Witam Was.
Oto pierwsze zdjęcia ptaków, które udało mi się zrobić. W tej dziedzinie dopiero zaczynam, dlatego proszę o porady i uwagi :) Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam Was.
Oto pierwsze zdjęcia ptaków, które udało mi się zrobić. W tej dziedzinie dopiero zaczynam, dlatego proszę o porady i uwagi :) Pozdrawiam
Trznadel
Ostatnie mi się podoba
Też muszę za ptaszkami pobiegać
1 trochę nie ostra ale fotki o.k.:D
Z powodu braku pogody, zostałem zmuszony wręcz do robienia zdjęć w ogrodzie... dlatego nie udało sie sfotografować zimorodka, tylko Mazurki...
Pozdrawiam
mazurki tez sa ladne i fotogeniczne :)
wszystkie trzy sa ciemne , ostatnie najciekawsze :)
"1 i 2 zła perspektywa", tak Ci niestety powiedzą eksperci na tym forum od ptaków ale mnie się podobają:-)
zadbaj na początek o właściwą perspektywę - nie rób zdjęć z góry czy z dołu, staraj się ustawiać obiektyw na poziomie fotografowanego obiektu. Później zadbaj o ciekawe, kolorowe i stonowane tło. Nie rób zdjęć modelowi od dupki strony, to nas mało interesuje. Myślę, ze na początek pracy wystarczy na dłuuugo :)
Zadko lata, ale też w lesie żyje :)
No bardzo przyjemna dzięciolica ;)
[trochę szkoda tego dzioba na #1]
1, 5 i wiewiór, chyba możesz w tym robić. Następne też ok.
Tak, też mnie ta gałązka razi. A to jest pan dzięcioł, a nie pani. Pani nie ma czapeczki czerwonej.
Dzięki :)
I zdjęcie z którego najbardziej jestem zadowolony:
Czaple, pliszka, mewa nie podobają mi się, gąsiorek też taki sobie... ten drapieżnik za daleko.. te poprzednie były lepsze..
ja zacznę od czegoś innego - może dołożysz jakieś numerki do zdjęć, bo trzeba liczyć "na piechotę" :)
mnie się bardzo podoba 8 - to chyba kruki, o ile potrafię rozpoznać. dzięciołki - przyjemne.
najbardziej martwi mnie fakt, że chyba trzeba będzie zainwestować w C400 5.6
na początek może dokupię konwerter 1.4 do 70-200
A mi w tych zdjęciach generalnie brak lepszego światła. Każdy obiektyw lubi światęłko, a już szkło pokroju 5,6 lubi je nawet bardzo. Czasy otwarcia migawki tez nie rozpieszczają.
Rzeczywiście, poprzednia seria robiona przy wyraźnie lepszym świetle.
I chyba trochę "zabrakło obiektywu"
nic, tylko zamiana na 400 2.8IS albo 600 4.0IS :)
do 400mm dołożyć można extender 1.4, a 600mm powinno starczyć.
jak nie, to znów extender 1.4 :)
tylko skąd brać na to wszystko pieniądze?
może na początek spróbować bliżej podejść?
taaaaaa zeby 1200 mn byl tanszy , to kupcow by bylo od groma :) ale uwazam ze to nie obiektywu wina jest :) i z 299 mn mozna fajne fotki zrobic :)
He... dlatego pisałem "za krótki" używając cudzysłowia :)
A z ciekawości, jak przekonujesz ptaki, żeby do Ciebie podchodziły? Bo Twoje zdjęcia mówią, że masz na to sprawdzony patent.
to raczej w moim wątku :)
Zapraszam na kolejne. Krytyka mile widziana:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Narazie to tyle. Pozdrawiam
o gatunkach nie bede pisal , bo wszystkie sa ladne :)
9 jest najlepsza , w 4 nie w ta strone glowe ma odwrocona , szkoda :(
a reszta to do poprawy :(
Ta odwrócona głowa, to próba niecodziennego portretu, kiedy to ptak niby patrzy gdzieś w dal. Ktoś mi kiedyś powiedział żebym unikał powtarzającego się motywu: "siedzi ptak na kijku i się patrzy w obiektyw", i to właśnie próba uniknięcia. Dzięki za opinie, następne zdjęcia mam nadzieję będą jeszcze bardziej przemyślane.
ptaka ma być widać. Klasyczna metoda, to "poczekaj na kontakt wzrokowy, stwórz wrażenie łączności między ptakiem a fotografującym, daj poczuć jego spojrzenie." Taką szkołę znam ja i taka wydaje się najtrudniejsza.
mnie również najbardziej podoba się pliszka, tylko za ciasno z góry i chyba minimalnie przesadzona saturacja. 3 jest również fajna, tylko do poprawienia kadrowanie.