Niech mnie ktoś oświeci jaka jest różnica właściwie. Niczego nie moge się doszukać prócz tego, że Rebel jest wersją amerykańską...Sama posiadam tąże wersję i od początku mnie to udziwnienie zastanawiało.
Wersja do druku
Niech mnie ktoś oświeci jaka jest różnica właściwie. Niczego nie moge się doszukać prócz tego, że Rebel jest wersją amerykańską...Sama posiadam tąże wersję i od początku mnie to udziwnienie zastanawiało.
Amerykanie widocznie lepiej orientują się w oznaczeniach literowch niż numerach.
Z tego co wiem, to roznica jest w nazwie i plakietce na body;)
W japoni ten model nazywa sie jeszcze inaczej (kiss digital x?)
Może produkują je w 1 miejscu i tak łatwiej orientować się który w jaką cześć świata wysłać ??
tylko po co :] smieszna sprawa z tym jest ale to to samo opakowanie
Zeby zaspokoic amerykanskie poczucie wyzszosci. Zauwazcie ze wiekszosc sei szanujacych marek samochodow robi wersje dla USA. Np mitsubishi eclipse w europie to kupienia jedynie w wersji 2.0 16v z napedem na przdnia os a w stanach jest wersja 3.0 z napedem na 2 osie...wlasnie ja planuje sciagnac ;-)
Ten konkretny przykład jest raczej nietrafiony - byłby zasadny gdyby aparaty faktycznie różniły się w sposób zasadniczy ;-)
Co do nazewnictwa, - ponoć wynika to z rożnic w prawie patentowym (nie znam się, więc nie będę rozwijał tematu, dlaczego czasem tak jest, a czasem nie). Naturalnie może to też być zwyczajnie kwestia polityki marketingowej firmy... niech będzie choćby tak, jak napisał Wats0n ;-)
Co do różnic między wersjami aparatu na różne rynki, to o takich nic mi nie wiadomo, ale o ile WSZYSTKIE nie wychodzą z TEJ SAMEJ FABRYKI, to tak do końca pewny też bym nie był - prosty przykład (też z samochodami, ale chyba już bardziej adekwatny) - niektóre modele np. Toyoty dostępne w Europie produkowane są zarówno w Europie jak i w Japonii - okazuje się, że choć to to samo auto, ten sam wygląd, opcja, silniki itd, to np. światła nie pasują, choć zewnętrznie to to samo (inny jest układ kostki połączeniowej i chyba mocowań).
Więc choć aparaty zasadniczo się nie różnią (parametry, funkcje), jakieś tam nieistotne dla końcowego użytkownika różnice mogą istnieć. A niech będzie, że choćby i rzecz tak ważna, jak kontrola jakości.
Jeśli kogoś dostatecznie nurtują tego typu różnice (miejsce przykręcenia śrubki, kształt złączek), niech dzwoni na Żytnią.
Na pierwszy rzut oka niczym, na drugi także samo.
Amerykanie zawsze lubili byc inni... I lubieli miec cos innego. Itak w Europie jest Honda Accord a w Ameryce jest Acura TSX , Nissan Primera nazywa sie Infiniti Q30 a EOS 400D po prostu Rebel xti... Jest jeszcze wiele innych przykladow...
A taki np Opel w GB jest Vauxhal-em, w Australii Holdenem, a w Ameryce Południowej Chevrolet-em...
A w ogóle to witam, jako że czytam już od dawna, a to mój pierwszy (nieco OT- za co z góry przepraszam) post na forum.