ponaklejać folię ochronną na wyświetlacz LCD, matówkę, lustro i matrycę...:mrgreen:
Wersja do druku
ponaklejać folię ochronną na wyświetlacz LCD, matówkę, lustro i matrycę...:mrgreen:
No właśnie, jaką polecacie folię na matrycę? Podobno padające światło powoduje szybsze jej zużycie więc chyba powinna być nieprzeźroczysta :D
Myślę, że taka aluminiowa byłaby okej. tylko trzeba ją dobrze klejem wysmarować;-)
Ja już tak próbowałem:/ ... Niby zdjęcia miały wychodzić bardziej srebrzyste, ale coś spaściłem, zdjęcia w ogóle nie wychodziły. Ja osobiście nie polecam tego sposobu....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, że dla mnie szczyt jest każdorazowo po wróceniu do domu powiedzmy z pleneru wykręcać obiektyw - nawet jeżeli miałby to być kit, założyć osłonkę na aparat, wyciągnąć baterie i schować do pudełka gdzie już czeka ładowarka
może mało śmieszne, ale się zdarza:
kupując najnowszy typ aparatu/obiektywu myśleć już o 2 przyszłych jego generacjach - co tam mogą poprawić a co zepsuć:)
myślenie - czy to co kupiłem jest najlepsze a jak nie to dlaczego jest najlepsze
i jak to wszystkim udowodnić :) :)
Byłem rok temu w egipcie - taki sympatyczny spływ nilem do asuanu czy jakoś tak - dobrze nie pamiętam :) - pewna starsza pani ,torba wypchana po brzegi szkłem z chakterystyczną czerwoną obwódką :),ktoś zgadnie jaki tryb królował :) ?
wpisywać w stopce sprzęt, którego się nie ma, ale który się chce mieć czy który będzie się kiedyś tam miało:)
Zrobić sobie nago sesję z ELKAMI, ew. taniec na rurze (600/4IS), wydrukować i wytapetować mieszkanie a także żonę Elżbietę dla większej satysfakcji...:)
Witam.
Mieć więcej sprzętu, niż zdjęć nim zrobionych.
Kupić EF 50/1.0 :mrgreen:
Kupić drogi sprzęt i nie wychodzić z nim z domu w obawie przed zniszczeniem :-)
Mam jeszcze jeden: Kupić L-ki i robić tylko testy... cegły, BF, FF, tablice :-)
Bez L-ek to nie ta przyjemność :-)
Och, faktycznie... 1Ds Mk III jest nieoceniony w testowaniu dekielków :-)
Może - podpiąć EF 38-76 pod 1DsIII i ... próbować robić tym zestawem zdjęcia.
Używać pokrowca z eLki wypchanego zamiast podgłówka w sypialni....
Kupić sobie Canon EF 1200mm 5.6 L USM, bo można zaoszczędzić nawet 70k.
szczyt onanizmu to:
http://youtube.com/watch?v=6R73OJzKxUs
jak w pewnym momencie mówi że to oczywiście nie wszytstko... hehe sami oglądnijcie.
Pytanie: profesjonalizm czy onanizm?
Pozdr
:) profesjonalny onanizm...hihi innymi słowy kilkadziesiąt kilogramów wyrafinowanego i wyuzdanego onanizmu...sprzętowego....no cóż: N...N
Widać, że onaności to tylko nikoniarze :D:D
też mi to na myśl przyszło. Na innych filmach tez haselbladami focił.
snobem? pozerem?Cytat:
A jak kupił Porsche 911 po to żeby do pracy spokojnie dojeżdżać to kim jest?
jak bym kupił 911 to na pewno nie z myślą: 'spokojne dojazdy do pracy' [co wcale nie oznacza ze jezdzilbym jak ostatni idiota]... Jak ktoś chce sobie spokojnie dojeżdżać do pracy, i stać go na 911 to może sobie kupić 50x bardziej wygodnego merca z wysokiej półki.
Ja mam kolegę onanistę, kupił lustrzankę cyfrową jakieś 3 miesiące temu i cały czas kompaktem pstryka...
Witam.
Z życia wzięte: Przejście z Nikona na Canona, bo ma białe obiektywy.
pewnie tak samo jakby nazwal 98% spoleczenstwa: biedakiem;)
A tak serio-jak kogos stac na 911, to niby czemu ma go sobie nie kupowac? Ma pieniadze, wiec spelnia marzenia. Kto by sobie nie chcial kupic 5D/1D/1Ds+85 1.2L i bog wie co jeszcze, gdyby mial n kasy na koncie?:)
a niby czemu miałby mnie interesować jak on mnie nazywa?
sniper88 - nie mówimy o spełnianu marzeń - jak ktoś mówi że bezpiecznie chce dojechać do pracy 911tką to jest po prostu idiotą. żeby bezpiecznie jeździć do pracy nie kupowałbym porshe 911 tylko porsche cayenne:)
edit: sory, nie bezpiecznie tylko spokojnie było w cytacie Max_ima.
A co widzisz zlego w tym, ze ktos kupuje cos na co ma ochote i fundusze ?
Jak ktos lubi jesc na sniadanie chleb z USA dostarczany codziennie rano z 1000 $ bo mu smakuje, to czemu jest idiota ? Jesli robi cos, czym nie krzywdzi innych to wolnosc Tomku w swoim domku. A wyzywanie od idiotow jest lekko nie na miejscu
Często widzi sie japońskich turystów z L-kami
robiących na zielonym i nie widzę nic w tym złego
Bogaty kraj bogaci obywatele - moją na to ochotę i już
Zgadza się, że ich fotki często mogą być gorsze niż zawodowca z gorszym sprzętem. Ale myślę że jak zobaczą fotografa z gorszym sprzętem to nie podchodzą żeby go wyśmiać.
szczyt onanizmu sprzętowego... Robić lepsze fotki i zazdrościć sprzętu :)
http://www.canon.com/camera-museum/c...0_56l_usm.html
Maximum Magnifcation (x) 0.09 czyli 1:11
to nie jest szkło do macro :lol:
i to jest właśnie dobry przykład na tytułowy 'szczyt onanizmu' :-)
Witam,
A może skończyć z tym "onanizmem" bo z wielu wypowiedzi przebijają kompleksy. Sam fakt, że kilkanaście, a może kilkadziesiąt osób zajmuje się bzdurnym przecież tematem swiadczy o czymś. Proponuję mało eleganckie określenie "onanizm" zastąpić słowem "snobizm" i dać sobie z tym spokój.
Snobizm ma też swoje dobre strony. A jak ktoś czuje się mistrzem dla którego kupowanie drogiego sprzętu bez umiaru i potrzeby jest głupie, to jako mistrz powinien być ponad to i nie denerwować się, a już napewno nie komentować tego faktu na forum. Można też wstąpić do jednej z partii gdzie myśli wszystkich są dziwnie jednakowe i po problemie.
Pozdrowienia, swnw.
Ja wiem czy to jest onanizm sprzetowy? Czesto robiac lepsze zdjecia gorszym sprzetem mamy swiadomosc, ze majac ten lepszy przeskoczylibysmy niektore ograniczenia sprzetowe i robilibysmy lepsze zdjecia, aczkolwiek wydawanie rownowartosci pensji, aby przeskoczyc pewne drobne ograniczenia mija sie z celem ;)
szczyt onanizmu? Bedac nad Niagara liczyc fotografow z L'kami
Mój dobry kolega, i dobry fotograf, mam nadzieję że mnie nie znajdzie z tym..
A wiec ten kolega z 10-22 zrobił L, a mianowicie czerwona gumka recepturka wylądowała tam gdzie L maja czerwony pasek... Zapytałem z ciekawosci.. od kiedy robią 10-22 jako L , nie odpowiedział wymownie spojrzał, oczywiście on posiada kilka innych L, ja tylko 17-40..
Rozumiem ze mozna pietnowac internetowych trolii gadajacych tylko o swoich przewspanialych elach ale jesli przychrzaniacie sie do ludzi z dobrym sprzetem tylko dlatego ze takowy posiadaja(i malo wam do tego jakie robia zdjecia czy w jakim trybie) to tez jest szczyt - ale glupoty i zawisci. Ciekawe czy na zachodzie tez takie cos wystepuje, czy to takie narodowe polaczenie cech...