Czy Canon 70-200 f4 będzie współpracował z Telekowenterem SIGMA 1.4x? Może ktoś z Was wie coś na ten temat....dziękuję.
Wersja do druku
Czy Canon 70-200 f4 będzie współpracował z Telekowenterem SIGMA 1.4x? Może ktoś z Was wie coś na ten temat....dziękuję.
też się kiedyś o to pytałem, na innym forum...ale odpowiedzi się nie doczekałem :D
Chciałem dodać, że 70-200/4 canona na pewno poprawnie działa z TC 1,4 sigmy. Właśnie mam okazję testować taki zestaw (TC mój obiektyw pożyczony). Jak czas i pogoda pozwoli to może uda się przekazać parę (subiektywnych) wrażeń na temat jakości optycznej tego połączenia.
Masz może już jakieś efekty? Chętnie oblukam z ciekawości.
też czekam jakby co :)
no i ja też czekam :-) i pewnie duuużo ludzi którzy maja 70-200L4 i jak już w końcu ktoś wrzuci te foty to się pewnie wszyscy rzucimy na tc 1,4 sigmy tak, że jej ceny na allegro przebiją ceny tc 1,4 canona ;-)
i ja i ja :)
No cóż nie miałem czasu (i nie było pogody i światła na zabawę).
Ale o np. cos takiego. To jest 100% crop. 70-200/4L + TC 1,4 sigma EX. Przysłona 5,6 (czyli max). Wołane z RAWa w C1. Wyostrzane.
Panowie, nie spodziewajcie sie porazki sigmy w porownaniu z 1.4 canona. porownywalem gorsze, bo 2x tc sigmy i canona z 70-200 f4 , 300 f4 IS, 400 5.6 i roznice w jakosci zdjec trudno zauwazyc. mysle, ze podobnie bedzie w przypadku 1.4. widzialem gdzies test sigma vs canon, roznica w srodku byla zadna, brzegi mydlily troche mocniej w sigmie. znajde test to wstawie linka.
nieźle, całkiem fajnie to wygląda
Hmm... Chyba jednak trochę przesadzasz z tą "tragedią". Fakt, że to może nie jest może żadna rewelacja ale to jest crop, żadnego zmniejszania. Poza tym to nie jest żaden test mający uzdowodnić jakość lub jej brak tylko trochę przypadkowe zdjęcie zrobione podczas krótkiej chwili gdy mogłem się pobawić tym sprzętem.
No i tego się bałem....Czyli jestem wyleczony z konwertera dla L4 skutecznie.
jak na crop to nie jest źle.... no co Wy :)
wg mnie tez jest dobre szczegolnie ze iso pewnie z 800. ale widac ze ostre jest.
Lekko 1600 iso, z ostrością to hmmmm. Także ja ,,jestem na nie''
Moim zdaniem przesadzasz zarówno z czułością ;-) jak i z oceną jakości. Moja ocena jest taka, że dokręcenie tc 1,4 do canona 70-200 (zrezsztą podobnie ja do sigmy 70-200 i podobnie jak do C 100-400 i podobnie jak do sigmy 150) nie powoduje zbyt dużego spadku jakości. W C70-200 bardzo ładnie działa AF. Taki TC sigmy można dostać już za ok 500 zł (czasami nawet mniej) - uważam że to b.dobre uzupełnienie do ww. obiektywów.
Piszę o tych szkłach bo z nimi miałem do czynienia (C70-200/4 tylko przez chwilę). Dokręcenie do tych szkieł TC x2 (sigma EX - posiadam również) powoduje że taki zestaw można uznać co najwyżej, za ciekawostkę. Jakość nie jest lepsza niż dwukrotne przeskalowanie fotki bez TC. (Jeszcze w analogu to jego uzycie jakiś tam sens miało, przy cyfrze nie)
zastanawiam się nad zakupem konwentera do mojego tele, bardziej myślę nad canonem. nie mam żadnego doświadczenia w pracy na większych powiększeniach ale te szumy pewnie by mi przeszkadzały.