualizowałem. Poprawiono m.in. współpracę z 40D.
Ide sie zdrzemnac bo byki strzelam jak cholera :/
Krecac glowica w lewa strone mozemy wykonac obrot o 180 stopni.
PZDR