Pomiar światła - 400D - pytanie
Witam
Może mi ktoś pomoże :-), mianowicie w canonie 400D mam trzy pomiary światła: wielosegmetowy, skupiony i centralnie ważony.
Robię sobie trzy fotki o takich samych parametrach przysłony, czasu i iso, ale przy różnych metodach pomiaru światła - a mimo to każde zdjęcie wygląda tak samo (w każdym szczególe).
Dodam że obiekt fotografowany był dosyć ciemny + mały fragment lewej krawędzi dosyć dobrze oświetlony (zresztą to nie ma znaczenia, bo takich prób dokonałem już kilka w różnych warunkach oświetleniowych)
Dlaczego lub co robię źle, że nie ma żadnej różnicy w fotce przy różnych metodach pomiaru światła?
pomiar światła w 400d i 1000d
Nie mogłem uwierzyć że canon 400d i 1000d nie mają punktowego pomiaru światła bo nawet mój canon powershot g6 który ma już pare lat ma pomiar punktowy który dobrze działa i sie nieraz przydaje. W związku z tym mam pytanie jak sobie bez niego radzicie? bo według mnie są sytuacje w których trzeba go użyć a jak go nie ma to chyba trzeba robić zdjęcie w trybie ręcznym? Właśnie myśle czy sobie nie kupić canona 400d albo 450d i mam takie pytanie.