Jak ktoś ma jeszcze wątpliwości co do jego poziomu to proponuje to obejrzeć
http://www.smog.pl/wideo/6246/czerwo...kaczyńskiego/
Wersja do druku
Jak ktoś ma jeszcze wątpliwości co do jego poziomu to proponuje to obejrzeć
http://www.smog.pl/wideo/6246/czerwo...kaczyńskiego/
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1645 ;-)
Może by połączyć?
Polakom gratulujemy prezydenta....
Czy mogę liczyć na azyl w Zimbabwe?
Mozesz ale tam nie warto. Lepiej wyjechac do Nowej ZelandiiCytat:
Czy mogę liczyć na azyl w Zimbabwe?
Nawet Tyminski bylby lepszym prezydentem...
Czy ktos kiedys pomyslal, ze nadejdzie taki moment?
Powoli trudno mi juz odpowiadac na pytania od kolegow
o "tych braci [...]"
Zycze wam w Nowym Roku, by udalo wam sie jak najpredzej
wyjechac z tego dziwnego miejsca (wspaniale sa ostatnie
"wystapienia" reprezentantow narodu wywodzacych sie
z samoobrony :lol: ).
"to była prywatna wymiana zdań" a co on tam prywatnie pojechał ?? To może ja też go prywatnie poobrażam ??
Nemeo ja sie tak zastanaiwam co ty tak na ten PiS jedziesz ;-) chyab 99% watkwo politycznych na tym forum jest twoja 1% snowboarder ;-) nierozumiem tego zupelnie ... no ile mozna?? - moze to poprostu w jedyn watku zaczniesz umieszczac?
znacznie gorsze bylo to jak Kwasniewski w Harkowie sie malo nie przewrocil z powodu chorej goleni ;-) to byl skanadal, ale jakos ladnie w mediach go wyciszono... zamiast pietnowac tak jak kazde przejezyczeniie czy wpadke PiSu
Mi sie niestety Polska kojarzy ostatnio tylko z blazenada tych u wladzy,
a ze to forum jest polskie, to tak jakos sie laczy.
Poza tym szczerze od serca radze wszystkim nie marnowac zycia tam
i wyjechac w lepsze/normalne miejsce. Chocby jedna osoba sie
moze zastanowi, moze podejmie ta smiala decyzje i wyjedzie -
przyloze sie do czegos dobrego. Zawsze to cos w porownaniu do
niekonczacego sie rozpatrywania nieistniejacych aparatow Canona.
A watki o tych istniejacych/wszystkich mozliwych szklach juz tu istnieja ;-)
A przykre jest to Jac, ze zaczynasz bronic tych blaznow.
W imie czego? Pseudo dumy narodowej?
Ja ich nie bronie !, staram sie tylko dowiedziec skad taka agresja
Skąd taka agresja ??!! Jac na litość Boską !!!! Głowa państwa publicznie obraża osobę i potem mówi :"podsłuchów nie będę komentował"...ocknij się błagam...
Zartujesz, prawda?
ja mowie o calej agresji na PiS ktora ciagnie sie od wyborow - sam glosowalem na PO bo wydawali mi sie najbradizje poukladani i mieli niezly program, natomiast to co sie dzieje z Kaczynskimi jest zenujace a to ze jest maly a to ze ma brata blizniaka a to ze nie umie spiewac a to ze mu sie odprol guzik w marynarce itd... czy wy poprostu nie przesadzacie? zacznijcie krytykowac konstruktywnie a nie takie *******y powtarzacie za mediami i dajecie sie manipulowac (jak bylo z zakazem fotografowania z profilu, jak z obrazaniem prezydenta przez bezdomnego (prezydent nie ma nic do gadania to policja wystepuje z wnioskiem o ukaranie - nie prezydent, przyklady mozna mnozyc))
powtarzanie belkotu mediow jest jak zachwycanie sie tekstami disco polo - zenada...
No to troszeczke przesadziles Jacek. Chcesz konstrukywnej krytyki?
Az boje sie rozwinac temat...
Polska dzis to typowa wczesna faza faszyzmu.
Cala energia rzadu jest spedzana na tepienie wrogow - tych
bezposrednich politycznych i tych wyimaginowanych. Ta "walka"
ma koncentrowac energie i zainteresowanie mas, ktore
zapomna o obietnicach wyborczych i kompletnej ignorancji
wladz w rozwiazywaniu prawdziwych problemow.
Zreszta istenienie problemow i wrogow jest niezbedne do
kontynuowania calej farsy. Zeby bylo smieszniej jednoczesnie
uprawiana jest propaganda sukcesu - co to juz nie osiagnelismy ale
najwazniejsze - co OSIAGNIEMY - jesli tylko bedziemy mogli
konktynuowac nasza jedynie sluszna linie.
Co jest naprawde niebezpieczne to skupienie calkowitej
wladzy w rekach jednej partii. Marionetkowy "prezydent"
i "marszalek sejmu" bez prawa glosu.
Kolejna faza to przejecie mediow - radio maryja to pryszcz przy
np. calkowitej kontroli telewizji publicznej.
Tu jest niezly przyklad:
"Rzeczpospolita": Dyrektor publicznego Radia BIS chce karać dziennikarzy
jeśli na antenie powiedzą Święto Zmarłych zamiast Dzień Wszystkich
Świętych mają zapłacić tysiąc złotych.
Prowadzący pasma i audycje dostali e-maila od sekretarki dyrektora Jacka Sobali.
"W imieniu Dyrektora BIS Polskiego Radia Pana Jacka Sobali informuję,
iż w dniu 1 listopada obchodzony jest Dzień Wszystkich Świętych. Nazwanie
go w jakikolwiek inny sposób (np. Świętem Zmarłych) podlegać będzie
karze 1000 zł za każdorazowe wypowiedzenie na antenie błędnej nazwy".
Powoli tez nastepuja typowe dla faszyzmu: tepienie inteligencji
i wywyzszanie tepakow i zaslepionych psycholi - fanatykow.
Zreszta trudno sie dziwic gdy to jest premier Polski:
http://www.youtube.com/watch?v=uULVwK79J68
a to prezydent: http://www.youtube.com/watch?v=SXKgn2EyWHU
Zauwazcie, ze swiat radia maryja to zawsze "prawdziwa Polska"!
Miernoty i nieudacznicy bez umiejetnosci nie mogacy sie znalezc
w swiecie wolnego rynku raptem maja swoje miejsce - pojdzmy
razem mlodziezy wszechpolska! Tepmy razem wrogow Polski
- juz nie tylko Zydow i masonow, lecz teraz rowniez PO.
Mozna sie tylko domyslic nastepnych krokow. Spektakularne
akcje w stylu - "Bezpieczna szkola" i "Bezpieczne ulice".
Spoleczenstwo zachwycone przywracaniem tzw. "ladu spolecznego".
Rozwiazywanie afer - pokazywanie upadku nowobogackich
klanow - nic lepszego dla naszych miernot niz widok "niesprawiedliwie"
wzbogacajacych sie ladujacych sprawiedliwie w wiezieniu.
Zreszta zauwazcie, ze juz teraz ci bogaci zwykle nie sa Polakami.
Widzieliscie ta scenke z demonstracji pisu - TVN to "Niemcy" (!!!).
No i oczywiscie niekonczace sie rozwiazywanie wszechobecnego
ukladu! Niech zyje pis!
Oczywiscie nie mozna zamknac granic. To 2006 rok. Wiec
lepiej pozwolic wyjechac "elementowi" za granice - w Polsce
"sukces" - mniejsze bezrobocie. "Prezydent" juz nazwal odpowiednio
tych co wyjechali do Londynu.
Jak wedlug was bedzie wygladal ten kraj jesli sie da porzadzic
tym "prawdziwym" Polakom przez kilka, kilkanascie lat?
Ciezar zniszczonego przez komunizm spoleczenstwa jest ogromny.
Ale nie naprawia sie go przez odtworzenie komunizmu w nowej
szacie od nowa....
To niestety prawda Radio Maryja niszczy nowoczesną Polskę dająć pierwszeństwo bandzie niedorozwoji i fanatyków z reguły nic sobą nie przedstawiających poza głęboką wiarą w sektę redemptorystów.....
to rzeczywiście smutne ...... ale ja to już gdzieś mowilem
snowboarder, już polemizowaliśmy tu i tam :)
nie wiem skąd ty bierzesz te informacje o Polsce jako wczesnej fazie faszyzmu itd. itp. Albo przepraszam - częściowo wiem - z niemieckiego brukowca, a la Super Ekspress czy brytyjskie tabloidy. Wychodzi na to, że za oceanem wszyscy słuchają Radia Maryja, a w Polsce jakoś tylko stare dewotki - bo nikt kogo znam nie. BTW, jak reagujesz na Jackass'ów kiedy w MTV pokazują nastolatkom jak srają komuś na stolik w restauracji? Wolność słowa? To gdzie jest miejsce na Radio Maryja i inne tego typu nisze dla odmawiających pacierze samotników-antysemitów?
Co do radia czy telewizji, to sorry ale nie masz odniesienia. Mój tata pracuje w telewizji od 11 lat. Są tam osoby posiadające znaczną władzę, które usiłują zmieniać nie tylko fakty ale i światopoglądy. Mówiąc inaczej siedzi tam dalej spora grupa komuny z PRL i próbuje walczyć ideologicznie. Na przykład w ten sposób, aby Święto Wszystkich Świętych z uporem celowo nazywać dniem zmarłych. Itd, itp. Skąd my to znamy ;) Ani kara finansowa ani styl zarządzania mi nie pasują w podanym przez ciebie przykadzie z radia, ale radzę ostrożniej wydawać opinie. Bo wyjdzie, że faszyzm ci nie odpowiada, ale komunizm i owszem ;)
Tak na boku, żartobliwie i złośliwie - wystarczy że spytasz, czy koledzy Amerykanie woleli Pinoczeta czy Mao Dzenonga jeszcze całkiem niedawno.
Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia (broń Boże nie Happy Holiday Season :> )
Kubaman Radio maryja ma silny wpływ na ok 8-10 mln Polaków .... a mówiąc szczerze mi jest WSZYSTKO JEDNO czy jest to Święto zmarłych czy Wszystkich świętych, czy ja akurat wolałbym Dziady ..... mam to gdzieś co to za różnica i tak ten kto obchodzi Wszystkich świętych będzie je tak nazywał a kto obchodzi halloween obchodzić je będzie dalej, i o to chodzi że przekaz medialny może być skioerowany do każdego a nie tylko do tych co obchodzą Wszystkich Świętych i to jest wolność słowa jeśli jej nie rozumiesz .....
Znikad. To jest moja ocena oparta o czyste news. Nie o zadne
propagandowe opinie nikogo. News to jest np. to, co
powiedzial premier. A nie, ze ktos napisal, ze nie lubi premiera.
Nie bagatelizowalbym radia maryja. To nie niszowe radio.
Mialo decydujacy wplyw na wyniki wyborow, non-stop pojawiaja sie tam
przedstawiciele rzadu a na imieniny szefa zwallili sie poslowie
i ministrowie. Czy to niszowe radio?
A co do sily, (albo slabosci wolnych) mediow. Tu jest ciekawa analiza, jak latwo zmienic historie.
http://wiadomosci.onet.pl/1379101,720,kioskart.html
Pytam znajomych, czy jeszcze pamiętają sprawę dziadka Donalda Tuska. Oczywiście. To o co poszło? Wiadomo. Że dziadek był w Wehrmachcie i że to nieładnie wyciągać wnukowi grzechy dziadka, bo wnuk temu niewinny. A był? Był, takie czasy. Czyli Jacek Kurski ujawnił prawdę? No tak, ale nie powinien.
O tym, że Jacek Kurski nie ujawnił żadnej prawdy, bo powiedział dziennikarzowi, iż dziadek Tuska poszedł do Wehr- machtu dobrowolnie, choć w rzeczywistości został do niego przymusowo wcielony i szybko z tego Wehrmachtu uciekł do polskiego wojska na Zachodzie, mało kto pamięta. Słówko "dobrowolnie" znikło. My, dziennikarze, pozwoliliśmy, by znikło. Albo milcząc, albo nie dość zdecydowanie protestując. Nie dopilnowaliśmy, żeby nie znikło. Biję się w piersi, także swoje.
Dziennikarze w wojnie z agitatorami przegrywali od początku naszej wolności. Pozwolili wmówić ludziom, że Mazowiecki wymyślił grubą kreskę, choć jej nie wymyślił i w swoim exposé oświadczył: "Rząd, który utworzę, nie ponosi odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy... Przeszłość odkreślamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego załamania". Mazowiecki nigdy nie powiedział, że chce darować komukolwiek jakieś winy i przewiny i że nie trzeba sądzić za zbrodnie.
My, dziennikarze, pozwoliliśmy wmówić ludziom, że w Magdalence podczas okrągłego stołu doszło do tajnego porozumienia między stroną rządową a solidarnościową. Wmawiać zaczęli Krzysztof Wyszkowski i Krzysztof Czabański z Porozumienia Centrum. Jarosław Kaczyński przyciskany przeze mnie, jak było naprawdę, powiedział w 1994 roku: "Ja wiem, że żadnych tajnych porozumień w Magdalence nie było. Ja do Magdalenki nie jeździłem, ale mój brat Leszek jeździł, uczestniczył we wszystkich posiedzeniach, mówił, że nic nie było, i ja mu wierzę".
sorry chłopie, ale piszesz straszne banialuki. Postępując tą twoją metodą włoska telewizja po raz siedemdziesiąty_nie_wiem_już_który dwa tygodnie temu znów nazwała Oświęcim polskim obozem zagłady. I bynajmniej nie w kwestii lokalizacji. A w ichniejszej telewizji prezenter w zeszłym tygodniu pozwolił sobie powiedzieć, że Polacy brali udział w mordzie. Dziennikarz ma przekazać fakty, interpretacja zostaje po stronie odbiorcy. Koniec kropka. Niby dwa rózne tematy i waga spraw - ale mechanizm identyczny: oszukać, wprowadzić w błąd odbiorcę. Nie podejmuję się dalszej polemiki, bo mi ciśnienie jeszcze skoczy (zaraz pewnie się ktoś znajdzie kto powie, zę dla Włocha Oświęcim to polski obóz. Taa, i Guantanmamo pewnie też, i Katyń).Cytat:
Zamieszczone przez popmart
@ snowboarder (czy ty chłopie nie sypiasz :shock: ;-) )
nie wiem jakim jesteś dziennikarzem, więc nie mogę się odnieść do informacji o wyznaniach Kaczyńskiego. Mój tata był dyrektorem filmu dokumentalnego w TVP przez kilka lat, obecnie już nie bo go wyrzucili z pracy za poglądy polityczne i konstytucyjną wolność słowa na którą sobie pozwalał. Dwa lata sidział w domu i się procesował. I wygrał, ale by wrócić do pracy musiał wygrać trzy razy. I nie wrócił tam gdzie był wcześniej. Co ja mam powiedzieć o erze SLD, czy wcześniej Unii Wolności w mediach, w TV, w Radio? Sorry, znam temat z innej strony.
Ale wracając do tematu: pisałem milion razy i przecież wiesz, że "nie o take Polske".. ale dla mnie osobiście obrzydliwe kłamstwa Kurskiego są jedynie ochydne i wskazują na jego miernotę, podobnie jak erotyczne zdobycze Łyżwińskiego. Czeka ich sąd. Natomiast kłamstwa Rumsfelda w/s broni nuklearnej w Iraku już mnie nieco bardziej bolą. Zginęli ludzie walczący z przekonaniem że biją się o inna sprawę. Również Polacy. Dlaczego jedne kłamstwa są takie ważne dla Was, dla Ciebie, a inne już mniej. Nie słyszałem głosów przed wyborami w USA - "Przecz z Bushem" itd. itp. Zachęcasz do wyjazdu ludzi: tylko gdzie? Do Holandii po narkotyki i eutanazję, czy mże do Belgii po pedofilię i skandale. Czy może do Hiszpanii po małżeństwa gejowskie adoptujące małe, nieświadome dzieci. Po pieniądze - TAK. Po normalność? Raczej bym uważał ;) . Zwykliśmy nazywać standardami to co jest wymysłem Europejskich demokracji i ich zeuropeizowanych dawnych kolonii. A gdzie głosy innych kultur i tradycji? Czym się karze w Chinach za homoseksualizm? A w Iranie za zdradę małżeńską? A w Afryce za kradzież? Do jasnej anielki nie opluwajmy się sami z taką lubością.
Przykre jest to, że nasza obecna władza jest wyprana z wszelkich ideałów, pozostała tylko retoryka i pragmatyzm prowadzący do utrzymania władzy. Nie wierzę w to, że politycy koalicji naprawdę szanują Ojca Dyrektora, oni traktują go jak zbawcę narodu i handlują z nim bo radio jest im potrzebne do utrzymania władzy. Władzy, w sumie, niezwykle słabej i kruchej, bo utrzymanej dzięki szantażowaniu grupy komunistycznych cwaniaków z Samoobrony i nacjonalistów z LPR.
Osobiście w większosci zgadzam się z snowboarder-em z tym, że nie muszę z Polski wyjeżdżać, wystarczy mi satysfakcja, że nie będę płacił tu podatków, dlatego podjąłem działania w celu przeniesienia firmy za granicę. I tyle, w moim drobnym przypadku jest to efekt działania obecnej władzy.
Mieliśmy już rządy intelektualistów, teraz musi porządzić chamstwo, później zrobimy bilans i zobaczymy co lepsze, i od nowa jak to w Polsce.
Ktoś tu napisał "że pomyślą przy następnym głosowaniu"....wolne żarty...wybory wygrywa się przez sondaże :). Ostatnio na wyborach usłyszałem rozmowę dwóch panów: głosujesz na partię X ?? Nie, bo oni nie mają szans w sondażach...
Czy ja czegoś nie rozumiem ?? Skoro tak wszyscy mówią (a zapewne jest duuuuuuuża grupa ludzi kierująca się sondażami) to wystarczy zapłacić tu i tam OBOP'owi, CBOS'owi i mieć sondażowe poparcie 80% społeczeństwa dla np. Partii Bezmózgich Yeti...i wygrane wybory
mattnick, to tak jak "wystarczy" zapłacić audytorom z PriceWaterHouse Coopers za oszukanie wyników audytu i zbicia fortuny na giełdzie przez oszustwo. Jestem przekonany, że to drugie jest bardziej prawdopodobne. Dlatego skoro demokracja holenderska trzyma się w granicach europejskich norm, tym bardziej polska się trzyma. A taka rosyjska już nie - ku zdziwieniu wielu ludzi w "cywiliszowanym" świecie.
Watek o polityce? To chyba dobrze trafilem http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos....html?skad=rss :evil: :evil: :evil: Komentarz zostawiam dla siebie.
oceny
6-Papież
5-Kardynał
4-Arcybiskup
3-Biskup
2-Organista
1-Kościelny
hehe, no to może ja wam coś ciekawego powiem:
ja mam maturę z religii. Nie wyrosły mi drugie ręce, nie stałem się bojówkarzem Radia Maryja, nie przynoszę wstydu amerykańskiej firmie gdzie pracuję na stanowisku kierowniczym. Przykro mi.
Tak, chodziłem do prywatnego liceum gdzie była matura z religii. Ani mnie to nie zrobiło papierzem mattnick, ani kościelnym. To był egzamin z wiedzy, a nie z pacierza. Taki egzamin należy się każdemu politykowi i każdemu słuchaczowi radia M. Byłby to normalniejszy kraj, gdyby wszyscy mieli tę potrzebną wiedzę, której nie mają. Podobnie zresztą jak wiedzę o historii, czy o tak nielubianej matmie. Dlatego zupełnie mi to nie przeszkadza, choć akurat Giertych jest ostatnim, który powinien to proponować, bo jemu do wiedzy religijnej tak daleko jak tym Rumsfeldowi do wiedzy o irackiej broni.
Sorry chłopie ale to ty w sposób nieuprawniony porównujesz np powtarzanie kłamstwa oświęcimskiego z narzucaniem interpretacji IDEOLOGICZNEJ świętom znanym znacznie wcześnie niż Jezus Chrystus .... a to zupełnie co innego ... ten sposób czarnobiałej interpretacji jest mi obcy i nie do przyjęcia. A abyś wiedział panie znawco historii POLACY BRALI UDZIAŁ W NIEJEDNYM BESTIALSKIM MORDZIE na innych narodach jak większość innych narodów ....
hehe matura z religii ale nie podali ze z katolickiej :)
popmart, twoje wypowiedzi idą w kierunku, który mi się nie podoba. Masz oczęta, czytaj. Rozum - stosuj. Wiedzę - wykorzystuj. Jeśli, powtarzam jeśli, któregoś brakuje - najpierw popracuj.
EDIT: poszedł PM :)
Mam takiego "kolegę" w pracy. Jak usłyszał, ze u kogoś w klasie jest 6/30 wyznawców islamu to powiedział: w jednej klasie ? chyba w całej szkole !!!!
Powinien się urodzić w epoce wojen krzyżowych...
Kuba, pomyslalem, ze ciezko sie z toba dyskutuje, a wtedy zauwazylem, ze
ty przeciez jestes (ojciec) Dyrektor Tyran :lol:
Uwierz mi, ja nigdzie nie nobilituje poprzenich rzadow, zreszta
juz tu kiedys jasno dalem do zrozumienia, ze obciazam wszystkich o tracenie
czasu. Czasu, ktory dobrze wykorzystany sprawilby by, ze nikt by teraz
z Polski nie wyjezdzal.
To, co sie od zawsze dzialo w polskich mediach, to obrzydliwy podzial lupow
w/g niezrozumialych dla mnie nigdy zasad. Nigdy nie moglem np zrozumiec
dlaczego PSL, partia w sumie niewiele wiecej warta od samoobrony miala
tak silny wplyw i tak dlugo w publicznym Polskim Radiu niweiele
przy tym znaczac w polityce... Ale to nie ma teraz znaczenia.
Aktualnie forsuje sie jedna linie i gdy tego sie nie przestanie za chwile
bedziemy palic publicznie ksiazki na ulicy. Nie jest Polska daleka
od tego niestety...
A teraz jeszcze slowo o twoim nawiazaniu do USA. To dla aktualnej
sytuacji w Polsce nie ma znaczenia, ale sie odniose.
Choc Bush nie jest moim idolem, to w USA panuje ustabilizowana
demokracja. Jest zaplecze wyksztalconych urzednikow panstwowych,
niezalezny Sad Najwyzszy i Bank Panstwowy. To te elementy maja
wplyw na ksztalt panstwa daleko bardziej niz aktualny prezydent.
Przypomne tez niesmialo, ze to nie prezydent decyduje o
rozpoczeciu wojny, lecz kongres.
Co do tych "klamstw". Jest to prawda mniej wiecej identyczna, jak
ta o dziadku Tuska. Powtarzane w kolko frazesy w koncu zaczynaja
uchodzic za prawde.
NIGDZIE nie udowodniono, ze ktokolwiek z premedytacja klamal
o broni masowego razenia. Pomylil sie - jak najbardziej.
Czy tylko Bush sie pomylil? Oczywiscie nie. Rezolucje w sprawie Iraku
poparte byly w ONZ-cie przez wszystkich, nawet przez probujaca
za wszelka cene o tym zapomniec Francje. Informacje pochodzily
ze zrodel slozb specjalnych wielu krajow, nie tylko USA.
Identyczne wnioski wyciagnal z nich Clinton. Zarowno Kerry
jak i wielu glosnych aktualnie przeciwnikow wojny tez tak uwazalo.
Probuja sie teraz z tego wykrecic, ale nikt nie ma prostej
recepty co zrobic.
Po prostu latwo jest w kolko powtarzac "Bush klamal" bo to odwraca uwage
od prostego faktu, ze jesli on klamal, klamaly tez Niemcy, klamala Francja
i wszyscy inni. A tak probuje sie stworzyc atmosfere jedynego zlego -
najlatwiej walic w Ameryke.
Uwierz mi, Ameryka sobie da rade. Ma silna demokracje i nikt jej
nie zagraza. Balans sil jest w gruncie rzeczy najzdrowszym rozwiazaniem.
To Polska demokracja jest zagrozona. Nie ma nic ustabilizowanego,
nie ma zaplecza wyksztalconych urzednikow rzadowych, trwa
przepychanka i podzial lupow. Zmiany z jednego bieguna na drugi
co pare lat i kompletny balagan.
A aktualny biegun to najwieksze zagrozenie dla demokracji, jakie
w Polsce kiedykolwiek bylo.
No to nazywajmy sprawe po imieniu ... miales egzamin z RELIGIOZNAWSTWA a nie z religii.
I byc moze to wlasnie ta terminologia i brak stosownego przedmiotu stanowi problem a nie tresc egzaminow. Gdyby byl osobny przedmiot religioznawczy to wszystko ok .. jesli zdawac sie bedzie z tresci przekazywanych na religii to porazka na maxa. Bo jak do jasnej ciasnej mozna kogos egzaminowac z religii ? Zadawac mu pytania o to czy gleboko wierzy w Jezusa Chrystusa ? Albo odpytwac z Ojcze Nasz ?
Jesli natomiast bedzie sie zdawalo z wiedzy religioznawczej to IMO powinna byc to wiedza obejmujaca wszystkie popularne wyznania czego na lekcjach katolickiej religii najczesciej sie nie uswiadczy. Zapowiada sie wiec nierowne traktowanie mniejszosci i wieksza calkiem sluszna zreszta batalia. Albo wiec wprowadzi sie nowy przedmiot albo nalezaloby zrezygnowac z takich pomyslow.
A Żydzi w Ziemi Obiecanej pewne narody w piecach palili, i co z tego?
Serio pytam: nie uważasz, że to są jedne z najpowazniejszych wad USA?
Ależ całe Polskie i Europejskie (również Amerykańskie) prawodawstwo opiera się na nierównym traktowaniu mniejszości: konkretnie, na dawaniu im przywilejów, np. wyborczych czy przy zatrudnieniu. Nihil novi.
snowboarder - dzięki za taki poziom dyskusji - kurde naprawdę miło porozmawiać. Ogólnie mówię tak - zgadzam się z tobą w zasadzie w całej rozciągłości twojej ostatniej wypowiedzi. Zupełnie. I tylko jedno mi nie leży, choć to może osobiste odczucie. Ta demokracja jest zagrożona populizmem i lodowatą kalkulacją polityczną Jarosława, nieudactwem czy urażoną dumą Lecha. Ogólnie bardzo niskim poziomem morale polityków wszelkiej maści. Na pewno jest bardzo zagrożona przez obecność LPR i Samoobrony w rządzie. Ale kiedy SLD robiło machloje medialne z Rywinem również była bardzo zagrożona - handlowano polskim prawem:!: Kryminał u władzy. Dlatego zgadzam się - polska demokracja jest młoda, nidoskonała i w pewnym sensie zagrożona. Ale stopień ataków na PIS, i zwłaszcza na PIS, a mniej już koalicjantów jest nieproporcjonalnie wielki. Jest rozdymany i wykorzystywany do brudnej walki z drugiej strony. A nie ma (jeszcze) inferna, jeszcze się kraj nie wali. Ba, w niektórych sprawach idzie sporo lepiej - o dziwo :o
Cała sytuacja jest dla mnie nieco zabawna. Co niedzielę u moich rodziców ostro spinam się z ojcem, który ma w PIS wielu przyjaciół, byłych działaczy podziemia w PRL. I ja z nim walczę, mówię że Kurskiego to bym gołymi rękami ukatrupił. A tu bronię równowagi, bo jednak jest przesada i zbytni dramatyzm.
A USA to oczywiście mimo wpadek ideał demokracji, dużo zdrowszy od Socjalistycznej uni europejskiej. Tylko prowokowałem ;)
nie ferował bym tak łatwo opinii tego typu - ja byłem uczony również o judaiźmie, i islamie - trzy wielkie religie objawione. Oczywiście dużo mniej niż o chrsześcijaństwie, ale sorry - ja żyję w kraju, gdzie wszystko co jest tradycją i kulturą starszą niż 100 lat jest związane bardzo ściśle z tą wiarą. Taki jest ten kontynent. Najzabawniejsze, że w takiej laickiej od dwustu lat Francji, gdzie katolicyzm jest autentycznie znienawidzony po dziś dzień, 90% świąt to święta chrześcijańskie, z upodobaniem doświąt maryjnych. Szczyt obłudy.Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Bardzo popularne słowo, ale co ono znaczy? Przecież istotą demokracji jest populizm! Odsyłam do słownika: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=populizm
dobre, brakuje znaczenia potocznego - dziwne ?
ja wolę ten opis - http://pl.wikipedia.org/wiki/Populizm
Ale ta definicja ma tą samą wymowę moralną. W demokracji większość ma rację, z definicji. Więc populizm jest demokratycznie najsłuszniejszą ideologią. Każdy populista dla demokraty powinien być ideałem, człowiekiem, który jest nieomylny, bo idealnie odgaduje zamiary motłochu.
To ja może przydługawy cytat
Dla czego nie lubię PiSu ?
" Co należy napisać, aby skończyć przeciwnika. Najlepiej dowieść, że to człowiek obcy. W tym celu tworzymy kategorię prawdziwej rodziny. My, tutaj, ty i ja, władza naród jesteśmy prawdziwą rodziną. Mamy wpólny dach, wspólny stół, umiemy się porozumieć, jeden drugiemu zawsze pomoże. Niestety nie jesteśmy sami. Dookoła pełno obcych, którzy chcą zburzyć nasz spokój i zająć nasz dom. Kim są ci obcy?. Obcy to ktos gorszy i niebezpiczny. Za obcym stoją obce siły, groźne i niebezpieczne To znaczy są potężne , jeśli je zlekceważymy, natomiast jeżeli jesteśmy czujni i prowadzimy walkę, jesteśmy od nich silniejsi. A teraz spójrzcie na Chomeiniego. Ten jest obcy. Jego dziadek pochodził z Indii, mozna więc zadać pytanie - czyim interesom służy wnuk tego dziadka cudzoziemca?"
Ryszard Kapuściński "Szachin-Szach"
Ten cytat to skrót pewnego artykułu napisanego przez proszachowską gazetę w Iranie tóż przed wybuchem rewolucji islamskiej. Dla tych co nie wiedza dodam , że szach był dyktatorem. A metody jakimi prowadzil walke, ze swoimi wrogami są jakby znajome. PiS uderza dokładnie w tę samą nutę, to partia o zapędach dyktatorskich. Zamiast dyskutowac o problemach, stara się wyalienować wszelkich przeciwników jako zdrajców narodu
ale widzisz to że populizm jest najbardziej "ekonomiczny" w demokracji nie oznacza że populiści mają władzę, oczywiście czasami ją miewają ale na krótko raczej ..... wnioski : owa demokracja która w rzeczywistości praktycznej nosi znamiona wielu systemów społeczno-ekonomicznych i jest jakby zlepkiem czy wypadkową sprawdzonych metod i systemów społecznych jakie ludzie przeżyli w swojej historii, nie samej czystej definicyjnej demokracji do której mogły by się odnosić tego rodzaju precyzyjne definicje i prawa. To obecnie jest zbyt złożony układ aby klasyfikować go w takich prostych i jednoznacznych kategoriach.
BTW jeśli przyjąć że populizm to rodzaj działania czy raczej metoda pozostająca na etapie deklaratywnym (bo populiści tak naprawde nie spełniają swoich obietnic) to jest to najbardzie ekonomiczny sposób w kazdym systemie spoleczno-politycznym .
Politycy z założenia są mniej lub bardziej populistami, ich sukcesy są jednak uzależnione od poziomu świadomości obywatelskiej społeczeństwa. Nasze jest jednak ciągle dość naiwne, daje się wodzić za nos cwaniaczkom od socjotechniki. Zrozumiałe jest dla mnie to, że PiS, PO czy SLD mają swoich zwolenników, są to partie w jakimś sensie określone ideologicznie, może mało konsekwentne ale jednak. Natomiast wyniki Samoobrony czy LPR to już czysty dowód manipulacji "ciemnymi masami", przecież Leper był już socjalistą, socjaldemokratą, socjalliberałem, teraz jest wicepremierem w teoretycznie prawicowym rządzie. Giertych z tego co pamiętam był zagorzałym przeciwnikiem UE, dzisiaj już o tym nie pamięta, ot czysty pragmatyzm.
Demokracja sama w sobie niczego nie załatwia, jest jeszcze Konstytucja, Ordynacja Wyborcza, Ordynacja Podatkowa i inne kodeksy praw, czyli PRAWO, zbiór zasad regulujących i opisujących demokrację. I to prawo stanowi o słabości naszego państwa, jego prawdziwa naprawa wymaga wizji i mrówczej pracy w Sejmie, niestety nikt tego nie robi. Rzecz dla wszystkich oczywista czyli to, że osoby karane nie powinny zasiadać w parlamencie staje się elementem gry politycznej, podobnie ordynacja wyborcza, zmieniana przez każdą większość kiedy i jak im się podoba.
Większość problemów tego kraju można załatwić w trakcie jednej kadencji, trzeba tylko: mieć kim, chcieć, i pamiętać o racji stanu. Ostatnia nadzieja - POPIS okazała się płonna, musimy czekać na zmiany pokoleniowe lub wyjechać i odpocząć od tego za granicą.
Ta klasa polityczna jest niezdolna do zmian, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć.
A ja tak bardziej na luzie, ale ciągle w kaczych klimatach :-D http://www.youtube.com/watch?v=lc2pYkoD_9I
Muflon, bo posadza Cie o nagonke ;)
To tez jest mocne http://www.youtube.com/watch?v=BxDS2...elated&search=
:mrgreen:
to jest doskonałe, poskadałem się na podłodze
http://www.youtube.com/watch?v=pjNhfD4B3vI&NR
No jak to? Każdy, kto dostaje władze, dostaje ją dlatego, że głosił populistyczne poglądy.
Demokracja to nie jest system społeczny, a już na pewno nie ekonomiczny.Cytat:
owa demokracja która w rzeczywistości praktycznej nosi znamiona wielu systemów społeczno-ekonomicznych i jest jakby zlepkiem czy wypadkową sprawdzonych metod i systemów społecznych jakie ludzie przeżyli w swojej historii, nie samej czystej definicyjnej demokracji do której mogły by się odnosić tego rodzaju precyzyjne definicje i prawa. To obecnie jest zbyt złożony układ aby klasyfikować go w takich prostych i jednoznacznych kategoriach.
A słyszałeś o monarchii absolutnej?Cytat:
BTW jeśli przyjąć że populizm to rodzaj działania czy raczej metoda pozostająca na etapie deklaratywnym (bo populiści tak naprawde nie spełniają swoich obietnic) to jest to najbardzie ekonomiczny sposób w kazdym systemie spoleczno-politycznym .
To typowa cecha klas politycznych :) W końcu do zawodu polityka selekcja jest negatywna, nie pozytywna.
OK Demokracja to system polityczny niewątpliwie społeczny system polityczny ;) , ale istniejący w odpowiednich io sprzyjających warunkach społeczno-ekonomicznych .....
a monarchia absolutna no cóż z chwilą kiedy ludzie "wynaleźli" rewolucje przestaje być możliwa ... :)