sprzedający podał mi numer fabryczny szkła tj. 202848 czy jest mozliwe okreslenie daty produkcji tego szkła?pomożecie?:mrgreen:
Wersja do druku
sprzedający podał mi numer fabryczny szkła tj. 202848 czy jest mozliwe okreslenie daty produkcji tego szkła?pomożecie?:mrgreen:
Rozumiem, że nie'canonowskie to szkło?
http://www.the-digital-picture.com/C...ens-Aging.aspx
canonowskie, jak najbardziej (70-200 f/4)
To niech ci jeszcze poda nr parti tak jak pokazał Zielony.
Zawiera on miejsce produkcji i datę wyprodukowania
No to raczej coś nie teges z tym numerem.
Powinno być coś na wzór jak w linku który podałem. Tym bardziej, że to młode szkło.
EDIT: Tzn, sorki. Być może nie podał Ci tzw. 'date code'. Podał serial, a po serialu tego nie stwierdzisz. Skorzystaj z linka który podałem.
podał jeszcze UN 0800 i wychodzi że to szkło z sierpnia 1999, czy to możliwe??
Wychodzi na to, że tak.
Szkło z początku produkcji.
LINK
:evil: a miało byc tak pięknie, szko miało miec 3 miesiące... tylko pudełko i kwity się zagubiły przy przeprowadzce...bez komentarza
Niezły wałek. Może podasz kto to tak lubi kręcić?
Moje UU 1018 wychodzi, że 2006 rok, kupione półtora miesiąca temu w polskiej dystrybucji. IMO - może nie chciał cię wyrolować, po prostu mógł kupić szkło zalegające najpierw magazyn np w Niemczech, później w Polsce. Chcę po prostu wierzyć, że ludzie z CB to uczciwi zawodnicy:)
Fakt, że cię zapraszał też świadczy na korzyść.
Fakt faktem może coś się komuś pomyliło niechcący.
@himi: naprawdę sądzisz, że szkło mogłoby tyle zalegać na magazynie???
Bo ja, jakoś nie bardzo.
myślę że są sklepy w których towar leży kilka lat, powód proste kupione w złym momencie ....
Co do 70-200/4 to u nas w Kielcach w sklepie stoi jeden egzemplarz na półce z ceną około 2900 - o ile pamiętam już długo stoi (liczone raczej w latach niż miesiącach ;) ) - przy obecnych cenach może jeszcze trochę postać ;) - po prostu sprzedający mógł kupić szkło "na zapas" i nie zeszło..
Witam a czy sprzedający podał nr szkła zczytany z zewnątrz czy z wnętrza szkła u mnie 70-200 4L ma UV0318 wewnątrz a na zewnątrz 354245 kupiony w tym roku świeżynka
pozdrawiam;-)
Osobiście kupiłem w tym roku 180L macro brałem totalną nówkę nie śmiganą, jako pierwszy otworzyłem pudło i szkiełko było obarczone UR czyli rok 2003.....tyle szkiełko prze leżakowało aż trafiło w moje ręce. Więc różne rzeczy mogą się zdarzyć.
Pzdr.
Ten numer jest na zewn.sciance obiektywu i niewiele powie.Nalezy odczytac pokazany w linku Zielonego:od tylnego szkła patrzac ,na tym samym pierścieniu co styki ~180 stopni przesuniety wzgledem nich.Słabo widoczny.I tak jak w linku:pierwsza litera miasto,druga rok wkolejnosci alfabetu 2006 to U,2007 to V itd.dwie następne cyfry miesiąc: np.10 to pazdziernik,dwie nastepne wewn. kod fabryki.Sorry za powtarzaną łopatologię ale moze lepiej sie utrwali:oops:Tez w tym roku kupiłem nowa elke UU 10.....
i nic mi to nie szkodzi:)
te towar się nie psuje i generalnie jak kupiłeś w niewłaściwym momencie to po roku czy dwóch już nie traci na wartości, więc może i 8 lat sobie leżeć, to nie elektronika ....
Hej.rok temu w niemczech kupiłem na pchlim targu obiektyw canon EF 75-300 4,0-5,6 IS,teraz chce go sprzedac na aukcji,ale czeste zpytania wsród zainteresowanych to jego wiek.mam pudełko i karte gwarancyjną na której znalazłem dwa numery:pierwszy to numer obudowy 1801113F,drugi numer to Ä 98/000374/019/006 .czy da sie w jakiś sposób odczytac z tych numerów date produkcji?a moze sa inne sposoby?prosze o pomoc.
Proponuje odpiac obiektyw i od strony przypinanej do korpusa powinna byc sygnatura : albo sitodruk, albo wytopione w plastiku.
tam powinny byc na poczatku literki , potem cyferki.
jak to odczytasz kliknij na :
http://www.the-digital-picture.com/C...ens-Aging.aspx
i uzyskasz odpowiedz na swoje pytanie.
odpiąłem i jest tylko jeden numer 1801113F,ale on ni jak nie pasuje do tego wzoru podanego w tym linku :-(
w takim razie na 99 % obiektyw jest wyprodukowany na Tajwanie lub w Chinach - oni maja inna specyfikacje, link jaki podalem odnosi sie do Made in Japan.
chyba Tajwan bo na dekielku znalazłem napis TAIWAN.w takim razie lace na tajwański portal canona,moze tam coś znajde hahahaha.dzieki za usiłownie pomocy.
To działa :) Mój 24-70 jest z lipca 2006. Ciekawe jak długo leżą w magazynie, zanim trafią na rynek? Kupiłem go dokładnie w rok po wyprodukowaniu.
uu to ja mam świeżutkie bo z 2008 i 2007 roku :) Więc sprzedawca mówił prawdę :D
A skąd ta pewność? Canon w ciągu ostatnich dwóch lat wyprodukował 10 mln sztuk obiektywów http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7207 Nie mam pewności czy ta ilość nie przekracza możliwości produkcyjnych trzech fabryk w Japonii.
Swoją drogą, na Tajwanie czy w Chinach nie tylko dekielki potrafią robić.
a czy jest możliwe rozpoznanie wieku eosa 1n po numerze seryjnym??
u mnie na 35L sie wszystko zgadza:)
a czy w taki sposób można ustalić datę produkcji Tamrona?
to ja już w ogóle mam szczęście...
a moje oba szkła trafiły do mnie po ok. 3 miesiącach od wyprodukowania :)
Temat dawno nie ruszany ale chciałbym poznać waszą opinię w pewnej kwestii. Pewien sprzedający oferuje teleobiektyw, który - jak twierdzi - nabył jako nowy w 2012 r. Na zdjęciu bagnetu jest widoczny kod zgodnie z którym rok produkcji to 2000 - litery UO. Czy waszym zdaniem możliwe żeby obiektyw aż tyle "przeleżał" na półce sklepowej?
Moje podejrzenie jest podobne. W kilka lat byłbym skłonny uwierzyć, ale kilkanaście mocno niepokoi. Na dodatek wydawało mi się, że takie teleobiektywy kupują ludzie, którzy już na fotografii trochę się znają a opis obiektywu napisany trochę jakby mało fachowym językiem. W takim razie daruję sobie dalsze zainteresowanie, zbyt ryzykowna transakcja na odległość.
Ja zawszę patrzę co aktualnie allegrowicz sprzedaje. Jeżeli jest 5 obiektywów Canona, 2 Nikkory, 2 do Sony i pisze, że obiektyw u niego od nowości i że go bardzo lubi to wiem, że coś tu śmierdzi. Poza tym sprawdzam co ostatnio kupił/sprzedał (to co się da) wtedy też można coś wywnioskować. Raz widziałem, że gość kupił obiektyw i go oferował jako obiektyw od nowości u niego...