Witam, uszczelniony czy nie wkoncu?
Zywotnosc migawki?
Pozdrawiam
ps. w stosunku do 30D i 40D
Wersja do druku
Witam, uszczelniony czy nie wkoncu?
Zywotnosc migawki?
Pozdrawiam
ps. w stosunku do 30D i 40D
5D nie jest uszczelniony
zywot migawki okolo 100 000
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3286
Pozdrawiam.
Poczekaj na następce ;) Kiedyś muszą odświeżyć 5D :)
Mówię to z perspektywy posiadacza już lustrzanki, który w każdej chwili może zrobić zdjęcie :) Jeśli ktoś ma kupować pierwszą lustrzankę to niech bierze 5D i niech nie czeka bo szkoda czasu :) Mi się tam nie spieszy ;)
A później ni z gruszki ni z pietruszki z czymś wyjadą :) Ale rzeczywiście, ni widu nie słychu ;)
Ani widu ani słychu? 5d mark ii będzie pewnie styczeń-luty, więc już za moment. A ceny 5d zjadą wtedy mocno.
A jaka będzie w 5 Marca pogoda?:) (joke) :) No wiesz ceny 30D, 350D, 400D, spadły po wejściu 40D, więc logiczne, że jak wejdzie następca 5D - to 5D stanieje :)
Aczkolwiek czy ja wiem czy już w styczniu? :) Jakby to miało być w styczniu lub lutym to już by o tym huczało ;)
Mi bynajmniej nie chodzi o to aby sprzęt staniał, tylko o to, że wydawać 7000 PLN na 5D, gdzie za chwilę może się pokazać jego następca to dla mnie bez sensu. Bo wolę wtedy dołożyć i kupić następce :)
Bo jakbym miał czekać aż sprzęt stanieje to bym teraz dopiero kupił aparat a nie 3 lata temu :) Tylko ze te pieniądze co kupiłem 350D+BG-E3 to kupiłbym teraz 40D :)
6000 jak dobrze zakręcisz :P Nastepca na początku na pewno bedzie mocno wydrożony. Wiec zanim jego zejdzie do sensownego poziomu znowu trzeba będzie poczekac z dwa-trzy miesiące :)
Natomiast co takiego może być w nastepcy? Nowa matryca? watpie. Wycisną 2 Mpix więcej ze starej. Live view? Pewnie tak. Do tego pewnie zwiększą wyświetlacz jak w 40d i przycisko polecą na dół :D I ISO wyświetli Ci się w wizjerze.
Przełomu raczej nie będzie, więc IMO - nie warto czekać :)
Jedyne na co warto czekać (jeśli ktoś potrzebuje), to lepszy AF.
Wiesz, mówiłem mi się nie spieszy ze zmianą ;) Mogę zmienić nawet za rok :) I chyba najkorzystniej byłoby dla mnie ;)
Na pewno dadzą Live View, 3.0" lub 3,5" LCD, DIGIC III, zwiększa szybkość do pewno 7kl/s, ISO w wizjerze pojawi się tak samo jak w 40D ;) Wyobraź sobie FF + DIGIC III :) Może jeszcze coś nowego wcisną :) Może dadzą 100% krycia tak jak mają "Jedynki". :) Ale to gdyby gdyby, gdyby babcia miała drucik to byłaby telefon :)
Na pewno nie wypuszczą lampy, gdyż 580 EX II będzie idealnie pasować do następcy 5D. niby żadne rewelacje, ale zawsze jest to nowość na rynku, poprawiona.
Ja już się gubię... chodzi o to, żeby mieć w reku aparat i robić nim zdjęcia? czy chodzi o to, żeby mieć najlepszy aparat na rynku za rok i robić nim zdjęcia?
Jak szukałem aparatu to miał być zaraz teraz, bo chcę strzelac foty, a nie pisać posty o tym, czy będzie większy wyswietlacz.
5d to wyczesana rzecz i daje radę. jak nie daje rady to najpierw trzeba sprawdzić KOMU nie daje rady.
5 kl/s to maks :) 3 cale lcd to maks nie licze na szal , ale digi3 i nowy af beda smigac :D
Naprawde tak zle z AF w 5D? Podobno porownac mozna go do AF z 30D, a ten wiem po sobie, ze nie koniecznie mnie zachwyca.
Zalety, jak jakosc obrazu i inne znam, martwil mnie wlasnie ten AF, ktory w moim 30D potrafi sie juz nie dokladnie wstrzelic, gdy sloce zajdzie za chmurke i to na eLach, niemniej docelowo tez chce wyladowac na FF, czekam na nastepce wlasnie 5D, tylko jak cena mnie zabije, badz pojda w kosmiczne ISO dla marketingu, co mi nie bedzie potrzebne, a co moze byc okupione jakoscia obrazu na nizszych ISO, to raczej bede sie usmiechal do staruszka.
Zly AF to byl w 20d :))) Tutaj jest rewelacja i nie wiem czego chciec wiecej :) Tzn. oczywisice zawsze sa tacy, ktorzy chca wiecej i marudza, ze jest zle. Ale oni nie czerpia chyba radosci z robienia zdjec :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Az wzialem instrukcje do rak, bo mowie - no moze kurcze nie znalazlem, gdzie to sie wlacza... Ale jednak nadal nie ma :P
Ta fotke zrobilem dzisiaj 20D i 85L z reki, w slabym oswietleniu przy ISO 400.
Jesli chcesz full jpg (niestety tylko w jotpegach robilem) - podesle. Wszystko zalezy od wielu czynnikow. Ja nie jestem przyzwyczajony do IS'a i lapy mi sie nie trzesa, ale 85L trudno bylo mi przestrzelic nawet na 20D (w przeciwienstwie do 35L). Na 5D jest tylko lepiej.
ku przestrodze przed czyszczeniem matrycy bez sensor swaba :) Patyczki i chusteczka mikrofibra zrobily mi z matrycy jesien sredniowiecza :) Dokladnie to z filtra IR, ktory lezy na matrycy. Teraz aparat czeka wycieczka do serwisu na wymiane IR :)
porpostu porysowana jest. Nie widac tego nawet przy f16 w warunkach studyjnych. Ale jak zachce mi sie nieco wyciagac cienie to linie wychodza.
Dlatego wysle aparat do serwisu - wymiana ir zalatwi sprawe.