Przepraszam, jeśli to pytanie jest jeszcze głupsze niż mi się wydaje, ale... czy 400D umożliwia rezygnację z blokady ekspozycji po wciśnięciu (przypadkowym zwykle) (*)?
Wersja do druku
Przepraszam, jeśli to pytanie jest jeszcze głupsze niż mi się wydaje, ale... czy 400D umożliwia rezygnację z blokady ekspozycji po wciśnięciu (przypadkowym zwykle) (*)?
tak, umożliwia rekonfigurację AFL i EL pomiędzy spustem, gwiazdką i przyciskiem na obiektywie (jesli jest). Zmieniasz to w CF.
Z tego co czytam w instrukcji wynika, że poprzez CF można tylko całkowicie zrezygnować z AE lock (przypisać gwiazdce inne funkcje). Nie o to mi chodzi, tylko o możliwość szybkiego anulowania blokady już po jej zastosowaniu.
acha, no to proste, puść spust i wciśnij ponownie
poczekaj 10s
W 400D jest 10s? W 20D i 30D to było 6s...
o rany boskie chłopie, chodzi ci o słowne gierki czy o praktykę???
Po co ANULUJESZ? Aby zrobić NOWY POMIAR. Wystarczy ponownie wcisnąć gwiazdkę.
Jak już na siłę chcesz mieć czysty wizjer, to najprościej jest zmienić tryb preselekcji i wrócić do pierwotnego. Nie ryzykujesz utraty zapisywanych na kartę zdjęć z np. serii co może się zdażyć przy wyłączeniu aparatu.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W/w sposoby znałem, ale myślałem, że istnieje może jakiś bardziej "elegancki". Chyba faktycznie najlepiej po prostu zrobić nowy pomiar. Wesołych Świąt!
ja jak mam wolną 2 rękę to klikam przycisk przeglądania
Moze wyluzuj, bo Ci zylka peknie.
I odrobine kulturalniej, prosze.
Ale ja moge wcale nie chciec blokowac tego pomiaru, bo jak chce sprawdzic np. kilka roznych kadrow, to musze wedlug Twojej teorii co chwile wciskac gwiazdke.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
A ogolnie - nie zrozumiales pytania, potem odpowiedziales nie na temat i jeszcze sie bulwersujesz, ze ktos Ci zwraca uwage na pierwsze dwa fakty.
EOT.
najprosciej jak nie felujesz to kierujesz obiektyw na glebę naciskasz spust do konca, potem wywalasz fote w wolnej chwili, no chyba że używasz kart 128MB i nie masz czasu na wywalanie foty...;)
Podobny temat, anulowanie samowyzwalacza - da się inaczej niż power off/on?
Dokładnie,tak. Ale ja robie inaczej, dla mnie szybciej.
W C.Fn nr.04[Shutter/AE lock button] ustawiam na 1:AE lock/AF
Na gwiazdce mam ustawienie AF na spuscie światło.Póki trzymam odpowiedni przycisk mam na tym blokadę.Puszczam i jej nie ma.Pozwala rowniez na pomiar odległości w innym punkcie jak światła.Jak nie uzywam statywu to głównie tak.Po przyzwyczajeniu się nie zmieniam.Pozdrawiam.
tę metodę opisałem w poście nr 2 :)
jest faktycznie niezwykle wygodnie zamienić te parametry.