Witam was, mam pytanie. Otoz powiedzcie mi jaka najwieksza carte CF obsluguje 400D?? Mam 2 gb i chcialbym ja wymienic ale niewiem jaka mam sobie kupic.Jestem przygotowany na 8 gb ale niechce szczelic glupstwa.
Pozdro z wiednia
Wersja do druku
Witam was, mam pytanie. Otoz powiedzcie mi jaka najwieksza carte CF obsluguje 400D?? Mam 2 gb i chcialbym ja wymienic ale niewiem jaka mam sobie kupic.Jestem przygotowany na 8 gb ale niechce szczelic glupstwa.
Pozdro z wiednia
Ja mam Kingstona 4GB i śmiga bez problemu. Co do większej pojemności to albo zajrzyj do instrukcji a jak masz możliwość to idź do sklepu z apratem i wsadź na moment karte 8GB i zobacz ew. strzel kilka fotek. Pozdrawiam.
z tego co było już pisane wynika ze obsługuje ale ktoś miał problem z numerowanie... ze numeruje do iluś tam zdjęc i później jest problem ale że tak zapytam na ile się wybierasz zę potrzebne ci aż 8 GB i jakiej wielkości robisz zdjęcia (ile MP) że potrzeb aaż tyle przestrzeni - podejrzewam zę w RAWie robisz...
A później jak to wywołasz...
Ja mam 350D i mam 4GB Sandiska Extreme III i działa bez problemu. Ale zawsze przecież możesz przed zakupem przetestować kartę pamięci, w czym problem? :)
nagor - ja czasami wyjeżdzam na odludzie na 3-4 tygodnie i robię zdjęcia w RAWie. Na 4GB mieści mi się 465zdjęć, a w 4 tygodnie to czasami można porobić zdjęcia. Tak więc duża pojemność może się przydać.
Obecnie mój problem na okres wyjazdu się skończył bo kupiłem Digimate III + HDD 100GB.
Kup 2x4GB albo nawet 4x2GB. Jak ci ktoras padnie to bedziesz mogl focic dalej i/lub stracisz tylko polowe fotek. 8GB... 400D to nie wiem ale 5D ma z nia problemy - trzeba formatowac spod kompa bo sformatowanie spod aparatu zmniejsza jej pojemnosc do 4GB.
no jak na tyle w odludzi eto zrozumiałe.. ja czasem jak jechałem na całodniową impreze to w olku miałem tylko 256 mb wiec bylo mało i wtedy kupiłem dysk z funkcją OTG (czyli zgrywania z karty zdjęć0 i chyba to jest bardzije niezawodnie niz jedna wielka karta (tak jak pisze Vitez)
Ja sobie np. połowicznie chwale Digimate III, ma we wszystkich egzemplarzach niezbyt dopasowane wejście do ładowarki przez co bateria szybko się niszczy bo czasami przestaje ładować i dopiero po dotknięciu lekko wtyczki zaczyna, ale komfort użytkowania w podróży. Jednak jeśli ma się w założeniu jakieś pojedyncze imprezy gdzie za moment się jest w domu to rozwiązanie Viteza jest świetne.
Ja kupiłem 4GB w jednym kawałku z racji na pracę. Nie chciałbym mieć na ślubie sytuacji że robię plener i na przysiędze pojawia mi się komunikat "full CF" tak jakby to się mogło zdarzyć w przypadku karty 1GB :) Dlatego wybrałem 4GB :) Ale to każdy musi dostosować się do potrzeb, do własnych oczekiwań.
nagor - to nawet nie na odludziu, nawet jak byłem w górach to czasami jechać do centrum Zakopanego po to, żeby zrzucić fotki itd. itd. jest dla mnie bezsensem i traceniem czasu, cennego czasu jaki można wykorzystać tam na focenie :)
To chyba nie tak - karty CF 12 GB i 16 GB sformatowane przez 5D widoczne są jako max. 8GB. I wówczas jest niezbędna interwencja komputerowa.
Ośmiogigabajtowy CF jest obsługiwany przez 20D, 30D, 5D i formatowanie w korpusie tutaj niczego nie zmienia.
400D był do niedawna jedynym EOSem obsługującym nominalnie CF do 16 GB.
No pomylilem 16GB z 8GB :oops:
Mój kolega do 400D ma Sandiska 1x8gb i mu śmiga bez żadnych problemów ;)
Jesli nie bedziesz formatowac karty w aparacie to bedzie dzialac nawet i 32gb. A ze pare procent wolniej to do mnie raczej nie przemawia :D
z tego co sie orientuje to 8GB jeszcze podejdzie ale z 16GB juz ma jakieś problemy może teraz te szybsze będą jakieś lepsze
generalnie zwykłe dyski twarde mają elementy mechaniczne, i z tego powodu są dużo mniej bezpiecznymi nośnikami danych (a karty operujące na pamięci flash to jedne z najbardziej trwałych i niezawodnych nośników).
Pozdrawiam,
Rober
P.S> mam kartę 4GB i moj 400d radzi sobie z nią bez problemów.
sorry, ale w czasach, gdy cięcie kosztów jest najważniejszym aspektem produkcji (czegokolwiek), to mówienie o trwałości i niezawodności (nośników) jest trochę nie na miejscu. ;)
wg mnie najlepiej mieć kilka mniejszych kart pamięci na wszelki wypadek. oczywiście dla każdego słowo 'kilka' i 'mniejszych' może mieć inne wartości optymalne. byle 'kilka' było większe od '1'.
Dzieki panowie za zaangazowanie watkiem, prawde mowiac zapomnialem o tym watku , a w miedzy czasie kupilem 4gb eIII, i jest wypasik.A jesli chodzi o to po co mi to, to tak jak juz ktos napisal, czasem lubie gdzies wyskoczyc na jakis czas i spie niemal z aparatem, a dostepu do kompa niema wiec lipka, jesli chodzi o sluby to w pierwszy dzien strzelam okolo 2000 fot (a potem siedze i gneram w nich zeby wybrac tych 400), a byla to moja jedyna 2gb karta, i wtedy musialem sie ratowac klaptopem qumpla. Teraz problem zniknal;) Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam
Ja z 8 gb karta miałem problem w swoim 400d. Tragedia. Kup sobie 2 x po 4gb. Super chodzi
Ehh , 2GB , 4GB , 8GB . 16 GB.
Kiedyś miałem 128 MB i byłem bardzo szczęśliwy:P
to tak offtopując sobie troszeczkę
a jeszcze przy okazji - jeśli chodzi o większą ilość kart .
Jak to jest z tymi pinami w aparacie jak się żongluje tymi kartami?
Ja to chyba bym się bał tak wkładać i wyjmować (bez skojarzeń proszę:))
Nie używam aparatu zawodowo , ale jak narazie nie mam żadnych problemów z "pinami" a powiem ,że mam co wymieniać i robię to dość często.
A z tego co czytałem w innych postach, zawodowcy często wyciągaja karty bo ściągają zdjęcia za pomocą czytników kart.
a to ja też wyciągam do czytnika ale karty SD .
Ale pewnie i z CeFkami będę postępował tak samo, aby jakieś złe prądy nie przepłynęły na aparat z kompa:)
Karty Compact Flash wyjmowałem i instalowałem z aparatów już setki razy - wcześniej z A80, teraz z 350D - jak dotąd żadnych problemów (przy szacunku do sprzętu).
Teraz mam kartę CF 4GB Lexar Professional 300x i na czytniku za 20 zł osiąga transfery rzędu kilkunastu MB/s.
Link do strony z kartami Sandisk kompatybilnymi do 400D:
Product Compatibility Canon EOS 400D/Rebel Xti
http://www.sandisk.com/Compatibility...Rebel_Xti.aspx