Orientujecie się jak uzyskać podobny efekt jak na fotkach ślubnych, skóra jest jakaś taka gładka, lekkie rozmycie, "aureola" nad glowami. Fotki są tak robione? czy jest to jakiś plug-in do ps, albo innego softu?
Pozdrawiam!!!
Wersja do druku
Orientujecie się jak uzyskać podobny efekt jak na fotkach ślubnych, skóra jest jakaś taka gładka, lekkie rozmycie, "aureola" nad glowami. Fotki są tak robione? czy jest to jakiś plug-in do ps, albo innego softu?
Pozdrawiam!!!
Podaj link do zdjecia utrzymanego w takim stylu.
Prawdopodobnie filtr Soft Effects z całej gamy świetnych filtrów 55mm (piszę oczywiście o sofcie do PS-a a nie filtrach zakładanych na aparat:))
Zerknij na link do jednej z galerii (np. "jola i rafał" lub "magda i mirek") na mojej stronce (masz link w podpisie) i jeśli o taki efekt Ci chodzi to to jest właśnie to :)
Pozdrawiam
Podaje link do foty utrzymanej w takim klimacie:
http://www.weddings-abroad.com/image...samnick_01.jpg
Powiel warstwę , rozmycie gaussowskie , poziomy prawy suwak trochę w lewo , krycie warstwy według potrzeb .
masakra... jak od fotografa z rosyjskiej wsi na syberii...
A klientom się podoba i juszzz... Gust taki. Podobno "pecunia non olet".
Klientom sie podoba, bo nie pokazal im lepszych:)
nie Kalina ;) ludzie na prawdę mają różny (dziwny) gust. Niektórym na prawdę podobają się przeblurowane zdjęcia i gołąbkami i obłoczkami... tak samo, jak niektórzy mają czarne kafelki w łazience..
Adam - tak, ludzie maja rozny gust. Ale zaloze sie, ze jakby przed entuzjastaka "mietkich" zdjec polozyc foto z tego watku i piekny glamour ala Vogue, to nie wahalaby sie ani chwili.
jeżeli mieliby kase ;)
Jakim klientom? lepszych nie pokazałem bo nie fotografuje wesel.Wogle nie zajmuje się fotografią zawodowo. Znajomi mają wywołane zdjęcia, pare jest podobnych. Zostały im jakieś na płytce i chcieli abym podobnie im obrobił. Co mi do tego, im sie coś takiego podoba. Zapytałem na wątku jak uzyskać taki efekt, nie pytałem co sądzicie o tym :rolleyes: Chętnie zobacze jak powinno wyglądac poprawnie tego typu zdjęcie.
Pozdrawiam wszystkich profesionalnych cykaczy wesel!!!
...no coz, nie nam oceniac. Moim zdaniem to nieudany retusz skory, a "grafik" wymiekl po prostu przy cerze faceta.
...sposob ok. Ale po duplikacji i zmianie przjrzystosci, to gorna warstwa powinna miec lekko zdjete Opacity a dolna powinna byc rozmyta Gaussem. Efekt i "klimat" mozna kontrolowac stopniem rozmycia dolnej warstwy i przejrzystaoscia i parametrami (np. kontrastem gornej). Gdzies juz to pisalem: to stary sposob prezentowany miedzy innymi w how to do PhotoPaint7 100 lat temu.
Mozna stosowac tez rozne pluginy... Portraiture np.
do retuszu skóry polecam:
1. Zdublikuj warrstwę
2. Gausian Blur na 20 na nowej warstwie
3. Opacity na 50 na nowej
4. Alt + Maska (czarna)
5. i pendzelkiem zaznaczasz (wycinasz z warstwy skórę) - te miejsca, gdzie ma być blur
6.Teraz musisz wyodrębnić zaznaczony fragment skóry na nową warstwę, którą robisz cz/b i dodajesz filtr high-pass (dodaje ładnie kontury) ~ na ok 50.
7.Warstę ze skórą robisz zamiast normal na soft light i zjeżdżasz opacity na 50
Wiem, że troche skomplikowane i słabo wytłumaczone, ale nigdy nie nadawałem się na nauczyciela :P
żeby nie być gołosłownym - zamieszczam (beznadziejne) zdjęcie z zastosowanym powyższym efektem ;)
Ok, więc prosze o linka do dobrze obrobionej fotki w ten sposób. Aby wiedzieć jak mniej więcej powinien wyglądać efekt końcowy.
Dzięki Adam. Nie widziałem wcześniej twojej odpowiedzi.
bo dodałem zdjęcie z małym opóźnieniem ;)
Pan młody coś pił przed sesją czy taki po prostu ma kolor cery :P :P :P
Ta fotka chyba cudownych lat '80 pochodzi :)
Michał - nie oburzaj się, przecież każdy może sobie przy okazji pooceniać, a i tak i tak każdy lubi co innego...
Może faktycznie na przedstawionym zdjęciu efekt jest fatalny (może z uwagi na samo słabe zdjęcie), ale podobny efekt stosowany jest dość często nawet przez fotografów profesjonalnych skupionych wokół WPJA (Wedding Photo Journalist Association) - przykład: http://www.fotograf.gpm.org.pl/. Co prawda różni się to od tego przedstawionego ale jednak używany jest :)
a to ten Grzegorz Płaczek co to sie w TVN wypowiadał jak się śluby robi..;)