-
portret + macro -szkło
Witam
Proszę o pomoc w wyborze szkła które będzie szkłem macro (najlepiej 1\1)
i który posłuży mi również za portretówke. Myśle raczcej o stałce ale nie koniecznie.
szkoda że C 85mm1.8 nie jest obiektywem macro bo do portretu bardzo mi pasuje ale podejrzewam że C 100mm podobnie wytnie ludzi.
Czytałem już troszke opinii i jak na razie wygrywa canon 100mm macro .
Kasa ok 1500zł
Macie jakieś pomysły ?
-
Jak myślisz o macro (1:1) to tylko stałka, zoomy mają tylko "niby macro" :-).
A 100/2.8 Canona to bardzo dobry wybór. Do portretów może być nawet odrobinę za ostry :-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mor_feusz
Sigma 50 macro?
wolałbym coś troszke dłuższego .. szczerze mówiąc to 85mm było by idealne ale nie znalazłem macro 85mm dlatego pewnie 100mm padnie mym łupem ;)
-
Jest jeszcze z godnych polecenia i rozwazenia:
Tamron 90 macro
Sigma 105 macro
-
Jednak ja polecę setkę makro canona. Mam i naprawdę robi świetne foty, to że ostre to dodatkowa zaleta, zawsze będzie co rozmywać w PS, co daje dużo frajdy. Przecież lepiej się rozmywa niż wyostrza. :)
-
Jestem z WAMI!!!
Canon 100mm / 2.8 / macro jest THE BEST.
Mam taki od maja b.r i korzystam z niego oczywiście do makro, ale jeśli trzeba to i do portretu.
Kiedyś na tym forum zarzucono mi, że szarpie i że jest zbyt ostry.
Głównie robię RAWy i w najgorszym wypadku trochę mniej wyostrzam przy wywoływaniu.
Gdyby nie to, że chcesz mieć makro, to faktycznie 85/1.8 jest ponoć lepszy do portretu.
Ja jednak polecam 100mm/2.8 macro.
-
Wg mnie C 85 1,8 + pierścienie kenko jakieś 400zł:)
-
kml powiem ci tak jak koledzy - do macro to obiektyw macro i tyle. Sigmę sobie odpuść, bo jest niestety wolna i wyciąga się tubus. Pracowałem na niej rok i szczerze to średnio byłem zadowolony na plus ma takie rzeczy jak głęboko osadzona przednia soczewka wiec tez masz łatwiejszą prace np. w czasie mżawki, ale tez i trudniej ja wyczyścić. Jak na sigmę przystało dodają tez porządną kaburkę no i metalowego tulipana - ale przecież ci o szkło chodzi a nie dodatki?
Tamron 90 jest bardzo dobrym szkłem i kiedyś przeglądałem porównania właśnie z Canonem 100 2.8 i o dziwo delikatnie z nim wygrywa np w oddaniu szczegółów. Jak gdzieś znajdę to wkleję.
Canon 100 2.8 po pierwsze ma USM wiec cicho pracuje, jest w miarę szybki no i nic się nie wysuwa. Do minusów należy to ze przednia soczewka nie jest schowana, przez co bardziej na zabrudzenia podatna (ktoś kiedyś miał przypadek ze tak się z nim do drzewa zbliżał ze dotknął soczewka żywicy na pniaku i był płacz). Oczywiście jak przystało na Canona - nie Elke, nie uświadczysz tulipana (musisz dokupić) , no i zamiast kabury dostajesz woreczek -kondoma.
Rozwiązanie typu 85 1,8 + kenko możesz rozważyć, ale mimo wszystko polecam ci obiektyw macro. To ze portrety będą piekielnie ostre - zawsze można zmiękczyć. W druga stronę nie bardzo pewnie. Teraz dostaniesz jeszcze zwrot od Canona (zawsze jakieś grosze sa) no i przede wszystkim - wiem ze w sigmie znowu zdarzały się hopki siupki typu BF/FF i inne przygody. Kupisz Canona i szanse ze będzie wszystko współgrało sa o wiele większe. Ja nie żałuje ze odsprzedałem sigme i dołożylem kasę do Canona. Jeśli 180 mm byłaby tańsza to na pewno bym rozważył zakup. Jak ci będzie potrzeba większego niż 1:1 zbliżenia to sobie kenko podepniesz. (Fakt ze się to długie robi to inna sprawa) .
Możesz jeszcze jak to wiele osób robiło kupić sobie 50 1.8 na m42 kupić przejściówkę EOS/42 do tego pierścień odwrotnego mocowania i tez się bawić. Ba.. za 100 zł kupisz mieszek i tez będzie zabawa...tylko jeśli nie jesteś zapalonym macrosem to szybko na półkę odstawisz.
-
Witam i Dziękuje za odpowiedzi
JaBlam 85+kenko to nie głupi pomysł lecz jednak bo głębszych przemyśleniach wynikło że chce obiektyw macro którego nie będę musiał wymieniać w przyszłości a naczytałem sie już że ten canon sie do tego nadawać jak mało który ;)
Lubie czasami pstryknąć jakąś mróweczke ;) dlatego wybór padł na Canona 100mm
Tak więc poszukam gdzie to szkło Canona najtaniej kupić można.
Tego tamrona również rozważałem ale jednak ...
Na Allegro C stoją za 2k :/
jakieś tańsze namiary ?
-
wczoraj dostalem to szklo.. kupilem w adorama.com, zanjomy przyiozl z usa..
kosztowalo niewiele ponad 1tys pln... ja zuelnie poczatkujacy jestem i do tej pory mialem tylko sigmy ze stopki (zamast kitu wziolem 18-200). dopiero kilka godzin mam to szklo kilka pstrykow... ale wrazenia niesamowite! szybkie ciche i ostre jak brzytew! no i cena nie do przeskoczenia ;)